Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Εσύ τι ξέρεις για το Τάνγκο;


Το αργεντίνικο τάνγκο είναι πολλά πράγματα, αυτοί που χορεύουν το ξέρουν. Έρχεται από το Μπουένος Άιρες και κλείνει μέσα του έναν ολόκληρο κόσμο, ιστορίες απ’ τα παλιά, θρύλους, αφηγήσεις για έρωτες και χαμένες πατρίδες, μια ολόκληρη λογοτεχνία τα τραγούδια του, ποίηση του δρόμου. Κι η μουσική του πλανεύτρα, αν δεν το ξέρεις από τη αρχή σε κερδίζει σιγά σιγά, ορχήστρες με μπαντονεόν, βιολιά, πιάνο, κοντραμπάσο, νέοι άνθρωποι ξεχύνονται στις πίστες και χορεύουν με ορμή κυριευμένοι από πάθος για τον ίδιο το χορό.
Όλες οι μεγαλουπόλεις έχουν τη δική τους σκηνή κι η Αθήνα τη δική της, ένας ολόκληρος κόσμος τριγυρνάει τα βράδια στις μιλόνγκες, ζευγάρια φτιάχνονται ξανά και ξανά, οι καβαλιέροι ζητάνε τις ντάμες, στροβιλίζονται γνέθοντας το νήμα από το παρελθόν στο παρόν.
Το τάνγκο δεν είναι η νέα μόδα, είναι πολλά περισσότερα. Είναι σύγχρονο και κρύβει πολλά μυστικά: ένα απαλό άγγιγμα του καβαλιέρου στην πλάτη της ντάμας, ένα μικρό σφίξιμο της αγκαλιάς, ένα αβέβαιο βήμα, ένα συνωμοτικό χαμόγελο των δύο για μια πετυχημένη έκβαση, ένα βλέμμα, οι χτύποι της καρδιάς που χτυπούν πιο γρήγορα, μία ευεργετική παύση για μια ανάσα. Όσοι χορεύουν το ξέρουν... Εσύ;

Ο δεκάλογος του αργεντίνικου τάνγκο
1. Η τέχνη του περπατήματος. Είναι κάτι που έχεις μάθει από πολύ παλιά, ούτε καν θυμάσαι. Το τάνγκο σε βάζει σε μια διαδικασία να το μάθεις ξανά, αυτή τη φορά μαζί με κάποιον άλλο. Είναι κοινότυπο, αλλά αυτό είναι: τάνγκο είναι το περπάτημα μέσα σε μία αγκαλιά.
2. Η αγκαλιά, όταν χορεύεις, είναι όλος σου ο κόσμος.
3. Το να χορεύεις δεν είναι τίποτε άλλο από την αίσθηση μιας απόλυτης ελευθερίας. Πρέπει όμως πρώτα να έχεις μάθει να πειθαρχείς το σώμα σου.
4. Αν το τάνγκο είναι ερωτικός χoρός είναι γι’ αυτό ακριβώς. Γιατί απαιτεί από σένα όλη σου την προσοχή, κάθε εκατοστό της ύπαρξής σου να είναι εκεί, απόλυτα συντονισμένο με ένα άλλο σώμα. Όταν το νιώσεις αυτό, έχεις μάθει να χορεύεις.
5. Το τάνγκο, πρώτα απ’ όλα, είναι η μουσική του. Η μουσική είναι όλος ο κόσμος του ζευγαριού, κάθε τραγούδι είναι ένας τόπος, κάθε ορχήστρα έχει κι άλλο τρόπο να χορεύεται... πιο γρήγορα, πιο αργά, πιο παιχνιδιάρικα, πιο δραματικά.
6. Στην αρχή ο καβαλιέρος οδηγεί και η ντάμα ακολουθεί. Από ένα σημείο κι έπειτα ο χορός τους γίνεται διάλογος, επικοινωνία. Ο καβαλιέρος προτείνει, η ντάμα ανταποκρίνεται. Χορεύουν σαν ένα σώμα. Τα βήματα που μαθαίνεις είναι μόνο το υλικό που θα σε βοηθήσει να αυτοσχεδιάσεις. Κανείς από τους δυο δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά.
7. Το τάνγκο είναι τρόπος ζωής. Αντί να πας να πιεις ένα ποτό, βγαίνεις για να χορέψεις. Πηγαίνεις στις μιλόνγκες, συνήθως σε μπαρ ή στο χώρο της σχολής. Εκεί υπάρχει η πίστα, που λειτουργεί με κανόνες. Τα ζευγάρια κινούνται αντίθετα προς τους δείκτες του ρολογιού, σέβονται τους άλλους. Η μουσική χωρίζεται σε «τάντες», που σημαίνει 3 ή 4 τραγούδια του ίδιου συνθέτη. Στο τέλος κάθε τάντας μπαίνει η «κουρτίνα», ένα μικρό μουσικό διάλειμμα, όπου τα ζευγάρια χωρίζονται και φτιάχνονται ξανά.
8. Οι καβαλιέροι ζητάνε τις ντάμες. Κάθε χορός είναι διαφορετικός, με κάθε παρτενέρ νιώθεις διαφορετικά. Τάνγκο είναι να ξανανιώθεις ένα καινούργιο συναίσθημα με διαφορετικό παρτενέρ. Ένας εσωτερικός χώρος δημιουργείται ανάμεσα στους δύο, κοινός, τέτοιος που απαιτεί κάθε σχέση, κάθε συνάντηση. Όπου ο καθένας να νιώθει ασφαλής να εξερευνήσει την κίνησή του και να εκφραστεί. Εκεί, μέσα σε αυτό το μυστικό χώρο, ενεργοποιείται ένας μη λεκτικός κώδικας επικοινωνίας.
9. Επειδή η πίστα στη μιλόνγκα είναι απαιτητική, υπάρχουν οι πράκτικες. Εκεί μαθαίνεις τους κώδικες, εξασκείς όσα έμαθες στο μάθημα, συναντιέσαι με άλλους μαθητευόμενους χορευτές, δοκιμάζεις πράγματα, ρωτάς, παίρνεις μια γεύση από τη μαγεία της πίστας.
10. Το τάνγκο απευθύνεται σε όλους, παρότι δεν είναι εύκολο. Συμβαίνει συχνά οι άνθρωποι να παθιάζονται όταν το γνωρίζουν, ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά τους. Στην αρχή παίρνεις μια ιδέα από αυτό που θα ακολουθήσει, επειδή το αγαπάς επιμένεις, το νιώθεις, όσο συνεχίζεις η απόλαυση μεγαλώνει... Κάποια στιγμή, διαφορετική για τον καθένα, και χωρίς να το καταλάβεις, έχεις μάθει να χορεύεις. Bienvenido...


http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/news-voices/%CE%B5%CF%83%CF%8D-%CF%84%CE%B9-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια: