Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Πρόβα διακοπών με πλοηγό το «ποντίκι»


Βουλιάζετε πελαγωμένοι μέσα σε χάρτες, φυλλάδια και ταξιδιωτικούς οδηγούς, μπερδεμένοι από αντιφατικές γνώμες φίλων και γνωστών προσπαθώντας να καταστρώσετε το πλάνο των διακοπών σας; Ρίξαμε πετονιά στον παγκόσμιο ιστό και αλιεύσαμε sites σε ρόλο ταξιδιωτικού συμβούλου, που λύνουν τα χέρια με πρακτικά tips, φέρνοντας το όνειρο της καλοκαιρινής άδειας ένα κλικ πιο κοντά.
Το διαδίκτυο αλλάζει το savoir faire στην προετοιμασία του ταξιδιού, πρόβα διακοπών με όχημα το «ποντίκι». Κάποτε οι ταξιδιώτες έστελναν στους φίλους τους καρτ ποστάλ από τα μέρη που επισκέπτονταν το καλοκαίρι. Σήμερα ανεβάζουν κλιπάκια στο YouTube για να τα δει και να τα θαυμάσει η παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα του Internet, ενώ δεν χρειάζεται να περιμένουν στο γκισέ, αφού μπορούν να κλείσουν την πτήση τους online ακόμα και μέσα στην άγρια νύχτα. Ω καιροί, ω (ταξιδιωτικά) ήθη!

Greek Travel Pages
Με πληροφορίες για πάνω από 36.000 ελληνικούς και διεθνείς προορισμούς, 8.900 ξενοδοχεία, αλυσίδες, διαμερίσματα, δωμάτια με φωτογραφίες, στοιχεία για πάνω από 29.500 επιχειρήσεις και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εσωτερικού από/προς την Ελλάδα, το www.gtp.gr είναι ο Χρυσός Οδηγός του Έλληνα ταξιδιώτη. Κάτι σαν το Φωτεινό Παντογνώστη των διακοπών αλλά online, όχι επιτραπέζιο. Αν ψάχνετε για κατάλυμα, κάντε κλικ στο link Διανυκτέρευση και ζητήστε δωμάτιο επιλέγοντας ανάμεσα στις προσφερόμενες υπηρεσίες (τα κατοικίδια επιτρέπονται, διαθέτει wi-fi, προσφέρει φύλαξη νηπίων, έχει spa;).

Cyclades Tour
Όλα τα μέρη στην Ελλάδα έχουν τη γοητεία τους, αλλά, αν στη σκέψη του ελληνικού καλοκαιριού σάς έρχονται αυτόματα στο νου οι Κυκλάδες, πληκτρολογήστε www.cyclades-tour.gr και ελάτε για διαδικτυακό γύρο στα 147 νησιά στην καρδιά του Αιγαίου. Στο επίσημο portal των Κυκλάδων «τρέχουν» περιγραφές για θεματικές διαδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, ενώ θα βρείτε οδηγό επιβίωσης με αναλυτικές πληροφορίες για πρακτικά θέματα όπως το κόστος παραμονής του σκάφους στα λιμάνια ή τα τηλέφωνα των ταξί στα νησιά. Μπορείτε να κάνετε download σε φυλλάδια (island hopping, ιστιοπλοϊκές αποδράσεις, περιπατητικός τουρισμός) ή να «κατεβάσετε» τον τουριστικό οδηγό της Κιμώλου, για παράδειγμα, ώστε να πάτε διαβασμένοι στο κυκλαδονήσι της επιλογής σας.

Travelplanet24.com
Είναι περασμένα μεσάνυχτα, προσπαθείτε να οργανώσετε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας, αλλά πού να βρείτε διανυκτερεύον τουριστικό γραφείο τέτοια ώρα; Χτυπήστε την πόρτα του δικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου www.travelplanet24.com και οργανώστε online την καλοκαιρινή σας απόδραση. Το travelplanet24.com ιδρύθηκε το 2005 ως μια από τις πρώτες ταξιδιωτικές δικτυακές πύλες στην Ελλάδα και ξεκίνησε την online λειτουργία του το 2006 με μια προηγμένης τεχνολογίας μηχανή αεροπορικών κρατήσεων που προσφέρει το «best price mix» δηλαδή το μέγιστο δυνατό αριθμό συνδυασμό πτήσεων (τακτικών, low cost, charter), διαθέσιμων στην ελληνική αγορά στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Επίσης, συνεργάζεται με περισσότερες από 500 αεροπορικές εταιρίες, 35.000 ξενοδοχεία, 5.000 σταθμούς ενοικίασης αυτοκινήτων, 35 ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρίες για ταξίδια με πλοίο, διαθέσιμο online 24 ώρες το 24ωρο.

Αξεσουάρ
Ετοιμάζετε βαλίτσες και θέλετε να κάνετε τη διαφορά με τα άκρως τρελά και ταξιδιάρικα αξεσουάρ σας. Κάντε κλικ στο www.flight001.com, το site που εμπνεύστηκαν εν πτήσει δυο business ταξιδιώτες, θέλοντας να συγκεντρώσουν προς πώληση τα πιο πρωτότυπα αξεσουάρ ταξιδιού. Η χαρά του gadget-άκια ή πού θα βρείτε trolley βαλίτσα με γκράφιτι διάκοσμο ώστε να κάνει μπαμ στο ταπί ρουλάν, κορδέλα για να δέσετε γύρω την αποσκευή σας γεμάτη βρισιές σε όλες τις γλώσσες ώστε να μην περάσει απαρατήρητη, αδιάβροχο πορτοφόλι αν αποφασίσετε να κολυμπήσετε παρέα με το συνάλλαγμά σας, ηλιακό φορτιστή για το κινητό σας, πετσετάκια σε μορφή χαπιού, κουταλοπήρουνο, μυστικό τσεπάκι-στηθόδεσμο για να φυλάξετε στο μπούστο σας το διαβατήριό σας.

Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους
Επιλέξατε προορισμό, ετοιμάσατε βαλίτσες, αλλά πόσο έτοιμοι είστε ως ταξιδιώτες; Αν δεν ξέρετε τα δικαιώματά σας, μπορείτε να τα μάθετε στο Διαδίκτυο ώστε να προστατευθείτε από κακοτοπιές στις διακοπές σας. Κάντε κλικ στο site της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Υπηρεσιών (ΠΕΚΤΤΥ) στο www.pektty.gr, η οποία ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την προστασία των καταναλωτών που χρησιμοποιούν επ’ αμοιβή μεταφορικές, ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις ταξιδιωτών (π.χ. πώς μπορώ να προστατευτώ από πλημμελή παροχή υπηρεσιών από ξενοδοχείο;) ενώ μπορείτε να κάνετε την καταγγελία σας για προβλήματα ταξιδιωτικής/τουριστικής υπηρεσίας που τυχόν συναντήσατε στις διακοπές σας.

Μake a list!
Ώρα για πακετάρισμα, αλλά τι θα πάρετε μαζί; Για να μην ξεχάσετε τίποτα, κάντε λίστα από το web. Κλικ στο http://www.frommers.com/tips/packing_tips/travel_planner.pdf για να κατεβάσετε σε μορφή pdf τη λίστα με τα απαραίτητα του ταξιδιού, από δίπλωμα οδήγησης μέχρι τσιμπιδάκι φρυδιών. Επίσης, στο site της Παγκόσμιας Λίστας στο http://upl.codeq.info/ δίνετε ημερομηνία ταξιδιού, θερμοκρασία προορισμού, δηλώνετε αν είστε άνδρας ή γυναίκα, αν έχετε μαζί σας παιδιά, μεταφορικό μέσο, το μέγεθος της βαλίτσας σας, τι θα κάνετε στις διακοπές (κολύμπι, καταδύσεις, περπάτημα), πατάτε enter και σας βγαίνει αναλυτική λίστα με tips, τι να πάρετε μαζί σας και γιατί, πώς να πακετάρετε.

