Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Εξάντας: «Πεθαίνοντας στην αφθονία»


Μια χούφτα πολυεθνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να ελέγξουν την «καρδιά» του φαγητού που βάζουμε στο καθημερινό μας τραπέζι: Τον ίδιο το σπόρο και ως εκ τούτου την παγκόσμια γεωργική παραγωγή.
Οι χρηματιστές στον ανεπτυγμένο κόσμο τζογάρουν με τα τρόφιμα, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές, παίζοντας με το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στο φαγητό. Την ίδια στιγμή σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται και 25.000 πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα.
Μήπως η Γη αδυνατεί πλέον να θρέψει τους κατοίκους της; Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο! Η κρίση των τροφίμων, όπως θα περάσει στην ιστορία, συμβαίνει τη στιγμή που ο πλανήτης παράγει περισσότερο φαγητό από ποτέ.
Το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στην Αφθονία», που παρουσίασε η εκπομπή Εξάντας του Γ. Αυγερόπουλου την Τετάρτη 17/12/2010, ξεδιπλώνει μπροστά μας το βασίλειο του παραλόγου, τις διαπλοκές ενός συστήματος, στο οποίο υπάρχει μεν επάρκεια φαγητού, αλλά είναι τόσο ακριβό που οι φτωχοί δεν μπορούν να το αγοράσουν.
Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες όταν ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο αγαθό στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό καζίνο; Την άνοιξη του 2008, σχεδόν ταυτόχρονα, σε 33 χώρες σε όλο τον κόσμο, ξέσπασαν πρωτόγνωρες διαδηλώσεις, με ένα κοινό αίτημα. Άνθρωποι στα όρια της απόγνωσης κατέλαβαν τους δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις και τα όπλα, προκειμένου να διεκδικήσουν το όπως φαίνεται όχι αυτονόητο δικαίωμά τους, να έχουν πρόσβαση στο φαγητό.
Τη δυνατότητά τους αυτή δεν τους τη στέρησε κανένας δικτάτορας, ούτε προέκυψε από πραγματική έλλειψη αποθεμάτων τροφίμων. Οι ειδικοί μιλούν για μια «τέλεια θύελλα», στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς, η οποία είχε ως συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων. Μέσα σε ένα χρόνο, ως το Μάρτιο του 2008, η τιμή του καλαμποκιού είχε ανέβει κατά 31%, του ρυζιού κατά 74% και του σιταριού κατά 130%! Τα τρόφιμα βρίσκονταν σε πληθώρα στα ράφια των μαγαζιών, αλλά οι άνθρωποι δεν είχαν τα χρήματα για να τα αγοράσουν. Το πρόβλημα ένιωσαν κατά πρώτο λόγο οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών του Τρίτου Κόσμου, αλλά και οι κάτοικοι στις μεγαλουπόλεις της Δύσης.
«Κάποιοι άνθρωποι και κάποια ταλαιπωρημένα από τη φτώχεια έθνη βρέθηκαν σε μια πολύ άβολη κατάσταση; Ναι, όντως βρέθηκαν! …Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς», παραδέχεται ο Ντένις Γκάρτμαν, ένας διεθνούς φήμης γκουρού της χρηματοπιστωτικής οικονομίας, που με τις προβλέψεις του συχνά κατευθύνει τις τάσεις της αγοράς.
Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο τροφίμων στον κόσμο βρίσκεται στο Σικάγο. Εκεί καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η τιμή του φαγητού που βάζουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας. Το χρηματιστήριο του Σικάγο γνώρισε πρόσφατα πρωτόγνωρη εισροή κεφαλαίων, καθώς μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στράφηκαν σε αυτό προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους μετά την «κρίση των στεγαστικών δανείων» και να αυξήσουν και πάλι τα κέρδη τους. Αυτή τη φορά κερδοσκόπησαν πάνω στη δυνατότητα των ανθρώπων να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια την καθημερινή τους τροφή.
Ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης της τιμής των τροφίμων που ακολούθησε, 75 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν μέσα στο 2007 σε όσους βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας παγκοσμίως. Έτσι, ο μαστιζόμενος από την πείνα πληθυσμός της γης προσέγγισε πια σε σύνολο το ένα δισεκατομμύριο. Αναλογιστείτε, ένα παιδί πεθαίνει σήμερα από την πείνα κάθε 30 δευτερόλεπτα.
Η Ινδία, με περίπου 700 εκατ. ανθρώπους να ασχολούνται με τη γεωργία, είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου σώματος μικροκαλλιεργητών στον κόσμο. Δεύτερη μετά την Κίνα σε παραγωγή ρυζιού και σιταριού, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφής. Κι όμως, είναι ταυτόχρονα η πατρίδα των περισσότερων υποσιτισμένων ανθρώπων, ξεπερνώντας πια στην κατάταξη τις χώρες της Αφρικής. Παράλογο; Πάντως επιβεβαιώνει το ποσοστό που θέλει το 80% των μαστιζόμενων από την πείνα ανθρώπων παγκοσμίως να είναι αγρότες ή εργάτες της γεωργίας.
Στο μικρό χωριό Παρόντα της Ινδίας, η γιαγιά Σαρασβάτι έχει να θρέψει τα 4 εγγόνια της. Δεν γνωρίζει από χρηματιστήρια και κανόνες της αγοράς, ξέρει μόνο πως τα τρόφιμα στο μαγαζάκι του χωριού έχουν ακριβύνει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ.
«Οι φτωχοί έχουν μεγάλο πρόβλημα, έχουμε πολύ άγχος. Η κατάσταση είναι δραματική. Ο φτωχός τι μπορεί να κάνει, να κοιτάξει το στομάχι του, να ξοδέψει τα λεφτά για τις αρρώστιες ή να ταΐσει τα παιδιά του; Είναι μέρες που δεν μπορούμε να χορτάσουμε, πάμε στο κρεβάτι νηστικοί», μας λέει. Πίσω στο Σικάγο, ο χρηματιστής Βίκτορ Λισπανέσε μας εξηγεί τους κανόνες του παιχνιδιού: «Αυτό δεν είναι κάτι που μπαίνει στο σκεπτικό μου. Αν είναι λογικό ή όχι, δεν είναι το ζήτημα. Εγώ κοιτάω πώς αυτό το γεγονός επηρεάζει την αγορά»…
Οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών ξοδεύουν ήδη σχεδόν το 80% των εισοδημάτων τους για να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό. Έτσι, όταν οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν, δεν έχουν ποια άλλα έξοδα να περικόψουν και …κόβουν το φαγητό. Το ερώτημα επανέρχεται αμείλικτο: πώς ανέχεται ο πολιτισμός μας να πεθαίνει έστω κι ένας άνθρωπος από την πείνα, σήμερα που παράγεται περισσότερος πλούτος από ποτέ;
«Η πείνα, που έχει γίνει μόνιμη και παγκόσμια, είναι ολοκληρωτικά δημιουργία του παγκόσμιου επισιτιστικού συστήματος, το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί για να θρέφει τους λαούς του κόσμου, αλλά για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της Μονσάντο, για τους σπόρους, της Κάργκιλ, για το εμπόριο, για να πουλάνε παρασιτοκτόνα, φυτοκτόνα, λιπάσματα…Την περίοδο 2007-08 ενώ οι τιμές των τροφίμων διπλασιάστηκαν, τα κέρδη αυτών των εταιριών επίσης διπλασιάστηκαν», καταγγέλλει η Ινδή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βαντάνα Σίβα.
Η Ρετσέα ζει σ’ ένα μικρό αγροτικό χωριό. Έχει ανάψει τη φωτιά για να ετοιμάσει το βραδινό φαγητό για την οικογένεια. «Ετοιμάζω ίσα-ίσα για να μας φτάσει, φτιάχνω ψωμί και φακές, ψωμί και λαχανικά, όσο με βγάλει. Δεν μπορώ να ξοδεύω πολλά λεφτά», εξηγεί. Ο άντρας της αυτοκτόνησε πριν δύο χρόνια, πνιγμένος από τα χρέη. Είναι ένας από τους περίπου 200.000 αγρότες που έχουν αυτοκτονήσει στην Ινδία τα τελευταία 15 χρόνια, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα όλο και αυξανόμενα έξοδα της αγροτικής παραγωγής. Η αγορά του σπόρου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, αποτελεί πια ένα δυσβάσταχτο κόστος, αφού οι αγρότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να απευθύνονται στις εταιρίες για να τα προμηθευτούν και έχουν μετατραπεί και οι ίδιοι από παραγωγοί σε καταναλωτές.
«Επιτυχία μας είναι η επιτυχία των αγροτών» απαντά ο εκπρόσωπος της Μονσάντο στην Ινδία, Κρίστοφερ Σάμιουελ. Τον συναντήσαμε στη Γιαβατμάλ, «την πόλη του βαμβακιού», όπου καλλιεργούνται ευρέως οι μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού της εταιρίας. «Η παραγωγή τροφής πρέπει να διπλασιαστεί μέσα σε 40 χρόνια και πιστεύουμε ότι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε καθώς είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην έρευνα στον τομέα της γεωργίας», υποστηρίζει. Κι όταν του επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγροτική παραγωγή είναι σήμερα επαρκής… «Υπονοείτε ότι υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους; Τότε γιατί υπάρχουν τόσα εκατομμύρια ανθρώπων που πεινάνε;» μας ρωτά με γνήσια απορία.


«Εμείς, οι επικεφαλής των Κρατών και των κυβερνήσεων επιβεβαιώνουμε το δικαίωμα καθενός να έχει πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτική τροφή, συναφές με το δικαίωμα σε επαρκή τροφή και το θεμελιώδες δικαίωμα καθενός να μην υπόκειται σε καθεστώς πείνας».
Διακήρυξη της Ρώμης, Παγκόσμια Σύνοδος για το Φαγητό, 1996
«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο».
Χένρι Κισινγκερ 1974
http://www.cosmo.gr/ArtsEnt/Hellas/222714.html

473 σχόλια:

1 – 200 από 473   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

alprazolam xanax xanax 83 - alprazolam 0.5mg price

Ανώνυμος είπε...

phentermine cost buy phentermine generic online - buy phentermine online canada

Ανώνυμος είπε...

buy xanax 2mg xanax 027 - white 2mg xanax bars

Ανώνυμος είπε...

phentermine 37.5 mg phentermine tablets buy online uk - order real phentermine online

Ανώνυμος είπε...

buy zolpidem online serious side effects of zolpidem - zolpidem 10mg tablets description

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online cheap xanax 2mg side effects - generic xanax 3mg pills

Ανώνυμος είπε...

phentermine online phentermine journey - buy phentermine online with mastercard

Ανώνυμος είπε...

generic phentermine online phentermine 30mg buy online uk - phentermine adipex online

Ανώνυμος είπε...

cheap tramadol buy tramadol online no prescription overnight - buy tramadol montreal

Ανώνυμος είπε...

tramadol online buy tramadol australia online - buy ultram online no prescription overnight

Ανώνυμος είπε...

phentermine online legitimate phentermine online 2010 - phentermine 37.5 mg #7

Ανώνυμος είπε...

phentermine online pharmacy buy phentermine online without rx - online doctor for phentermine

Ανώνυμος είπε...

phentermine for sale phentermine online cheap no prescription - phentermine erowid

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine online phentermine 30mg reviews - order phentermine by phone

Ανώνυμος είπε...

phentermine online order phentermine from mexico - phentermine online cheapest

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription cheap tramadol 50mg medication - purchase cheap tramadol online

Ανώνυμος είπε...

order phentermine phentermine online nz - phentermine online no prescription

Ανώνυμος είπε...

phentermine price what is a safe site to order phentermine - phentermine online real

Ανώνυμος είπε...

order phentermine phentermine qualitest - order phentermine online

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online with mastercard legal buy tramadol online - need to purchase tramadol

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine online can you buy phentermine online - should buy phentermine online

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol hcl ultracet - high with tramadol

Ανώνυμος είπε...

phentermine sale buy phentermine - buy cheap phentermine online uk

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol prescribing information - tramadol 50

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien withdrawal and side effects - cost of ambien cr

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy ultram cod - tramadol extended release high

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol with paypal tramadol hcl capsules 50mg - buy tramadol canada

Ανώνυμος είπε...

order tramadol tramadol 50 mg sr - high off tramadol 50 mg

Ανώνυμος είπε...

buy generic tramadol no prescription buy tramadol online us - tramadol compared to vicodin

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol without a script tramadol hcl strength - tramadol hcl purchase

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy ultram mastercard - tramadol hcl acetaminophen par

Ανώνυμος είπε...

cheapest ambien ambien drug schedule - cost of ambien cr

Ανώνυμος είπε...

buy discount tramadol tramadol hcl good - tramadol 99 free shipping

Ανώνυμος είπε...

buy generic ambien is ambien the strongest sleeping pill - buy ambien pills online

Ανώνυμος είπε...

buy xanax all kinds xanax pills - xanax online prescription

Ανώνυμος είπε...

tramadol overnight shipping tramadol 7.5 - buy tramadol dogs online

Ανώνυμος είπε...

ambien online no prescription order ambien cr - ambien sleeping pills for sale

Ανώνυμος είπε...

order ambien without prescriptions ambien cr buy online - ambien side effects fda

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien side effects mayo clinic - is an ambien high fun

Ανώνυμος είπε...

ambien medication discount card for ambien cr - buy generic ambien online no prescription

Ανώνυμος είπε...

cheap generic ambien ambien side effects while pregnant - ambien withdrawal panic attacks

Ανώνυμος είπε...

xanax online South Carolina xanax withdrawal headache - does xanax show up urine drug test

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription cheap tramadol hcl blood thinner - tramadol dosage 150 mg

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Virginia safest place order xanax online - cheap xanax no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol 50mg effects - tramadol online pharmacy

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Baltimore xanax side effects dizziness - xanax makes my anxiety worse

Ανώνυμος είπε...

cheap phentermine phentermine 30mg - buy phentermine online uk

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol to get high - tramadol for pain

Ανώνυμος είπε...

ambien cheap ambien cr tolerance - drug interactions valium ambien

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy tramadol dogs online - buy tramadol dogs

Ανώνυμος είπε...

order ambien online generic ambien price - ambien drug prices

Ανώνυμος είπε...

ambien for sale no prescription what is ambien walrus - order ambien online mastercard

Ανώνυμος είπε...

can you buy ambien online ambien side effects tinnitus - drug interactions ambien benadryl

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Wichita xanax 1 mg parke davis - buy 3 mg xanax

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Connecticut xanax 250 dosage - xanax bars information

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine cod buy phentermine adipex-p - phentermine k-25 online

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine buy phentermine usa - order phentermine online canada

Ανώνυμος είπε...

buy generic ambien ambien cr for long term use - ambien side effects blogs

Ανώνυμος είπε...

ambien cost ambien online pharmacy no prescription - xanax ambien drug test

Ανώνυμος είπε...

xanax online no prescription should buy xanax online - can get high 2mg xanax

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax xr 1mg price - order cheap xanax online

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online buy ambien cr 12.5mg online - ambien and pregnancy category

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online overnight ambien dosage get high - ambien side effects on pregnancy

Ανώνυμος είπε...

buy ambien generic ambien cost - generic ambien online no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy tramadol online pharmacy - tramadol hydrochloride 50mg used

Ανώνυμος είπε...

ambien sleep medication ambien cr price - ambien online europe

Ανώνυμος είπε...

buy discount tramadol buy tramadol from india - tramadol 50mg picture

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Fort Worth xanax bars milligrams - xanax dosage levels

Ανώνυμος είπε...

xanax 2mg xanax reactions - xanax dosage to sleep

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien high long - ambien side effects addiction

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax dosage 16 pound dog - xanax and alcohol violence

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien cr 6.25 mg tablet - drug interaction xanax ambien

Ανώνυμος είπε...

buy xanax West Virginia xanax zoloft - buy upjohn xanax online

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Minnesota buy xanax xr - xanax side effects heartburn

Ανώνυμος είπε...

phentermine 37.5 buy cheap phentermine online uk - buy real phentermine online

Ανώνυμος είπε...

ambien online ambien cost generic - ambien cr overdose

Ανώνυμος είπε...

ambien pill ambien pill identification - buy ambien bangkok

Ανώνυμος είπε...

cheap tramadol can take tramadol high blood pressure - tramadol euphoria

Ανώνυμος είπε...

cheapest ambien price of ambien cr without insurance - ambien cr much does cost

Ανώνυμος είπε...

buy generic tramadol online order tramadol next day - half life tramadol 50mg

Ανώνυμος είπε...

ambien for sale how to order ambien - buy ambien fast delivery

Ανώνυμος είπε...

zolpidem online ambien side effects dry eyes - ambien cr vs regular ambien

Ανώνυμος είπε...

tramadol generic tramadol 50 mg is equivalent - tramadol 50 mg how strong

Ανώνυμος είπε...

ambien order ambien cr no prescription needed - do generic ambien pills look like

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Oakland xanax orange pill round - .5 xanax drug test

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien cr 12.5 mg tablet - ambien cr shortage

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol 627 get high - order tramadol online mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy generic xanax online xanax withdrawal after one dose - xanax withdrawal anxiety

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy discount ambien cr - ambien side effect hallucinations

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online overnight where to buy tramadol cod - can buy tramadol mexico

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Detroit xanax high how many - generic xanax gg 256

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien sleep talking - ambien lithium drug interactions

Ανώνυμος είπε...

phentermine withdrawal symptoms order phentermine online scam - buy phentermine hcl 30mg

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax liver - mixing xanax and alcohol good

Ανώνυμος είπε...

buy ambien street price of ambien - ambien the drug

Ανώνυμος είπε...

phentermine pills phentermine fastin - phentermine online no

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Montana high on xanax bars - xanax sleeping pill side effects

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy retail cost ambien - buy ambien online no prescription

Ανώνυμος είπε...

phentermine drug buy phentermine germany - phentermine day 6

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online cod buy tramadol online without script - order tramadol echeck

Ανώνυμος είπε...

ambien sleep medication zolpidem tartrate pill image - generic ambien sale

Ανώνυμος είπε...

cheap generic ambien overdose of ambien cr - order ambien online is it legal

Ανώνυμος είπε...

cheapest ambien order cheap ambien - ambien selling price

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online cod tramadol 100mg buy online - order tramadol online pharmacy

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol hydrochloride 50mg high - can i buy ultram online

Ανώνυμος είπε...

buy ambien chronic insomnia ambien - ambien 10 mg recreational

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Las Vegas what is xanax drug class - long will xanax show up drug test

Ανώνυμος είπε...

phentermine price real phentermine online no prescription - order phentermine by phone

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine phentermine buy online cheap - buy phentermine south africa

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol venta tramadol online - buy tramadol online no rx

Ανώνυμος είπε...

order ambien without prescriptions remeron and ambien insomnia - ambien side effects rash

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online New Jersey xanax overdose how many pills - xanax uses side effects

Ανώνυμος είπε...

generic xanax North Dakota pills not mix xanax - where to buy alprazolam powder

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online no prescription xanax side effects hair loss - buy cheap xanax from india

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien cr generic brand - ambien and pregnancy test

Ανώνυμος είπε...

xanax online Denver 1mg of xanax high - generic xanax name brand

Ανώνυμος είπε...

cheap zolpidem ambien 10mg coupons - pharmacy price ambien cr

Ανώνυμος είπε...

phentermine withdrawal symptoms phentermine online prescription - phentermine adipex

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Alabama xanax overdose happens - xanax bars images

Ανώνυμος είπε...

phentermine 37.5 phentermine in spanish - phentermine online purchase

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax pills are for - xanax side effects withdrawal

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine buy phentermine south africa - buy phentermine or adipex online

Ανώνυμος είπε...

xanax online Kansas xanax side effects drugs.com - generic xanax called

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy ultram 200mg - where to buy tramadol

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online no rx xanax extended release - xanax xr buy online

Ανώνυμος είπε...

phentermine 37.5 no prescription purchase prescription phentermine online - buy phentermine 37.5 tablets online

Ανώνυμος είπε...

buy xanax San Jose what is xanax high - xanax high how much

Ανώνυμος είπε...

cheap phentermine free shipping buy phentermine online without a rx - order phentermine forum

Ανώνυμος είπε...

buy xanax 1mg biggest xanax drug bust - xanax 1mg price

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online mastercard overnight tramadol 50 mg snort - tramadol online cod

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol 50 mg is equivalent - tramadol 50 mg how strong

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol purchase tramadol - tramadol 50 mg veterinary use

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Milwaukee xanax ld50 - clonazepam or xanax for anxiety

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Phoenix xanax pills called bars - xanax side effects pregnancy

Ανώνυμος είπε...

xanax online New York yellow xanax bars 039 - xanax dosage sizes

Ανώνυμος είπε...

alprazolam without prescription buy xanax no prescription usa - xanax drug interactions aspirin

Ανώνυμος είπε...

xanax online West Virginia drug interactions lexapro xanax - generic xanax 031

Ανώνυμος είπε...

xanax online New Hampshire one time xanax drug test time - xanax side effects bad dreams

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online tramadol dosage back pain - need to purchase tramadol

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online without prescription buy tramadol online reviews - buy tramadol at walmart

Ανώνυμος είπε...

where to buy tramadol tramadol hcl long term use - tramadol 37.5

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol hcl ingredients - order tramadol online legal

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol where to buy ultram - tramadol 50 mg snort

Ανώνυμος είπε...

buy xanax cheap medication given xanax overdose - xanax drug wikipedia

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Louisiana xanax tinnitus - xanax bars juicy j

Ανώνυμος είπε...

buy alprazolam online xanax bars your system - xanax for postpartum anxiety

Ανώνυμος είπε...

buy xanax drug interactions of xanax - xanax schedule iv drug

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy discount tramadol - tramadol online pharmacy reviews

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Arkansas xanax withdrawal day 2 - best way to buy xanax online

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax pills they look like - xanax dosage muscle relaxant

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Omaha buy xanax no prescription mexico - alprazolam 0 5mg beipackzettel

Ανώνυμος είπε...

buy xanax much does generic xanax cost without insurance - buy xanax online with paypal

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Utah quit xanax withdrawal - xanax drug uk

Ανώνυμος είπε...

buy xanax does xanax show up on employment drug test - buy xanax bars online cheap

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online South Dakota xanax 720 - order xanax off internet

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy tramadol online pay with cod - really cheap tramadol

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Nevada xanax bars drug effects - xanax pills called bars

Ανώνυμος είπε...

xanax online Minneapolis order xanax online overnight - where to buy xanax bars

Ανώνυμος είπε...

buy xanax fake xanax 2mg bars - xanax 1 mg parke davis

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Arizona xanax withdrawal valium - alprazolam 2mg xr

Ανώνυμος είπε...

buy xanax buy xanax online with no prescription needed - xanax bars fake

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy tramadol 200mg online - tramadol snort

Ανώνυμος είπε...

buy generic tramadol no prescription safe to buy ultram online - order tramadol online overnight

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol dosage per pound - трамадол купить

Ανώνυμος είπε...

buy xanax buy xanax online no prescription - xanax xr dosage

Ανώνυμος είπε...

xanax no prescription online xanax xr dosage duration - xanax high first time

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Mesa xanax withdrawal .25 mg - xanax 620

Ανώνυμος είπε...

percocet online pharmacy get rid percocet withdrawal - can you buy percocet online usa

Ανώνυμος είπε...

ambien online ambien generic 73 93 - purchase ambien online canada

Ανώνυμος είπε...

percocet buy online percocet jimmies - buy percocet online in usa

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol japan - tramadol hcl vs norco

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien 8 hour flight - ambien 10 panel drug test

Ανώνυμος είπε...

generic zolpidem ambien side effects men - ambien online no prescription canada

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol saturday delivery buy tramadol no prescription overnight - how get high tramadol

Ανώνυμος είπε...

percocet 10 percocet 512 how many - percocet addiction detox

Ανώνυμος είπε...

ambien pharmacy 40 mg ambien high - ambien quit taking

Ανώνυμος είπε...

ambien generic illegal buy ambien online - ambien every night

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy tramadol 200mg - tramadol addiction abuse

Ανώνυμος είπε...

ambien generic buy ambien online canada - ambien side effects erowid

Ανώνυμος είπε...

tramadol online tramadol 50mg like - tramadol (ultram) shelf life

Ανώνυμος είπε...

buy percocet no prescription percocet 10-325 mg tablet - percocet 10mg online

Ανώνυμος είπε...

ambien pharmacy ambienoverdose.org - ambien withdrawal symptoms headaches

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online generic ambien photos - buy ambien online (no script)

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online with mastercard buy tramadol saturday delivery - tramadol 50mg dose for dogs

Ανώνυμος είπε...

ambien pills ambien cost per pill - online ambien reviews

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online percocet addiction signs symptoms - order percocet legally

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien online order ambien online usa - ambience mall gurgaon blue

Ανώνυμος είπε...

zolpidem no prescription ambien dose - pictures ambien zolpidem

Ανώνυμος είπε...

tramadol online overnight buy tramadol online without a prescription - tramadol dosage effects

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol in florida tramadol vs hydrocodone - order tramadol online

Ανώνυμος είπε...

buy generic tramadol no prescription tramadol hcl extended release - how many tramadol 50 mg to get high

Ανώνυμος είπε...

buy generic ambien online ambien sound generator - can fail drug test ambien

Ανώνυμος είπε...

percocet no prescription percocet 10/325 high - percocet 5 325 does 5 mean

Ανώνυμος είπε...

percocet 325 dosage for percocet 5 325 - percocet and itching

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cod overnight tramadol recreational use dosage - can you buy tramadol over the counter in usa

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol 50mg is buying tramadol online illegal - order tramadol online mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online no rx ambien cr side affects - ambien cr lunesta which is better

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online no rx ambien cr zoloft - order generic ambien online

Ανώνυμος είπε...

tramadol online overnight buy online texas tramadol - tramadol 37.5/325 high

Ανώνυμος είπε...

order tramadol no prescription tramadol 50 mg can you snort - buy tramadol no prescription cod

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 473   Νεότερο› Νεότερο»