Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Νερό: πηγή ζωής


Χωρίς τροφή πεθαίνουμε σε ένα μήνα, αν έχουμε τουλάχιστον νερό. Χωρίς νερό, πεθαίνουμε σε 10 ημέρες.
Νερό, το πολυπληθέστερο στοιχείο της φύσης, καλύπτει το 70% του πλανήτη και μετά το οξυγόνο αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της ζωής. Η θρεπτική του αξία τεράστια, η θερμιδική του περιεκτικότητα μηδενική. Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου οργανισμού είναι νερό. Το ποσοστό του μεταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό λίπους του σώματος, το φύλο και την ηλικία. Έτσι ένα βρέφος έχει 75% νερό, ο ενήλικος άνδρας 60-70%, μια γυναίκα 50-60%, ενώ ένα ηλικιωμένο άτομο 50% νερό στο σώμα του. Οι αθλητές έχουν 5-10% περισσότερο νερό, γιατί έχουν αυξημένο μυϊκό ιστό. Στο σώμα μας διακρίνεται σε ενδοκυτταρικό νερό (γιατί βρίσκεται μέσα στα κύτταρα) και αντιπροσωπεύει για τον άνδρα το 55% του ολικού νερού του σώματος, ενώ για τη γυναίκα το 50% και σε εξωκυτταρικό (που βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα). Επίσης, μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο αίμα (90%), στον εγκέφαλο (85%) και στο πεπτικό σύστημα. Καθημερινά υπάρχει ανακατανομή των υγρών (νερού) του σώματος, ενώ η κατάσταση ισορροπίας που ονομάζεται ισοζύγιο νερού είναι δεδομένη για κάθε οργανισμό.
Η χρόνια αφυδάτωση φέρνει τα συμπτώματά της, τα οποία μας έχουν μάθει να καλύπτουμε είτε με τρόφιμα είτε με φάρμακα. Το σάλιο παράγεται ακόμη και στη χρόνια αφυδάτωση, επειδή είναι ένα χωνευτικό ένζυμο. Το στεγνό στόμα είναι το τελευταίο σημάδι δίψας.

Ποτά που σβήνουν τη δίψα
Όταν είμαστε διψασμένοι, δεν πίνουμε νερό. Πίνουμε καφέ, κόλα, αναψυκτικά διαίτης, παγωμένο τσάι, μπύρα, γάλα και οτιδήποτε άλλο μας έχουν «μάθει» να αγοράζουμε. Και ισχυριζόμαστε ότι δεν χρειάζεται να πιούμε νερό, επειδή όλα αυτά τα ποτά έχουν νερό μέσα τους.
Σωστό; Λάθος!!!
Όλα αυτά τα ποτά, στην πραγματικότητα, κάνουν τα κύτταρα και το σώμα να χάσουν νερό. Η ζάχαρη και η καφεΐνη σ’ αυτά τα ποτά τραβούν το νερό από τα κύτταρα προκειμένου να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία του pH και των ηλεκτρολυτών στο αίμα. Αποτέλεσμα: αφυδάτωση των κυττάρων.
Ένας τρόπος να καταλάβουμε αν είμαστε αφυδατωμένοι είναι να ελέγξουμε το χρώμα των ούρων σας. Εάν είναι σκοτεινής απόχρωσης πάντα, είμαστε πιθανόν αφυδατωμένοι. Η λύση είναι μόνο μια: 2 λίτρα (=8 ποτήρια) την ημέρα. Στα 2 λίτρα μπορούμε να συνυπολογίσουμε μόνον τους φυσικούς χυμούς. Ο μόνος φυσικός χυμός είναι αυτός που φτιάχνουμε εμείς.
2 λίτρα είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί η κανονική καλή υγεία. Εκτός αν ήδη έχουμε αυτήν την συνήθεια, η κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως απαιτεί προσπάθεια. Κάθε ημέρα. Απαιτεί προγραμματισμό και πειθαρχία.
Αλλά είναι φτηνό και αβλαβές, και εάν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων ρυτίδων στις γωνίες των ματιών, τότε οφείλουμε να κάνουμε τη δοκιμή (ενυδάτωση από μέσα).
Σκέφτεστε ότι θα περνάτε τη ζωή σας στην τουαλέτα εάν πίνετε 2 λίτρα ημερησίως, σωστά;
Η κύστη είναι ένα μυϊκό όργανο. Όπως οποιοσδήποτε άλλος μυς, αποδυναμώνεται με την αδράνεια και ενισχύεται με τη χρήση. Όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί η δύναμη και η ικανότητα της κύστης. Τόσο πολύ που, σύντομα, δεν θα είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πρόσθετα ταξίδια στο λουτρό, ακόμα και αν πίνουμε περισσότερο νερό.

Το pH του αίματος
Η κλίμακα του pH του αίματος είναι 7,3 - 7,45 για την ανθρώπινη ζωή. Πιο όξινοι από 7,3 πεθαίνουμε. Πιο βασικοί (αλκαλικοί) από 7,45 πεθαίνουμε.
Εάν αδειάσουμε ένα μπουκάλι κόκα κόλα σε 40 λίτρα νερού, το pH θα ελαττωθεί από 7,8 σε 4,6 αμέσως. Εμείς όμως έχουμε πολύ λιγότερη ποσότητα αίματος: μόνον 5 λίτρα.
Έτσι, τι αποτρέπει ένα μπουκάλι κόλας από τη δολοφονία μας με το χαμήλωμα του pH του αίματός μας κάτω από το όριο 7,3; Ένα μικρό τέχνασμα που το σώμα έχει εξελίξει κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών: η μετατροπή (buffering) των όξινων τροφών που τρώμε για να κρατηθεί το pH στο αίμα σχεδόν πάντα ίδιο.
Η επιβάρυνση με κόκα κόλα, ουίσκι, burgers και άσπρη ζάχαρη εξαντλεί τα αποθέματα του σώματος σε μέταλλα, βιταμίνες και ένζυμα προξενώντας πρόωρη γήρανση.
Τα αποθέματα αυτά ήταν υποτίθεται για να χρησιμοποιηθούν για τις κανονικές λειτουργίες της ζωής, και όχι για να απαλλάξουν το σώμα από τα συνθετικά, άπεπτα χημικά, που εσφαλμένα αποκαλούνται τροφές.
Αυτού του είδους η ρύθμιση καταναλώνει επίσης το ελεύθερο οξυγόνο και προξενεί βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς μέσω της οξείδωσης.
Όταν πίνουμε νερό, διευκολύνουμε το σώμα να κάνει το αίμα πιο βασικό (αλκαλικό). Το pH του νερού της βρύσης είναι περίπου 8,4. Όσο περισσότερο μπορούμε να κρατήσουμε το αίμα πιο κοντά στον υψηλότερο αριθμό, το 7,45 τόσο πιο αργά γερνάμε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του αίματος που είναι pH 7,3 και αίματος που είναι pH 7,45. Το υψηλότερου αριθμού αίμα έχει 64% περισσότερο ελεύθερο οξυγόνο από το χαμηλότερο αριθμό. Είναι μεγάλη διαφορά. Στη διάρκεια των χρόνων, μια τέτοια διαφορά στην καθημερινή επιβάρυνση, σίγουρα μετράει.

Χλώριο στο νερό: πώς ένα όπλο του 1ου Π.Π. μπήκε στο νερό μας;
Είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη τόσο δηλητηριώδης, που απαγορεύτηκε από τους διεθνείς κώδικες πολέμου. Σχηματίζει καρκινογόνες ενώσεις (trihalomethanes), προκαλεί καρδιακές παθήσεις και αρτηριοσκλήρωση, σκοτώνει τα καλά βακτηρίδια μας, τα αποκαλούμενα προβιοτικά (probiotics).
100 χρόνια πριν, ο όρος «καρδιακή προσβολή» ούτε καν υπήρχε. Η πρώτη κλινική περιγραφή καρδιακής προσβολής δεν έγινε πριν το 1912. Στη δεκαετία του '80, ήταν ο #1 δολοφόνος των Αμερικανών. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη αρτηριοσκλήρωσης (φραγμένες αρτηρίες) πριν από τον 20ο αιώνα, ακόμα κι αν πολλοί πολιτισμοί ευνόησαν διατροφές με πολλά λιπαρά.
Μόλις καθιερώνεται η χλωρίωση του δημόσιου πόσιμου νερού τότε αρχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη οι καρδιακές παθήσεις. Το χλώριο φθείρει τις αρτηρίες χαρακώνοντας την εσωτερική επένδυσή τους και με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τη χοληστερόλη να αρχίσει τη διαδικασία στοκαρίσματος επάνω στις αρτηρίες.

Χλώριο και πέψη
Το χλώριο -όπως και τα αντιβιοτικά- σκοτώνει τα φιλικά βακτηρίδια που βρίσκονται στο παχύ έντερο, τα αποκαλούμενα προβιοτικά (γνωστά και ως) δεύτερο ανοσοποιητικό σύστημά μας. Η εργασία τους: τα τελικά στάδια της πέψης, καθώς επίσης και η σύνθεση βιταμινών. Το πεπτικό σύστημα αναγκάζεται να λειτουργήσει με μειωμένη αποτελεσματικότητα. Στη πορεία του χρόνου, η υγεία μας υποφέρει σαν αποτέλεσμα της επίθεσης του χλωρίου στα προβιοτικά.
Πώς θα βγάλουμε το χλώριο από το νερό που πίνουμε; Αγοράζουμε φίλτρο ή βάζουμε το νερό σε μια γυάλινη κανάτα και το χλώριο θα εξατμιστεί εάν το αφήσουμε για 1-2 ώρες.
Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και είναι πορώδες. Όταν κάνουμε μπάνιο πολύ μεγάλες ποσότητες χλωρίου διεισδύουν στο σώμα, μέσω των πόρων του δέρματος. Η λύση εδώ είναι φίλτρο ντουζ που κατακρατεί το χλώριο. Πλένουμε τα λαχανικά και τα φρούτα με νερό από το οποίο έχει φιλτραριστεί το χλώριο.

Η τρέλα του εμφιαλωμένου νερού
Το εμφιαλωμένο νερό εκθέτει τους καταναλωτές που το εμπιστεύονται σε σοβαρούς κινδύνους υγείας. Έλεγχος ασφάλειας του εμφιαλωμένου νερού σπάνια γίνεται, αλλά μελέτες δείχνουν ότι βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες και βακτηρίδια βρίσκονται στο εμφιαλωμένο νερό που, ειρωνικά, πωλείται βασιζόμενο στους ισχυρισμούς περί «καθαρότητας». Ολλανδική μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι το 40 % από 68 μάρκες νερών που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένα, είτε με βακτηρίδια είτε με μύκητες.
Το εμφιαλωμένο νερό χρειάζεται τεράστια παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών. Τεράστια μόλυνση! Τα τοξικά και καρκινογόνα συστατικά των πλαστικών μπουκαλιών, όπως οι φθαλικοί εστέρες που χρησιμοποιούνται για να καταστήσουν μερικά μπουκάλια εύκαμπτα, μπορούν να μολύνουν το περιεχόμενό τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της αποθήκευσης.

Νερό: καθοριστικός παράγοντας μακροζωίας. Ένα από τα μεγάλα μυστικά μακροζωίας των υπεραιωνόβιων πληθυσμών του πλανήτη είναι το πεντακάθαρο, φυσικό νερό των περιοχών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: