Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Τα 5 φι της δημοσιογραφίας: «ΦΙΛΕ, ΦΕΡΕ ΦΙΛΟ, ΦΑΓΕ, ΦΥΓΕ»



Στην μπανιέρα σουίτας της Μ. Βρετανίας είχαν γυρίσει οι δύο φίλοι τη διαφήμιση για το «Πρώτο Θέμα». Τώρα βγαίνουν από το νερό και δείχνουν ο ένας τον άλλο γυμνό...

Ήδη από το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που έβγαλε με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο Θέμος Αναστασιάδης το είχε προβλέψει: «Σ' αυτόν τον τύπο (σ.σ.: δηλαδή τον Μ.Τ.) αναγνωρίζω τη μοναδική ικανότητα για τη δημοσιογραφική αποκάλυψη, παρ' ότι υποψιάζομαι ότι μπορεί άνετα να στραφεί όχι μόνο εναντίον μου, αλλά και εναντίον του εαυτού του, αν έχει θέμα» (27/2/05).
Το χιούμορ του Θ.Α. ήταν προφητικό. Αυτές τις μέρες ζούμε την απόλυτη επιβεβαίωσή του. Γιατί όσα λέει και όσα κάνει τις τελευταίες μέρες ο Μ.Τ. δεν αποκαλύπτουν μόνο τις κρυφές δραστηριότητες του συνεκδότη του, αλλά βγάζουν στη φόρα και τη δικιά του δράση. Και, άθελά του, αποκαλύπτει μόνος του την πραγματική διάσταση της υπόθεσης που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συνεχής διαπλοκή με την εξουσία, μια υπόγεια διαπραγμάτευση επιχειρηματιών με πολιτικούς και η αποθέωση του κιτρινισμού.
Πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η δική του αποκάλυψη, στην εκπομπή της περασμένης Δευτέρας, ότι συζήτησε με φίλο του βουλευτή για μια ενδεχόμενη συναλλαγή μεταξύ του Θ.Α. και του κ. Σπ. Κλαδά, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), για την κάλυψη των 5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βρεθεί αδικαιολόγητα σε τραπεζικό λογαριασμό του Θ.Α. σε γαλλική τράπεζα.
Κάτω από το βάρος της φόρτισης εκείνης της μέρας, στην αρχή ο κ. Μ.Τ. τα είπε όλα με το όνομά τους: «Και, ω του θαύματος, κύριε πρωθυπουργέ αυτής της χώρας, για να καταλάβετε με πόσο σάπιο μηχανισμό κυβερνάτε αυτό τον τόπο, ήρθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο σπίτι μου, παρουσία της συζύγου μου και συνεργάτη μου, φίλος μου προσωπικός και μου ζήτησε ευθέως συναλλαγή με τον Κλαδά. Μου είπε ότι ο Κλαδάς -για να μάθετε κυρίες και κύριοι σε τι κράτος ζούμε, πόσο άθλιος είναι αυτός ο τόπος και πόσο άτυχος ταυτόχρονα... Ακούστε, ο επικεφαλής του οικονομικού εγκλήματος της χώρας (σ.σ.: προφανώς εννοεί της δίωξης οικονομικού εγκλήματος) ήρθε και ζήτησε μέσω του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από μένα τη συναλλαγή μου και τη σιωπή μου. Του λέω, συναλλαγή ως προς τι; Για το θέμα του Θέμου. Θα το χειριστούμε, λέει ήπια. Θα το βάλουμε κάτω από το συρτάρι -ήταν οι λέξεις όπως σας τις λέω του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας- κι εσείς δεν θα κάνετε επίθεση σ' εμένα για την υπόθεση Τσέκου».
Όπως ήταν φυσικό, ένας απ' τους καλεσμένους του Μ.Τ. του ζήτησε να κατονομάσει τον βουλευτή που πρότεινε τη συναλλαγή. Ο Μ.Τ. εξεμάνη:
«Μη μου ζητάτε αυτό το οποίο θεωρώ αυτή την ώρα προβοκατόρικο. Είναι φίλος μου. Είναι αξιοπρεπής. Δεν ήρθε για να πουλήσει εκδούλευση, αλλά ήρθε έκπληκτος να μου πει ότι δεν περίμενε να συμβεί αυτό που συνέβη».
Προσπαθώντας να μαζέψει αυτά που ήδη είχε πει, ο Μ.Τ. επέμενε στη συνέχεια της ίδιας εκπομπής ότι ο βουλευτής «ήρθε έκπληκτος, για να μου πει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα τόσο σοβαρό», ότι αποτελούσε «γέφυρα μεταξύ του Κλαδά και εμού».
Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι έκλεισε ραντεβού με τον κ. Κλαδά και πήγε, αλλά εκείνος το ανέβαλε. Μεταφέρουμε τη σχετική στιχομυθία. Μ.Τ.: «Έγινε ραντεβού με τον κ. Κλαδά, το οποίο ακύρωσε ο κ. Κλαδάς την τελευταία στιγμή, για να το επαναλάβουμε σήμερα». Χαρδαβέλλας: «Σου έκλεισε εσένα ραντεβού ο Κλαδάς;» Μ.Τ.: «Βεβαίως». Χαρδαβέλλας: «Αυτά είναι φοβερά πράγματα». Μ.Τ.: «Είναι φοβερά, αλλά είναι αληθινά».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Μ.Τ. διαψεύδει τον εαυτό του: «Ήταν πολύ κύριος ο βουλευτής. Ήρθε έξαλλος, λέγοντάς μου ότι ντρέπομαι γι' αυτό που είδα». Χαρδαβέλλας: «Το ραντεβού όμως κλείστηκε με τον Κλαδά». Μ.Τ.: «Στο λόγο της τιμής μου. Ήρθε περισσότερο ανησυχώντας τι συμβαίνει με μένα, πιστεύοντας ότι κάτι έχω κάνει εγώ». Χαρδαβέλλας: «Αλλά ήρθε να σου κλείσει ραντεβού με τον κ. Κλαδά». Μ.Τ.: «Όχι ραντεβού. Ήρθε και μου μετέφερε ότι ξαφνικά ήρθε ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι επικεφαλής του ΣΔΟΕ και μου ζητάει να τα συμβιβάσετε, να μη βγάλετε τη σχέση του, το οποιοδήποτε ρεπορτάζ αφορά την υπόθεση Τσέκου, προκειμένου να αποσιωπηθεί η υπόθεση Θέμου».
Αρκετά κ. Μ.Τ. Όλοι καταλάβαμε. Εσείς, ο συνεταίρος σας, ένας βουλευτής και ο επικεφαλής της ΥΠΕΕ ήρθατε σε συνεννόηση για οικονομικές εκκρεμότητες και δημοσιογραφικές εκδουλεύσεις. Αν δεν είχε χαλάσει η δουλειά, δεν θα μαθαίναμε τίποτα. Πόσες άλλες δουλειές έγιναν στο παρελθόν και ευοδώθηκαν;
Όσο για το όνομα του βουλευτή, το οποίο αποκρύψατε επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο, πρόκειται βέβαια για ανέκδοτο. Το απόρρητο δεν ισχύει περισσότερο εδώ απ' ό,τι ίσχυε για τον κ. Ανδριανό, εφόσον δεν πρόκειται για ρεπορτάζ, αλλά για συναλλαγή επιχειρηματιών του Τύπου με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Άλλωστε, εσείς ο ίδιος καυχηθήκατε: «Κύριε πρωθυπουργέ, αν κληθώ, εγώ δεν είμαι Ανδριανός. Τα λέω τα πράγματα με το όνομά τους».
Το δεύτερο ζήτημα που καταλογίζει στον μέχρι χτες στενό συνεργάτη του ο Μ.Τ. είναι η δημοσίευση των φωτογραφιών με τις προσωπικές σκηνές του βαριά τραυματία και της ήδη προφυλακισμένης γυναίκας.
Στην ίδια εκπομπή ο Μ.Τ. διατύπωσε τις αντιρρήσεις του: «Εγώ είμαι αδίστακτος (sic) να δημοσιεύω τα πάντα. Όταν τα πάντα αναδεικνύουν είδηση. Δηλαδή θα έβγαζα γυμνό και τον πρωθυπουργό στο μπαλκόνι του, αν αυτό αποτελούσε είδηση».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι συμφώνησε, επειδή δεν είχε καταλάβει για ποιο πράγμα πρόκειται: «Του είπα του Θ.Α. να μπουν οι φωτογραφίες. Βεβαίως. Δεν είχα αντίληψη περί ποίων επρόκειτο. Νόμιζα ότι ήταν εκείνες οι φωτογραφίες που έδειχναν έναν τοίχο, ένα χέρι, ένα τέτοιο (;)». Μ' άλλα λόγια, όλη η Ελλάδα μιλάει για ροζ βίντεο και ο δαιμόνιος ρεπόρτερ νόμιζε ότι δείχνει οικοδομικά υλικά.
Τώρα, γιατί η γυμνή κοιλιά του δημάρχου Αλμυρού είναι μεγαλύτερη είδηση από τη γυμνή κοιλιά του κ. Ζαχόπουλου σ' αυτό μόνο ο Μ.Τ. μπορεί να απαντήσει. Όπως και το αν το γυμνό σώμα ενός μουσικού ενδιαφέρει το κοινό περισσότερο από εκείνο μιας προφυλακισμένης υπαλλήλου.
Πάντως και για τις δύο εκείνες υποθέσεις ο Μ.Τ. εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι καλά έκανε παρά το γεγονός ότι έχει και για τις δύο καταδικαστεί, όπως βέβαια και για πολλές άλλες.
Αλλά στην ίδια εκπομπή της περασμένης Δευτέρας, όπου υποτίθεται ότι ο Μ.Τ. έκανε μαθήματα δεοντολογίας στον Θ.Α., πήραμε μια γεύση για το πόσο το εννοεί: Ο ένας καλεσμένος του έλεγε ότι θα 'πρεπε να κόψουν τον κώλο του κ. Ζαχόπουλου, ο άλλος αναρωτιόταν αν είχε ξαναπηδήξει πριν τα 52 του ο γενικός γραμματέας και άλλα παρόμοια. Κι όλοι χαχάνιζαν με πρώτο τον τηλεπαρουσιαστή με την κακόγουστη διαπόμπευση του βαριά τραυματισμένου που δίνει ακόμα μάχη ζωής στην εντατική.
*Ας μην τρομάζουν πάντως οι θαυμαστές της δημοσιογραφίας αυτής. Ο Μ.Τ. δεν εννοούσε ότι παρόμοιες φωτογραφίες δεν πρέπει να δημοσιεύονται. Ήθελε, απλώς, να δημοσιευτούν με κάποιο φύλλο συκής: «Χάθηκαν τα πλέγματα; Χάθηκε το μοντάζ, για να κρύψεις επίμαχα σημεία;».
Δεν παύει ο Μ.Τ. να χαρακτηρίζει εφημερίδα της κεντροαριστεράς το «Πρώτο Θέμα». Μάλιστα, εξεπλάγη, και «άρχισε να φρίττει», λέει, που είδε πρόσφατα δημοσιεύματα του Θ.Α. υπέρ του πρωθυπουργού, όπως εκείνο που είχαμε επισημάνει κι εμείς («Ο αλήτης Κέιν», 4/1/08), το οποίο χαρακτηρίζει τον Καραμανλή «υπόδειγμα προσωπικού και δημόσιου βίου»!
Αλλά από την πρώτη στιγμή της έκδοσής της, η ουσιαστική κριτική που ασκούσε η εφημερίδα στον Καραμανλή ήταν απ' τα «δεξιά», δηλαδή τον κατηγορούσε ότι αντιστέκεται σ' αυτούς που σήμερα κατηγορεί ως νταβατζήδες. Σε κύριο άρθρο του, ο Θ.Α. έγραφε στις 17/3/05: «Είναι βλακώδες να οδηγείται σε τέλμα όλη η οικονομία απ' τη μανία Καραμανλή μην τύχει να πάρει κάνα έργο ο Μπόμπολας ή μην του πουν ότι έκανε κάτι «χαριστικό» στο Λάτση ή το Βαρδινογιάννη.»
Άλλωστε και ο ίδιος ξεχώριζε τον γίγαντα πολιτικό που μας κυβερνά: Σε άρθρο του με τίτλο «Δεν αρκεί ένας Καραμανλής» ο Μ.Τ. εξέφραζε τη συμπαράστασή του στον πρωθυπουργό: «Δεν αρκεί ένας Καραμανλής για να μαζέψει την πλέμπα του κομματικού μηχανισμού, να βάλει τάξη και να αλλάξει την υπάρχουσα νοοτροπία. Χρειάζεται ένας μηχανισμός ορκισμένων Ταλιμπάν για να αφανίσει τη φυλή της αρπαχτής, της ιδιοτέλειας, της παραοικονομίας. (...) Υπ' αυτή την έννοια θα είμαστε κοντά του» (22/5/05). Παρόμοια και στις 19/6/05, στο άρθρο «Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό!»
«Κώστα γίνε πρωθυπουργός», καλούσε η εφημερίδα τον κ. Καραμανλή στις 10/4/05 από το πρωτοσέλιδό της, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή του Μαξίμου ότι το πρόβλημα είναι να επιβάλει την πυγμή του ο πρόεδρος της κυβέρνησης. Και ο τρίτος συνεκδότης ζητούσε στο ίδιο φύλλο εφαρμογή σκληρών μέτρων νεοφιλελευθερισμού: «Ας κάνουν πραγματικές αποκρατικοποιήσεις, αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές. Ας τελειώνουν με την Ολυμπιακή, με τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα χιλιάδες κρατικά ακίνητα».
Ο συνδικαλισμός αντιμετωπίζεται με το κατάμαυρο χιούμορ του Θ.Α. που του στοίχισε το γνωστό γιαούρτωμα στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» το 1995: «Συνδικαλιστές κατά της κυβέρνησης: Το ΠΑΣΟΚ ξανακάνει πεζοδρόμιο».
*Πού και πού εμφανίζεται και κάποιο σκληρό αντιπολιτευτικό πρωτοσέλιδο («Αγκαλιά με τους νταβατζήδες», 3/7/05), αλλά ο πρωθυπουργός πάντα διακρίνεται από τους συνεργάτες του: «Αιχμάλωτος της γαλάζιας παράγκας. Δεν θέλει, ή δεν μπορεί;» (2/10/05). Και, βέβαια, δεν χάνεται η ευκαιρία να προβληθεί σε πρωτοσέλιδα η διαφαινόμενη εκλογική επικράτησή του: «Του ρίχνω 3,5 μονάδες χαλαρά» (λόγια υποτίθεται του Καραμανλή για τον Παπανδρέου, 2/7/06).
Το ιδεολογικό στίγμα της εφημερίδας δεν έχει καμιά σχέση ούτε καν με το κέντρο. Σε ορισμένα μάλιστα μεγάλα ζητήματα, η εφημερίδα ταυτίζεται με την ακροδεξιά. Χαρακτηριστικά τα λεγόμενα «εθνικά θέματα»: Με πρωτοσέλιδο «Πούλησαν και οι δύο το όνομα Μακεδονία» βγήκε η εφημερίδα στις 17/4/05, καταγγέλλοντας Καραμανλή και Παπανδρέου στη γραμμή Καρατζαφέρη. Και πιο πρόσφατα: «Κομμάτι κομμάτι πουλάνε τη Μακεδονία. Καραμανλής, Μπακογιάννη χαρίζουν το όνομα στα κρυφά» (15/7/07).
Τον περασμένο χρόνο το «Πρώτο Θέμα» ήταν απόλυτα στρατευμένο στο κίνημα κατά του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, υιοθετώντας τα πιο αντιδραστικά συνθήματα της εκστρατείας, ενώ πρωτοστάτησε και στην υπονόμευση της υποψηφιότητας της κυρίας Καρά Χασάν, την οποία παρουσίαζε ως «Ματσούκα με φερετζέ» (7/5/06) και οργάνωνε «δημοσκόπηση καταπέλτη» κατά του Γιώργου Παπανδρέου για την επιλογή του.
