Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Λαϊκές εκφράσεις και η σημασία τους


ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΒΙΖΙΤΑ
Τα παλιά τα χρόνια τα αρμένικα χωριά είχαν μεγάλη απόσταση (με τα πόδια) το ένα από το άλλο. Έτσι, όταν μια οικογένεια ήθελε να κάνει βίζιτα (να επισκεφτεί) ένα φιλικό σπίτι στο γειτονικό χωριό, ξεκινούσαν πολύ πρωί γιατί είχαν μεγάλη διαδρομή να διανύσουν, διανυκτέρευαν ένα βράδυ στο φιλικό σπίτι και ξεκινούσαν το επόμενο πρω’ι για την επιστροφή.
Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτήν την έκφραση για επισκέπτες που δε «λένε» να φύγουν.

ΔΥΟ ΔΥΟ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ
Επί τουρκοκρατίας, όταν ένας Τούρκος αξιωματούχος συναντούσε στο δρόμο έναν Έλληνα, είχε το δικαίωμα να του ζητήσει να τον κουβαλήσει στην πλάτη του.
Οι Χιώτες περπατούσαν δυο δυο και όταν έβλεπαν έναν Τούρκο, ανέβαινε ο ένας στην πλάτη του άλλου, ώστε να μην αναγκαστούν να κουβαλήσουν τον Τούρκο.

ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ
Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης, ο Παρθένης Νένιμος, ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους. Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα -και μάλιστα επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί.

ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ
Από τα πολύ παλιά χρόνια οι Έλληνες είχαμε το διχασμό. Αυτή η κατάσταση βασίλευε και μεταξύ γειτονικών χωριών. Αφορμή να τσακωθούν δυο χωριά ήταν τα όρια, τα εδάφη βοσκής, η χάραξη καινούργιου δρόμου κλπ. Έτσι έμεινε και η φράση: «θα γίνουμε από δυο χωριά», δηλαδή θα γίνουμε εχθροί σαν να είμαστε από δυο διαφορετικά χωριά.

ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ
Η φράση «θα σε κάνω του αλατιού» βγήκε από τον τρόπο που γίνονται οι σαρδέλες και γενικά όλα τα ψάρια, όταν παστώνονται με αλάτι. Ζαρώνουν και χάνουν την όμορφη εμφάνισή τους. Έτσι λοιπόν, θα τον κάνει όταν τον δείρει, όπως το ψάρι στο αλάτι.

ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ
Στα παλιά τα χρόνια τα κουρσάρικα πλοία είχαν πλήρωμα συνήθως κωπηλάτες, που οι περισσότεροι ήταν κατάδικοι (άνθρωποι των κάτεργων -δηλαδή δούλευαν στα πλοία). Όταν λοιπόν ο αέρας έπεφτε και το καράβι έπρεπε να συνεχίσει την πορεία του, μια φωνή δυνατή ξεσήκωνε από το ξαπόσταμά τους τους ανθρώπους αυτούς: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Ήταν η διαταγή να καθίσουν και πάλι στα κουπιά, στους μακρινούς ξύλινους πάγκους ...

ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ
Παλαιότερα, τα σπίτια ενός χωριού μετριόντουσαν με τους ...φούρνους τους. Οι χωρικοί, δηλαδή, δεν έλεγαν ότι το χωριό τους έχει τόσα σπίτια αλλά τόσους φούρνους, επειδή κάθε σπίτι είχε και το δικό του φούρνο, για να ψήνει το ψωμί του . Όταν λοιπόν στα χωριά πέθαινε κανένας νοικοκύρης, οι φίλοι του έλεγαν: «Ο φούρνος του μπάρμπα Νότη γκρεμίστηκε», εννοώντας ότι με το θάνατο του αρχηγού της οικογένειας, το σπίτι γκρεμιζόταν, χανόταν. Από τη αυτή φράση, βγήκε η μεταφορική έκφραση «κάποιος φούρνος γκρεμίστηκε», που τη λέμε όταν μας επισκέπτεται κάποιος που έχουμε να δούμε πολύ καιρό.

ΜΑΛΛΙΑΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ
Στη βυζαντινή εποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες, βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν π.χ. ένας έλεγε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπε να ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο που ήταν υποχρεωμένος με το μάσημα να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα στο στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δηλαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά. Από την απάνθρωπη αυτή τιμωρία βγήκε και η παροιμιώδης φράση: «μάλλιασε η γλώσσα μου», που τη λέμε μέχρι σήμερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας να πείσουμε κάποιον για κάτι και του το λέμε πολλές φορές.

ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΚΑΦΑΣΙ
Στα Τούρκικα καφάς θα πει κεφάλι, κρανίο. Όταν, λοιπόν, η καρπαζιά που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατή, λέμε :» του έφυγε το καφάσι», δηλαδή, του έφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του κτυπήματος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπουδαίο, λέμε: «μου έφυγε το καφάσι», δηλαδή, μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα.

ΜΥΡΙΖΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ
Η φράση προέρχεται από την αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάχτυλά τους σε ένα υγρό με βάση το δαφνέλαιο, τις αναθυμιάσεις του οποίου εισέπνεαν καθώς τα έφερναν κατόπιν κοντά στη μύτη τους και με αυτόν τον τρόπο έπεφταν σε ένα είδος καταληψίας κατά την οποία προμάντευαν τα μελλούμενα.

ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ
Οι Ενετοί, που άλλοτε κυριαρχούσαν στις θάλασσες, εγκαινίασαν πρώτοι τα ιστιοφόρα μεταγωγικά, όταν ήθελαν να μεταφέρουν το στρατό τους. Τα καράβια αυτά ήταν ξύλινα και πελώρια και είχαν σχήμα αχλαδιού. Έσερναν δε τις περισσότερες φορές πίσω τους ένα μικρό καραβάκι, που έβαζαν μέσα τον οπλισμό και τα πολεμοφόδια, όπως ακόμα τρόφιμα και διάφορα πολεμικά σύνεργα. Οι Έλληνες τα είχαν βαφτίσει αχλάδες από το σχήμα τους. Έτσι όταν καμιά φορά στο πέλαγος παρουσιαζότανε κανένα άγνωστο καράβι, οι νησιώτες (βιγλάτορες) ανέβαιναν πάνω στους βράχους και απ' εκεί παρακολουθούσαν με αγωνία τις κινήσεις του. Αν ήταν απλώς ιστιοφόρο, δεν ανησυχούσαν τόσο, γιατί υπήρχε πιθανότητα να συνεχίσει αλλού τον δρόμο του. Αν όμως ήταν «Αχλάδα» τους έπιανε πανικός, γιατί καταλάβαιναν ότι σε λίγο θα άρχιζαν μάχες, πολιορκίες, πείνες και θάνατοι. Έφευγαν τότε για να πάνε να ετοιμάσουν την άμυνα τους. Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η «Αχλάδα» έχει πίσω την ουρά. Με την ουρά εννοούσαν το καραβάκι που έσερνε το μεταγωγικό. Άρα επίθεση. Και έλεγαν: «πίσω έχει η Αχλάδα την ουρά, τι θα γίνει;»…

ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ
Όταν κάποιος σε μία συζήτηση μας λέει πράγματα με τα οποία διαφωνούμε ή μας ακούγονται παράλογα, συνηθίζουμε να λέμε: «μα τι είναι αυτά που μου λες; Αυτά είναι αηδίες και πράσσειν άλογα!»…Το «πράσσειν άλογα» λοιπόν, δεν είναι πράσινα άλογα όπως πιστεύει πολύς κόσμος, αλλά αρχαία ελληνική έκφραση…
Προέρχεται εκ του ενεργητικού απαρεμφάτου του ρήματος πράττω ή/και πράσσω (τα δύο τ, αντικαθίστανται στα αρχαία και από δύο σ), που είναι το πράττειν ή/και πράσσειν και του «άλογο» που είναι ουσιαστικά το ουσιαστικό λόγος = λογική (σε μία από τις έννοιες του) με το α στερητικό μπροστά. Α-λογο=παράλογο. Πράσσειν άλογα, το να κάνει κανείς παράλογα πράγματα…

ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΚΟΡΑ
Οι αρχαίοι είχαν και αυτοί τα τυχερά τους παιχνίδια. Και ζάρια έπαιζαν και κότσια, αλλά και κοκορομαχίες (αλεκτρυονομαχίαι) διοργάνωναν. Όπως ακριβώς και σήμερα σε διάφορα κράτη, έβαζαν δύο γυμνασμένους κοκόρους να μαλώσουν και άρχιζαν τα στοιχήματα, ποιός κόκορας θα νικούσε. Τα στοιχήματα φαίνεται πως άρεσαν στους αρχαίους. Έτσι, πάνω στους κοκόρους στοιχηματίζοντας, κρεμούσαν πολλές φορές περιουσίες. Στον κόκορα κρεμούσαν τα χρήματά τους και όπως συμβαίνει συνήθως με τους παίχτες, τα έχαναν. Από τα αρχαία, λοιπόν, χρόνια και από τις κοκορομαχίες, μας έμεινε και η φράση «τα κρέμασε στον κόκορα », που λέμε μέχρι και σήμερα με την ίδια περίπου σημασία.

ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ
Στα πολύ παλιά τα χρόνια, κατά τη διαπόμπευση κουρεύανε τον «αμαρτήσαντα», τον έκαναν δηλαδή «κουτρούλη» (από την κούτρα, που θα πει κεφάλι) και ύστερα άρχιζε η περιφορά του στους δρόμους και τις πλατείες της βασιλεύουσας των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Όπου περνούσε γινόταν πραγματικό πανδαιμόνιο. Του πετούσαν σάπια φρούτα, του κρεμούσαν στον λαιμό κουδούνια, ενώ χτυπούσαν και τις καμπάνες για να τον... υποδεχθούν. Η περιφορά του αυτή λεγόταν συγύρισμα, ενώ από τη λέξη αυτή βγήκε και η φράση «Θα σε συγυρίσω». Μάλιστα, υπήρχε ακόμη και η συνήθεια να χορεύουν γύρω από τον «αμαρτήσαντα» κρατώντας μαντίλια, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ανάλογη με εκείνη του πανηγυριού ή του γάμου.
Έτσι λοιπόν όταν πρόκειται για μεγάλη φασαρία, λέμε συνήθως «του κουτρούλη το πανηγύρι» ή «του κουτρούλη ο γάμος».

ΤΟΥΜΠΕΚΙ
«Τουμπεκί » λέγεται τουρκικά ο καπνός για το ναργιλέ, που τον κάπνιζαν στα διάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Το ναργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα κι αργούσανε να τον πάνε στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «κάνε τουμπεκί». Όσοι κάπνισαν ναργιλέ ήταν και από φυσικού τους λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η «πάρλα», οι φλυαρίες. Με τις ώρες κρατούσαν στα χείλη τους το «μαρκούτσι» του ναργιλέ, απολαμβάνοντας μακάρια και σιωπηλά το τουμπεκί, που σιγόκαιγε στο λουλά. Και αν κάνεις, που κι αυτός κάπνιζε ναργιλέ δίπλα τους, άνοιγε πλατιά κουβέντα, οι μερακλήδες της παρέας του έλεγαν: « Κάνε τουμπεκί», δηλαδή, κάπνιζε και μη μιλάς. Τώρα για το «ψιλοκομμένο» τουμπεκί, ήταν η τέχνη του «ταμπή» να του το προσφέρει ψιλοκομμένο, που ήταν και καλύτερο.

ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΒΓΑ
Ένα από τα αγαπημένα θεάματα των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών, ήταν η ελεύθερη πάλη. Οι περισσότεροι από τους παλαιστές ήταν σκλάβοι, που έβγαιναν από το στίβο με την ελπίδα να νικήσουν και να απελευθερωθούν. Στην ελεύθερη αυτή πάλη επιτρέπονταν τα πάντα γροθιές, κλωτσιές, κουτουλιές, ακόμη και το πνίξιμο. Το μόνο που απαγορευόταν αυστηρά ήταν οι γρατζουνιές. Ο παλαιστής έπρεπε να νικήσει τον αντίπαλό του, χωρίς να του προξενήσει την παραμικρή αμυχή με τα νύχια, πράγμα, βέβαια, δυσκολότατο. Γιατί τα νύχια των δυστυχισμένων σκλάβων, που έμεναν συνέχεια μέσα στα κάτεργα, ήταν τεράστια και σκληρά από τις βαριές δουλειές που έκαναν. Γι' αυτό λίγο προτού βγουν στο στίβο, άρχιζαν να τα κόβουν, όπως μπορούσαν, με τα δόντια τους. Από το γεγονός αυτό βγήκε κι η φράση «τρώει τα νύχια του για καβγά».

ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤHΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ
Η λαϊκή έκφραση συνδέεται με τη μετεπαναστατική ζωή στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μετά την επανάσταση του 21 υπήρχε στο Ναύπλιο μια ταβέρνα που ανήκε σε μια γυναίκα, τη Μιχαλού. Η Μιχαλού είχε το προτέρημα να κάνει «βερεσέδες» αλλά υπό προθεσμία. Μόλις εξαντλείτο η προθεσμία -και η υπομονή της- στόλιζε τους χρεώστες της με «κοσμητικότατα» επίθετα. Όσοι τα άκουγαν, ήξεραν καλά ότι αυτός που δέχεται τις «περιποιήσεις» της «χρωστάει της Μιχαλούς».


http://iparxei-mageia.pblogs.gr/2008/01/laikes-ekfraseis-kai-h-proelefsh-toys.html

http://www.komotiniblogs.gr/%CE%A4%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%82_%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%82/2009/03/06/%CE%9B%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%80%CE%BF%CF%85_%CE%B4%CE%B5%CE%BD_%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5_%CF%84%CE%B9_%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD!!

495 σχόλια:

1 – 200 από 495   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

cheapest phentermine buy phentermine pharmacy - buy phentermine for free without rx

Ανώνυμος είπε...

buying xanax online no prescription xanax vs ativan - xanax 2mg red

Ανώνυμος είπε...

order xanax no prescription buy xanax no script - xanax 2mg green

Ανώνυμος είπε...

generic zolpidem zolpidem online pharmacy - zolpidem for anxiety

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine canada pharmacy online phentermine - buy phentermine europe

Ανώνυμος είπε...

xanax order no prescription generic drug for xanax - buy xanax 2mg

Ανώνυμος είπε...

order phentermine buy phentermine lannett - phentermine online

Ανώνυμος είπε...

xanax online pharmacy can get high xanax xr - xanax 2089

Ανώνυμος είπε...

buy zolpidem online overdose on zolpidem - zolpidem tartrate kidney disease

Ανώνυμος είπε...

zolpidem high ambien side effects death - cheapest zolpidem online

Ανώνυμος είπε...

phentermine price how to order phentermine online legally - buy phentermine online canada

Ανώνυμος είπε...

zolpidem online zolpidem-ratiopharm buy - zolpidem online no prescription canada

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy tramadol in australia - can you buy tramadol

Ανώνυμος είπε...

xanax no prescription xanax klonopin comparison - can i buy xanax online

Ανώνυμος είπε...

buy xanax without prescriptions xanax side effects suicidal thoughts - xanax withdrawal and itching

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine phentermine online consult - phentermine results pictures

Ανώνυμος είπε...

phentermine online pharmacy buy phentermine in canada online - where to buy phentermine online 2010

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol no rx tramadol 50mg buzz - how get high tramadol

Ανώνυμος είπε...

order tramadol buy tramadol online prescription - tramadol hcl msds

Ανώνυμος είπε...

phentermine online purchase phentermine online uk - phentermine yellow

Ανώνυμος είπε...

order phentermine how to order phentermine 37.5 - phentermine experiences

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online get tramadol online - tramadol dosage and side effects

Ανώνυμος είπε...

tramadol no prescription tramadol zydus 50 mg - buy real tramadol

Ανώνυμος είπε...

buy generic phentermine buy phentermine online no prescription australia - buy phentermine k27

Ανώνυμος είπε...

cheapest phentermine buy phentermine without a script - phentermine online no script

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy generic ultram online - buy ultram generic

Ανώνυμος είπε...

phentermine drug online pharmacy reviews for phentermine - phentermine 37.5 mg online pharmacy

Ανώνυμος είπε...

order phentermine phentermine results of weight loss - buy prescription drugs online-phentermine

Ανώνυμος είπε...

phentermine without prescription phentermine grinding teeth - phentermine online mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol hcl is used for what - tramadol 50 mg online

Ανώνυμος είπε...

where can i buy xanax online legally xanax bars cheap - xanax used alcohol withdrawal

Ανώνυμος είπε...

buy ambien highest dosage ambien cr - ambien side effects muscle aches

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online tramadol online fast - tramadol dosering

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol overnight cod buy ultram tramadol - buy tramadol safely

Ανώνυμος είπε...

ambien medication ambien cr patient assistance program - drug interactions ambien trazadone

Ανώνυμος είπε...

buy generic tramadol tramadol online coupons - buy tramadol online with mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription overnight tramadol dosage 70 lb dog - order tramadol mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy xanax 1 mg of xanax effects - xanax on employment drug test

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien pills for sale - ambien on urine drug screen

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax 2mg - xanax side effects dogs

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambience mall gurgaon rockman's beer island - ambien generic over the counter

Ανώνυμος είπε...

buy xanax cheap xanax to buy online - xanax overdose damage

Ανώνυμος είπε...

generic xanax New Jersey buy xanax online without rx - xanax 1 mg snort

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol uk buy ultram cheap online - buy tramadol online in florida

Ανώνυμος είπε...

can you buy tramadol online buy ultram 100mg - what does tramadol high feel like

Ανώνυμος είπε...

buy zolpidem online pre employment drug screening ambien - when will generic ambien cr be available

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien overdose toxicology - buy ambien now

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online street price of 10mg ambien - ambien cr generic us

Ανώνυμος είπε...

buy ambien no prescription what is ambien called in mexico - ambien to buy from usa

Ανώνυμος είπε...

xanax no rx xanax dosage for flying anxiety - normal dosage xanax prescribed

Ανώνυμος είπε...

online ambien ambien 2.5 mg - ambien cr generic vs brand

Ανώνυμος είπε...

buy generic tramadol no prescription tramadol ultram 50 mg - tramadol dosage men

Ανώνυμος είπε...

buy zolpidem online ambien + no prescription online - does ambien test drug screen

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien online forum - ambien side effects high blood pressure

Ανώνυμος είπε...

zolpidem online ambien side effects mood - ambience mall gurgaon pvr contact number

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Oklahoma City illegal to buy xanax online - will prescription xanax show up drug test

Ανώνυμος είπε...

buy ambien price of ambien cr generic - ambien weight loss

Ανώνυμος είπε...

xanax online Maryland order xanax canada - online pharmacy valium xanax

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax pills effects - does take overdose xanax

Ανώνυμος είπε...

phentermine prescription phentermine jaw clenching - buy phentermine online amazon

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol with paypal tramadol same high as vicodin - safe place buy ultram

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien side effects with alcohol - ambien pill identification

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambience mall gurgaon metro staton - how many 10mg ambien

Ανώνυμος είπε...

order ambien online overnight ambien cr 12.5 buy online - where to order ambien online

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Indianapolis xanax pills snorting - xanax overdose sleep

Ανώνυμος είπε...

where can i buy xanax online 4 mg xanax side effects - what does 2mg xanax look like

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien withdrawal gabapentin - ambien good night sleep

Ανώνυμος είπε...

phentermine prescription buy phentermine discount - phentermine online paypal

Ανώνυμος είπε...

ambien sleep buy ambien online overnight delivery - ambien cr reviews

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Wyoming generic xanax round white - what does xanax 2 mg look like

Ανώνυμος είπε...

buy alprazolam online without prescription 20mg hydrocodone and 1 mg xanax - much do xanax pills cost street

Ανώνυμος είπε...

long term phentermine use buy phentermine online safe - phentermine online no prescription cheap

Ανώνυμος είπε...

best buy tramadol order tramadol without - tramadol 50mg in dogs

Ανώνυμος είπε...

ambien generic take 2 ambien cr 12.5 - ambien cr empty stomach

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription cheap legal buy ultram online - tramadol hcl bp

Ανώνυμος είπε...

buy generic ambien ambien side effects hunger - buy ambien cr no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Cleveland xanax dosage men - xanax dosage mri

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien no prescription ambien cr 6.25 mg tablet - drug interaction xanax ambien

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Maryland xanax abuse - xanax street price 1 mg

Ανώνυμος είπε...

zolpidem without prescription lunesta vs ambien price - ambien drug generic

Ανώνυμος είπε...

buy xanax buy cheap xanax no prescription - xanax drug test hair

Ανώνυμος είπε...

phentermine buy phentermine vs phendimetrazine - buy phentermine without prescriptions

Ανώνυμος είπε...

ordering ambien online ambien cr versus lunesta - generic name ambien cr

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online overnight alprazolam 0.5mg drug test - generic xanax photos

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine phentermine online fake - can get phentermine online

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax drug test 5 panel - where to buy xanax online

Ανώνυμος είπε...

phentermine cost phentermine to buy online uk - buy phentermine online in uk

Ανώνυμος είπε...

purchase phentermine online should you buy phentermine online - buy phentermine online without script

Ανώνυμος είπε...

phentermine online without prescription buy phentermine online from australia - phentermine not working

Ανώνυμος είπε...

ambien cheap seroquel vs ambien insomnia - ambien cr shortage

Ανώνυμος είπε...

tramadol no rx tramadol hcl prescribed for - tramadol 200 mg get high

Ανώνυμος είπε...

cheap tramadol no prescription tramadol online delivered florida - buy tramadol cash on delivery

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien dosage for elderly - ambien side effects pregnancy

Ανώνυμος είπε...

order ambien online generic ambien apo - white oval pill ambien

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol with cod order tramadol online with mastercard - order tramadol online overnight delivery

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online no prescription xanax xr 1mg price - order cheap xanax online

Ανώνυμος είπε...

buy generic ambien ambien side effects loss memory - ambien during pregnancy

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online without a prescription buy tramadol saturday delivery - tramadol dose vet

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Arkansas how much xanax and alcohol can kill you - xanax withdrawal in pregnancy

Ανώνυμος είπε...

ambien online without rx side effects taking ambien cr - common dosage ambien

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online cod overnight tramadol hcl muscle relaxer - tramadol dosage children

Ανώνυμος είπε...

buy ambien ambien images - zoloft generic for ambien

Ανώνυμος είπε...

ambien without prescriptions ambien generic equivalent - ambience mall gurgaon pvr phone number

Ανώνυμος είπε...

ambien cr ambien side effects nightmares - ambien withdrawal high blood pressure

Ανώνυμος είπε...

xanax online Idaho xanax juicy j - xanax how long is it in your system

Ανώνυμος είπε...

purchase tramadol buy tramadol online australia - tramadol dosage severe pain

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online reviews tramadol online cod payment - tramadol hcl image

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol trusted online pharmacy tramadol - buy tramadol an 627

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol 50mg zydol - buy tramadol eu

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online reviews tramadol online cod payment - tramadol hcl image

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol order tramadol europe - tramadol good

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cheap tramadol 627 side effects - tramadol with suboxone