Εco-ταξίδια
Γυρίστε την πλάτη στους προορισμούς-κλισέ και στους δυσοίωνους περιβαλλοντικά καιρούς που ζούμε επιλέξτε ταξίδι με οικολογικά κριτήρια. Στο site του Υπεύθυνου Ταξιδιού (www.responsibeltravel.com) για ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες επιλέγετε τύπο διακοπών ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας αλλά πάντοτε φιλικό προς τη φύση: σαφάρι στη Ναμίμπια, ποδηλατάδα στην Ουαλία, μαθήματα μαγειρικής στην Κρήτη ή εθελοντές στην Ταϊλάνδη για να κάνετε μασάζ σε ταλαιπωρημένους ελέφαντες, μέχρι και απεσταλμένοι στην Αρκτική για να μελετήσετε τις κλιματικές αλλαγές. Πολλά ταξιδιωτικά πακέτα ξεκινούν από Λονδίνο, ένας λόγος παραπάνω για να βρεθείτε στη βρετανική πρωτεύουσα και να ανανεώσετε σε low budget τιμές την γκαρνταρόμπα σας με μια έφοδο στα Primark.

Ταξιδιωτικά βίντεο
Το site αυτό λειτουργεί ως ορεκτικό για τις διακοπές σας, ενώ, επιπλέον, είναι ιδανικό για όσους από σας ταξιδεύετε με μια κάμερα στο χέρι και θέλετε να απελευθερώσετε τον Σπίλμπεργκ που κρύβετε μέσα σας. Σκηνοθετήστε, δηλαδή, το δικό σας κλιπάκι διακοπών και ανεβάστε το στο διαδικτυακό τόπο Travelistic (videos for travelers) στο www.travelistic.com για να το παρακολουθήσει η παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα. Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο από κάθε άκρη του πλανήτη, κάνοντας κλικ στην περιοχή του παγκόσμιου χάρτη που σας ενδιαφέρει. Εικονικά ταξίδια σε Κέρκυρα, Ρόδο, Σαντορίνη αλλά και ταξίδια με εικόνες στην Τζαμάικα, φάτε μάτια ψάρια στη Μαδαγασκάρη.

I travel first.com
Ταξιδεύω πρώτος σε Κρήτη, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία και μοιράζομαι την εμπειρία μου online, anytime, 24 ώρες το 24ωρο! Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι ξετρυπώσατε ένα ειδυλλιακό ακρογιάλι στη νότια Κρήτη, μια τρατορία με θεϊκή pasta στη Σικελία και δεν θέλετε να κρατήσετε κρυφό το ταξιδιωτικό σας μυστικό. Κάντε κλικ στο http://itravelfirst.com, διαδικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει ομάδα συμπατριωτών μας στην Αμερική χρησιμοποιώντας προχωρημένες ψηφιακές τεχνολογίες. Κάνοντας δωρεάν εγγραφή στο ταξιδιωτικό club, θα μπορέσετε να ανεβάσετε ελεύθερα φωτογραφίες, κείμενα, μουσική, βίντεο από τον αγαπημένο σας προορισμό δημιουργώντας online το προσωπικό σας ταξιδιωτικό άλμπουμ, έτοιμο για να το ξεφυλλίσουν οι απανταχού χρήστες του Internet με ένα κλικ του «ποντικιού» τους.

Ξενοδοχείο «Ο αερολιμένας»
Χάσατε την πτήση σας και ξεμείνατε στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ ή της Κωνσταντινούπολης; Ίσως θα ήταν καλύτερα να μην ψάξετε για ξενοδοχείο, αλλά να διανυκτερεύσετε με θέα τους αεροδιαδρόμους, αφού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sleeping In Airports (www.sleepinginairports.net/) τα αεροδρόμια των δύο παραπάνω πόλεων συμπεριλαμβάνονται στη χρυσή δεκάδα terminal ανά τον κόσμο για να πάρει κανείς τον υπνάκο του. Ταξιδιώτες σε transit που κοιμήθηκαν (αναγκαστικά;) σε αεροδρόμια ανά την υφήλιο βαθμολογούν τις υπηρεσίες τους ως… ξενοδοχεία από πλευράς καθαριότητας, διακριτικότητας του προσωπικού. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κέρδισε πέρσι την τιμητική διάκριση «Χρυσό μαξιλάρι», 8ο στο top-10 των καλύτερων αεροδρομίων στον κόσμο για να περάσετε τη νύχτα σας!

Ελεύθερος Τύπος 28.06.08

Δεν υπάρχουν σχόλια: