Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Νίκος Τεμπονέρας: 16 χρόνια μετά


Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1991 όταν μια δολοφονία που σημειώθηκε στην Πάτρα έμελλε να αποτελέσει την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων. Το τεταμένο κλίμα στην Παιδεία στο μεταίχμιο μεταξύ 1990 και 1991 στιγμάτιζε την ελληνική κοινωνία. Οι καταλήψεις ήταν επεισοδιακές, σε σημείο που ακόμη και μεμονωμένες σημερινές περιπτώσεις φαντάζουν απλές αψιμαχίες. Τα συνεχή επεισόδια και η όξυνση του πολιτικού κλίματος επέφεραν το μοιραίο, το οποίο χτύπησε την πόρτα της Πάτρας, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο και συζητήσεις, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις οι οποίες διαρκούν ακόμη και μέχρι σήμερα, 15 χρόνια αργότερα.
Στην Πάτρα το κλίμα ήταν πολεμικό. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, ομάδες γονέων προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τα υπό κατάληψη σχολεία. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και παρακομματικές οργανώσεις. Το μοιραίο βράδυ, 50 περίπου άτομα που αντιτίθετο στις καταλήψεις, και αφού είχαν δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο, κατέφτασαν στο 3ο Λύκειο. Εκεί, κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν το σχολείο, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού Νικολόπουλου, Γιάννη Καλαμπόκα. Οι μαθητές κατήγγειλαν ότι τους χτύπησαν και ειδοποίησαν ομοϊδεάτες τους συνδικαλιστές, καθηγητές και φοιτητές. Στο σημείο κατέφτασε και ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας. Η νύχτα είχε μόλις δείξει τα δόντια της.
Τα πνεύματα με την πάροδο της ώρας οξύνονταν. Λίγο μετά τις 10:30, ο καθηγητής Μαθηματικών Νίκος Τεμπονέρας, γνωστός για τις αριστερές του πεποιθήσεις, επιχείρησε να εισέλθει στο προαύλιο. Εκεί χτυπήθηκε από σιδερολοστό στο κεφάλι και τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Δήμαρχος Πατρέων έδωσε εντολή να μεταφερθεί με το δικό του όχημα στο νοσοκομείο. Όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, ήταν ήδη αργά. Ο 38χρονος καθηγητής ήταν κλινικά νεκρός κατά την ώρα της μεταφοράς του. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε και επίσημα ο θάνατός του, την ίδια στιγμή που στο μεσοδιάστημα οι συμπλοκές στο 3ο Λύκειο συνεχίζονταν.
Η είδηση του θανάτου του Νίκου Τεμπονέρα προκάλεσε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα και όσα ακολούθησαν θύμιζαν συνθήκες εξέγερσης. Η Πάτρα και η Αχαϊα παρέπεμπαν σε καζάνι που έβραζε. Διαδηλώσεις τις οποίες σε όγκο δύσκολα θα ζήσει ξανά η Αχαϊκή Πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά σε όλες τις ελληνικές πόλεις στις οποίες ήταν έντονη η δυσαρέσκεια της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η κηδεία του Νίκου Τεμπονέρα πραγματοποιήθηκε δυο ημέρες αργότερα, στον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως Πατρών. Στην συνέχεια, μια πομπή δεκάδων χιλιάδων ατόμων ακολούθησε μέχρι το Α Νεκροταφείο όπου έγινε η ταφή. Στην Πλατεία Γεωργίου ένας άγνωστος εθεάθη να πετάει πέτρες, και εάν δεν επενέβαινε η Ασφάλεια, κινδύνευε άμεσα με λιντσάρισμα.
Βασικός κατηγορούμενος για την δολοφονία Τεμπονέρα ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας. Μέχρι σήμερα, οι συζητήσεις για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ στο 3ο Λύκειο δεν έχουν κοπάσει. Το σίγουρο είναι ότι ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή του προς τέρψιν των άρρωστων και ακραίων συναισθημάτων ορισμένων φανατικών. Τουλάχιστον στην Πάτρα, οι σημερινές αντιπαραθέσεις - εκτός από κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις - καθιστούν πολύ μακρινές αυτές τις σκηνές αγριότητας. Ο Νίκος Τεμπονέρας πάντως εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο.
http://www.Patranews.gr

1 σχόλιο:

gskapetis είπε...

Καλησπέρα Μπάμπη,το ότι υπάρχουν άνθρωποιπου τιμούν τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο. Κάπου διάβασα σε μπλογκ ότι κυκλοφορεί παιχνίδι γνώσεων, επιτραπέζιο(;)που ρωτά για την δολοφονία και δίνει την απάντηση ότι ο Νίκος "έπεσε" προσπαθώντας να περιφρουρήσει την απεργία ή κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι ήταν στον Δημολόγο.