Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Τεχνικές υποταγής συνειδήσεων24 ώρες το 24ωρο βομβαρδιζόμαστε από χίλιες δυο πληροφορίες που επηρεάζουν την ψυχολογία μας και τον τρόπο με τον οποίο δρούμε μέσα στο σπίτι, στην εργασία και τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Αυτό το ιδιότυπο matrix μέσα στο οποίο κινούμαστε από τη στιγμή της γέννησής μας διαθέτει παίκτες, κανόνες και μέσα επιβολής. Υπάρχει άραγε τρόπος να νιώσουμε κάποια στιγμή πραγματικά ελεύθεροι; Ναι, αρκεί να γνωρίσουμε τη φύση των όπλων που μας οδηγούν στην ύπνωση και την αδράνεια.

Μαζική ύπνωση
Τα «ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ» συνάντησαν και συνομίλησαν με τον ψυχολόγο και υπνοθεραπευτή Άγγελο Βιαννίτη. Τα όσα μας είπε είναι, δίχως αμφιβολία, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ύπνωση και πώς ακριβώς θα ορίζατε την ύπνωση της καθημερινότητας;
Για να καταλάβει κανείς τι είναι η ύπνωση, θα πρέπει να εξετάσει τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου νου, τη σχέση ασυνείδητου και συνειδητού νου και το πως αυτές εκδηλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας και συνειδητότητας.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας λειτουργούμε σε τρία επίπεδα συνειδητότητας: α) την εγρήγορση, που είναι μια κατάσταση πλήρους συναίσθησης όπου το συνειδητό μέρος του νου -οι γνωστικές λειτουργίες, η κριτική αξιολόγηση, η συμπερασματική και επαγωγική λογική, η κατευθυνόμενη σκέψη κ.λπ.- λειτουργεί ταυτόχρονα με το ασυνείδητο. β) τον ύπνο. Στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτής της κατάστασης δεν υπάρχει η λειτουργία του συνειδητού. γ) Επίσης, υπάρχει και το ονείρεμα, ένα ιδιαίτερο επίπεδο συνειδητότητας που διαφέρει τόσο από τον ύπνο όσο και από την εγρήγορση και εδώ την πρωτοκαθεδρία έχει το ασυνείδητο μέρος της ύπαρξής μας.
Η ύπνωση ή κατάσταση trance ανήκει σε ένα τέταρτο επίπεδο συνειδητότητας, όπου παράλληλα ανήκουν και όλες οι καταστάσεις διαφοροποιημένης αντίληψης και συνειδητότητας, όπως η μυστικιστική εμπειρία ένωσης με το θείο, η σαμανική έκσταση, οι εξωσωματικές εμπειρίες, ακούσιες ή ηθελημένες, εμπειρίες διευρυμένης αντίληψης με ψυχοτρόπες ουσίες κ.ά.
Χρειάζεται όμως να κατανοηθεί ότι η ύπνωση είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση του νου. Δεν είναι ύπνος. Όταν είναι κανείς υπνωτισμένος εξακολουθεί να έχει πλήρη επίγνωση. Έχει τεκμηριωθεί ότι κατά μέσο όρο μέσα στην ημέρα περνάμε -χωρίς να το συνειδητοποιούμε- από 45 έως 90 λεπτά σε μια κατάσταση ελαφριάς ύπνωσης. Παραδείγματα φυσικής, καθημερινής ύπνωσης είναι μεταξύ άλλων η ονειροπόληση, τα στάδια μετάβασης από την εγρήγορση στον ύπνο και αντίστροφα, η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος που η πλοκή του μας απορροφά τόσο ώστε να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου κ.ά.
Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι πως οι έρευνες για τη λειτουργία του εγκεφάλου με τις πιο σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών ο εγκέφαλος λειτουργεί ακριβώς όπως σε μια ελαφριά κατάσταση ύπνωσης: Υπάρχει αυξημένη παρουσία εγκεφαλικών κυμάτων Άλφα, μείωση της κριτικής αξιολόγησης, μεγαλύτερη ενδοβολιμότητα των ερεθισμάτων. Με άλλα λόγια, ο νους βρίσκεται σε μια δεκτική, παθητική κατάσταση, όπου τα ερεθίσματα των αισθήσεων -αυτό που βλέπει και ακούει κάποιος- ουσιαστικά λειτουργούν σαν υποβολές.
Είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς ότι ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους, οι γνώμες του και οι πεποιθήσεις του, οι επιθυμίες αλλά και οι φόβοι του είναι κατά ένα μεγάλο μέρος προγραμματισμένα. Τα Media όμως, που χρησιμοποιούν και διακινούν πληροφορία κατά κύριο λόγο μέσω της εικόνας -τηλεόραση, κινηματογράφος, διαφήμιση-, ουσιαστικά έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν αντιλήψεις και γνώμες, να αλλάξουν ή να ενισχύσουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις, να δημιουργήσουν φόβους και επιθυμίες, να ελέγξουν συμπεριφορές ακριβώς γιατί απευθύνονται και προγραμματίζουν τον ασυνείδητο νου.

Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στην ύπνωση που κάνει ένας υπνοθεραπευτής και στην ύπνωση στην οποία υποβάλλεται ένας τηλεθεατής;
Κατ' αρχάς ένας εξοικειωμένος με τις τεχνικές υπνοθεραπείας ψυχίατρος, ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί την κατάσταση της ύπνωσης για ένα και μόνο σκοπό, αυτόν της θεραπείας. Μπορεί να υποβάλει και να προγραμματίσει μια καινούργια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα όταν δουλεύεις με κάποιες φοβίες. Σκοπός του είναι όταν το άτομο βρεθεί στην κατάσταση ή στο ερέθισμα που πυροδοτεί τις φοβικές αντιδράσεις, όπως το ύψος, η πτήση με το αεροπλάνο, το ασανσέρ, τα μεγάλα σκυλιά, το νερό κ.λπ., να αντιδράσει διαφορετικά. Να νιώσει διαφορετικά, να σκεφτεί διαφορετικά, να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Μπορεί να το πετύχει αυτό με διάφορες εξειδικευμένες τεχνικές υπνοθεραπείας, όπως η απευαισθητοποίηση, η σύνδεση του ερεθίσματος με καταστάσεις ηρεμίας, χαλάρωσης και ψυχραιμίας, τα ιδεοκινητικά σήματα-άγκυρες κ.ά.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, εκτός από κάποιες πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις με πλήρη αναισθησία μόνο με ύπνωση ή σε διερεύνηση τραυματικών βιωμάτων, η πλειονότητα των υπνοθεραπευτικών τεχνικών εφαρμόζονται σε καταστάσεις ελαφριάς ή μεσαίας ύπνωσης. Δεν χρειάζεται δηλαδή το άτομο το μπει σε βαθιά ύπνωση για να προγραμματιστεί μια καινούργια συμπεριφορά (φοβίες - διαχείριση θυμού ή άγχους, έλεγχος βάρους και διατροφής κ.λπ.) ή να ξεπεράσει μια επιβλαβή συνήθειας (κάπνισμα, αλκοόλ και ναρκωτικά, τζόγος κ.λπ.).
Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση φυσικής ύπνωσης στην οποία βρισκόμαστε όταν παρακολουθούμε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα -με κάποιες προϋποθέσεις, όπως η απερίσπαστη προσοχή, η χαλαρωτική στάση, η μεγάλη οθόνη κ.ά.- είναι αρκετή και ικανή να προγραμματίσει τον υποσυνείδητο νου. Η μεγάλη διαφορά εδώ βρίσκεται φυσικά στο γεγονός ότι ο προγραμματισμός από την τηλεόραση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εκάστοτε ιδιοκτητών του Μέσου: Προγραμματίζεσαι στο πώς να λειτουργείς ως καταναλωτής, προγραμματίζεσαι να συνδέεις την έννοια της ασφάλειας και της «ευτυχίας» με την απόκτηση υλικών αγαθών και υπηρεσιών. Προγραμματίζεσαι ώστε να συμπαθείς και να υποστηρίζεις ή να αποστρέφεσαι και να αντιπαθείς μια συγκεκριμένη κατάσταση, πρόσωπο ή άποψη. Προγραμματίζεσαι ώστε να οργίζεσαι ή να αποδέχεσαι μια κατάσταση, να φοβάσαι ή να επιθυμείς, να νιώθεις ασφαλής ή ανασφαλής. Προγραμματίζεσαι να αφήσεις πίσω μια συνήθεια ή να αποκτήσεις μια καινούργια.

Με ποιον τρόπο η δύναμη της εικόνας επιδρά στη χειραγώγηση των συνειδήσεων; Ποιος είναι ο ρόλος της τηλεόρασης;
Όπως έλεγε και ο Καρλ Γιουνγκ, αυτός ο μεγάλος εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής, η γλώσσα που μιλάει και καταλαβαίνει ο ασυνείδητος νους είναι τα σύμβολα. Το υποσυνείδητο εκφράζεται και μας μιλάει κάθε βράδυ όταν ονειρευόμαστε με σύμβολα. Το ασυνείδητο γνωρίζει τη σημασία τους, ο συνειδητός νους όμως καλείται να μάθει αυτή τη γλώσσα και να κατανοήσει το νόημα των συμβόλων και το μήνυμα που περιέχει π.χ. μια ονειρική σκηνή. Ένα σύμβολο λοιπόν είναι μια υλική μορφή, μια εικόνα, που εκφράζει και ενσωματώνει κάποιες έννοιες που, ενώ σε ένα βαθύτερο μέρος της ύπαρξής μας τις γνωρίζουμε, το συνειδητό μας μέρος δεν τις αντιλαμβάνεται αναγκαστικά.
Ο υποσυνείδητος νους, λοιπόν, ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που έρχονται μέσω της αίσθησης της όρασης πολύ καλύτερα από τα ερεθίσματα που έρχονται, για παράδειγμα, από την ακοή. Η εικόνα αφήνει βαθιά εντυπώματα, βαθιές καταγραφές στον ψυχισμό. Η πληροφορία που φτάνει μέσω της εικόνας επεξεργάζεται διαφορετικά από τον εγκέφαλο και έχει διαφορετική ποιότητα και αξία. Η φράση «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις» απ' αυτήν την άποψη είναι ουσιαστικά μια διαπίστωση για τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη αντίληψη.
Στην κοινωνία του θεάματος όπου ζούμε, η τηλεόραση είναι ο ατομικός προγραμματιστής του υποσυνειδήτου μας. Μιας και το κέρδος ενός τηλεοπτικού καναλιού είναι σε άμεση συνάρτηση με το ποσοστό τηλεθέασης, δίκαια ορίζεται από τις επικοινωνιακές επιστήμες ότι ο σκοπός του μέσου είναι να φέρει σε επαφή τους πολίτες -καταναλωτές με αυτούς που ενδιαφέρονται να περάσουν τα μηνύματά τους σε αυτούς, δηλαδή το πολιτικό σύστημα και τους διαφημιστικούς μηχανισμούς. Η πρώτη και κύρια απαίτηση της τηλεόρασης λοιπόν είναι να παρακολουθήσεις αυτό που εκπέμπει. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται να τραβήξει την προσοχή μας.
Για να το κάνει αυτό, το ενημερωτικό αλλά και το ευρύτερα ψυχαγωγικό κομμάτι της τηλεόρασης απευθύνονται στα δύο βασικά μας ένστικτα: το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής, αυτές τις κινητήριες -κατά τον Φρόιντ- δυνάμεις του ατόμου και της κοινωνίας. Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να εστιάζουμε την προσοχή μας σε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά. Ό,τι μας φοβίζει, ό,τι απειλεί την ύπαρξή μας τραβάει αμέριστα την προσοχή μας. Ό,τι σχετίζεται με την ερωτική πράξη και την ικανότητά μας να αποκτήσουμε απογόνους -το σεξ, αλλά και το κοινωνικό status, η δύναμη και το χρήμα- τραβάει επίσης αμέριστα την προσοχή μας. Η τηλεόραση χρησιμοποιεί το φόβο και το σεξ σε όλες τις μορφές και διαβαθμίσεις τους, πρώτα απ' όλα για να τραβήξει την προσοχή σου.
Ταυτόχρονα όμως σε προγραμματίζει μέσα στα επιθυμητά πλαίσια συμπεριφοράς: Η ενημέρωση (με την επιλογή των ειδήσεων, των απόψεων που πρέπει να ακουστούν ή αυτών που αγνοούνται, με την υποστήριξη συγκεκριμένων ιδεολογιών κ.ά.) και η ψυχαγωγία (εδραιώνοντας και προβάλλοντας πρότυπα συμπεριφοράς ή ενός συγκεκριμένου life style) μπορεί να σε κινήσει εύκολα από το φόβο και την ανασφάλεια στη δημιουργία μιας επιθυμίας, στην ικανοποίηση και στην ηδονή, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τον εκάστοτε σκοπό.
Η κοινωνία του θεάματος, με τους μηχανισμούς που προγραμματίζουν τον υποσυνείδητο νου, είναι ουσιαστικά ένας χειραγωγός της ατομικής και της συλλογικής συνείδησης. Ο δυτικός τρόπος ζωής βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και κατανάλωση της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι μια κοινωνία κατά βάση εθιστική, που εμπορεύεται την εικόνα της βίας και του θανάτου, λατρεύει και εμπορευματοποιεί το σεξ, τη νεότητα, την ηδονή των αισθήσεων και τον υλικό πλούτο. Συνδέει αυτές τις καταστάσεις με συγκεκριμένα προϊόντα, πρόσωπα και υπηρεσίες. Βασίζεται σε δύο πυλώνες, όπως περιγράφηκαν και από τον Erich Fromm, όταν αναφερόταν στη θρησκεία της εποχής μας, τη «Βιομηχανική Θρησκεία», που στηρίζεται στις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης: Ο ένας πυλώνας είναι δημιουργία μιας επιθυμίας και ο άλλος η δημιουργία του φόβου αν αυτή δεν ικανοποιηθεί ή σταματήσει να ικανοποιείται. Σου δίνει πρότυπα, γιατί θέλει να επιθυμήσεις να τα μιμηθείς. Ταυτόχρονα σου δημιουργεί ανασφάλεια, γιατί θέλει να σου πουλήσει την ασφάλεια.
Η διαφήμιση, που είναι ίσως η πιο έντιμη πλευρά της τηλεόρασης, με την έννοια ότι δεν κρύβει τους σκοπούς της, είναι ταυτόχρονα αυτή που χρησιμοποιεί τις πιο περίπλοκες και προωθημένες τεχνικές υποσυνείδητου προγραμματισμού. Είναι ένα τεράστιο θέμα και μια ολόκληρη εφαρμοσμένη επιστήμη. Το χειρότερο μέρος της, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτό το οποίο συνδέει βασικές ανθρώπινες αξίες και εμπειρίες με συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά. Πρόσφατα, για παράδειγμα, υπήρχε μια διαφήμιση που έδειχνε ένα νεαρό άντρα σε ένα γκρίζο, καταθλιπτικό εργασιακό περιβάλλον, με ένα προϊστάμενο που φώναζε, με κουρασμένους ώμους, φανερά καταπιεσμένο. Σε μια στιγμή, ο καταπιεσμένος άντρας ανοίγει μια βαλβίδα και «ξεφουσκώνει» όλο αυτό το καταθλιπτικό περιβάλλον. Μπαίνει σε ένα όχημα τύπου τζιπ συγκεκριμένης μάρκας και φεύγει προς τον ανοιχτό ορίζοντα. «Αίσθηση ελευθερίας» έγραφε δίπλα από τη μάρκα του τζιπ. Πρόκειται για μια υποβίβαση, μια εσκεμμένη αλλοτρίωση της ανθρώπινης εμπειρίας. Νιώθεις καταπιεσμένος; Σε πνίγει η κατάσταση στη δουλειά σου; Ελευθερώσου! Πάρε ένα τζιπ! Η ελευθερία, η αίσθηση της ανεξαρτησίας κοστίζει 25.700 € με το κλειδί στο χέρι!

Ποιοι είναι οι λόγοι που ο ελληνικός λαός παραμένει -για πολλούς- υπνωτισμένος παρακολουθώντας ανήμπορος να αντιδράσει τα όσα συμβαίνουν γύρω του και επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον του;
Από τη σκοπιά που εξετάζουμε το ζήτημα, την επίδραση δηλαδή της κοινωνίας του θεάματος στη συνείδηση του ατόμου και τους μηχανισμούς υποσυνείδητου ελέγχου του νου, διαμόρφωσης γνώμης, αντίληψης και συμπεριφοράς, η ελληνική κοινωνία δεν διαφέρει από οποιαδήποτε κοινωνία του δυτικού τρόπου ζωής που βασίζεται στον καταναλωτισμό και χαρακτηρίζεται από τη δύναμη της εικόνας και των ΜΜΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έχουμε από τις υψηλότερες θέσεις στην παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, με ένα μέσο όρο 5,5 ώρες περίπου ημερησίως, και αυτό ίσως να δίνει μια ένδειξη του γιατί είμαστε τόσο παθητικοί.
Αν και το θέμα της πολιτικής ή όποιας αντίδρασης στις καταστάσεις που ζούμε αυτόν τον καιρό θεωρώ ότι είναι πιο σύνθετο και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πέρα από τη δύναμη και το ρόλο των Media, θα έλεγα ότι η παθητικότητα είναι μάλλον αναμενόμενη όταν χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί του θεάματος. Η όποια αντίδραση, οργισμένη, επαναστατική ή μη, από τη στιγμή που μετατρέπεται και η ίδια σε θέαμα, εμπίπτει στους μηχανισμούς του. Μπορεί να κατευθυνθεί, να τονωθεί ή να αποδυναμωθεί, να ενισχυθεί ή να χάσει τη δυναμική της, σύμφωνα με τα συμφέροντα αυτών που κατέχουν τη διαχείριση του θεάματος, δηλαδή τα ίδια τα media.
Αν είναι για το συμφέρον τους η παθητικότητα, μπορεί να την πετύχουν με πολλούς τρόπους, κάποιες φορές μάλιστα χωρίς να είναι η εμφανής πρόθεσή τους! Κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί, για παράδειγμα, που δίνουν το βήμα σε οργισμένους τηλεθεατές ή ακολουθούν μια καθαρά καταγγελτική πολιτική, ο εκτονωτικός σχολιασμός σε news portals και blogs, ταυτόχρονα, και χωρίς αναγκαστικά να είναι αυτή η πρόθεσή τους, προσφέρουν μια δυνατότητα κοινωνικής αποσυμπίεσης, και έτσι χάνεται η ενέργεια και η δυναμική που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιους να βγουν στο δρόμο! Αν, από την άλλη, κάποια στιγμή γίνει συμφέρον των κατόχων των Media η ανατροπή και η επανάσταση, μην αμφιβάλλετε ότι επίσης μπορούν να το πετύχουν!

Θα μπορούσατε να μας προτείνετε τρόπους αντιμετώπισης της ασυνείδητης χειραγώγησης που μας προκαλούν;
Ο μόνος τρόπος για να αντισταθεί κάποιος στον ασυνείδητο έλεγχο και τη χειραγώγηση είναι να αναλάβει το συνειδητό έλεγχο του εαυτού του. Το πιο πολύτιμο εργαλείο γι' αυτό το σκοπό είναι, κατά τη γνώμη μου, η ίδια η γνώση που χρησιμοποιούν οι μηχανισμοί του θεάματος: η γνώση του πώς λειτουργούν ο ανθρώπινος νους και ο ανθρώπινος ψυχισμός.
Αν μάθεις πώς προγραμματίζεται ο νους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση προς όφελός σου, αντί να τη χρησιμοποιεί κάποιος άλλος για το δικό του! Μπορείς να μάθεις να χρησιμοποιείς το νου σου για να ξεπερνάς τους φόβους σου και να βρεις την ασφάλεια εκεί που πραγματικά είναι: μέσα σου. Πιστεύω ότι η γνώση για την ύπνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν την ελέγχεις εσύ, ξέρεις πώς να κρατάς την κριτική σου εγρήγορση και πώς να καλλιεργήσεις το δικό σου κήπο, απαλλάσσοντάς τον από τα ζιζάνια της αρνητικής σκέψης, της έλλειψης πίστης στον εαυτό μας, το έντονο στρες, τις νευρωτικές επιθυμίες, την αίσθηση της απομόνωσης και της χωριστικότητας. Ένα πολύ σημαντικό βοήθημα στην προσπάθεια να παραμείνεις με καθαρή, εναργή σκέψη και κριτική αξιολόγηση είναι η δυνατότητα που μας δίνει η εποχή του Διαδικτύου και της δικτύωσης. Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις συγκεκριμένη και στοχευμένη πληροφόρηση και ενημέρωση, να δικτυωθείς με ανθρώπους και να αξιοποιήσεις τη δύναμη της ομάδας. Μπορείς να δώσεις βάρος στη γραπτή πληροφορία αντί για το θέαμα.
Η πιο χρηστική οδηγία θα έλεγα ότι είναι το να μειώσουμε τις ώρες τηλεθέασης. Να αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν, να χαλαρώνουμε όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή. Θα εκπλαγείτε από το πόσο κάποιες συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, φοβίες, καταθλιπτικά ή φοβικά σύνδρομα συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι υπάρχει μια ανοιχτή τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα!

O Αγγελος Βιαννίτης είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και κλινικός υπνοθεραπευτής και έχει ειδικευτεί στην Ανάλυση Ονείρων και τις εφαρμογές DreanWork. Από το 1998 έχει ιδρύσει και διευθύνει το Ονειρικό Εργαστήρι, διοργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια με θέμα την ανάλυση και ερμηνεία των ονείρων, το συνειδητό ονείρεμα και τη Θιβετιανή Ονειρική Γιόγκα (Mi-Lam).

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ – 17/3/2012

490 σχόλια:

1 – 200 από 490   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

buy xanax online no rx xanax withdrawal .25 mg - xanax overdose how much is too much

Ανώνυμος είπε...

xanax for sale without prescription can you overdose xanax alone - xanax overdose emedicine

Ανώνυμος είπε...

phentermine weight loss buy phentermine tablets - buy phentermine for cheap

Ανώνυμος είπε...

generic xanax buy xanax online legit - reviews on buying xanax online

Ανώνυμος είπε...

phentermine diet pills bought phentermine online - phentermine online no

Ανώνυμος είπε...

zolpidem buy online what is zolpidem tartrate 10 mg - zolpidem 10 mg price costco

Ανώνυμος είπε...

buy zolpidem what is zolpidem 10mg for - zolpidem benzodiazepine

Ανώνυμος είπε...

zolpidem high zolpidem online no prescription canada - zolpidem er 12.5 vs ambien cr

Ανώνυμος είπε...

buy zolpidem online zolpidem joint pain - side effects of zolpidem tartrate 5mg

Ανώνυμος είπε...

tramadol online pharmacy buy tramadol no rx - clonazepam tramadol high

Ανώνυμος είπε...

order tramadol tramadol online - tramadol 50mg good

Ανώνυμος είπε...

phentermine diet phentermine zoloft side effects - phentermine with lipo-6

Ανώνυμος είπε...

phentermine without prescription adipex meridia online phentermine presciption viag - buy phentermine online consultation

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol and tylenol - purchase tramadol cod

Ανώνυμος είπε...

phentermine online buy phentermine online 2012 - buy phentermine online reviews

Ανώνυμος είπε...

order tramadol overnight tramadol dosage pain - tramadol online shipped to florida

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine order phentermine without a rx - phentermine capsules

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine online phentermine maximum dosage - can you buy phentermine mexico 2011

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy tramadol no prescription free shipping - buy cheap tramadol online uk

Ανώνυμος είπε...

order phentermine buy phentermine hcl online - buy prescription drugs online-phentermine

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol hcl good pain - buy tramadol no prescription cheap

Ανώνυμος είπε...

order tramadol overnight tramadol junkie - tramadol hcl dogs

Ανώνυμος είπε...

order tramadol buy tramadol online cod no prescription - ultram 100mg online

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol overnight illegal buy ultram online - tramadol for dogs

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol high similar - buy tramadol online no rx

Ανώνυμος είπε...

order phentermine buy phentermine online with no prescription - order real phentermine online

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine online phentermine no prescription 30 mg - phentermine buy online australia

Ανώνυμος είπε...

phentermine drug phentermine informacion en espanol - buy phentermine online no rx

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine buy phentermine online no prescription - buy phentermine no prescription uk

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol pain - buy tramadol overnight shipping

Ανώνυμος είπε...

order tramadol tramadol 50mg with alcohol - tramadol hcl picture

Ανώνυμος είπε...

ambien zolpidem ambien side effects blood pressure - prozac ambien drug interactions

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien side effects elderly - buy ambien online legally

Ανώνυμος είπε...

purchase ambien ambien generic price walgreens - ambien cr hangover

Ανώνυμος είπε...

ambien sleep medication ambien cr price canada - buy ambien online fast shipping

Ανώνυμος είπε...

buy ambien no prescription ambien walrus keys - drug interaction ambien lexapro

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol 50mg strong - tramadol 50mg online

Ανώνυμος είπε...

tramadol no rx buy 180 tramadol online - legal buy tramadol online uk

Ανώνυμος είπε...

tramadol cheap klonopin and tramadol high - tramadol online next day delivery

Ανώνυμος είπε...

cheap tramadol tramadol hcl 37.5 mg - tramadol hcl 37

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien sleeping tablets online - will an ambien overdose kill you

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien orange round pill - what's considered overdose ambien

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy difference between ambien cr zolpidem tartrate - ambien causes sleep eating

Ανώνυμος είπε...

buy xanax New York chewing xanax high - cheap xanax pills

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien yellow pill - ambien cr 12.5 dosage

Ανώνυμος είπε...

online ambien ambien sleep eating 2010 - cost of generic ambien without insurance

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online buy ambien online australia - ambien side effects withdrawal

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien no prescription cheap - wild ambien stories

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online New York xanax best way take - xanax side effects for men

Ανώνυμος είπε...

tramadol online buy tramadol online by cod - tramadol high triglycerides

Ανώνυμος είπε...

ambien 10 mg cost ambien lunesta - ambien cr how long does it take to work

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Baltimore xanax or valium - generic xanax not working

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy tramadol money order - buy tramadol overnight delivery

Ανώνυμος είπε...

buy xanax order xanax cheap online - what is xanax used for medically

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol hcl dogs - buy tramadol thailand

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy ambien 10 mg bluelight - ambien high feeling

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cash on delivery tramadol 100mg no prescription - buy tramadol cod

Ανώνυμος είπε...

zolpidem without prescription ambien cr hallucinations - ambien overdose dangers

Ανώνυμος είπε...

discount ambien ambien cr yellow - can take 10mg ambien

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cheap online order tramadol eu - buy tramadol egypt

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien no prescription ambien detox stories - ambien side effects funny

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Arkansas xanax dosage 20 pound dog - all generic names xanax

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Hawaii xanax nausea - buy xanax online legit

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol without prescriptions tramadol constipation - buy tramadol no prescription overnight

Ανώνυμος είπε...

ambien order ambien benzodiazepine drug screen - ambien generic name zolpidem

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine buy phentermine online no prescription - buy real phentermine 37.5

Ανώνυμος είπε...

buy ambien how do i purchase ambien online with no prescription - there generic ambien cr 12.5

Ανώνυμος είπε...

ordering ambien online taking ambien and pregnancy - ambien talking your sleep

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Colorado Springs order xanax - generic pills for xanax

Ανώνυμος είπε...

discount ambien ambien hair drug screen - ambien cr vs zolpidem tartrate ir

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien ambien cr 12.5 mg price - ambien sleep patterns

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien generic over the counter - ambien side effects 2012

Ανώνυμος είπε...

ambien pharmacy what is ambien 10mg used for - ambien 3rd trimester

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol mexico tramadol 50 mg injection - buy tramadol cod saturday delivery

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien cr side effects nightmares - ambien- walls

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription cod buy tramadol hcl 50 mg - zaldiar tramadol hcl

Ανώνυμος είπε...

xanax online Tulsa xanax g3722 - xanax show up in drug test

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien generic ambien cost without insurance - ambien 4 hours

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol uk tramadol 319 high - tramadol 700 mg

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Rhode Island xanax for hangover anxiety - buy xanax online with no prescription needed

Ανώνυμος είπε...

buy ambien buy ambien cr no prescription - ambien 10 mg trip

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax drug test detection - how to pass xanax drug test

Ανώνυμος είπε...

discount ambien ambience mall gurgaon how to reach - cost of brand name ambien

Ανώνυμος είπε...

buy xanax drug abuse with xanax - xanax withdrawal bad

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Oregon xanax 2mg cheap - xanax pills gg 257

Ανώνυμος είπε...

ambien medication purchase ambien online no prescription - ambien withdrawal mayo clinic

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien drug screen urine - generic ambien less effective

Ανώνυμος είπε...

ordering ambien online get off ambien sleep - ambien sale online cheap

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien dosage body weight - ambien cold medication

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online overnight ambien taper - ambien price street

Ανώνυμος είπε...

ambien drug best ambien price - does army drug test ambien

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien withdrawal message boards - ambien sleep eating disorder

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Washington xanax pills generic - xanax 66 256

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien side effects - generic ambien no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien sleeping pill dosage - discount ambien no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Texas xanax withdrawal depression - generic xanax .25 mg

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien online ambien online pharmacy no prescription - ambien cr breaking

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cod next day delivery tramadol online pharmacy no prescription needed - tramadol hcl vs vicodin

Ανώνυμος είπε...

xanax buy xanax bars generic - xanax withdrawal length

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien online radio - ambien stopped working insomnia

Ανώνυμος είπε...

phentermine online phentermine vs bontril - legal order phentermine

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax side effects euphoria - xanax 2mg how long does it last

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien side effects stories - will ambien show up army drug test

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine buy phentermine online - buy phentermine online without tx

Ανώνυμος είπε...

generic xanax San Jose xanax pills pictures - xanax in pregnancy

Ανώνυμος είπε...

buy ambien buy ambien online paypal - ambien drug info

Ανώνυμος είπε...

phentermine pills buy phentermine pills online - phentermine online discount

Ανώνυμος είπε...

phentermine cod buy phentermine 37.5 online no prescription - buy phentermine uk

Ανώνυμος είπε...

generic ambien online ambien generic cost at walmart - price of ambien with insurance

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online cost of generic ambien - generic ambien 10mg picture

Ανώνυμος είπε...

ambien for sale online best online pharmacy for ambien - ambien cr expiration

Ανώνυμος είπε...

generic ambien zolpidem side effects in men - how to buy ambien online

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy buy ambien online forum - ambien cr half life

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Utah xanax dosage pictures - buy xanax online in usa

Ανώνυμος είπε...

ambien for sale online ambien side effects forum - side effects of ambien medication

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol dosage depression - tramadol 50 mg narcotic

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Georgia xanax pills gg 257 - xanax green bars

Ανώνυμος είπε...

phentermine online without prescription phentermine online genuine - buy phentermine online with no prescription cheap

Ανώνυμος είπε...

xanax order no prescription does xanax make anxiety worse - buy xanax cheap

Ανώνυμος είπε...

phentermine pills phentermine urine drug screen - order phentermine 30 mg

Ανώνυμος είπε...

xanax online Louisiana xanax side effects long - can fail drug test xanax

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine phentermine 37.5 mg weight loss - phentermine zoloft drug interaction

Ανώνυμος είπε...

discount xanax side effects xanax during pregnancy - xanax bars rap song

Ανώνυμος είπε...

cheap phentermine buy phentermine online cheap - best place buy phentermine online

Ανώνυμος είπε...

discount xanax xanax and alcohol erowid - buy xanax online without prescriptions

Ανώνυμος είπε...

phentermine no rx phentermine 37.5 mg tablet kvk - where can i buy phentermine pills for cheap

Ανώνυμος είπε...

xanax online West Virginia generic xanax bars - does xanax show up hair drug test

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol order tramadol pay cod - where to buy tramadol

Ανώνυμος είπε...

buy xanax San Diego xanax bars empty stomach - brand name xanax online no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol with cod tramadol 377 high - tramadol online international

Ανώνυμος είπε...

phentermine buy buy phentermine herbal - phentermine xanax

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Fort Worth buy xanax online no prescription canada - xanax overdose many mg

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription buy tramadol mastercard - buy ultram mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol hcl cheap tramadol online - tramadol hcl generic name

Ανώνυμος είπε...

xanax online Los Angeles xanax side effects in dogs - xanax normal dose

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Austin xanax klonopin - 3mg xanax effects

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online overnight delivery generic xanax wiki - xanax online no prescription australia

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Portland valium or xanax for anxiety - drug schedule for xanax

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Fresno xanax bars online pharmacy - xanax pills what are they used for

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol junkie - tramadol quit

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol no rx buy tramadol direct - tramadol 50mg tablets high

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol with paypal buy tramadol 50mg uk - tramadol hcl 100 mg tablets

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax cr - xanax xr 1mg half life

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol for dogs tramadol online with mastercard - buying ultram online no prescription

Ανώνυμος είπε...

where to buy tramadol online tramadol hcl usp - tramadol online saturday delivery

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol overnight delivery online pharmacy uk tramadol - buy tramadol online with mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy xanax San Antonio xanax online without rx - xanax overdose 4 mg

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online no prescription xanax side effects erectile - xanax meps drug test

Ανώνυμος είπε...

xanax for anxiety xanax ingredients - mixing xanax and alcohol effects

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Delaware order xanax pakistan - xanax side effects hallucinations

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax 1 mg.pills - xanax bars blue

Ανώνυμος είπε...

discount xanax xanax street price - xanax withdrawal blood pressure

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol with cod illegal get tramadol online - tramadol 50 mg buy uk

Ανώνυμος είπε...

xanax online Oklahoma xanax pills - where to buy legit xanax online

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online San Jose xanax in urine - xanax withdrawal muscle spasms

Ανώνυμος είπε...

buy xanax drug interactions nyquil xanax - xanax xr drug interactions

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax dosage .25 mg - xanax and alcohol how much

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Boston xanax . 5 mg side effects - xanax and alcohol fun

Ανώνυμος είπε...

buy xanax buy xanax online cod - xanax prescription online no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol ultram tramadol dosage rls - buy tramadol 200

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online cheap do xanax bars kick - buy xanax online no prescription canada

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Tucson generic xanax gg 249 - buy xanax online cheap

Ανώνυμος είπε...

xanax pill drug interactions with xanax - order xanax forum

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Atlanta 2mg xanax effects erowid - .5 xanax and alcohol

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax recreational use dose - xanax withdrawal what helps

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol mexico tramadol dosage weight loss - buy tramadol online no prescription next day delivery

Ανώνυμος είπε...

generic xanax New York xanax side effects withdrawal - xanax dosage 120 lbs

Ανώνυμος είπε...

xanax online Kansas will xanax show up on drug test for employment - quit xanax withdrawal

Ανώνυμος είπε...

buy xanax usual dosage xanax anxiety - effects of xanax pills

Ανώνυμος είπε...

order percocet online percocet 512 mg street value - percocet withdrawal taper

Ανώνυμος είπε...

cheap percocet percocet 512 for sale - percocet withdrawal breastfeeding

Ανώνυμος είπε...

ambien online without rx ambien 10mg 5mg - 90 mg ambien

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online percocet que es - percocet withdrawal long

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cod next day delivery buy cheap tramadol usa - next day tramadol review

Ανώνυμος είπε...

order ambien online ambien high bp - ambien side effects pregnancy

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online percocet lethal dose - withdrawal symptoms of percocet how long

Ανώνυμος είπε...

ambien online ambien withdrawal elderly - ambien overdose dosage

Ανώνυμος είπε...

percocet online buy percocet 10 325 online - buy 30mg oxycodone online pharmacy

Ανώνυμος είπε...

buying ambien online cost of generic ambien cr - ambien side effects stories

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online percocet recommended dosage - percocet online pharmacy

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy from online texas tramadol - tramadol migraine

Ανώνυμος είπε...

ambien ambien makes me feel good - legal order ambien online

Ανώνυμος είπε...

ambien pill will ambien show up hair drug test - ambien cr 25 mg dosage

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy tramadol hydrochloride online usa - tramadol online no prescription usa

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online order fake percocet - buy percocet online no prescription cheap

Ανώνυμος είπε...

percocet 325 buy percocet online - buy percocet online usa

Ανώνυμος είπε...

ambien drug ambien zombie - ambien 10mg reviews

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol free shipping buy tramadol from thailand - can you buy tramadol online in usa

Ανώνυμος είπε...

ambien no prescription ambien hell drug - whats the street value of ambien

Ανώνυμος είπε...

buy percocet no prescription percocet 5/325 dosage instructions - percocet online forum

Ανώνυμος είπε...

buy ambien buy generic ambien no prescription - generic ambien side effects

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol zoloft together - buy-tramadol-online.com

Ανώνυμος είπε...

can you buy tramadol online can you buy tramadol online in the usa - order tramadol usa

Ανώνυμος είπε...

generic zolpidem free online ambien sound generator - ambien cr 12.5 coupon

Ανώνυμος είπε...

tramadol 100mg tramadol dosage info - where to buy tramadol online uk

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online percocet 5-325 mg tab - can buy percocet online

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol no prescription overseas - tramadol sandoz sr 100mg

Ανώνυμος είπε...

buy cheap ambien ambien high how long - online pharmacy ambien cr

Ανώνυμος είπε...

buy generic ambien generic ambien over counter - ambien side effects reviews

Ανώνυμος είπε...

tramadol 50mg order tramadol in canada - buy 300 mg tramadol

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 490   Νεότερο› Νεότερο»