Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

The Bucket List (μέρος 1ο)


Οι εικόνες και τα τοπία δεν αντικαθιστούν απλώς τις λέξεις: τις κάνουν περιττές. Αν ο Τζακ Νίκολσον και ο Μόργκαν Φρίμαν έγραφαν ξανά τη λίστα με τα μέρη που θα ήθελαν να επισκεφτούν πριν πεθάνουν, αυτές θα ήταν οι 20 στάσεις (χωρίς αξιολογική σειρά) που θα έπρεπε να κάνουν.

1. Ρίο ντε Τζανέιρο
Η πόλη χορεύει σάμπα στην Κόπα Καμπάνα και πίνει ρούμι στην Ιπανέμα. Όταν πέσει η νύχτα, το βλέμμα του Χριστού του Λυτρωτή, που επιβλέπει το αμαρτωλό Ρίο από την κορυφή του όρους Corcovado, δε μπορεί να διακρίνει καλά στο σκοτάδι. Με το πρωινό φως της μέρας θα συγχωρέσει όσους επιχειρήσουν την ανάβαση και θα τους λυτρώσει από τις αμαρτίες τους. Εκεί πάνω καταλαβαίνεις πόσο μικρός είσαι. Αλλά και πόσο μεγάλα είναι τα λάθη και τα πάθη σου.
Ο καλύτερος τρόπος για να ανεβείτε στην κορυφή του Corcovado είναι με το μικρό τρενάκι που αναχωρεί κάθε 30 λεπτά από τη βάση του λόφου (εισιτήριο €7). Καθίστε στη δεξιά πλευρά ανεβαίνοντας για να έχετε την καλύτερη θέα στην πόλη.
Δοκιμάστε να φάτε με τον παραδοσιακό βραζιλιάνικο τρόπο: πληρώνοντας με το κιλό για χοιρινό ή κοτόπουλο στη σούβλα ή δίνοντας ένα σταθερό ποσό και τρώγοντας όσο θέλετε και μπορείτε. Ο καλύτερος μπουφές στο Fellini (rua General Urquiza 104, Leblon, τηλ. 0021025113600, από €15-20 το άτομο).

2. Λισσαβώνα
Για να ψηλαφίσεις την πολυπλοκότητά σου, τις πολλαπλές περσόνες που μπορείς να υποδυθείς, όπως η φιγούρα-έμβλημα της πόλης, ο Φερνάντο Πεσόα. «Ο καθένας από εμάς είναι διάφοροι, είναι πολλοί, είναι ένας πολλαπλασιασμός του εαυτού του», σημείωνε κάπου ο συγγραφέας με τα 72 ψευδώνυμα. Οι βόλτες στο λιμάνι της Πορτογαλίας, στα ίχνη του Πεσόα, μαρκάρουν την περιδιάβαση στα ανθρώπινα συναισθήματα: από την πολύβουη Praca do Comercio στη μελαγχολία των fados στην Alfama. Και από το café όπου σύχναζε ο Πεσόα στο κουλτουριάρικο Chiado στην αισθησιακή νυχτερινή ζωή του Bairro Alto. Πως το έλεγε ένας ποιητής; Χαρμολύπη; Αυτό.
Πιείτε καφέ δίπλα στο χάλκινο καθιστό άγαλμα του Φερνάντο Πεσόα στο A Brasileira (rua Garett 120, τηλ. 003510213469541) και μείνετε στο Anjo Azul, το τελευταίο σπίτι του συγγραφέα, που τώρα λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Από τη μικρή σοφίτα στο δωμάτιο 401 του τρίτου ορόφου η Λισσαβώνα απλώνεται μπροστά σας με τα πολύχρωμα σπίτια της (rua Luz Soriano 75, τηλ. 003510213478069, από €50 το δίκλινο).

3. Καταρράκτες Βικτώρια, Ζάμπια
Από το 1989 οι πιο θεαματικοί καταρράκτες στον κόσμο στον κατάλογο της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς της Unesco. Ο ποταμός Ζαμβέζης που διαρρέει τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, σε κάποια σημεία είναι περισσότερο από 2 χλμ. φαρδύς. Συνεχώς κυλάει πάνω από διάφορα πετρώματα, σηκώνοντας ιριδίζοντα σύννεφα νερού. Καθώς κατρακυλάει ο ποταμός στο φαράγγι του Ζαμβέζη από ύψος μέχρι και 107 μέτρα, δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό ουράνιο τόξο, ορατό σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χλμ.
Πάνω από τους καταρράκτες Βικτώρια μπορείτε να πετάξετε για 15 ή 30 λεπτά με ελικόπτερο ή υπερελαφρό διθέσιο αεροπλάνο. Θα τους απολαύσετε από ψηλά και μπορεί να δείτε και ελέφαντες στο Ζαμβέζη. Το κόστος είναι 90 και 170 δολάρια, αντίστοιχα. Στο δέλτα του Οκαβάνγκο, μια πτήση με Cessna θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, είτε για να φτάσετε σε κάποιο από τα πολυτελή lodge του δέλτα είτε απλώς για βόλτα και φωτογραφίες αλά National Geographic. Μόνο από ψηλά, εξάλλου, μπορείς να καταλάβεις τι είναι πραγματικά το δέλτα. Μία ώρα πτήσης με τη Moremi Air κοστίζει 170 ευρώ το άτομο. Στην περιοχή Σοσουσβλέι της ερήμου Ναμίμπ στη Ναμίμπια η Namib Sky Balloon Safaris αναλαμβάνει να σας χαρίσει την πιο ρομαντική εμπειρία της ζωής σας: μια πτήση με αερόστατο πάνω από τους αμμολόφους, που καταλήγει σε ένα πλούσιο πρωινό με σαμπάνια στο μέσον του πουθενά. Ειλικρινά, χαλάλι τα 290 ευρώ, εφόσον έχετε φτάσει εδώ...
Πληροφορίες-κρατήσεις: www.shearwateradventures.com

4. Route 66, Σικάγο, Καλιφόρνια
Για να κάνεις delete σε όλα και να νιώσεις πως το μόνο πρόβλημα στη ζωή σου είναι το που βρίσκεται το επόμενο βενζινάδικο. Τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα από το Σικάγο του Ιλινόις μέχρι το Λος Άντζελες για να τα διανύσεις με ανοιχτή Κάντιλακ. Καυτή άσφαλτος, ατελείωτες ευθείες με κίτρινη διαχωριστική γραμμή, έρημος και χωράφια. «Κι ήμασταν εντάξει, το ταξίδι βενζίνη, λάδι, τσιγάρα και φαί, κι ας απολαύσουμε στον δρόμο ότι παρουσιαστεί… Αλλά γιατί να τα σκέφτεσαι όλα αυτά, όταν όλη η ομορφιά αυτού του κόσμου είναι μπροστά σου και κάθε λογής γεγονότα απρόοπτα μπορούν να συμβούν, που θα σε καταπλήξουν και που, μόνο και μόνο επειδή θα συμβούν, θα σε κάνουν ευτυχισμένο που είσαι ζωντανός για να τα δεις», διδάσκει την τέχνη του δρόμου ο Τζaκ Κέρουακ.
Σταματήστε για ζουμερό burger και τεράστια μπριζόλα στο βγαλμένο από αμερικάνικο γουέστερν Big Texan (Interstate 40, Amarillo, Texas, τηλ. 001806372600, €14 η μερίδα). Μείνετε στο Wigwam, κλασικό μοτέλ στη ρεσεψιόν του οποίου θα αναγνωρίσετε το χαρακτηριστικό κουδούνι. Τα τριγωνικά δωμάτια θυμίζουν σκηνές ιθαγενών Ινδιάνων (Bill West Hopi Drive, Holbrook, Arizona, τηλ. 0019285243048, από €45 το δίκλινο).

5. Grand Canyon
Για να σταμπάρεις από ποιο σημείο του πλανήτη θα πηδήξεις όταν αποφασίσεις ότι δεν σε νοιάζει η πρόσκρουση. Στα δεξιά μου η Thunderbird του ’66 με τη Θέλμα και τη Λουίζ είναι έτοιμη να βουτήξει στα βάθη της μεγάλης τρύπας με τα κόκκινα βράχια που γοητεύει εξίσου τους φυσιολάτρες και τα κινηματογραφικά συνεργεία. Οι καραμπίνες στοχεύουν, εκείνες κοιτάζονται και τρέχουν με χίλια στον γκρεμό. Ο γρήγορος τρόπος να φτάσεις στον πάτο του φαραγγιού. Ο πιο αργός και δύσκολος δεν απαιτεί καραμπίνες, αλλά θέληση και υπομoνή.
Δοκιμάστε New York strip steak, buffalo carpaccio (€10) και ψητή πάπια με γλάσο από μαρμελάδα κίτρου (€17) στο εστιατόριο του ιστορικού ξενοδοχείου El Tovar (www.grandcanyonlodges.com, τηλ. 0019286382631, από €120 το δίκλινο), που λειτουργεί από το 1905. Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες που επισκέπτονται το Grand Canyon -από το Ρούσβελτ μέχρι τον Αϊνστάιν- εδώ μένουν.

6. Κόκκινη πλατεία
Για να αναγνώσεις την ταραγμένη ιστορία της χώρας και τελικά όλου του ψυχροπολεμικού κόσμου. Από τη μια τα κόκκινα τείχη του Κρεμλίνου και το μαυσωλείο του Λένιν και από την άλλη το τεράστιο πολυκατάστημα Γκουμ, όπου οι νεόπλουτοι Ρώσοι καταθέτουν τα ρούβλια τους στους οίκους Burberry και Escada. Από τη μια η Οκτωβριανή Επανάσταση και από την άλλη η περεστρόικα και ο καπιταλισμός. Από τη μια οι θρόνοι και τα χρυσά σκήπτρα των τσάρων (μέσα στο Κρεμλίνο) και από την άλλη τα σοβιετικά σφυροδρέπανα. Από την μια ο Κόκκινος Στρατός που παρελαύνει μπροστά στο Πολίτ Μπιρό και από την άλλη το πλήθος που παραληρεί στα πόδια της Snakira. Η Κόκκινη πλατεία θα είναι πάντα η Κόκκινη Πλατεία είτε από ζωή, είτε από θάνατο.
Μείνετε στο δωμάτιο 107 του Le Royal Meridien National (www.national.ru, τηλ. 0074952587114, από €235 το δίκλινο), όπου ο μύθος θέλει το Λένιν να σχεδιάζει τη μετεπαναστατική σοβιετική κοινωνία. Το ξενοδοχείο χτίστηκε το 1903 και ανακαινίστηκε πλήρως στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Για να δοκιμάσετε πιάτα από το παρελθόν και το παρόν της χώρας, πηγαίνετε στο Krasnaya Ploschad (Κόκκινη Πλατεία 1, τηλ. 0074956921196, €14 τα κυρίως πιάτα). Το μενού περιλαμβάνει συνταγές του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς και φαγητά που προτιμούσε η τσαρική οικογένεια, όπως χαβιάρι με ρύζι και μανιτάρια.

7. Las Vegas Strip
Για να θαμπωθείς από τα φώτα της Πόλης της Αμαρτίας. Κάθε χιλιοστό του Strip, της κεντρικής λεωφόρου του Βέγκας, είναι μια έκπληξη: επιγραφές νέον που προκαλούν τον αμφιβληστροειδή, σωσίες του Έλβις και της Μέριλιν, πανέμορφα callgirls, megashops αφιερωμένα στη λατρεία της Coca-Cola και των M&Ms, αγάλματα της Ελευθερίας, Αφροδίτες της Μήλου, τα σιντριβάνια του Bellagio, το ηφαίστειο του Mirage, οι πειρατές του Treasure Island, τα κανάλια του Venetian, εκκλησάκια με πλαστικές παιωνίες που τελούν γάμους-εξπρές. Έξι χιλιόμετρα απενοχοποιημένου κιτς πάνω σε μια υγρή φέτα από έρημο. Και η έξαψη των αγχωμένων παικτών που κρατούν την ανάσα τους πάνω απ’ τα τραπέζια του μπλάκ-τζάκ. Το μόνο μέρος όπου θα τολμήσεις να παίξεις τα ρέστα σου.
Μείνετε στο κέντρο του Strip, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγάλα resorts, το Venetian. Οι προσφορές περιλαμβάνουν διαμονή σε σουίτα από €126, www.venetian.com). Για φαγητό προτιμήστε το Dick’s Last Resort (Excalibur Hotel, 3850 Las Vegas Boulevard South, τηλ. 0017025977991), όπου φοράς χάρτινο καπέλο, τρως φτερούγες κοτόπουλου και καταλήγεις να χορεύεις Justin Timberlake πάνω στη μπάρα.

8. Αμβούργο
Για να νιώσεις ελεύθερος να βγάλεις τη μάσκα και να χαμογελάσεις λάγνα στην πανύψηλη Γερμανίδα που περιμένει -ειδικά εσένα- στην Davidstrasse. «Τι κακό έχει ένας cowboy στο Αμβούργο;» αναρωτιέται ο Ντένις Χόπερ ως Τομ Ρίπλεϊ στο Ένας Αμερικάνος φίλος του Βέντερς. Τέτοιους τύπους σαν τον τυχοδιώκτη Ρίπλεϊ βλέπω να κόβουν βόλτες στη Reeperbahn. Φορούν ότι θέλουν –ακόμα και καπέλο cowboy- και υποδύονται το ρόλο των ονείρων τους προστατευμένοι από την υγρασία και τους αλά Βέντερς τύπους με την ανάρμοστη συμπεριφορά.
Διαμονή στο ελεύθερο από στιλιστικές νόρμες Side Hotel (www.side-hamburg.de, €200 το δίκλινο) και φαγητό στο Nil (Neuer Pfedemarkt 5, τηλ. 00490404397823, €35 για μενού 4 πιάτων).

9. Cuzco,Περού
Για να δεις την ιερή κοιλάδα της πρωτεύουσας των Ίνκας. Στα 3.400 μέτρα, η καρδιά χτυπά δυνατά κι η ανάσα κόβεται από την έλλειψη οξυγόνου. Γι’ αυτό, με το που φτάνεις, αντί για σαμπάνια σου προσφέρουν μπουκάλα οξυγόνου (τα ξενοδοχεία την περιλαμβάνουν στις στάνταρ παροχές τους), αν και οι ντόπιοι επιμένουν ότι το καλύτερο φάρμακο είναι να μασήσεις φύλλα κόκας -δραστηριότητα καθ’ όλα νόμιμη στο Περού. Το παλιό μονοπάτι των Ίνκας οδηγεί στο Machu Picchu, ενώ ένα άλλο στη χαμένη πόλη Choquequirao. Τα τείχη στέκουν ακόμα, ενώ στα στενά πίσω από την plaza de Armas οι Περουβιανοί παίζουν sapo (παραδοσιακό παιχνίδι με νομίσματα) και πίνουν chicha, μπίρα από καλαμπόκι. Μετά από τρεις μέρες αρχίζεις να εγκλιματίζεσαι, η καρδιά σου βρίσκει το ρυθμό της και η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι να διασχίσεις τρέχοντας την πόλη, προκαλώντας για άλλη μια φορά τη γοργά παλλόμενη καρδιά σου.
Δειπνήστε παραδοσιακά με ψητό alpaca (ζώο της Νότιας Αμερικής που μοιάζει με λάμα) ανάμεσα σε αντίκες και μουσικά όργανα του Αμαζονίου, στο Kusikuy (calle Suecia 339, τηλ. 005184262870, από €12 το άτομο).

10. Μανχάταν
Για να ζήσεις λίγες μέρες στη «μόνη πραγματική πόλη πόλη», όπως έλεγε ο Τρούμαν Καπότε. Η πρωτεύουσα του κόσμου συμπυκνώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γειτονιά στο Μανχάταν. Ανεβασμένη στο loft ενός πειραματιστή performance artist, βλεπω τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Στο Μανχάταν κάθε τρεις μέρες ένας καινούργιος καλλιτέχνης γίνεται «talk of the town», κάθε τρεις ώρες πραγματοποιείται ένα πάρτι και κάθε τρία λεπτά διαμορφώνεται ένα καινούργιο trend. Οι ουρανοξύστες, το δαιδαλώδες δίκτυο μετρό και οι wannabe καλλιτέχνες συμπληρώνουν το μύθο της Gotham City, όπου το καινούργιο λατρεύεται σαν θεός και το multi culti δεν είναι trend, αλλά καθημερινότητα.
Μείνετε στον τελευταίο όροφο του ιστορικού Chelsea Hotel (222 W 23rd Street, τηλ. 0012122433700, από €70 το δίκλινο), από όπου έχει παρελάσει όλη η underground κουλτούρα της πόλης: εδώ έγραψε τραγούδια ο Bob Dylan, εδώ πέθανε ο Dylan Thomas κι εδώ μαχαίρωσε ο Sid Vicious τη Nancy. Για την καλύτερη New York strip steak επισκεφτείτε το Del Frisco’s Steak House (1221 Avenue of the Americas, τηλ. 0012125755129, €13-20 τα κυρίως πιάτα). Ζουμερή και καλοψημένη.

VOYAGER

Δεν υπάρχουν σχόλια: