Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Λεφτά υπάρχουν: είναι στις τσέπες των μισθωτών, των συνήθων υποζυγίων της ελληνικής οικονομίας


Ίσως δεν ξέρει ο λαός ότι φέτος δεν είναι η πρώτη χρονιά που η κυβέρνηση δανείζεται από τις ξένες τράπεζες για να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων.
Κάθε χρόνο, κάθε κυβέρνηση, σε συγκεκριμένους μήνες, πουλάει κρατικά ομόλογα, τα οποία εκδίδει για να πληρώσει τους μισθούς.
Γιατί το κάνει αυτό; Μα γιατί δεν έχει τόσα έσοδα που να της φτάνουν. Το ταμείο είναι πάντα ελλειμματικό.
Γιατί, όμως, είναι ελλειμματικό το ταμείο; Καλή ερώτηση.
Ίσως θα έχει ακούσει ο αναγνώστης για τα 28 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος που «είναι αδύνατο να εισπραχθούν». Ίσως δεν έχει ακούσει για τα περίπου 5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τον ΦΠΑ που δεν αποδίδεται. Σίγουρα, όμως, ζει καθημερινά τους αντιεπαγγελματίες συμπολίτες του, που παρέχουν έργο και υπηρεσίες χωρίς να κόβουν αποδείξεις, γεγονός που αποτιμάται σε φοροδιαφυγή άνω των 100 δισ. με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις. Δίπλα σε όλα τα παραπάνω θα βάλουμε, όπως πρέπει, τα έσοδα που χάνει κάθε χρόνο το κράτος από προγράμματα της Ε.Ε. τα οποία δεν απορροφά από ανικανότητα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και τα οποία υπολογίζονται επιεικώς σε 2 δισ. ευρώ.
Προσθέτουμε, επίσης, και το σημαντικότερο, που είναι τα διαφεύγοντα έσοδα από δύο πηγές: από τα έργα και τις επενδύσεις που δεν γίνονται εξαιτίας της ανικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών να τα διεκπεραιώσουν και από τα έργα, τις επενδύσεις και τις προμήθειες που υπερτιμολογούνται, μένουν στα χαρτιά, υποσυντηρούνται, χρεώνουν χωρίς να υπάρχουν. Αυτά τα έσοδα, δεν μπορεί ούτε ο ΣΕΒ, ούτε το ΙΟΒΕ να τα υπολογίσει, αλλά ούτε και η ΕΣΥΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι λοιποί συγγενείς, που ζουν σαν τσιμπούρια στις φλέβες του ελληνικού λαού.
Φυσικά, άφησα για το τέλος το κονδύλι από τις σπατάλες του ελληνικού Δημοσίου σε άχρηστα έργα και υπηρεσίες, σε άχρηστες αγορές και συντηρήσεις, σε πολυτέλειες και ρουσφέτια, σε εξοπλισμούς και προμήθειες.
Αν τα προσθέσει κανείς όλα αυτά, που είναι η ανικανότητα της κεντρικής κυβέρνησης να κυβερνήσει στο όνομα και προς όφελος των πολιτών, θα βρεθεί μπροστά στα 300 δισ. ευρώ, που είναι το έλλειμμα του Δημοσίου. Αυτό, δηλαδή, που σήμερα -αλλά και κάθε χρόνο- καλούνται να πληρώσουν αυτοί που φαίνονται στις φορολογικές καταστάσεις. Αυτοί μόνο. Γιατί;
Επειδή είναι πιο εύκολο και, κυρίως, πιο άκοπο για κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργό των Οικονομικών να τα παίρνει από αυτούς που βρίσκει εύκολους κοντά του, από το να δουλέψει σκληρά, να επιβάλει στον κρατικό μηχανισμό να δουλέψει για τους πολίτες, κι αν δεν το καταφέρνει να τον διαλύσει και να φτιάξει άλλον, που να δουλεύει για τους πολίτες. Αντί να είναι ένα παράσιτο που δουλεύει τους πολίτες.
Όπως έλεγε και ο Γεώργιος Παπανδρέου, του Ανδρέα, λεφτά υπάρχουν. Ορίστε. Είναι όλα αυτά που πρέπει, οφείλει, πληρώνεται για να αντλεί ο κρατικός μηχανισμός. Φυσικά, δεν εννοούσε αυτά ο νυν πρωθυπουργός. Γιατί αυτά που καταγράφω παραπάνω και που είναι δουλειά του να τα αντλήσει θέλουν κόπο, σκληρή δουλειά, ευσυνειδησία, σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και αποφασιστικότητα να διαλύσεις ένα κράτος και να φτιάξεις ένα άλλο. Με γνώση και μέθοδο. Όχι με τους πολιτικούς που έχουν μεγαλώσει και ξέρουν μόνο να είναι κομμάτια αυτού του κράτους.
Λεφτά υπάρχουν, λοιπόν. Αλλά τι έγιναν οι πέντε γιατροί του Κολωνακίου από το έργο «Τους έπιασα, τους έπιασα», οι φαρμακοποιοί της Φθιώτιδας και οι υπάλληλοι του ΙΚΑ που ξεκοκάλιζαν το ασφαλιστικό ταμείο, οι πολιτικοί των δύο κομμάτων που χρηματίστηκαν από τη Ζήμενς, οι εργολάβοι των Τεμπών, της Σπάρτης, της Μεσσηνίας, της Εύβοιας, της Κοζάνης, με τους γκρεμισμένους δρόμους της καλοπληρωμένης κακοτεχνίας, και οι δημόσιοι λειτουργοί που ήταν υπεύθυνοι γι' αυτήν; Ζουν αφορολόγητοι.
Λεφτά υπάρχουν. Στις τσέπες όλων αυτών που κρύβουν τα εισοδήματά τους, που κλέβουν τον ΦΠΑ, που λαδώνονται για δημόσια έργα και έγγραφα. Τους έχει πιάσει ποτέ κανείς;
Έχει πιάσει ποτέ κανείς αυτούς που έκαναν υπέρμετρες αγορές υλικών στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την Ολυμπιακή και τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις, σπαταλώντας σε μίζες και προμήθειες τα λεφτά των φορολογουμένων; Αυτή τη στιγμή γίνεται καμιά έρευνα;
Λεφτά υπάρχουν από τα 700 εκατ. του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007-2013, που δεν είναι συμβατό με το πρόγραμμα Σταθερότητας και που η κουτοπόνηρη κυβέρνηση τα έστελνε στις αρλούμπες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του «Καλλικράτη», μέχρι που το μυρίστηκε η Ε.Ε. και δεν πληρώνει.
Λεφτά υπάρχουν στις απατεωνίστικες επιδοτήσεις γεωργικών καλλιεργειών και εκτάσεων, που εμφανίζονται ότι υπάρχουν μόνο σε πλαστά χαρτιά αποδεκτά από το δημόσιο και κατ' ευφημισμόν συνεταιριστικό σύστημα, για να εισπραχθούν.
Υπάρχουν στις εκατομμύρια πλασματικές υπερωρίες και οδοιπορικά δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, που πατσίζουν έτσι την κουτοπονηριά των συνδικάτων τους και των κυβερνήσεων για να μην καταβάλλονται πραγματικά μισθοί έναντι πραγματικής προσφοράς.
Λεφτά υπάρχουν στα εκατομμύρια ευρώ των εικονικών συνταγογραφήσεων και στα αφορολόγητα έσοδα φαρμακευτικών εταιρειών, υπαλλήλων, επισκεπτών, γιατρών, φαρμακοποιών, διοικήσεων στο βρόμικο κύκλωμα της υγείας του λαού.
Λεφτά υπάρχουν στις υπερτιμολογήσεις και τις υπερβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στα 8 μεγάλα οδικά έργα της Εγνατίας, Ελευσίνας-Τσακώνας, Κεντρικής Ελλάδας, Λεύκτρου-Σπάρτης, Ιονίας Οδού, Μεταμόρφωσης, Ράχες-Κλειδιού, Αττικής Οδού, σ' ένα χορό υπηρεσιών του Δημοσίου -εργολάβων- προμηθευτών υλικών-μελετητών και λοιπών συγγενών.
Λεφτά υπάρχουν από τα αδήλωτα και τα αφορολόγητα κέρδη της ληστείας του κυκλώματος των καυσίμων, που αρνείται κιόλας να φορολογηθεί (!) χωρίς καμία κυβέρνηση ως τώρα να το έχει καταφέρει! Και δίχως κανένας υπουργός να 'χει λογοδοτήσει γι' αυτή την κρατική απώλεια. Και για την άλλη με τους δασμούς 4 δισ. ευρώ (!), που χάνει συνέχεια το δημόσιο ταμείο από το κύκλωμα με τα βαλκανικά βυτιοφόρα, που ξεφορτώνουν σε αποθήκες και βενζινάδικα της Ελλάδας προϊόντα, που δήθεν προορίζονται για τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Σερβία.
Και όχι μόνο υπάρχουν λεφτά, αλλά κανένας από τα κυκλώματα που είναι γνωστά στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες δεν έχει πάει φυλακή. Μα, ούτε και κανείς απ' τις υπηρεσίες που ξέρουν και αδρανούν.
Τέλος, αλλά τέλος δεν έχει η εγκληματικότητα των κυβερνήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών κατά του λαού, λεφτά υπάρχουν από τις αμοιβές των 232 υπεράριθμων μετακλητών υπαλλήλων, που μονιμοποιήθηκαν προχτές -μεσούσης της κρίσης- στο χρυσοφόρο κτίριο της Βουλής, με ρουσφετολογική συμφωνία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2008, για ανθρώπους που δεν έχουν ούτε καν τις νόμιμες προϋποθέσεις, και που ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «άγος από το παρελθόν». Αλλά, δεν μπήκε ο λαός στο κτίριο να υποχρεώσει τους 260 βουλευτές των δύο κομμάτων να πληρώνουν τους υπεράριθμους από την τσέπη τους, αντί από την τσέπη του αιώνιου κορόιδου.
Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν. Κυβέρνηση να τα αντλήσει δεν υπάρχει και δημόσια διοίκηση να τα αντλήσει δεν υπάρχει.
Το ερώτημα είναι: λαός υπάρχει να διορίσει μία κυβέρνηση δικών του συμφερόντων κι αφού γκρεμίσει να φτιάξει ένα δημόσιο δικών του συμφερόντων;
Αυτό μέλλει να αποδειχθεί.
ΥΓ Η μόνη δημόσια υπηρεσία, που αποδίδει έργο με πραγματική ταχύτητα και ευγένεια είναι το ΚΕΠ. Οι εργαζόμενοί τους είναι συμβασιούχοι. Κατά πάσα πιθανότητα τα ΚΕΠ θα πάψουν να υπάρχουν, γιατί δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, για λόγους οικονομίας. Θα είναι ίσως από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κυβέρνησης κατά των πολιτών.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/03/2010&s=o-kairos

Δεν υπάρχουν σχόλια: