Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τεχνικές υποταγής συνειδήσεων



24 ώρες το 24ωρο βομβαρδιζόμαστε από χίλιες δυο πληροφορίες που επηρεάζουν την ψυχολογία μας και τον τρόπο με τον οποίο δρούμε μέσα στο σπίτι, στην εργασία και τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Αυτό το ιδιότυπο matrix μέσα στο οποίο κινούμαστε από τη στιγμή της γέννησής μας διαθέτει παίκτες, κανόνες και μέσα επιβολής. Υπάρχει άραγε τρόπος να νιώσουμε κάποια στιγμή πραγματικά ελεύθεροι; Ναι, αρκεί να γνωρίσουμε τη φύση των όπλων που μας οδηγούν στην ύπνωση και την αδράνεια.

Μαζική ύπνωση
Τα «ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ» συνάντησαν και συνομίλησαν με τον ψυχολόγο και υπνοθεραπευτή Άγγελο Βιαννίτη. Τα όσα μας είπε είναι, δίχως αμφιβολία, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ύπνωση και πώς ακριβώς θα ορίζατε την ύπνωση της καθημερινότητας;
Για να καταλάβει κανείς τι είναι η ύπνωση, θα πρέπει να εξετάσει τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου νου, τη σχέση ασυνείδητου και συνειδητού νου και το πως αυτές εκδηλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας και συνειδητότητας.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας λειτουργούμε σε τρία επίπεδα συνειδητότητας: α) την εγρήγορση, που είναι μια κατάσταση πλήρους συναίσθησης όπου το συνειδητό μέρος του νου -οι γνωστικές λειτουργίες, η κριτική αξιολόγηση, η συμπερασματική και επαγωγική λογική, η κατευθυνόμενη σκέψη κ.λπ.- λειτουργεί ταυτόχρονα με το ασυνείδητο. β) τον ύπνο. Στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτής της κατάστασης δεν υπάρχει η λειτουργία του συνειδητού. γ) Επίσης, υπάρχει και το ονείρεμα, ένα ιδιαίτερο επίπεδο συνειδητότητας που διαφέρει τόσο από τον ύπνο όσο και από την εγρήγορση και εδώ την πρωτοκαθεδρία έχει το ασυνείδητο μέρος της ύπαρξής μας.
Η ύπνωση ή κατάσταση trance ανήκει σε ένα τέταρτο επίπεδο συνειδητότητας, όπου παράλληλα ανήκουν και όλες οι καταστάσεις διαφοροποιημένης αντίληψης και συνειδητότητας, όπως η μυστικιστική εμπειρία ένωσης με το θείο, η σαμανική έκσταση, οι εξωσωματικές εμπειρίες, ακούσιες ή ηθελημένες, εμπειρίες διευρυμένης αντίληψης με ψυχοτρόπες ουσίες κ.ά.
Χρειάζεται όμως να κατανοηθεί ότι η ύπνωση είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση του νου. Δεν είναι ύπνος. Όταν είναι κανείς υπνωτισμένος εξακολουθεί να έχει πλήρη επίγνωση. Έχει τεκμηριωθεί ότι κατά μέσο όρο μέσα στην ημέρα περνάμε -χωρίς να το συνειδητοποιούμε- από 45 έως 90 λεπτά σε μια κατάσταση ελαφριάς ύπνωσης. Παραδείγματα φυσικής, καθημερινής ύπνωσης είναι μεταξύ άλλων η ονειροπόληση, τα στάδια μετάβασης από την εγρήγορση στον ύπνο και αντίστροφα, η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος που η πλοκή του μας απορροφά τόσο ώστε να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου κ.ά.
Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι πως οι έρευνες για τη λειτουργία του εγκεφάλου με τις πιο σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών ο εγκέφαλος λειτουργεί ακριβώς όπως σε μια ελαφριά κατάσταση ύπνωσης: Υπάρχει αυξημένη παρουσία εγκεφαλικών κυμάτων Άλφα, μείωση της κριτικής αξιολόγησης, μεγαλύτερη ενδοβολιμότητα των ερεθισμάτων. Με άλλα λόγια, ο νους βρίσκεται σε μια δεκτική, παθητική κατάσταση, όπου τα ερεθίσματα των αισθήσεων -αυτό που βλέπει και ακούει κάποιος- ουσιαστικά λειτουργούν σαν υποβολές.
Είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς ότι ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους, οι γνώμες του και οι πεποιθήσεις του, οι επιθυμίες αλλά και οι φόβοι του είναι κατά ένα μεγάλο μέρος προγραμματισμένα. Τα Media όμως, που χρησιμοποιούν και διακινούν πληροφορία κατά κύριο λόγο μέσω της εικόνας -τηλεόραση, κινηματογράφος, διαφήμιση-, ουσιαστικά έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν αντιλήψεις και γνώμες, να αλλάξουν ή να ενισχύσουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις, να δημιουργήσουν φόβους και επιθυμίες, να ελέγξουν συμπεριφορές ακριβώς γιατί απευθύνονται και προγραμματίζουν τον ασυνείδητο νου.

Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στην ύπνωση που κάνει ένας υπνοθεραπευτής και στην ύπνωση στην οποία υποβάλλεται ένας τηλεθεατής;
Κατ' αρχάς ένας εξοικειωμένος με τις τεχνικές υπνοθεραπείας ψυχίατρος, ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί την κατάσταση της ύπνωσης για ένα και μόνο σκοπό, αυτόν της θεραπείας. Μπορεί να υποβάλει και να προγραμματίσει μια καινούργια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα όταν δουλεύεις με κάποιες φοβίες. Σκοπός του είναι όταν το άτομο βρεθεί στην κατάσταση ή στο ερέθισμα που πυροδοτεί τις φοβικές αντιδράσεις, όπως το ύψος, η πτήση με το αεροπλάνο, το ασανσέρ, τα μεγάλα σκυλιά, το νερό κ.λπ., να αντιδράσει διαφορετικά. Να νιώσει διαφορετικά, να σκεφτεί διαφορετικά, να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Μπορεί να το πετύχει αυτό με διάφορες εξειδικευμένες τεχνικές υπνοθεραπείας, όπως η απευαισθητοποίηση, η σύνδεση του ερεθίσματος με καταστάσεις ηρεμίας, χαλάρωσης και ψυχραιμίας, τα ιδεοκινητικά σήματα-άγκυρες κ.ά.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, εκτός από κάποιες πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις με πλήρη αναισθησία μόνο με ύπνωση ή σε διερεύνηση τραυματικών βιωμάτων, η πλειονότητα των υπνοθεραπευτικών τεχνικών εφαρμόζονται σε καταστάσεις ελαφριάς ή μεσαίας ύπνωσης. Δεν χρειάζεται δηλαδή το άτομο το μπει σε βαθιά ύπνωση για να προγραμματιστεί μια καινούργια συμπεριφορά (φοβίες - διαχείριση θυμού ή άγχους, έλεγχος βάρους και διατροφής κ.λπ.) ή να ξεπεράσει μια επιβλαβή συνήθειας (κάπνισμα, αλκοόλ και ναρκωτικά, τζόγος κ.λπ.).
Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση φυσικής ύπνωσης στην οποία βρισκόμαστε όταν παρακολουθούμε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα -με κάποιες προϋποθέσεις, όπως η απερίσπαστη προσοχή, η χαλαρωτική στάση, η μεγάλη οθόνη κ.ά.- είναι αρκετή και ικανή να προγραμματίσει τον υποσυνείδητο νου. Η μεγάλη διαφορά εδώ βρίσκεται φυσικά στο γεγονός ότι ο προγραμματισμός από την τηλεόραση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εκάστοτε ιδιοκτητών του Μέσου: Προγραμματίζεσαι στο πώς να λειτουργείς ως καταναλωτής, προγραμματίζεσαι να συνδέεις την έννοια της ασφάλειας και της «ευτυχίας» με την απόκτηση υλικών αγαθών και υπηρεσιών. Προγραμματίζεσαι ώστε να συμπαθείς και να υποστηρίζεις ή να αποστρέφεσαι και να αντιπαθείς μια συγκεκριμένη κατάσταση, πρόσωπο ή άποψη. Προγραμματίζεσαι ώστε να οργίζεσαι ή να αποδέχεσαι μια κατάσταση, να φοβάσαι ή να επιθυμείς, να νιώθεις ασφαλής ή ανασφαλής. Προγραμματίζεσαι να αφήσεις πίσω μια συνήθεια ή να αποκτήσεις μια καινούργια.

Με ποιον τρόπο η δύναμη της εικόνας επιδρά στη χειραγώγηση των συνειδήσεων; Ποιος είναι ο ρόλος της τηλεόρασης;
Όπως έλεγε και ο Καρλ Γιουνγκ, αυτός ο μεγάλος εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής, η γλώσσα που μιλάει και καταλαβαίνει ο ασυνείδητος νους είναι τα σύμβολα. Το υποσυνείδητο εκφράζεται και μας μιλάει κάθε βράδυ όταν ονειρευόμαστε με σύμβολα. Το ασυνείδητο γνωρίζει τη σημασία τους, ο συνειδητός νους όμως καλείται να μάθει αυτή τη γλώσσα και να κατανοήσει το νόημα των συμβόλων και το μήνυμα που περιέχει π.χ. μια ονειρική σκηνή. Ένα σύμβολο λοιπόν είναι μια υλική μορφή, μια εικόνα, που εκφράζει και ενσωματώνει κάποιες έννοιες που, ενώ σε ένα βαθύτερο μέρος της ύπαρξής μας τις γνωρίζουμε, το συνειδητό μας μέρος δεν τις αντιλαμβάνεται αναγκαστικά.
Ο υποσυνείδητος νους, λοιπόν, ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που έρχονται μέσω της αίσθησης της όρασης πολύ καλύτερα από τα ερεθίσματα που έρχονται, για παράδειγμα, από την ακοή. Η εικόνα αφήνει βαθιά εντυπώματα, βαθιές καταγραφές στον ψυχισμό. Η πληροφορία που φτάνει μέσω της εικόνας επεξεργάζεται διαφορετικά από τον εγκέφαλο και έχει διαφορετική ποιότητα και αξία. Η φράση «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις» απ' αυτήν την άποψη είναι ουσιαστικά μια διαπίστωση για τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη αντίληψη.
Στην κοινωνία του θεάματος όπου ζούμε, η τηλεόραση είναι ο ατομικός προγραμματιστής του υποσυνειδήτου μας. Μιας και το κέρδος ενός τηλεοπτικού καναλιού είναι σε άμεση συνάρτηση με το ποσοστό τηλεθέασης, δίκαια ορίζεται από τις επικοινωνιακές επιστήμες ότι ο σκοπός του μέσου είναι να φέρει σε επαφή τους πολίτες -καταναλωτές με αυτούς που ενδιαφέρονται να περάσουν τα μηνύματά τους σε αυτούς, δηλαδή το πολιτικό σύστημα και τους διαφημιστικούς μηχανισμούς. Η πρώτη και κύρια απαίτηση της τηλεόρασης λοιπόν είναι να παρακολουθήσεις αυτό που εκπέμπει. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται να τραβήξει την προσοχή μας.
Για να το κάνει αυτό, το ενημερωτικό αλλά και το ευρύτερα ψυχαγωγικό κομμάτι της τηλεόρασης απευθύνονται στα δύο βασικά μας ένστικτα: το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής, αυτές τις κινητήριες -κατά τον Φρόιντ- δυνάμεις του ατόμου και της κοινωνίας. Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να εστιάζουμε την προσοχή μας σε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά. Ό,τι μας φοβίζει, ό,τι απειλεί την ύπαρξή μας τραβάει αμέριστα την προσοχή μας. Ό,τι σχετίζεται με την ερωτική πράξη και την ικανότητά μας να αποκτήσουμε απογόνους -το σεξ, αλλά και το κοινωνικό status, η δύναμη και το χρήμα- τραβάει επίσης αμέριστα την προσοχή μας. Η τηλεόραση χρησιμοποιεί το φόβο και το σεξ σε όλες τις μορφές και διαβαθμίσεις τους, πρώτα απ' όλα για να τραβήξει την προσοχή σου.
Ταυτόχρονα όμως σε προγραμματίζει μέσα στα επιθυμητά πλαίσια συμπεριφοράς: Η ενημέρωση (με την επιλογή των ειδήσεων, των απόψεων που πρέπει να ακουστούν ή αυτών που αγνοούνται, με την υποστήριξη συγκεκριμένων ιδεολογιών κ.ά.) και η ψυχαγωγία (εδραιώνοντας και προβάλλοντας πρότυπα συμπεριφοράς ή ενός συγκεκριμένου life style) μπορεί να σε κινήσει εύκολα από το φόβο και την ανασφάλεια στη δημιουργία μιας επιθυμίας, στην ικανοποίηση και στην ηδονή, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τον εκάστοτε σκοπό.
Η κοινωνία του θεάματος, με τους μηχανισμούς που προγραμματίζουν τον υποσυνείδητο νου, είναι ουσιαστικά ένας χειραγωγός της ατομικής και της συλλογικής συνείδησης. Ο δυτικός τρόπος ζωής βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και κατανάλωση της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι μια κοινωνία κατά βάση εθιστική, που εμπορεύεται την εικόνα της βίας και του θανάτου, λατρεύει και εμπορευματοποιεί το σεξ, τη νεότητα, την ηδονή των αισθήσεων και τον υλικό πλούτο. Συνδέει αυτές τις καταστάσεις με συγκεκριμένα προϊόντα, πρόσωπα και υπηρεσίες. Βασίζεται σε δύο πυλώνες, όπως περιγράφηκαν και από τον Erich Fromm, όταν αναφερόταν στη θρησκεία της εποχής μας, τη «Βιομηχανική Θρησκεία», που στηρίζεται στις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης: Ο ένας πυλώνας είναι δημιουργία μιας επιθυμίας και ο άλλος η δημιουργία του φόβου αν αυτή δεν ικανοποιηθεί ή σταματήσει να ικανοποιείται. Σου δίνει πρότυπα, γιατί θέλει να επιθυμήσεις να τα μιμηθείς. Ταυτόχρονα σου δημιουργεί ανασφάλεια, γιατί θέλει να σου πουλήσει την ασφάλεια.
Η διαφήμιση, που είναι ίσως η πιο έντιμη πλευρά της τηλεόρασης, με την έννοια ότι δεν κρύβει τους σκοπούς της, είναι ταυτόχρονα αυτή που χρησιμοποιεί τις πιο περίπλοκες και προωθημένες τεχνικές υποσυνείδητου προγραμματισμού. Είναι ένα τεράστιο θέμα και μια ολόκληρη εφαρμοσμένη επιστήμη. Το χειρότερο μέρος της, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτό το οποίο συνδέει βασικές ανθρώπινες αξίες και εμπειρίες με συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά. Πρόσφατα, για παράδειγμα, υπήρχε μια διαφήμιση που έδειχνε ένα νεαρό άντρα σε ένα γκρίζο, καταθλιπτικό εργασιακό περιβάλλον, με ένα προϊστάμενο που φώναζε, με κουρασμένους ώμους, φανερά καταπιεσμένο. Σε μια στιγμή, ο καταπιεσμένος άντρας ανοίγει μια βαλβίδα και «ξεφουσκώνει» όλο αυτό το καταθλιπτικό περιβάλλον. Μπαίνει σε ένα όχημα τύπου τζιπ συγκεκριμένης μάρκας και φεύγει προς τον ανοιχτό ορίζοντα. «Αίσθηση ελευθερίας» έγραφε δίπλα από τη μάρκα του τζιπ. Πρόκειται για μια υποβίβαση, μια εσκεμμένη αλλοτρίωση της ανθρώπινης εμπειρίας. Νιώθεις καταπιεσμένος; Σε πνίγει η κατάσταση στη δουλειά σου; Ελευθερώσου! Πάρε ένα τζιπ! Η ελευθερία, η αίσθηση της ανεξαρτησίας κοστίζει 25.700 € με το κλειδί στο χέρι!

Ποιοι είναι οι λόγοι που ο ελληνικός λαός παραμένει -για πολλούς- υπνωτισμένος παρακολουθώντας ανήμπορος να αντιδράσει τα όσα συμβαίνουν γύρω του και επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον του;
Από τη σκοπιά που εξετάζουμε το ζήτημα, την επίδραση δηλαδή της κοινωνίας του θεάματος στη συνείδηση του ατόμου και τους μηχανισμούς υποσυνείδητου ελέγχου του νου, διαμόρφωσης γνώμης, αντίληψης και συμπεριφοράς, η ελληνική κοινωνία δεν διαφέρει από οποιαδήποτε κοινωνία του δυτικού τρόπου ζωής που βασίζεται στον καταναλωτισμό και χαρακτηρίζεται από τη δύναμη της εικόνας και των ΜΜΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έχουμε από τις υψηλότερες θέσεις στην παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, με ένα μέσο όρο 5,5 ώρες περίπου ημερησίως, και αυτό ίσως να δίνει μια ένδειξη του γιατί είμαστε τόσο παθητικοί.
Αν και το θέμα της πολιτικής ή όποιας αντίδρασης στις καταστάσεις που ζούμε αυτόν τον καιρό θεωρώ ότι είναι πιο σύνθετο και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πέρα από τη δύναμη και το ρόλο των Media, θα έλεγα ότι η παθητικότητα είναι μάλλον αναμενόμενη όταν χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί του θεάματος. Η όποια αντίδραση, οργισμένη, επαναστατική ή μη, από τη στιγμή που μετατρέπεται και η ίδια σε θέαμα, εμπίπτει στους μηχανισμούς του. Μπορεί να κατευθυνθεί, να τονωθεί ή να αποδυναμωθεί, να ενισχυθεί ή να χάσει τη δυναμική της, σύμφωνα με τα συμφέροντα αυτών που κατέχουν τη διαχείριση του θεάματος, δηλαδή τα ίδια τα media.
Αν είναι για το συμφέρον τους η παθητικότητα, μπορεί να την πετύχουν με πολλούς τρόπους, κάποιες φορές μάλιστα χωρίς να είναι η εμφανής πρόθεσή τους! Κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί, για παράδειγμα, που δίνουν το βήμα σε οργισμένους τηλεθεατές ή ακολουθούν μια καθαρά καταγγελτική πολιτική, ο εκτονωτικός σχολιασμός σε news portals και blogs, ταυτόχρονα, και χωρίς αναγκαστικά να είναι αυτή η πρόθεσή τους, προσφέρουν μια δυνατότητα κοινωνικής αποσυμπίεσης, και έτσι χάνεται η ενέργεια και η δυναμική που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιους να βγουν στο δρόμο! Αν, από την άλλη, κάποια στιγμή γίνει συμφέρον των κατόχων των Media η ανατροπή και η επανάσταση, μην αμφιβάλλετε ότι επίσης μπορούν να το πετύχουν!

Θα μπορούσατε να μας προτείνετε τρόπους αντιμετώπισης της ασυνείδητης χειραγώγησης που μας προκαλούν;
Ο μόνος τρόπος για να αντισταθεί κάποιος στον ασυνείδητο έλεγχο και τη χειραγώγηση είναι να αναλάβει το συνειδητό έλεγχο του εαυτού του. Το πιο πολύτιμο εργαλείο γι' αυτό το σκοπό είναι, κατά τη γνώμη μου, η ίδια η γνώση που χρησιμοποιούν οι μηχανισμοί του θεάματος: η γνώση του πώς λειτουργούν ο ανθρώπινος νους και ο ανθρώπινος ψυχισμός.
Αν μάθεις πώς προγραμματίζεται ο νους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση προς όφελός σου, αντί να τη χρησιμοποιεί κάποιος άλλος για το δικό του! Μπορείς να μάθεις να χρησιμοποιείς το νου σου για να ξεπερνάς τους φόβους σου και να βρεις την ασφάλεια εκεί που πραγματικά είναι: μέσα σου. Πιστεύω ότι η γνώση για την ύπνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν την ελέγχεις εσύ, ξέρεις πώς να κρατάς την κριτική σου εγρήγορση και πώς να καλλιεργήσεις το δικό σου κήπο, απαλλάσσοντάς τον από τα ζιζάνια της αρνητικής σκέψης, της έλλειψης πίστης στον εαυτό μας, το έντονο στρες, τις νευρωτικές επιθυμίες, την αίσθηση της απομόνωσης και της χωριστικότητας. Ένα πολύ σημαντικό βοήθημα στην προσπάθεια να παραμείνεις με καθαρή, εναργή σκέψη και κριτική αξιολόγηση είναι η δυνατότητα που μας δίνει η εποχή του Διαδικτύου και της δικτύωσης. Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις συγκεκριμένη και στοχευμένη πληροφόρηση και ενημέρωση, να δικτυωθείς με ανθρώπους και να αξιοποιήσεις τη δύναμη της ομάδας. Μπορείς να δώσεις βάρος στη γραπτή πληροφορία αντί για το θέαμα.
Η πιο χρηστική οδηγία θα έλεγα ότι είναι το να μειώσουμε τις ώρες τηλεθέασης. Να αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν, να χαλαρώνουμε όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή. Θα εκπλαγείτε από το πόσο κάποιες συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, φοβίες, καταθλιπτικά ή φοβικά σύνδρομα συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι υπάρχει μια ανοιχτή τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα!

O Αγγελος Βιαννίτης είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και κλινικός υπνοθεραπευτής και έχει ειδικευτεί στην Ανάλυση Ονείρων και τις εφαρμογές DreanWork. Από το 1998 έχει ιδρύσει και διευθύνει το Ονειρικό Εργαστήρι, διοργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια με θέμα την ανάλυση και ερμηνεία των ονείρων, το συνειδητό ονείρεμα και τη Θιβετιανή Ονειρική Γιόγκα (Mi-Lam).

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ – 17/3/2012

329 σχόλια:

1 – 200 από 329   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

buy xanax online no rx xanax withdrawal .25 mg - xanax overdose how much is too much

Ανώνυμος είπε...

xanax for sale without prescription can you overdose xanax alone - xanax overdose emedicine

Ανώνυμος είπε...

phentermine weight loss buy phentermine tablets - buy phentermine for cheap

Ανώνυμος είπε...

generic xanax buy xanax online legit - reviews on buying xanax online

Ανώνυμος είπε...

phentermine diet pills bought phentermine online - phentermine online no

Ανώνυμος είπε...

zolpidem buy online what is zolpidem tartrate 10 mg - zolpidem 10 mg price costco

Ανώνυμος είπε...

buy zolpidem what is zolpidem 10mg for - zolpidem benzodiazepine

Ανώνυμος είπε...

zolpidem high zolpidem online no prescription canada - zolpidem er 12.5 vs ambien cr

Ανώνυμος είπε...

phentermine diet phentermine zoloft side effects - phentermine with lipo-6

Ανώνυμος είπε...

phentermine without prescription adipex meridia online phentermine presciption viag - buy phentermine online consultation

Ανώνυμος είπε...

order tramadol overnight tramadol dosage pain - tramadol online shipped to florida

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine order phentermine without a rx - phentermine capsules

Ανώνυμος είπε...

order phentermine buy phentermine hcl online - buy prescription drugs online-phentermine

Ανώνυμος είπε...

order tramadol buy tramadol online cod no prescription - ultram 100mg online

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol overnight illegal buy ultram online - tramadol for dogs

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol high similar - buy tramadol online no rx

Ανώνυμος είπε...

order phentermine buy phentermine online with no prescription - order real phentermine online

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine online phentermine no prescription 30 mg - phentermine buy online australia

Ανώνυμος είπε...

phentermine drug phentermine informacion en espanol - buy phentermine online no rx

Ανώνυμος είπε...

order tramadol tramadol 50mg with alcohol - tramadol hcl picture

Ανώνυμος είπε...

ambien zolpidem ambien side effects blood pressure - prozac ambien drug interactions

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien side effects elderly - buy ambien online legally

Ανώνυμος είπε...

purchase ambien ambien generic price walgreens - ambien cr hangover

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol 50mg strong - tramadol 50mg online

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien orange round pill - what's considered overdose ambien

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy difference between ambien cr zolpidem tartrate - ambien causes sleep eating

Ανώνυμος είπε...

buy xanax New York chewing xanax high - cheap xanax pills

Ανώνυμος είπε...

online ambien ambien sleep eating 2010 - cost of generic ambien without insurance

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien no prescription cheap - wild ambien stories

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy ambien 10 mg bluelight - ambien high feeling

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cheap online order tramadol eu - buy tramadol egypt

Ανώνυμος είπε...

ambien order ambien benzodiazepine drug screen - ambien generic name zolpidem

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine buy phentermine online no prescription - buy real phentermine 37.5

Ανώνυμος είπε...

buy ambien how do i purchase ambien online with no prescription - there generic ambien cr 12.5

Ανώνυμος είπε...

ordering ambien online taking ambien and pregnancy - ambien talking your sleep

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien cr side effects nightmares - ambien- walls

Ανώνυμος είπε...

xanax online Tulsa xanax g3722 - xanax show up in drug test

Ανώνυμος είπε...

discount ambien ambience mall gurgaon how to reach - cost of brand name ambien

Ανώνυμος είπε...

buy xanax drug abuse with xanax - xanax withdrawal bad

Ανώνυμος είπε...

ambien medication purchase ambien online no prescription - ambien withdrawal mayo clinic

Ανώνυμος είπε...

ordering ambien online get off ambien sleep - ambien sale online cheap

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online overnight ambien taper - ambien price street

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Washington xanax pills generic - xanax 66 256

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien sleeping pill dosage - discount ambien no prescription

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien online ambien online pharmacy no prescription - ambien cr breaking

Ανώνυμος είπε...

phentermine online phentermine vs bontril - legal order phentermine

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax side effects euphoria - xanax 2mg how long does it last

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien side effects stories - will ambien show up army drug test

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine buy phentermine online - buy phentermine online without tx

Ανώνυμος είπε...

buy ambien buy ambien online paypal - ambien drug info

Ανώνυμος είπε...

phentermine pills buy phentermine pills online - phentermine online discount

Ανώνυμος είπε...

phentermine cod buy phentermine 37.5 online no prescription - buy phentermine uk

Ανώνυμος είπε...

generic ambien online ambien generic cost at walmart - price of ambien with insurance

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy buy ambien online forum - ambien cr half life

Ανώνυμος είπε...

phentermine online without prescription phentermine online genuine - buy phentermine online with no prescription cheap

Ανώνυμος είπε...

phentermine pills phentermine urine drug screen - order phentermine 30 mg

Ανώνυμος είπε...

discount xanax side effects xanax during pregnancy - xanax bars rap song

Ανώνυμος είπε...

discount xanax xanax and alcohol erowid - buy xanax online without prescriptions

Ανώνυμος είπε...

phentermine buy buy phentermine herbal - phentermine xanax

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription buy tramadol mastercard - buy ultram mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol hcl cheap tramadol online - tramadol hcl generic name

Ανώνυμος είπε...

xanax online Los Angeles xanax side effects in dogs - xanax normal dose

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Austin xanax klonopin - 3mg xanax effects

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol no rx buy tramadol direct - tramadol 50mg tablets high

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax cr - xanax xr 1mg half life

Ανώνυμος είπε...

xanax for anxiety xanax ingredients - mixing xanax and alcohol effects

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Delaware order xanax pakistan - xanax side effects hallucinations

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol with cod illegal get tramadol online - tramadol 50 mg buy uk

Ανώνυμος είπε...

xanax online Oklahoma xanax pills - where to buy legit xanax online

Ανώνυμος είπε...

buy xanax drug interactions nyquil xanax - xanax xr drug interactions

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol ultram tramadol dosage rls - buy tramadol 200

Ανώνυμος είπε...

xanax pill drug interactions with xanax - order xanax forum

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Atlanta 2mg xanax effects erowid - .5 xanax and alcohol

Ανώνυμος είπε...

buy xanax usual dosage xanax anxiety - effects of xanax pills

Ανώνυμος είπε...

order percocet online percocet 512 mg street value - percocet withdrawal taper

Ανώνυμος είπε...

cheap percocet percocet 512 for sale - percocet withdrawal breastfeeding

Ανώνυμος είπε...

ambien online without rx ambien 10mg 5mg - 90 mg ambien

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online percocet que es - percocet withdrawal long

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cod next day delivery buy cheap tramadol usa - next day tramadol review

Ανώνυμος είπε...

ambien online ambien withdrawal elderly - ambien overdose dosage

Ανώνυμος είπε...

percocet online buy percocet 10 325 online - buy 30mg oxycodone online pharmacy

Ανώνυμος είπε...

buying ambien online cost of generic ambien cr - ambien side effects stories

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online percocet recommended dosage - percocet online pharmacy

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy from online texas tramadol - tramadol migraine

Ανώνυμος είπε...

ambien ambien makes me feel good - legal order ambien online

Ανώνυμος είπε...

ambien pill will ambien show up hair drug test - ambien cr 25 mg dosage

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online order fake percocet - buy percocet online no prescription cheap

Ανώνυμος είπε...

ambien drug ambien zombie - ambien 10mg reviews

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol free shipping buy tramadol from thailand - can you buy tramadol online in usa

Ανώνυμος είπε...

ambien no prescription ambien hell drug - whats the street value of ambien

Ανώνυμος είπε...

buy percocet no prescription percocet 5/325 dosage instructions - percocet online forum

Ανώνυμος είπε...

buy ambien buy generic ambien no prescription - generic ambien side effects

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol zoloft together - buy-tramadol-online.com

Ανώνυμος είπε...

generic zolpidem free online ambien sound generator - ambien cr 12.5 coupon

Ανώνυμος είπε...

tramadol 100mg tramadol dosage info - where to buy tramadol online uk

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol no prescription overseas - tramadol sandoz sr 100mg

Ανώνυμος είπε...

buy cheap ambien ambien high how long - online pharmacy ambien cr

Ανώνυμος είπε...

buy generic ambien generic ambien over counter - ambien side effects reviews

Ανώνυμος είπε...

tramadol 50mg order tramadol in canada - buy 300 mg tramadol

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription tramadol high stories - tramadol tablets dosage

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cod overnight tramadol for dogs how often - buy tramadol health solutions

Ανώνυμος είπε...

buy cheap percocet percocet 5/325 street - percocet 5mg 512

Ανώνυμος είπε...

buy soma online no prescription soma san diego girl talk - valium and soma drug interactions

Ανώνυμος είπε...

where to buy tramadol online tramadol overdose cats - tramadol no prescription

Ανώνυμος είπε...

can you buy percocet online percocet 10 325 effects - buy percocet online without membership

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol saturday delivery buy tramadol ships florida - where can i purchase tramadol online

Ανώνυμος είπε...

cheap tramadol online tramadol for dogs can people take it - buy tramadol online mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol 100mg online tramadol hcl over the counter - buy tramadol online illegal

Ανώνυμος είπε...

ambien zopiclone ambien zolpidem - ambien dosage 15mg

Ανώνυμος είπε...

generic ambien buy ambien online usa - discount coupon for ambien cr

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol for dogs tramadol xr dosage - buy tramadol tablets

Ανώνυμος είπε...

soma drug soma intimates outlet - soma pajamas

Ανώνυμος είπε...

order ambien online buy ambien online canada - ambien on urine drug test

Ανώνυμος είπε...

tramadol online pharmacy order tramadol canada - tramadol online reviews

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol 100mg tramadol street value - tramadol overdose many

Ανώνυμος είπε...

ambien drug buy ambien online canada - ambien on urine drug test

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol 50mg tramadol online for cheap - legal buy tramadol online

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol dosage for 20 lb. dog - buy ultram cheap

Ανώνυμος είπε...

buy soma online soma intimates sale - soma online coupons

Ανώνυμος είπε...

ambien online much generic ambien - ambien side effects vertigo

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol rx tramadol addiction success stories - buy tramadol usa next day delivery

Ανώνυμος είπε...

tramadol 50mg can you buy tramadol online legally - buy tramadol uk cheap

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol rx how many tramadol 50mg can you take - buy tramadol with visa

Ανώνυμος είπε...

cheap carisoprodol soma drug group - soma drug effects

Ανώνυμος είπε...

ambien online ambien online no prescription cheap - buy ambien online safely

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online without prescription tramadol hcl shelf life - tramadol addiction in dogs

Ανώνυμος είπε...

buy soma soma to buy online - soma bras nyc

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol free shipping buy tramadol overnight no prescription - order tramadol paypal

Ανώνυμος είπε...

legal buy tramadol online tramadol dosage 60 lb dog - tramadol ultram experience

Ανώνυμος είπε...

tramadol 50mg buy ultram online no prescription overnight - buy tramadol legit

Ανώνυμος είπε...

order carisoprodol online soma bras austin tx - soma de horas online

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online cod overnight buy tramadol without rx - tramadol dosage depression

Ανώνυμος είπε...

can you buy tramadol online tramadol dose to get high - uss cheap tramadol

Ανώνυμος είπε...

buy soma drug schedule of soma - soma muscle relaxer controlled substance

Ανώνυμος είπε...

buy soma 350mg drug interactions tramadol and soma - buy soma online from usa

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol hcl 200mg - tramadol hcl 50 mg and alcohol

Ανώνυμος είπε...

soma pain soma san diego boys like girls - soma fab

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online overnight buy tramadol uk pharmacy - buy tramadol online with paypal

Ανώνυμος είπε...

soma online will soma show up urine drug test - soma grand cost

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription cod buy tramadol overnight shipping - tramadol no rx

Ανώνυμος είπε...

order tramadol no prescription tramadol 50mg tab - tramadol hcl what is it used for

Ανώνυμος είπε...

soma 350 mg order soma texas - soma 350 mg tablet

Ανώνυμος είπε...

soma sale buy real soma online - soma muscle relaxer milligrams

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol dosage 100mg - tramadol hcl dosage adults

Ανώνυμος είπε...

order tramadol overnight tramadol online in uk - mekanisme kerja tramadol hcl

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol 50mg high - can you buy tramadol in greece

Ανώνυμος είπε...

cheap soma online buy soma online legal - buy soma fedex overnight

Ανώνυμος είπε...

soma online cheap hotels soma - soma xanax vicodin

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol next day tramadol 50mg hcl tablets - buy tramadol online without a prescription

Ανώνυμος είπε...

where to buy tramadol online tramadol 50mg with alcohol - tramadol hcl high

Ανώνυμος είπε...

buy viagra online buy herbal viagra online - cheap viagra pills

Ανώνυμος είπε...

buy cheap soma soma pills alcohol - buy soma cube usa

Ανώνυμος είπε...

buy viagra in chicago viagra age 75 - viagra online canada paypal

Ανώνυμος είπε...

buy soma does generic soma look like - can you buy soma in usa

Ανώνυμος είπε...

carisoprodol without prescription online soma cube - soma muscle relaxer alcohol

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol 100mg tramadol dosage 37.5 - tramadol online deutschland

Ανώνυμος είπε...

cheapest soma pictures of generic soma - generic and brand name for soma

Ανώνυμος είπε...

buy viagra cialis buy viagra women online - viagra online uk cheapest

Ανώνυμος είπε...

soma medication generic name soma compound - soma networks

Ανώνυμος είπε...

mail order viagra online viagra for young men - generic viagra in canada

Ανώνυμος είπε...

tramadol no prescription tramadol hcl and acet - tramadol online buy

Ανώνυμος είπε...

buy viagra online pharmacy is it safe to buy viagra online yahoo answers - buy viagra with paypal uk

Ανώνυμος είπε...

buy soma soma for muscle pain - soma online pharmacy no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy soma online generic brand of soma - buy soma blocks

Ανώνυμος είπε...

soma online soma 350 mg drug - generic soma cheap

Ανώνυμος είπε...

buy viagra generic viagra yahoo answers - generic viagra online+overnight shipping

Ανώνυμος είπε...

buy viagra toronto viagra with food - viagra dosage and use

Ανώνυμος είπε...

buy viagra online next day delivery viagra next day delivery - viagra dosage for dogs

Ανώνυμος είπε...

buy viagra online buy 100mg viagra online - viagra dosage recommendations

Ανώνυμος είπε...

order viagra internet jelly viagra for women - best place order viagra online canada

Ανώνυμος είπε...

generic viagra viagra for women benefits - generic viagra vs real viagra

Ανώνυμος είπε...

cheapest soma buy aura soma bottles london - soma online next day delivery

Ανώνυμος είπε...

buy viagra alternative order cheap viagra online uk - generic viagra any good

Ανώνυμος είπε...

viagra online dosage of viagra - best place buy viagra online forum

Ανώνυμος είπε...

buy discount tramadol tramadol y ketorolaco - ultram side effects headache

Ανώνυμος είπε...

soma 350 mg soma muscle cramps - soma san diego hours

Ανώνυμος είπε...

tramadol 100 tramadol for dogs what dosage - buy tramadol money order

Ανώνυμος είπε...

cialis without prescription cialis daily safety - cialis 10mg цена

Ανώνυμος είπε...

legal buy tramadol online tramadol for dogs and people the same - tramadol 50mg max dosage

Ανώνυμος είπε...

buy viagra cheap online order generic viagra canada - real viagra online canadian pharmacy

Ανώνυμος είπε...

buy generic soma buy soma overnight delivery - soma 11211

Ανώνυμος είπε...

viagra online purchase female viagra online canada - cheap viagra wholesale

Ανώνυμος είπε...

buy viagra toronto order generic viagra online - buy genuine viagra online canada

Ανώνυμος είπε...

how to order viagra online generic viagra+england - order brand name viagra online

Ανώνυμος είπε...

cialis online order cialis online reviews - cialis 5mg dosage

Ανώνυμος είπε...

carisoprodol soma soma 84 amplifier - soma lyrics

Ανώνυμος είπε...

buy cialis online in usa cialis online overnight shipping - cialis webmd

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol withdrawal opiate - tramadol er high

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol 50 mg how long does it last - buy tramadol online cheap

Ανώνυμος είπε...

can you buy viagra at walmart buy original viagra online - viagra for women study

Ανώνυμος είπε...

how to buy viagra online buy viagra online south africa - buy viagra professional

Ανώνυμος είπε...

order viagra pills buy viagra in india - viagra 30 day free trial

Ανώνυμος είπε...

cialis online cialis online india - cialis price in usa

Ανώνυμος είπε...

tramadol online best place to buy tramadol online reviews - tramadol addictive properties

Ανώνυμος είπε...

order viagra professional buy viagra online pharmacy - viagra altitude sickness dosage

Ανώνυμος είπε...

buy viagra no prescription order viagra men - generic viagra online overnight

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol withdrawal brain zaps - how can i buy tramadol online

Ανώνυμος είπε...

buy viagra 100mg viagra for women cnn - like viagra for women

Ανώνυμος είπε...

tramadol online cod tramadol 50 mg while breastfeeding - tramadol hcl 50 mg half life

Ανώνυμος είπε...

buy viagra online viagra by mail - can you buy viagra online legally

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 329   Νεότερο› Νεότερο»