Σε άρθρο του Θ.Α. με αφορμή το βιβλίο διαβάζουμε: «Να πάνε στο σπίτι τους οι νέοι γενίτσαροι. Η Μαριέτα δεν πολυστέκει στα καλά της».
Το κείμενο σχολιάζει δημοσκόπηση, στην οποία το 90% εμφανίζεται να ζητά την απόσυρση του βιβλίου, αλλά στα ψιλά της ίδιας έρευνας διαπιστώνουμε ότι το 62% παραδέχεται ότι δεν έχει ενημερωθεί για το ζήτημα!
Και, βέβαια, η ύπουλη επίθεση στον Νίκο Κωνσταντόπουλο για τις σχέσεις του με την πρώην σύζυγό του ή η προεκλογική επίθεση στην αριστερά με τις δήθεν αποκαλύψεις για χρηματισμό βουλευτών του Συνασπισμού δεν μπορούν βέβαια να πιστωθούν στην «αριστερή» ταυτότητα του φύλλου.
Το αστείο είναι ότι ακόμα κι αυτές τις συκοφαντικές επιθέσεις η εφημερίδα τις παρουσιάζει ως «Πρωτοφανή επίθεση του ΣΥΝ κατά του Μ.Τ.» (1/10/06). Όλα αυτά κατέληξαν σε καταδίκες από τα αρμόδια όργανα και δικαστήρια, αλλά ποιος γνήσιος «κεντροαριστερός» δίνει σημασία σ' αυτά τα όργανα της πλουτοκρατίας;
Ειδικά για τις σχέσεις του Θ.Α. με τη Νέα Δημοκρατία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ακόλουθη ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στον επίσημο ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ, με ημερομηνία 14/2/02: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ομόφωνη απόφασή του διαβίβασε στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, προκειμένου να διερευνηθούν και να επιβληθούν οι κατά το καταστατικό προβλεπόμενες κυρώσεις την καταγγελία του συνηγόρου υπεράσπισης του βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλου κατά την εκδίκαση της αγωγής του κατά του συναδέλφου Θέμου Αναστασιάδη στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 8/2/02, σύμφωνα με την οποία ο συνάδελφος ζήτησε να παράσχει τις υπηρεσίες του στη Νέα Δημοκρατία έναντι σημαντικότατου ποσού».
Για το είδος της δημοσιογραφίας των δυο φίλων είναι ενδεικτικό το δισέλιδο αφιέρωμα στον πρωθυπουργό που φιλοξένησε η εφημερίδα στο δεύτερο κιόλας φύλλο της (6/3/05) με την υπογραφή «Στέφανος Νικολάου».
Ένα κείμενο που εξυμνεί τον κ. Καραμανλή και φαίνεται να ανησυχεί που ο γλεντζές και «έξω καρδιά» πολιτικός μεταβλήθηκε σε έναν άνθρωπο, σκυθρωπό, συννεφιασμένο και κλειστό, κάτω από το βάρος των ευθυνών, καταλήγει στο ύπουλο μήνυμα:
«Ο κ. Καραμανλής έχει ζητήσει σαφώς να μείνει η γυναίκα του στο απυρόβλητο, έστω κι αν κάποιοι γνωρίζουν τον φάκελο "Νατάσα", κυρίως για το πώς πήρε το πτυχίο της στην Ιατρική ή το διδακτορικό της, για να το χρησιμοποιήσουν αντιπολιτευτικά όταν το κρίνουν σκόπιμο».
Ποιος άνοιξε το «φάκελο Νατάσα»; Μα, βέβαια, η ίδια εφημερίδα, δυο μήνες αργότερα, με πρωτοσέλιδο αφιέρωμα: «Αυλή γαλάζιων μεγαλογιατρών με προνομιακές θέσεις στο Δημόσιο επί Ν.Δ. εκθέτει τον πρωθυπουργό, εκμεταλλευόμενη αντιδεοντολογικά τις επιστημονικές φιλοδοξίες της συζύγου του» (8/5/05).
Το πολυσέλιδο «αφιέρωμα» συνεχίστηκε στο επόμενο φύλλο με προσωπικό άρθρο του Μ.Τ. υπό τον εμπνευσμένο τίτλο «Νατάσα, το αντικείμενο του επιστημονικού πόθου».
Η σύζυγος του πρωθυπουργού είναι το αγαπημένο θέμα της εφημερίδας. Στις 11/9/05 δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο με «Τα ψώνια της Νατάσας στην Τσιμισκή» και την αποκάλυψη ότι «αγόρασε επτά ζευγάρια παπούτσια».
Βέβαια, φιλοξενήθηκαν πολλές «αποκαλύψεις» για ορισμένα κυβερνητικά στελέχη (Ρουσόπουλο, Βαληνάκη, κ.ά.), αλλά τα σχετικά ρεπορτάζ αναφέρονταν κυρίως σε πληροφορίες παραπολιτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ότι το ζεύγος Ρουσόπουλου έκανε διακοπές παρέα με έναν αντιπρόσωπο όπλων στα Χανιά (28/5/05).
Οι συχνές προσωπικές επιθέσεις σε υπουργούς δεν έχουν συνέχεια, ενώ πολλές έρευνες σταματούν ξαφνικά, χωρίς το αναγνωστικό κοινό να αντιληφθεί την τελική έκβασή τους.
Αγαπημένος υπουργός της εφημερίδας ήταν ο Βύρων Πολύδωρας. Σε άρθρο με τίτλο «Ο λόρδος Βύρων της λεωφόρου Κατεχάκη», υποστηρίζεται ότι «μέσα σε εννέα μήνες συνέδεσε το όνομά του με δύο νίκες γοήτρου για τον εαυτό του και άλλες δύο για την ΕΛΑΣ».
Περιττό να πούμε ότι όλα αυτά τα ρεπορτάζ είναι βαθιά επηρεασμένα από την τηλεοπτική δημοσιογραφική σχολή της προχειρότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το δυστυχώς επίκαιρο αφιέρωμα της «Νεφέλης Κατακουζηνού» (;) στον Χρήστο Ζαχόπουλο (9/10/05). Ένα ολόκληρο κομμάτι είναι αντιγραμμένο από σχετικό ρεπορτάζ του «Ιού» (25/6/05), αλλά ακόμα και η αντιγραφή είναι γεμάτη λάθη.
Εδώ και ένα χρόνο, με αφορμή την υπόθεση Βαρθολομαίου, η εφημερίδα προαναγγέλλει: «Επιχείρηση αρετής από Καραμανλή» (18/2/07) και «Τρεις ροζ ιστορίες υπουργών ανησυχούν το Μαξίμου». Κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιους εννοούσε η εφημερίδα. Ίσως, βέβαια, να το έμαθαν οι ίδιοι.
Με τους μεγαλοεπιχειρηματίες η εφημερίδα διατηρεί σχέσεις αγάπης και μίσους. Με τον κ. Στέγγο, για παράδειγμα, του Πόρτο Καρράς, παρά το γνωστό προηγούμενο της υπόθεσης Πάχτα, ο Μ.Τ. δεν διστάζει να αναπτύξει τις καλύτερες σχέσεις:
«Εξαιρετικές η ποιότητα, η τάξη και η ευγένεια του προσωπικού στο Πόρτο Καρράς του Κ. Στέγγου. Θα ήθελα πολύ ειλικρινά να μην είχαν προηγηθεί όσα δικαίως κατά την ταπεινή μου γνώμη προηγήθηκαν. Η ποιότητα και η εξυπηρέτηση στο ωραίο αυτό συγκρότημα δεν είναι απλώς εφάμιλλες των ευρωπαϊκών, αλλά ανώτερες, χωρίς... τροπολογίες. Βρέθηκα τυχαία εκεί για να συναντήσω την υπόλοιπη οικογένεια, που είχε απομακρυνθεί για να γλιτώσει από τη μέριμνα των ανεύθυνων Ρουσόπουλων και παρέμεινα γιατί εντυπωσιάστηκα... Έτσι είναι η ζωή. Καλύτερα με τον Στέγγο παρά με τους κυβερνητικούς» (27/8/06).
Σε άλλο φύλλο επανέρχονται οι καταγγελίες για τον επιχειρηματία. Παράξενες συμπτώσεις
Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διαπιστώσει και ορισμένες ενδιαφέρουσες συμπτώσεις. Στις 10/12/06 δημοσιεύεται πρωτοσέλιδη δημοσκόπηση που εμφανίζει το 58% των πολιτών να λέει ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ενάμιση μήνα αργότερα, η πρώτη σελίδα της εφημερίδας αναγγέλλει: «Ιατρική ιδρύει ο Αποστολόπουλος, Πολυτεχνείο ο Κόκκαλης» (28/1/07).
Αλλά η σχέση των δυο εκδοτών με τους επιχειρηματίες ήταν πάντα ιδιότυπη. Το αστείο είναι ότι όπως συμβαίνει και τώρα, όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της σχέσης τα μαθαίνουμε από τους ίδιους. Ήταν, για παράδειγμα, ο ίδιος ο Μ.Τ. που αποκάλυψε στις αρχές του 2003 ότι «παλιότερα» επιχείρησε να τον δωροδοκήσει με επιταγή πολλών εκατομμυρίων το ζεύγος Γιάννας και Θεόδωρου Αγγελόπουλου μετά από δείπνο στο σπίτι τους. Ο Μ.Τ. δήλωσε ότι δεν πήρε την επιταγή, αλλά για «εθνικούς λόγους» σεβάστηκε την επιθυμία τους και δεν έβγαλε στον αέρα μια υπόθεση εξαγοράς της ψήφου ενός Αθανάτου.
Γράφτηκε ότι επρόκειτο για επιταγή 270 εκατ. δρχ. Ο ίδιος ο Μ.Τ. το διέψευσε, λέγοντας ότι μπορεί να ήταν πολύ περισσότερα...
Έξαλλος ο Μ.Τ. στις 20/12/07 καταγγέλλει δημοσιογράφους του Mega που τόλμησαν να τον εμπλέξουν «διότι όταν λες μεγαλοδημοσιογράφος έχει την κασέτα πού θα πήγαινε ο νους σας; Στον Τριανταφυλλόπουλο!». Εκείνο, όμως, που δεν μας είπε την ημέρα εκείνη ο Μ.Τ. είναι τι ακριβώς συζήτησε με τον δικηγόρο Χρήστο Νικολουτσόπουλο. Το ηχογραφημένο τηλεφώνημα το αποκάλυψε αποσπασματικά με καθυστέρηση 17 ημερών στις 7/1/08.
Την επομένη της απόπειρας (21/12/07) ο Μ.Τ. δηλώνει ότι δεν υπάρχει δημοσιογράφος που θα είχε αρνηθεί να εξετάσει το υλικό.
Στις 22/12/07 ο Θ.Α. αποκαλύπτει την επίσκεψη Τσέκου - Νικολουτσόπουλου. «Είπε ότι έχει στοιχεία για ανάρμοστη συμπεριφορά του Ζαχόπουλου, αλλά έλειπε η πλήρης απόδειξη». Και για το λόγο αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι αρνήθηκε την παραλαβή. Αλλά αντιφάσκει η δήλωσή του ότι «μετά λόγου γνώσεως όποιος είπε στον Ζαχόπουλο να φύγει από την κυβέρνηση, είχε απόλυτο δίκιο».
Στις 24/12/07 ο Θ.Α.: «Υπάρχουν ήδη δύο τουλάχιστον περιπτώσεις υπουργών, στενών φίλων και συνεργατών που έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα. Να περιμένουμε περίεργες απομακρύνσεις, ενδεχομένως και ανασχηματισμό σε μερικές μέρες».
Στις 27/12/07 ο Θ.Α. αναρωτιέται πού είναι η είδηση, με την έννοια ότι «η κασέτα ή εστάλη ή προήλθε από το Μαξίμου και από τη στιγμή που παρενέβη η δικαιοσύνη, το Μαξίμου που είχε την κασέτα έπρεπε να τη στείλει. Μπορεί να χρειαζόταν μερικές μέρες ειδική επεξεργασία για να πει η δικαιοσύνη ότι ναι είναι γνήσια».
Ο Ευαγγελάτος απορεί γιατί προσπάθησε να αυτοκτονήσει ο Ζαχόπουλος, ενώ το είχε πει στη γυναίκα του, κι ο Θ.Α. απαντάει ότι μπορεί να είχε μάθει ότι η κασέτα πήγε στη δικαιοσύνη. Πυργιώτη: «Μα η κασέτα πήγε στη δικαιοσύνη ένα 24ωρο μετά!» Θ.Α.: «Εντάξει μπορεί να είχε μάθει ότι θα πήγαινε. Εγώ αναρωτιέμαι μήπως όλο αυτό το διάστημα το Μαξίμου κατακλύζονταν από διάφορα ντοκουμέντα και ήρθε κάτι που απλά ξεχείλισε το ποτήρι. Διότι ομολογουμένως εάν είσαι παράγοντας, πολιτικός ή υπηρεσιακός, και σου φέρνουν αυτή την κασέτα τι κάνεις; Την δίνεις στη δημοσιότητα ή την πας στο Μαξίμου;»
Αφού εξακριβώνεται ότι το DVD έχει φτάσει στο Μαξίμου πριν την αυτοκτονία, ο δε Ανδριανός επικαλείται το απόρρητο, στις 28/12/07 ο Θ.Α. δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος το έδωσε: «Το μόνο που πρέπει να αναρωτηθεί κανείς είναι ποιος και γιατί το είχε δει (εννοεί στο Μαξίμου) και αν το συγκεκριμένο βίντεο σχετίζεται με τα όσα ερευνούν οι εισαγγελείς. Να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να φτάσει ένα υλικό ενδιαφέρον ή επίμαχο, που όμως δεν σχετίζεται με τον εκβιασμό». Ο Θ.Α. επικρίνει την τάση των δημοσιογράφων ν' αναπαράγουν διαρροές, φωτογραφίζοντας άλλους δημοσιογράφους. Όταν η Πυργιώτη αναρωτιέται «δηλαδή να το κάνουμε γαργάρα;», απαντά: «Δηλαδή, παίρνεις μια διαρροή και την κάνεις πληροφορία;»
Στις 29/12/07 ο Μ.Τ. αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί ο ίδιος ο Ζαχόπουλος να βιντεοσκόπησε τις προσωπικές του στιγμές και υπενθύμισε πως κι ο Κορκολής μόνος του τα έγραφε αυτά «τα οποία βγήκανε αργότερα και τον έμπλεξαν και τον ταλαιπώρησαν».
Στις 2/1/08 ο Μ.Τ. δηλώνει κατηγορηματικά: «Γνωρίζω από πολύ καλή πηγή ότι στο ένα βίντεο που πήγε εκεί υπήρχαν φλυαρίες που εκνεύρισαν τον πρωθυπουργό». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν πείραξαν το βίντεο στο Μαξίμου.
Στις 8/1/08 ο Θ.Α. αρχίζει με μισόλογα την αμφισβήτηση της δεύτερης κατάθεσης Ανδριανού, για λόγους που κανείς δεν καταλαβαίνει ακόμα: «Όταν βλέπουμε ένα καταιγισμό πιέσεων από διάφορες πλευρές, πρέπει να δούμε, υπό ποιες συνθήκες θα πει ο Ανδριανός και τι θα πει; Πού ξέρουμε ότι ο δημοσιογράφος το έδωσε στο Μαξίμου; Πόσο κορόιδα είμαστε; Ποιος τσέκαρε την πληροφορία;»
Φυσικά, λίγες μέρες μετά κι ενώ ο Μ.Τ. δηλώνει ότι θα πιστέψει όποιο όνομα κι αν πει ο Ανδριανός, ο Θ.Α. δηλώνει ότι δεν θα το δεχτεί. Το «άρωμα γυναίκας» εξελίσσεται σε «χορό των βρικολάκων».
ΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
20/1/2008
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: