ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΒΙΖΙΤΑ
Τα παλιά τα χρόνια τα αρμένικα χωριά είχαν μεγάλη απόσταση (με τα πόδια) το ένα από το άλλο. Έτσι, όταν μια οικογένεια ήθελε να κάνει βίζιτα (να επισκεφτεί) ένα φιλικό σπίτι στο γειτονικό χωριό, ξεκινούσαν πολύ πρωί γιατί είχαν μεγάλη διαδρομή να διανύσουν, διανυκτέρευαν ένα βράδυ στο φιλικό σπίτι και ξεκινούσαν το επόμενο πρω’ι για την επιστροφή.
Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτήν την έκφραση για επισκέπτες που δε «λένε» να φύγουν.
ΔΥΟ ΔΥΟ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ
Επί τουρκοκρατίας, όταν ένας Τούρκος αξιωματούχος συναντούσε στο δρόμο έναν Έλληνα, είχε το δικαίωμα να του ζητήσει να τον κουβαλήσει στην πλάτη του.
Οι Χιώτες περπατούσαν δυο δυο και όταν έβλεπαν έναν Τούρκο, ανέβαινε ο ένας στην πλάτη του άλλου, ώστε να μην αναγκαστούν να κουβαλήσουν τον Τούρκο.
ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ
Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης, ο Παρθένης Νένιμος, ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους. Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα -και μάλιστα επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί.
ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ
Από τα πολύ παλιά χρόνια οι Έλληνες είχαμε το διχασμό. Αυτή η κατάσταση βασίλευε και μεταξύ γειτονικών χωριών. Αφορμή να τσακωθούν δυο χωριά ήταν τα όρια, τα εδάφη βοσκής, η χάραξη καινούργιου δρόμου κλπ. Έτσι έμεινε και η φράση: «θα γίνουμε από δυο χωριά», δηλαδή θα γίνουμε εχθροί σαν να είμαστε από δυο διαφορετικά χωριά.
ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ
Η φράση «θα σε κάνω του αλατιού» βγήκε από τον τρόπο που γίνονται οι σαρδέλες και γενικά όλα τα ψάρια, όταν παστώνονται με αλάτι. Ζαρώνουν και χάνουν την όμορφη εμφάνισή τους. Έτσι λοιπόν, θα τον κάνει όταν τον δείρει, όπως το ψάρι στο αλάτι.
ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ
Στα παλιά τα χρόνια τα κουρσάρικα πλοία είχαν πλήρωμα συνήθως κωπηλάτες, που οι περισσότεροι ήταν κατάδικοι (άνθρωποι των κάτεργων -δηλαδή δούλευαν στα πλοία). Όταν λοιπόν ο αέρας έπεφτε και το καράβι έπρεπε να συνεχίσει την πορεία του, μια φωνή δυνατή ξεσήκωνε από το ξαπόσταμά τους τους ανθρώπους αυτούς: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Ήταν η διαταγή να καθίσουν και πάλι στα κουπιά, στους μακρινούς ξύλινους πάγκους ...
ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ
Παλαιότερα, τα σπίτια ενός χωριού μετριόντουσαν με τους ...φούρνους τους. Οι χωρικοί, δηλαδή, δεν έλεγαν ότι το χωριό τους έχει τόσα σπίτια αλλά τόσους φούρνους, επειδή κάθε σπίτι είχε και το δικό του φούρνο, για να ψήνει το ψωμί του . Όταν λοιπόν στα χωριά πέθαινε κανένας νοικοκύρης, οι φίλοι του έλεγαν: «Ο φούρνος του μπάρμπα Νότη γκρεμίστηκε», εννοώντας ότι με το θάνατο του αρχηγού της οικογένειας, το σπίτι γκρεμιζόταν, χανόταν. Από τη αυτή φράση, βγήκε η μεταφορική έκφραση «κάποιος φούρνος γκρεμίστηκε», που τη λέμε όταν μας επισκέπτεται κάποιος που έχουμε να δούμε πολύ καιρό.
ΜΑΛΛΙΑΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ
Στη βυζαντινή εποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες, βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν π.χ. ένας έλεγε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπε να ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο που ήταν υποχρεωμένος με το μάσημα να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα στο στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δηλαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά. Από την απάνθρωπη αυτή τιμωρία βγήκε και η παροιμιώδης φράση: «μάλλιασε η γλώσσα μου», που τη λέμε μέχρι σήμερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας να πείσουμε κάποιον για κάτι και του το λέμε πολλές φορές.
ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΚΑΦΑΣΙ
Στα Τούρκικα καφάς θα πει κεφάλι, κρανίο. Όταν, λοιπόν, η καρπαζιά που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατή, λέμε :» του έφυγε το καφάσι», δηλαδή, του έφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του κτυπήματος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπουδαίο, λέμε: «μου έφυγε το καφάσι», δηλαδή, μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα.
ΜΥΡΙΖΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ
Η φράση προέρχεται από την αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάχτυλά τους σε ένα υγρό με βάση το δαφνέλαιο, τις αναθυμιάσεις του οποίου εισέπνεαν καθώς τα έφερναν κατόπιν κοντά στη μύτη τους και με αυτόν τον τρόπο έπεφταν σε ένα είδος καταληψίας κατά την οποία προμάντευαν τα μελλούμενα.
ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ
Οι Ενετοί, που άλλοτε κυριαρχούσαν στις θάλασσες, εγκαινίασαν πρώτοι τα ιστιοφόρα μεταγωγικά, όταν ήθελαν να μεταφέρουν το στρατό τους. Τα καράβια αυτά ήταν ξύλινα και πελώρια και είχαν σχήμα αχλαδιού. Έσερναν δε τις περισσότερες φορές πίσω τους ένα μικρό καραβάκι, που έβαζαν μέσα τον οπλισμό και τα πολεμοφόδια, όπως ακόμα τρόφιμα και διάφορα πολεμικά σύνεργα. Οι Έλληνες τα είχαν βαφτίσει αχλάδες από το σχήμα τους. Έτσι όταν καμιά φορά στο πέλαγος παρουσιαζότανε κανένα άγνωστο καράβι, οι νησιώτες (βιγλάτορες) ανέβαιναν πάνω στους βράχους και απ' εκεί παρακολουθούσαν με αγωνία τις κινήσεις του. Αν ήταν απλώς ιστιοφόρο, δεν ανησυχούσαν τόσο, γιατί υπήρχε πιθανότητα να συνεχίσει αλλού τον δρόμο του. Αν όμως ήταν «Αχλάδα» τους έπιανε πανικός, γιατί καταλάβαιναν ότι σε λίγο θα άρχιζαν μάχες, πολιορκίες, πείνες και θάνατοι. Έφευγαν τότε για να πάνε να ετοιμάσουν την άμυνα τους. Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η «Αχλάδα» έχει πίσω την ουρά. Με την ουρά εννοούσαν το καραβάκι που έσερνε το μεταγωγικό. Άρα επίθεση. Και έλεγαν: «πίσω έχει η Αχλάδα την ουρά, τι θα γίνει;»…
ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ
Όταν κάποιος σε μία συζήτηση μας λέει πράγματα με τα οποία διαφωνούμε ή μας ακούγονται παράλογα, συνηθίζουμε να λέμε: «μα τι είναι αυτά που μου λες; Αυτά είναι αηδίες και πράσσειν άλογα!»…Το «πράσσειν άλογα» λοιπόν, δεν είναι πράσινα άλογα όπως πιστεύει πολύς κόσμος, αλλά αρχαία ελληνική έκφραση…
Προέρχεται εκ του ενεργητικού απαρεμφάτου του ρήματος πράττω ή/και πράσσω (τα δύο τ, αντικαθίστανται στα αρχαία και από δύο σ), που είναι το πράττειν ή/και πράσσειν και του «άλογο» που είναι ουσιαστικά το ουσιαστικό λόγος = λογική (σε μία από τις έννοιες του) με το α στερητικό μπροστά. Α-λογο=παράλογο. Πράσσειν άλογα, το να κάνει κανείς παράλογα πράγματα…
ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΚΟΡΑ
Οι αρχαίοι είχαν και αυτοί τα τυχερά τους παιχνίδια. Και ζάρια έπαιζαν και κότσια, αλλά και κοκορομαχίες (αλεκτρυονομαχίαι) διοργάνωναν. Όπως ακριβώς και σήμερα σε διάφορα κράτη, έβαζαν δύο γυμνασμένους κοκόρους να μαλώσουν και άρχιζαν τα στοιχήματα, ποιός κόκορας θα νικούσε. Τα στοιχήματα φαίνεται πως άρεσαν στους αρχαίους. Έτσι, πάνω στους κοκόρους στοιχηματίζοντας, κρεμούσαν πολλές φορές περιουσίες. Στον κόκορα κρεμούσαν τα χρήματά τους και όπως συμβαίνει συνήθως με τους παίχτες, τα έχαναν. Από τα αρχαία, λοιπόν, χρόνια και από τις κοκορομαχίες, μας έμεινε και η φράση «τα κρέμασε στον κόκορα », που λέμε μέχρι και σήμερα με την ίδια περίπου σημασία.
ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ
Στα πολύ παλιά τα χρόνια, κατά τη διαπόμπευση κουρεύανε τον «αμαρτήσαντα», τον έκαναν δηλαδή «κουτρούλη» (από την κούτρα, που θα πει κεφάλι) και ύστερα άρχιζε η περιφορά του στους δρόμους και τις πλατείες της βασιλεύουσας των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Όπου περνούσε γινόταν πραγματικό πανδαιμόνιο. Του πετούσαν σάπια φρούτα, του κρεμούσαν στον λαιμό κουδούνια, ενώ χτυπούσαν και τις καμπάνες για να τον... υποδεχθούν. Η περιφορά του αυτή λεγόταν συγύρισμα, ενώ από τη λέξη αυτή βγήκε και η φράση «Θα σε συγυρίσω». Μάλιστα, υπήρχε ακόμη και η συνήθεια να χορεύουν γύρω από τον «αμαρτήσαντα» κρατώντας μαντίλια, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ανάλογη με εκείνη του πανηγυριού ή του γάμου.
Έτσι λοιπόν όταν πρόκειται για μεγάλη φασαρία, λέμε συνήθως «του κουτρούλη το πανηγύρι» ή «του κουτρούλη ο γάμος».
ΤΟΥΜΠΕΚΙ
«Τουμπεκί » λέγεται τουρκικά ο καπνός για το ναργιλέ, που τον κάπνιζαν στα διάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Το ναργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα κι αργούσανε να τον πάνε στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «κάνε τουμπεκί». Όσοι κάπνισαν ναργιλέ ήταν και από φυσικού τους λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η «πάρλα», οι φλυαρίες. Με τις ώρες κρατούσαν στα χείλη τους το «μαρκούτσι» του ναργιλέ, απολαμβάνοντας μακάρια και σιωπηλά το τουμπεκί, που σιγόκαιγε στο λουλά. Και αν κάνεις, που κι αυτός κάπνιζε ναργιλέ δίπλα τους, άνοιγε πλατιά κουβέντα, οι μερακλήδες της παρέας του έλεγαν: « Κάνε τουμπεκί», δηλαδή, κάπνιζε και μη μιλάς. Τώρα για το «ψιλοκομμένο» τουμπεκί, ήταν η τέχνη του «ταμπή» να του το προσφέρει ψιλοκομμένο, που ήταν και καλύτερο.
ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΒΓΑ
Ένα από τα αγαπημένα θεάματα των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών, ήταν η ελεύθερη πάλη. Οι περισσότεροι από τους παλαιστές ήταν σκλάβοι, που έβγαιναν από το στίβο με την ελπίδα να νικήσουν και να απελευθερωθούν. Στην ελεύθερη αυτή πάλη επιτρέπονταν τα πάντα γροθιές, κλωτσιές, κουτουλιές, ακόμη και το πνίξιμο. Το μόνο που απαγορευόταν αυστηρά ήταν οι γρατζουνιές. Ο παλαιστής έπρεπε να νικήσει τον αντίπαλό του, χωρίς να του προξενήσει την παραμικρή αμυχή με τα νύχια, πράγμα, βέβαια, δυσκολότατο. Γιατί τα νύχια των δυστυχισμένων σκλάβων, που έμεναν συνέχεια μέσα στα κάτεργα, ήταν τεράστια και σκληρά από τις βαριές δουλειές που έκαναν. Γι' αυτό λίγο προτού βγουν στο στίβο, άρχιζαν να τα κόβουν, όπως μπορούσαν, με τα δόντια τους. Από το γεγονός αυτό βγήκε κι η φράση «τρώει τα νύχια του για καβγά».
ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤHΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ
Η λαϊκή έκφραση συνδέεται με τη μετεπαναστατική ζωή στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μετά την επανάσταση του 21 υπήρχε στο Ναύπλιο μια ταβέρνα που ανήκε σε μια γυναίκα, τη Μιχαλού. Η Μιχαλού είχε το προτέρημα να κάνει «βερεσέδες» αλλά υπό προθεσμία. Μόλις εξαντλείτο η προθεσμία -και η υπομονή της- στόλιζε τους χρεώστες της με «κοσμητικότατα» επίθετα. Όσοι τα άκουγαν, ήξεραν καλά ότι αυτός που δέχεται τις «περιποιήσεις» της «χρωστάει της Μιχαλούς».
Τα παλιά τα χρόνια τα αρμένικα χωριά είχαν μεγάλη απόσταση (με τα πόδια) το ένα από το άλλο. Έτσι, όταν μια οικογένεια ήθελε να κάνει βίζιτα (να επισκεφτεί) ένα φιλικό σπίτι στο γειτονικό χωριό, ξεκινούσαν πολύ πρωί γιατί είχαν μεγάλη διαδρομή να διανύσουν, διανυκτέρευαν ένα βράδυ στο φιλικό σπίτι και ξεκινούσαν το επόμενο πρω’ι για την επιστροφή.
Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτήν την έκφραση για επισκέπτες που δε «λένε» να φύγουν.
ΔΥΟ ΔΥΟ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ
Επί τουρκοκρατίας, όταν ένας Τούρκος αξιωματούχος συναντούσε στο δρόμο έναν Έλληνα, είχε το δικαίωμα να του ζητήσει να τον κουβαλήσει στην πλάτη του.
Οι Χιώτες περπατούσαν δυο δυο και όταν έβλεπαν έναν Τούρκο, ανέβαινε ο ένας στην πλάτη του άλλου, ώστε να μην αναγκαστούν να κουβαλήσουν τον Τούρκο.
ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ
Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης, ο Παρθένης Νένιμος, ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους. Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα -και μάλιστα επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί.
ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ
Από τα πολύ παλιά χρόνια οι Έλληνες είχαμε το διχασμό. Αυτή η κατάσταση βασίλευε και μεταξύ γειτονικών χωριών. Αφορμή να τσακωθούν δυο χωριά ήταν τα όρια, τα εδάφη βοσκής, η χάραξη καινούργιου δρόμου κλπ. Έτσι έμεινε και η φράση: «θα γίνουμε από δυο χωριά», δηλαδή θα γίνουμε εχθροί σαν να είμαστε από δυο διαφορετικά χωριά.
ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ
Η φράση «θα σε κάνω του αλατιού» βγήκε από τον τρόπο που γίνονται οι σαρδέλες και γενικά όλα τα ψάρια, όταν παστώνονται με αλάτι. Ζαρώνουν και χάνουν την όμορφη εμφάνισή τους. Έτσι λοιπόν, θα τον κάνει όταν τον δείρει, όπως το ψάρι στο αλάτι.
ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ
Στα παλιά τα χρόνια τα κουρσάρικα πλοία είχαν πλήρωμα συνήθως κωπηλάτες, που οι περισσότεροι ήταν κατάδικοι (άνθρωποι των κάτεργων -δηλαδή δούλευαν στα πλοία). Όταν λοιπόν ο αέρας έπεφτε και το καράβι έπρεπε να συνεχίσει την πορεία του, μια φωνή δυνατή ξεσήκωνε από το ξαπόσταμά τους τους ανθρώπους αυτούς: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Ήταν η διαταγή να καθίσουν και πάλι στα κουπιά, στους μακρινούς ξύλινους πάγκους ...
ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ
Παλαιότερα, τα σπίτια ενός χωριού μετριόντουσαν με τους ...φούρνους τους. Οι χωρικοί, δηλαδή, δεν έλεγαν ότι το χωριό τους έχει τόσα σπίτια αλλά τόσους φούρνους, επειδή κάθε σπίτι είχε και το δικό του φούρνο, για να ψήνει το ψωμί του . Όταν λοιπόν στα χωριά πέθαινε κανένας νοικοκύρης, οι φίλοι του έλεγαν: «Ο φούρνος του μπάρμπα Νότη γκρεμίστηκε», εννοώντας ότι με το θάνατο του αρχηγού της οικογένειας, το σπίτι γκρεμιζόταν, χανόταν. Από τη αυτή φράση, βγήκε η μεταφορική έκφραση «κάποιος φούρνος γκρεμίστηκε», που τη λέμε όταν μας επισκέπτεται κάποιος που έχουμε να δούμε πολύ καιρό.
ΜΑΛΛΙΑΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ
Στη βυζαντινή εποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες, βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν π.χ. ένας έλεγε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπε να ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο που ήταν υποχρεωμένος με το μάσημα να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα στο στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δηλαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά. Από την απάνθρωπη αυτή τιμωρία βγήκε και η παροιμιώδης φράση: «μάλλιασε η γλώσσα μου», που τη λέμε μέχρι σήμερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας να πείσουμε κάποιον για κάτι και του το λέμε πολλές φορές.
ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΚΑΦΑΣΙ
Στα Τούρκικα καφάς θα πει κεφάλι, κρανίο. Όταν, λοιπόν, η καρπαζιά που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατή, λέμε :» του έφυγε το καφάσι», δηλαδή, του έφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του κτυπήματος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπουδαίο, λέμε: «μου έφυγε το καφάσι», δηλαδή, μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα.
ΜΥΡΙΖΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ
Η φράση προέρχεται από την αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάχτυλά τους σε ένα υγρό με βάση το δαφνέλαιο, τις αναθυμιάσεις του οποίου εισέπνεαν καθώς τα έφερναν κατόπιν κοντά στη μύτη τους και με αυτόν τον τρόπο έπεφταν σε ένα είδος καταληψίας κατά την οποία προμάντευαν τα μελλούμενα.
ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ
Οι Ενετοί, που άλλοτε κυριαρχούσαν στις θάλασσες, εγκαινίασαν πρώτοι τα ιστιοφόρα μεταγωγικά, όταν ήθελαν να μεταφέρουν το στρατό τους. Τα καράβια αυτά ήταν ξύλινα και πελώρια και είχαν σχήμα αχλαδιού. Έσερναν δε τις περισσότερες φορές πίσω τους ένα μικρό καραβάκι, που έβαζαν μέσα τον οπλισμό και τα πολεμοφόδια, όπως ακόμα τρόφιμα και διάφορα πολεμικά σύνεργα. Οι Έλληνες τα είχαν βαφτίσει αχλάδες από το σχήμα τους. Έτσι όταν καμιά φορά στο πέλαγος παρουσιαζότανε κανένα άγνωστο καράβι, οι νησιώτες (βιγλάτορες) ανέβαιναν πάνω στους βράχους και απ' εκεί παρακολουθούσαν με αγωνία τις κινήσεις του. Αν ήταν απλώς ιστιοφόρο, δεν ανησυχούσαν τόσο, γιατί υπήρχε πιθανότητα να συνεχίσει αλλού τον δρόμο του. Αν όμως ήταν «Αχλάδα» τους έπιανε πανικός, γιατί καταλάβαιναν ότι σε λίγο θα άρχιζαν μάχες, πολιορκίες, πείνες και θάνατοι. Έφευγαν τότε για να πάνε να ετοιμάσουν την άμυνα τους. Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η «Αχλάδα» έχει πίσω την ουρά. Με την ουρά εννοούσαν το καραβάκι που έσερνε το μεταγωγικό. Άρα επίθεση. Και έλεγαν: «πίσω έχει η Αχλάδα την ουρά, τι θα γίνει;»…
ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ
Όταν κάποιος σε μία συζήτηση μας λέει πράγματα με τα οποία διαφωνούμε ή μας ακούγονται παράλογα, συνηθίζουμε να λέμε: «μα τι είναι αυτά που μου λες; Αυτά είναι αηδίες και πράσσειν άλογα!»…Το «πράσσειν άλογα» λοιπόν, δεν είναι πράσινα άλογα όπως πιστεύει πολύς κόσμος, αλλά αρχαία ελληνική έκφραση…
Προέρχεται εκ του ενεργητικού απαρεμφάτου του ρήματος πράττω ή/και πράσσω (τα δύο τ, αντικαθίστανται στα αρχαία και από δύο σ), που είναι το πράττειν ή/και πράσσειν και του «άλογο» που είναι ουσιαστικά το ουσιαστικό λόγος = λογική (σε μία από τις έννοιες του) με το α στερητικό μπροστά. Α-λογο=παράλογο. Πράσσειν άλογα, το να κάνει κανείς παράλογα πράγματα…
ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΚΟΡΑ
Οι αρχαίοι είχαν και αυτοί τα τυχερά τους παιχνίδια. Και ζάρια έπαιζαν και κότσια, αλλά και κοκορομαχίες (αλεκτρυονομαχίαι) διοργάνωναν. Όπως ακριβώς και σήμερα σε διάφορα κράτη, έβαζαν δύο γυμνασμένους κοκόρους να μαλώσουν και άρχιζαν τα στοιχήματα, ποιός κόκορας θα νικούσε. Τα στοιχήματα φαίνεται πως άρεσαν στους αρχαίους. Έτσι, πάνω στους κοκόρους στοιχηματίζοντας, κρεμούσαν πολλές φορές περιουσίες. Στον κόκορα κρεμούσαν τα χρήματά τους και όπως συμβαίνει συνήθως με τους παίχτες, τα έχαναν. Από τα αρχαία, λοιπόν, χρόνια και από τις κοκορομαχίες, μας έμεινε και η φράση «τα κρέμασε στον κόκορα », που λέμε μέχρι και σήμερα με την ίδια περίπου σημασία.
ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ
Στα πολύ παλιά τα χρόνια, κατά τη διαπόμπευση κουρεύανε τον «αμαρτήσαντα», τον έκαναν δηλαδή «κουτρούλη» (από την κούτρα, που θα πει κεφάλι) και ύστερα άρχιζε η περιφορά του στους δρόμους και τις πλατείες της βασιλεύουσας των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Όπου περνούσε γινόταν πραγματικό πανδαιμόνιο. Του πετούσαν σάπια φρούτα, του κρεμούσαν στον λαιμό κουδούνια, ενώ χτυπούσαν και τις καμπάνες για να τον... υποδεχθούν. Η περιφορά του αυτή λεγόταν συγύρισμα, ενώ από τη λέξη αυτή βγήκε και η φράση «Θα σε συγυρίσω». Μάλιστα, υπήρχε ακόμη και η συνήθεια να χορεύουν γύρω από τον «αμαρτήσαντα» κρατώντας μαντίλια, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ανάλογη με εκείνη του πανηγυριού ή του γάμου.
Έτσι λοιπόν όταν πρόκειται για μεγάλη φασαρία, λέμε συνήθως «του κουτρούλη το πανηγύρι» ή «του κουτρούλη ο γάμος».
ΤΟΥΜΠΕΚΙ
«Τουμπεκί » λέγεται τουρκικά ο καπνός για το ναργιλέ, που τον κάπνιζαν στα διάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Το ναργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα κι αργούσανε να τον πάνε στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «κάνε τουμπεκί». Όσοι κάπνισαν ναργιλέ ήταν και από φυσικού τους λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η «πάρλα», οι φλυαρίες. Με τις ώρες κρατούσαν στα χείλη τους το «μαρκούτσι» του ναργιλέ, απολαμβάνοντας μακάρια και σιωπηλά το τουμπεκί, που σιγόκαιγε στο λουλά. Και αν κάνεις, που κι αυτός κάπνιζε ναργιλέ δίπλα τους, άνοιγε πλατιά κουβέντα, οι μερακλήδες της παρέας του έλεγαν: « Κάνε τουμπεκί», δηλαδή, κάπνιζε και μη μιλάς. Τώρα για το «ψιλοκομμένο» τουμπεκί, ήταν η τέχνη του «ταμπή» να του το προσφέρει ψιλοκομμένο, που ήταν και καλύτερο.
ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΒΓΑ
Ένα από τα αγαπημένα θεάματα των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών, ήταν η ελεύθερη πάλη. Οι περισσότεροι από τους παλαιστές ήταν σκλάβοι, που έβγαιναν από το στίβο με την ελπίδα να νικήσουν και να απελευθερωθούν. Στην ελεύθερη αυτή πάλη επιτρέπονταν τα πάντα γροθιές, κλωτσιές, κουτουλιές, ακόμη και το πνίξιμο. Το μόνο που απαγορευόταν αυστηρά ήταν οι γρατζουνιές. Ο παλαιστής έπρεπε να νικήσει τον αντίπαλό του, χωρίς να του προξενήσει την παραμικρή αμυχή με τα νύχια, πράγμα, βέβαια, δυσκολότατο. Γιατί τα νύχια των δυστυχισμένων σκλάβων, που έμεναν συνέχεια μέσα στα κάτεργα, ήταν τεράστια και σκληρά από τις βαριές δουλειές που έκαναν. Γι' αυτό λίγο προτού βγουν στο στίβο, άρχιζαν να τα κόβουν, όπως μπορούσαν, με τα δόντια τους. Από το γεγονός αυτό βγήκε κι η φράση «τρώει τα νύχια του για καβγά».
ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤHΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ
Η λαϊκή έκφραση συνδέεται με τη μετεπαναστατική ζωή στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μετά την επανάσταση του 21 υπήρχε στο Ναύπλιο μια ταβέρνα που ανήκε σε μια γυναίκα, τη Μιχαλού. Η Μιχαλού είχε το προτέρημα να κάνει «βερεσέδες» αλλά υπό προθεσμία. Μόλις εξαντλείτο η προθεσμία -και η υπομονή της- στόλιζε τους χρεώστες της με «κοσμητικότατα» επίθετα. Όσοι τα άκουγαν, ήξεραν καλά ότι αυτός που δέχεται τις «περιποιήσεις» της «χρωστάει της Μιχαλούς».
http://iparxei-mageia.pblogs.gr/2008/01/laikes-ekfraseis-kai-h-proelefsh-toys.html
http://www.komotiniblogs.gr/%CE%A4%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%82_%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%82/2009/03/06/%CE%9B%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%80%CE%BF%CF%85_%CE%B4%CE%B5%CE%BD_%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5_%CF%84%CE%B9_%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD!!
323 σχόλια:
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο 201 – 323 από 323order viagra pills cheap viagra uk sale - order generic viagra us
buy viagra online cheap cheap viagra 100mg usa - order viagra pills online
soma cost buy somatropin - buy generic soma online no prescription
buy generic tramadol buy tramadol online for cheap - tramadol hcl injection
buy tramadol cheap can take 2 tramadol 50 mg - tramadol online overnight delivery
cheap viagra online yahoo answer viagra online - very cheap viagra
cialis medication cialis 5mg price comparison - cialis usa
buy viagra online usa generic viagra does - does viagra work straight away
buy viagra online buy cheap viagra in australia - viagra for men buy online in india
cheap tramadol no prescription buy tramadol online tennessee - can you buy tramadol in greece
buy tramadol 180 tramadol hcl tab 50mg - tramadol retard medartuum 100mg
buy viagra in chicago order viagra us - viagra dose
buy real viagra online order non-prescription viagra - how to buy viagra online in australia
buy tramadol online with mastercard order tramadol saturday delivery - tramadol overdose info
cialis online cheap cialis melbourne - generic cialis usa
buy tramadol online no prescription overnight tramadol overdose level - tramadol 50mg yahoo
buy generic tramadol tramadol for dogs long term use - buy tramadol online reviews
order viagra online overnight buy generic viagra online canada - buy viagra no prescription online
buy tramadol 180 tramadol dosage 150 mg - tramadol 50 mg online
buy viagra 100mg can you order viagra canada - 100 mg viagra online
buy tramadol online tramadol 50 mg order online - how to order tramadol cod
cialis online cialis online sale - cialis online canada pharmacy
viagra medication buy viagra 100mg online - buy viagra jakarta
buy tramadol cod order tramadol cod next day delivery - buytramadol-online
cheap tadalafil order cialis prescription - buy generic cialis online usa
order tramadol overnight tramadol hcl 50 mg how many can i take - tramadol gotas
buy tramadol cod next day delivery tramadol withdrawal+muscle aches - tramadol ultram 100mg
tramadol online tramadol 50mg tablets get high - tramadol vicodin addiction
tramadol 50mg buy cheap tramadol online no prescription - tramadol 50 mg opiate
buy tramadol buy tramadol online overnight delivery - tramadol 377 dosage
purchase tramadol tramadol high good - tramadol 100mg effects
buy tramadol next day buy tramadol online in florida - buy tramadol cod overnight delivery
buy tramadol cheap order tramadol cash on delivery - tramadol overnight delivery no prescription
buy tramadol online cod tramadol clorhidrato 100mg gotas - order tramadol online usa
buy tramadol online get out tramadol addiction - tramadol y paracetamol
buy tramadol online tramadol withdrawal how long - buy tramadol online no prescription usa
tramadol 100mg tramadol constipation - tramadol online mexico
generic tramadol tramadol hcl zydol 50mg - buy tramadol cheap no prescription
buy tramadol cheap no prescription tramadol for dogs for sale - buy tramadol cod delivery
buy tramadol overnight what is tramadol 50mg for dogs - buy tramadol online legally
buy tramadol tramadol legal to buy online - tramadol 50 mg veterinary use
buy tramadol without a script buy tramadol no prescription cheap - tramadol hcl 37.5-3 tab myla
buy tramadol online good site buy tramadol - buy tramadol online with echeck
buy tramadol for dogs order tramadol pay cod - buy tramadol 50mg online
buy tramadol can you buy tramadol mexico - tramadol 50 dosage
order tramadol tramadol high doses - tramadol dosage nz
tramadol online tramadol hydrochloride 100 mg side effects - buy tramadol online cod only
tramadol online cod tramadol for dogs with cancer - tramadol 50 mg sleep
buy tramadol in florida dosage of tramadol for dogs - tramadol cream
buy tramadol online pharmacy tramadol cheap - buy tramadol mastercard
tramadol 50 mg tramadol no prescription overnight delivery - tramadol hydrochloride 50mg for dogs side effects
tramadol online buy tramadol online overnight mastercard - where can i buy tramadol for my dog
tramadol 100 buy from online texas tramadol - canadian online pharmacy tramadol
buy tramadol tramadol 50mg tab amneal - tramadol hcl 25mg
tramadol 50 mg tramadol 0 1g - buy tramadol online cod
tramadol online pharmacy tramadol withdrawal hydrocodone - tramadol for dogs drowsy
tramadol 50 mg order tramadol - tramadol for dogs usa
buy tramadol cod buy generic tramadol online - tramadol for dogs liquid
tramadol 50 mg tramadol online - buy tramadol in australia
buy tramadol tramadol hcl 37.5 - buy tramadol no rx
where to buy tramadol tramadol hcl 50 mg recreational use - tramadol online doctor consult
tramadol 50 mg what does tramadol 50 mg look like - buy tramadol 50mg net
buy tramadol cod overnight buy tramadol online overnight usa - online drugstore tramadol
tramadol 50mg tramadol dosage for goats - tramadol dosage sizes
order tramadol tramadol 50mg in dogs - buy tramadol ships florida
tramadol 50 mg tramadol al 100mg nebenwirkungen - buy tramadol online mastercard overnight
buy tramadol buy tramadol with cod delivery - tramadol online uk
buy tramadol tramadol 50mg used dogs - buy tramadol online no prescription mastercard
tramadol online pharmacy buy cheap tramadol online - where to buy tramadol online
tramadol 50 mg tramadol withdrawal after short term use - tramadol apap high
buy tramadol tramadol hcl acetaminophen - tramadol dosage 37.5
tramadol no prescription tramadol hcl painkiller - tramadol withdrawal itching
buy tramadol tramadol ultram high - tramadol make you high
buy nolvadex nolvadex vs tamoxifen - nolvadex 5mg
buy tramadol tramadol gets me high - tramadol 100mg online overnight
buy nolvadex tamoxifen walmart - tamoxifen inducible system
buy cialis cheap generic cialis walmart - order cialis online no prescription
nolvadex price tamoxifen benefits - buy nolvadex or clomid
buy tamoxifen online nolvadex pct schedule - is it safe to buy nolvadex online
purchase cialis cialis how it works - best price cialis 20mg
cialis drug buy 36 hour cialis online - where to order cialis online safe
cialis online cialis online cheap - generic cialis 20mg us
tadalafil no prescription buy cialis online germany - cialis online in u.k
where to buy nolvadex nolvadex online legit - tamoxifen 5 years or more
generic cialis online cialis newspaper coupon - where to buy cialis online
buy nolvadex nolvadex for sale usa - nolvadex nezeljena dejstva
tadalafil 20mg buy cialis 100mg - can you buy cialis online with no prescription
cialis online buy cialis online australia - cialis online madrid
buy tramadol online buy tramadol online us pharmacy - tramadol hcl dosage for adults
buy soma soma medication online - generic soma mg
buy cialis online buy cialis online in nz - compare generic cialis price
buy tramadol online buy tramadol in usa - order tramadol pay cod
buy soma buy soma online no rx - buy soma online without
generic soma online soma medication reviews - soma muscle relaxer generic
buy soma online buy soma airbag - generic soma for sale
buy soma soma magazine online - soma neighborhood san francisco
buy tramadol online tramadol hcl generic - much tramadol ultram
buy tramadol online can you buy tramadol dominican republic - tramadol for dogs loss of appetite
buy generic soma soma other muscle relaxers - where are the some of skeletal muscle motor neurons located
buy tramadol online order tramadol online check - tramadol buyers
buy cialis online buy cialis 5mg online - cialis daily free sample
buy cialis online buy cialis online without rx - buy cialis johor bahru
buy tramadol online buy tramadol pet - buy 300 mg tramadol
soma online soma juice frame - buy soma online texas
soma online where is soma san diego - soma muscle relaxer strengths
soma cheap watch deadly soma 2 online - buy soma online mastercard
soma cheap soma kuroshitsuji - generic soma capsules
buy soma online buy soma online without rx - buy soma online legal
buy soma online soma drug properties - muscle relaxant soma carisoprodol
generic soma soma 350 mg sale - buy cheap soma online no prescription
buy soma soma brand bras - can soma pills get you high
soma no prescription soma bras 2 for $59 - soma muscle relaxant dosage
buy soma soma online fedex - soma san diego booking
buy soma 350mg 350 mg of soma - soma function
soma online pharmacy legal order soma online - drug effects of soma
buy tramadol online tramadol overnight shipping cod - ultram er vs tramadol
buy tramadol online online doctor prescription tramadol - tramadol overnight no prescription mastercard
Aω, this ωas a very gοod poѕt.
Taking the time аnd actual effoгt to make a really good article… but
what cаn I say… I put things оff a lot and don't seem to get nearly anything done.
Also visit my web page :: Property for Sale
Generallу I dο not learn post
on blogs, however I wіsh to sаy thаt this ωritе-uρ very рreѕsured
me to take a looκ at and do ѕo! Yоur writing taste has beеn surprisеd mе.
Thank you, very niсe агticle.
my wеb sіte - payday loans
The poѕt featuгes proven useful to
me peгѕonally. It’s really helpful and
yοu really aгe natuгаlly νery eԁucateԁ іn
this region. Yοu havе οpened up
my own sight to bе аble to numerous views οn this ѕрecifiс subject together with
intriguing, notable and sound articleѕ.
Here is my webpage Buy Ativan
The ωrite-up has νerified helpful to us. It’s very helρful and you are naturallу reаlly well-informed in
this field. You pоssess popped my own sight to be able to various
νiews on this specific subјect matter together with
intгiquing, notable anԁ ѕolid content.
my site ... 202.30.29.244
My webpage ; Xanax
Υour own articlе provіԁeѕ verified neceѕsary to myself.
ӏt’s vегу uѕeful and you are obviοuslу extгemely еducated in this region.
You possеѕs eхposed my еуe fоr you to
numеrοus opinion of thіs ρartiсulаr mаtter аlong with intriguing and strong сontent material.
Feel freе to visit my web blog ... buy viagra
My blog post buy viagra online
A rising tide lifts all boats, and working alongside people with different experiences and
opinions can jump-start the creative process, which is a risk that
has been affecting their sleep. To iterate, our primary goal
is to become a very rich man and I got convinced that the modafinil
200 mg price Apnea patient could wear whilst amodafinil 200 mg
price.
Feel free to surf to my webpage: http://facenetbook.ir/index.php?do=/blog/75015/simple-and-easy-answers-factors-in-provigil-notes/
Δημοσίευση σχολίου