Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

The Bucket List (μέρος 2ο)


Οι εικόνες και τα τοπία δεν αντικαθιστούν απλώς τις λέξεις: τις κάνουν περιττές. Αν ο Τζακ Νίκολσον και ο Μόργκαν Φρίμαν έγραφαν ξανά τη λίστα με τα μέρη που θα ήθελαν να επισκεφτούν πριν πεθάνουν, αυτές θα ήταν οι 20 στάσεις (χωρίς αξιολογική σειρά) που θα έπρεπε να κάνουν.

11. Μαλδίβες
Για να μετρήσεις τις αποχρώσεις ανάμεσα στο πράσινο και το μπλε στα νερά του Ινδικού. 1190 τα κοραλλιογενή νησάκια και μόνο τα 200 κατοικούνται. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι την/τον αγαπημένη/ο σου και μια μάσκα με αναπνευστήρα για να εξερευνήσεις τον περιπετειώδη βυθό: κοραλλιογενείς ύφαλοι, σπηλιές, ψάρια πράσινα, κίτρινα, κόκκινα, χελώνες, αετοί της θάλασσας, αστακοί, καρχαρίες. Η παλέτα είναι τεράστια και η προσθήκη καινούργιων χρωμάτων σταματά μόνο εκεί που σταματάει το βλέμμα. Τα θαλάσσια ταξί σε μεταφέρουν γρήγορα από το ένα νησάκι στο άλλο, ενώ προσπερνάς ξύλινες καλύβες χτισμένες πάνω στο νερό. Στην παραλία, κάτω από τους φοίνικες, η λεπτή άμμος είναι γεμάτη κοχύλια.
Μείνετε σε ολοκαίνουργια βίλα μέσα στη θάλασσα στο Angsana Velaveru (South Nilandhe Atoll, τηλ. 009606760028, www.angsana.com, από €205 η βίλα).
Στις Μαλδίβες έχετε τη μοναδική ευκαιρία να δειπνήσετε 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο Ithaa Undersea Restaurant (Conrad Maldives Rangali Island, τηλ. 009606680629, από €150 το άτομο). Με διάφανα τοιχώματα και θέα 360ο στο βυθό γύρω σας, δοκιμάστε ντόπιο τόνο με μυρωδικά και φρέσκα ψάρια του ωκεανού.

12. Τοσκάνη
Για να βιώσεις την απόλυτα καλή ζωή. Το νόστιμο φαγητό, ο οίνος ο εκλεκτός, η αθωότητα του αγροτικού τρόπου ζωής και τα αναγεννησιακά τοπία, που ενέπνευσαν περί τους 300 ζωγράφους με καταγωγή την Τοσκάνη. Όλοι οι δρόμοι ξεκινούν από τη Φλωρεντία, τα φώτα του Ponte Vecchio που καθρεφτίζονται στον Άρνο και τον Δαβίδ, το ρωμαλέο αντρικό γλυπτό του Μικελάντζελο. Καταλήγουν στις απέραντες κιτρινοκόκκινες εκτάσεις με τα φημισμένα αμπέλια και τους απαλούς λόφους με τα κυπαρίσσια και τα μεσαιωνικά χωριά. Φρεσκοζυμωμένο ψωμί, prosciutto toscano και ένα ποτήρι Chianti σε μια βίλα του 1500 πάνω στους λόφους. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της καλής ζωής, τότε ποιος είναι;
Ζήστε τη ρουστίκ ατμόσφαιρα στη Villa Marsili (viale C. Battisti 13, www.villa marsili.net, τηλ. 00390575605252, από €165 το δίκλινο) στη μεσαιωνική και αρτιστίκ πόλη Cortona. Η κουζίνα της περιοχής είναι πολυποίκιλη. Πάρτε ένα μικρό δείγμα στο La Buccacia (via Ghibellina 17, Cortona, τηλ. 00390575606039, από €35 το άτομο) που στεγάζεται σε κελάρια του 13ου αιώνα: ραβιόλι με ρικότα (φρέσκο αγελαδινό τυρί, με πολύ γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή) και μανιτάρια, τιραμισού και στο τέλος κέρασμα γκράπα (παραδοσιακό ιταλικό αλκοολούχο ποτό που παράγεται από την απευθείας απόσταξη σταφυλιών με προσθήκη νερού) ή λιμοντσέλο (λικέρ με οινόπνευμα, λεμόνια, ζάχαρη και νερό).

13. Κούβα
Για να προλάβεις να νιώσεις την επανάσταση που σβήνει. Ο μύθος του Τσε αναπνέει ακόμα σε κάθε γωνιά της χώρας και στην καρδιά κάθε κατοίκου. Ο Φιντέλ Κάστρο, ο πιστός ηγέτης της Κούβας, μπορεί να μην κάνει πια δεκάωρες ομιλίες, αλλά έχει αφήσει παρακαταθήκη στη σκέψη όλων. Η φτώχεια είναι ορατή παντού, το ίδιο και η ελπίδα: «περνάμε δύσκολα, αλλά θα τα καταφέρουμε». Το αμερικανικό εμπάργκο, τα λάθη στη διοίκηση και όποια άλλη αιτιολογία μπορεί να βρει κανείς, δεν άφησαν τη ζωντανή ουτοπία να εξελιχτεί σε διαρκή πραγματικότητα. Αλλά η τροπική νύχτα είναι πάντα γλυκιά, το ντόπιο ρούμι το καλύτερο του κόσμου και το πιο σημαντικό: οι Κουβανοί φαίνεται να είναι πρόθυμοι να περάσουν δύσκολα, αλλά όλοι μαζί να τα καταφέρουν.
Μείνετε στο πιο φημισμένο ξενοδοχείο τις Αβάνας, το Hotel Nacional (calle 21 y O, Vedado, www. hotelnacionaldecuba.com, τηλ. 005378363564, από €150 το δίκλινο), όπου φιλοξενείται για λίγο καιρό ακόμα έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα 83 χρόνια του Φιντέλ Κάστρο. Δοκιμάστε ντόπιες συνταγές στο αγαπημένο στέκι του Κάστρο μετά την επανάσταση, το Castillo de Farnes (avenida de Belgica, τηλ. 005378671030, από €14 το άτομο). Η φωτογραφία του Φιντέλ με τον αδελφό του Ραούλ και τον Τσε Γκεβάρα από το 1959 είναι αυθεντική.

14. Ισλανδία
Για να χαθείς στα μονοπάτια που φωτίζει ο ήλιος του μεσονυκτίου, ανάμεσα σε άγριους γκρεμούς, ηφαίστεια και παγωμένες λίμνες-καθρέφτες. Κάποιος αλαφροΐσκιωτος με σχιστά ανοιχτόχρωμα μάτια και ανάκατα μαλλιά θα ξεπηδήσει από τους βράχους για να σου δείξει το δρόμο. Θα σου συστηθεί ως Huldufolk και θα σε βάλει να μετρήσεις τις ανάσες της Γης μέσα από τους θερμοπίδακες. Θα σε πάει βόλτα με καφέ ισλανδικό άλογο με άσπρη χαίτη για να σου δείξει πώς ο παγετώνας παντρεύεται τη λάβα. Θα σου τραγουδήσει τραγούδια της Βjork και των Sιgur Ros. Πλησιάζοντας τα πρώτα σπίτια του χωριού Έλντ Εστάρ -εδώ θα φας θαλασσινά με θέα τον Ατλαντικό– ο Huldufolk θα εξαφανιστεί, χωρίς να αφήσει ίχνη στο λασπωμένο μονοπάτι. Φτάνοντας στο χωριό, στο σκοτεινό μπακάλικο, ο Jon Por θα παίζει το βιολί του. Αν τον ρωτήσεις για τον Ηuldufolk, θα βγάλει από το συρτάρι του ένα κιτρινισμένο βιβλίο με τίτλο Ηuldufolk, οι Άνθρωποι των βράχων, δηλαδή. Έτσι λένε εδώ τα ξωτικά.
Μείνετε στο Northern Light Inn (www.northernlightinn.is) το οποίο θα σας μεταφέρει δωρεάν στο Blue Lagoon. Για φαγητό στο χωριό Έλντ Εστάρ προτιμήστε το Fjorubordid (Eyrarbraut 3, Stokkseyri, τηλ. 003544831550, από €30 το άτομο με ισλανδική vodka) και στο Ρέικιαβικ το Fish Market, όπου θα φάτε καπνιστά θαλασσοπούλια σαν ντόπιοι (Adalstraeti 12, τηλ. 00354578887, από €7 τα κυρίως). Για πληροφορίες σε σχέση με την εξερεύνηση τις ισλανδικής φύσης με άλογα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ishestar.is. Οι τιμές ποικίλουν, αλλά μια διαδρομή 5 ωρών στοιχίζει €50 το άτομο. Το βράδυ ελάτε μετά τα μεσάνυχτα στο club Nasa, όπου ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή η Bjork για να παίξει ντραμς με τους Sugarcubes (www.nasa.is ).

15. Νέα Ορλεάνη
Για να ακούσεις τζαζ σε ένα καπνισμένο, υπόγειο μπαρ με ροκανίδια στο πάτωμα. Nα πιεις southern comfort σερβιρισμένο σε κοντό, βαρύ ποτήρι, την ώρα που ο μπάρμαν σκουπίζει τα ποτήρια του κι ένας χοντρός νέγρος τραγουδά God’s Away On Business. Βγαίνοντας στην υγρή επιφάνεια της πόλης είσαι πεπεισμένος ότι ο θεός δεν βρέθηκε ποτέ εδώ. Ευτυχώς, υπάρχει ο θεός της μουσικής. Και τα θαύματα του ακούγονται παντού. Στις κιθάρες των ζητιάνων, στις jazz κηδείες, από τα μεγάφωνα, από τους καταυλισμούς που άφησαν πίσω τους οι τυφώνες. Ο ήχος από το σαξόφωνο σε πάει παντού. Στα στέκια του Τεννεσί Γουίλιαμς, στους δρόμους όπου δεν πρόλαβε να παίξει σαν παιδί ο Τρούμαν Καπότε, στην ευθεία της Highway 61 όπου ο Bob Dylan οδηγούσε μια Κάντιλακ συντονισμένη στους 90.7 FM, στα χαμαιτυπεία όπου σύχναζε ο Στάνλεϋ Κοβάλσκι. Αντί να πας με τους τουρίστες κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στο Μεγάλο Μισισιπή, προτίμησε τη βαρκάδα στα έλη, για να πετάξεις σάρκες στους κροκόδειλους μαζί με κάποιο σύγχρονο Τομ Σόγιερ. Έτοιμος πάντα να πιστέψεις ότι αυτό που είχες φανταστεί για τη Νέα Ορλεάνη είναι ακόμα εκεί.
Στο Fritzel European Jazz Pub (733 Bourbon str) παίζουν οι καλύτερες μπάντες της πόλης. Μείνετε στο Hotel Monteleone που λάτρεψε ο Χέμινγουεϊ και όπου ο Τρούμαν Καπότε καυχιόταν ότι γεννήθηκε. Ο Σκοτ, ένας από τους conierge, θα σας πει ότι στην πραγματικότητα η μητέρα του πέρασε την εγκυμοσύνη της εδώ (214 Royal str, τηλ. 0015045233341, www.hotelmonteleone.com, από €139 το δίκλινο χωρίς πρωινό). Για να ενημερωθείτε για τα μουσικά events της πόλης, αναζητήστε το Offbeat Magazine περιοδικό που διατίθεται δωρεάν σε club και café.

16. Rive Gauche, Παρίσι
Για να ερωτευτείς παθιασμένα. Για να υποδυθείς ή να αναζητήσεις τον Ζαν Πολ Μπελμοντό του Χωρίς ανάσα. Και να βολτάρεις στην αριστερή όχθη με μαύρο κουστούμι, μαύρα γυαλιά και ένα άφιλτρο Gitanes στα χείλη, έχοντας την αίσθηση ότι όλα επιτρέπονται. Όλα γύρω σου είναι ασπρόμαυρα και το ποτάμι ανατριχιάζει από τη βραχνή φωνή του Σερζ Γκενσμπούρ. Να εύχεσαι να πιάσει βροχή, για να χωθείς στο μπαρ St. Germain και να πιείς ένα ποτήρι λευκό Sauvignon Privilege. Χωρίς να βιάζεσαι. Τα φώτα του Lido και του Cinema Normandie είναι ακόμα ανοιχτά.
Κλείστε ένα από τα 10 πολύχρωμα δωμάτια του τρισχαριτωμένου Hotel Les Rives De Notre-Dame (15 Quai Saint Michel, τηλ. 003343548116, www.rivesdenotredame.com, από €213 το δίκλινο με πρωινό), όπου έγιναν τα γυρίσματα του Χωρίς Ανάσα και έμεινε ο ίδιος ο Goddard. Πιείτε καφέ στο θρυλικό Café De Flore, τόπο γένεσης φιλοσοφικών ιδεών ποτισμένων από το ελεύθερο πνεύμα του Παρισιού (172 boulevard Saint Germain, τηλ. 0033145485526).