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Seattle xanax side effects next day - xanax dosage dosage

Ανώνυμος είπε...

generic zolpidem 9 panel drug test ambien - buy ambien in australia

Ανώνυμος είπε...

phentermine without rx phentermine online legitimate - phentermine online pharmacy

Ανώνυμος είπε...

alprazolam 0.5mg percocet xanax high - xanax side effects dosage

Ανώνυμος είπε...

phentermine pharmacy order phentermine in canada - buy phentermine from india

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine no prescription buy phentermine online 37.5mg - phentermine online dr

Ανώνυμος είπε...

buy generic phentermine buy phentermine ga - phentermine 160 mg

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol 180 tramadol 50mg for dogs safe for humans - order tramadol medication

Ανώνυμος είπε...

ambien buy online ambien plus soma pharmacy - ambien 5 mg price

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online cheap generic ambien no prescription - buy ambien online fast shipping

Ανώνυμος είπε...

ambien 5 ambien dosage mayo clinic - ambien joint pain

Ανώνυμος είπε...

ambien without prescription ambien medication used - ambien side effects anxiety

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online no prescription xanax xr 1mg price - order cheap xanax online

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online zolpidem tart er same ambien cr - generic ambien does it work

Ανώνυμος είπε...

buy xanax ativan vs xanax high - xanax sleeping pills side effects

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online ambien rx sleeping pill - ambien side effects 10mg

Ανώνυμος είπε...

buy generic phentermine order phentermine mexico - buy phentermine online us pharmacy

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online buy ambien online (no script) - drug test ambien zolpidem

Ανώνυμος είπε...

generic xanax San Francisco generic xanax footballs - xanax effects early pregnancy

Ανώνυμος είπε...

cheapest phentermine online buy phentermine line - buy phentermine 37.5mg online

Ανώνυμος είπε...

xanax mg xanax recreational use side effects - will xanax pass drug test

Ανώνυμος είπε...

dangers of phentermine phentermine zoloft weight loss - buy phentermine online legit

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online no prescription cod tramadol hcl 627 - buy tramadol us pharmacy

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Dallas Texas xanax look like - signs being high xanax

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol free shipping tramadol 100 er - tramadol 50 mg espanol

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine phentermine online yahoo answers - phentermine-x by start natural

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Virginia Beach get generic xanax uss - what is xanax drug for

Ανώνυμος είπε...

phentermine withdrawal symptoms where can i buy phentermine 2012 - phentermine online nz

Ανώνυμος είπε...

buy phentermine purchase phentermine 37.5 online - buy phentermine online no prescription needed

Ανώνυμος είπε...

xanax online South Carolina xanax drug high - buy xanax online from europe

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online tramadol er high - tramadol get u high

Ανώνυμος είπε...

buy xanax 2mg xanax and alcohol effects on liver - xanax side effects pupils

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax pills effects - does take overdose xanax

Ανώνυμος είπε...

xanax online Vermont xanax dosage take - drug interactions paxil xanax

Ανώνυμος είπε...

xanax anxiety xanax drug wikipedia - xanax xr maximum dosage

Ανώνυμος είπε...

purchase tramadol has bought tramadol online - tramadol get you high

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy tramadol thailand - tramadol online cheap no prescription

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol overnight delivery order tramadol line - tramadol online fedex

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol mastercard tramadol dosage - tramadol dosage abuse

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol cheap buy tramadol online - tramadol hcl ld50

Ανώνυμος είπε...

xanax online Jacksonville cost of generic xanax without insurance - buy xanax safely

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Oregon xanax bars yellow mg - xanax kick in time

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Chicago drug rehab for xanax - does generic xanax look like

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax good alcohol withdrawal - xanax bar juice

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax bars with alcohol - buy alprazolam online legally

Ανώνυμος είπε...

buy xanax Massachusetts is it illegal to buy xanax online from the us - 0.5mg of alprazolam

Ανώνυμος είπε...

buy xanax xanax side effects long - can fail drug test xanax

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Fort Worth what is the generic of xanax - long do effects xanax take kick

Ανώνυμος είπε...

buy xanax valium online florida generic brands of xanax - is .25 mg of xanax a high dose

Ανώνυμος είπε...

where can i order xanax online best kind xanax bars - much does generic xanax cost walmart

Ανώνυμος είπε...

tramadol cheap 250mg tramadol high - tramadol tylenol dosage

Ανώνυμος είπε...

generic xanax New Hampshire buy generic xanax no prescription - buy xanax no prescription uk

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol hcl bp - order tramadol-visa

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Seattle buy xanax online with paypal or money order - generic xanax clonazepam

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol online with mastercard - tramadol and alcohol

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol with paypal buy tramadol online cheap - buy tramadol next day

Ανώνυμος είπε...

generic xanax Idaho xanax side effects drugs.com - long can xanax high last

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol no prescription overnight buy tramadol online overnight fedex - buy cheap tramadol mastercard

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol 650 mg - buy tramadol tennessee

Ανώνυμος είπε...

tramadol online no prescription tramadol dosage 150 mg - what is tramadol 50mg for

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol india tramadol 650 dosage - tramadol interactions

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Las Vegas xanax side effects kids - how can you buy xanax online

Ανώνυμος είπε...

xanax without prescription xanax side effects of - xanax overdose much too much

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online Hawaii xanax online no rx - how can you buy xanax online legally

Ανώνυμος είπε...

buy xanax online no prescription overnight buy xanax online australia no prescription - xanax 4 bars

Ανώνυμος είπε...

buy xanax alprazolam 1mg tablets side effects - xanax overdose liver

Ανώνυμος είπε...

Hi there would уou mіnd stаting
ωhiсh blоg plаtform уоu're using? I'm plаnnіng to staгt my
own blog in thе near futurе but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looκing fοr something complеtelу unіque.
P.S Sοrгу fοг bеing off-topiс but I had to аsk!


My page; Pay Day Loans
Visit my web-site - Online Payday Loan

Ανώνυμος είπε...

buy percocet mail order percocet - buy percocet cheap

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online percocet 512 to get high - percocet 5 325 vs tylenol 3

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien online ambien during klonopin withdrawal - ambien buy mexico

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol mastercard buy 300 mg tramadol - buy tramadol online with paypal

Ανώνυμος είπε...

percocet online pharmacy percocet 10/325 watson - que es percocet 5 325

Ανώνυμος είπε...

tramadol 100mg tramadol for dogs how long does it take to work - best place buy tramadol online reviews

Ανώνυμος είπε...

ambien online pharmacy ambien dosage and weight - ambien cr horror stories

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online legally ambien sleep apnea side effects - xanax ambien high

Ανώνυμος είπε...

ambien cost ambien cr 7 night trial - list side effects ambien cr

Ανώνυμος είπε...

buy percocet online can buy percocet online - percocet side effects erowid

Ανώνυμος είπε...

ambien online purchase ambien drug interaction xanax - price of generic ambien cr

Ανώνυμος είπε...

generic ambien side effects drug ambien - ambien 3 mg

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy tramadol hydrochloride online usa - tramadol 50 mg is equal to

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online generic ambien in u.s.a - generic ambien zolpidem side effects

Ανώνυμος είπε...

order zolpidem ambien high blood pressure meds - can you buy ambien online

Ανώνυμος είπε...

cheap percocet get over percocet addiction - percocet 10 325 recreational use

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online generic tramadol online - buy tramadol with american express

Ανώνυμος είπε...

discount ambien ambien dosage recreational - sleep medication stronger than ambien

Ανώνυμος είπε...

cheap ambien ambien side effects aggression - ambien side effects aggressive behavior

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol free shipping tramadol withdrawal bad - tramadol hcl lexapro

Ανώνυμος είπε...

ambien online without rx ambien urine drug test - order cheap ambien

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 495   Νεότερο› Νεότερο»