17. Τόκιο
Για να χαθείς νύχτα στα σύνορα του μέλλοντος. Πολύχρωμα φώτα παντού, γιγαντοοθόνες και ουρανοξύστες από γυαλί και ατσάλι, που στις ταράτσες τους έχουν γήπεδα τένις, ελικοδρόμια, θερμοκήπια και εργαστήρια βιολογίας. Διάφανα ασανσέρ ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, επιγραφές νέον αναβοσβήνουν στην Takeshita street και οι άνθρωποι ακούν μουσική από το ολοκαίνουργιο i-pod της Sony που σε εμάς θα φτάσει τουλάχιστον σε ένα χρόνο. Δίπλα σου περνούν businessmen με ανθρακί κουστούμια, office ladies με αυστηρά ταγιέρ από την Omotesando -τα Champs Elysées της ιαπωνικής πρωτεύουσας- και κορίτσια με κοντές πλισέ φούστες που, όταν δεν χορεύουν τις ρομποτικές μουσικές του Hiroshi Watanabe στα club με τα φούξια λέιζερ, φουσκώνουν μαύρα μπαλόνια στο Ueno Park .Για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στον 52ο όροφο, παίρνουν το ποδήλατό τους. Συνυπάρχει και αυτό, μαζί με την φιλοσοφία ζεν, το τσάι και τις πολεμικές τέχνες δίπλα στα manga, το Mori Tower, τις γυαλιστερές λιμουζίνες της Aoyama και τα cyber freaks της Akihabara.
Τα ταξί έχουν φορτιστές στα πίσω καθίσματα με αντάπτορες για όλα τα κινητά. Αν δεν έχετε τα γιεν για ένα δωμάτιο στον πολυτελή πρωταγωνιστή του Χαμένοι στη Μετάφραση, το Park Hyatt Hotel (3-7-1-2 Nishi Shinjuku, Shinjuku-Ku, τηλ. 0081353221234, www.tokyo.park.hyatt.com, από €288 το δίκλινο), μείνετε σε ένα ipod hotel. Στο Capsul Inn θα έχετε την αίσθηση ότι διανυκτερεύετε σε καμπίνα αεροσκάφους με τηλεόραση, ραδιόφωνο και ξυπνητήρι -γιατί ο χρόνος τρέχει και ο χώρος δεν περισσεύει (6-9 Akihabara Taito-Ku, τηλ. 0081332510841, www.capsuleinn.com, από €24 το άτομο). Για χορό προτιμήστε το Yellow όπου θα πάτε μετά τα μεσάνυχτα για να ζαλιστείτε από την τέκνο και την house μουσική (1-10-11 Nishi Azabu, Minato-Ku, τηλ. 0081334790690). Για ουίσκι με συντροφιά καλοντυμένους Γιαπωνέζους πιάστε θέση στους μπορντό καναπέδες του Brilliand bar στο Keio Plaza Hotel. Αγαπημένο του Χαρούκι Μουρακάμι -δημοφιλής σύγχρονος Ιάπωνας συγγραφέας και μεταφραστής- (2-2-1 Nishi Shinjuku, Shinjuku-Ku, τηλ. 0081333458269).

18. Αγία Πετρούπολη
Για να σου διαβάσουν το πιο όμορφο μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ, μέσα σε μια ατέλειωτη μέρα και μια νύχτα που φοράει λευκό μετάξι. Το ξέρει απέξω μια μαυροντυμένη γριά με διάφανα μάτια και κόκκινο μαντήλι στα μαλλιά. Σε παίρνει και σε πηγαίνει στη σκοτεινή πλατεία Σενάγια, εκεί όπου ο Ντοστογιέφσκι συνάντησε το Ρασκολνικοφ. Σου μιλά για την εποχή που στο δέλτα Του Νέβα υπήρχαν μόνο βάλτοι, πριν πέσουν από τον ουρανό τα χρυσά παλάτια, τα αρ νουβό κτίρια, οι πλατείες, οι σκαλιστές γέφυρες, οι μελωδίες του Τσαϊκόφσκι και του Προκόφιεφ, οι πιρουέτες τις Πάβλοβα και της Ουλάνοβα, οι εκκλησίες με τους τρούλους και οι χρυσές βελόνες που τρυπούν τα πυκνά σύννεφα και τα κρατούν δεμένα πάνω από την πόλη. Με ένα φλασκί βότκα κρυμμένο στο σακάκι και ένα φουλάρι γύρω από το λαιμό τριγυρνάς στις γκρίζες περιοχές, όπου το παρελθόν μπορεί να αναγνωστεί στα ξεχασμένα σφυροδρέπανα και στα νοτισμένα χαρτόνια μέσα στα οποία κάποιος πέρασε τη νύχτα. Μετά από κάποιο μικρότερο έγκλημα, χωρίς τιμωρία.
Φάτε κρεμμυδόσουπα και μαύρο χαβιάρι με μπλίνι (μικρές πιτούλες που αλείφονται με λιωμένο βούτυρο ή/και άλλες κρεμώδεις ουσίες. Από πάνω μπορεί να μπει χαβιάρι ή άλλα ψαρικά όπως λεπτές φέτες σολομού) συνοδεία ζωντανής μουσικής στο Palkin που φιλοξένησε στα τραπέζια του τον Τσαϊκόφσκι και τον Ντοστογιέφσκι (Nevsky Prospekt 47, τηλ. 0078121035371, €12 η κρεμμυδόσουπα). Κοιμηθείτε σε ένα από τα 25 δωμάτια του Marshal, στην παλιά λέσχη της αυτοκρατορικής φρουράς (Sphalernaya 41, τηλ. 0078125799955, www.marshal-hotel.spb.ru, από €115 το δίκλινο με πρωϊνό).

19. Παταγωνία
Για να βρεθείς στο τέλος του κόσμου. Στην Παταγωνία τερματίζει ο νοτιότερος δρόμος του πλανήτη, η Route 3. Εδώ τερματίζει κάθε ταξίδι, κάθε αναζήτηση. Κάτω από τους τεραστίους παγετώνες συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες, άλλες εξηγήσεις, αλλά κρυμμένα νοήματα. Αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και το απέραντο άσπρο του πάγου, έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχοντας περάσει από τόσες διαφορετικές περιοχές, κουλτούρες, εποχές και τελικά ανθρώπους, έρχεται η ώρα να αποφάσισες: θα συνεχίσεις την περιπλάνηση ψάχνοντας αιωνίως και εναγωνίως να βρεις αυτό που δεν υπάρχει ή θα τα παρατήσεις και θα γύρισες σπίτι σου; Χαμογελάς και μόνο που τέθηκε για λίγο το δίλημμα και προχωράς προς την Ushuaia, τη νοτιότερη πόλη του κόσμου με τη βεβαιότητα ότι το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ.
Με θέα στις χιονισμένες Άνδεις και μπροστά στο κανάλι Beagle ο ξενώνας Tierra de Leyendas είναι το ιδανικό καταφύγιο στην Ushuaia, τη νοτιότερη πόλη του κόσμου (www.terradeleyendas.com.ar, τηλ. 005402901443565, από €130 το δίκλινο). Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα στο εστιατόριο Kaupe επίσης στην Ushuaia (Roca 470, τηλ. 005402901422704). Μεγάλες γαρίδες, κρέπες με θαλασσινά και σάλτσα σαφράν.

20. Διάστημα
Για να ελευθερωθείς από τα δεσμά της βαρύτητας. Ναι, ακούγεται κλισέ, αλλά μια πτήση έξω από τα όρια του πλανήτη θα είναι πάντα το όνειρο όλων όσοι μικροί θέλαμε να γίνουμε αστροναύτες. Η Γη, καθώς απομακρύνεσαι, γίνεται μπλε, μοβ και στο τέλος μαύρη. Πετώντας στην τροχιά της, με 17.000 μίλια την ώρα, το σώμα σου αιωρείται μέσα στο διαστημόπλοιο. Ο στίχος, που πόσες φορές τον έχεις νιώσει, γίνεται πραγματικότητα: «Για μια φορά ας γινόμουν γλάρος, να διώξω από πάνω μου το ηλίθιο αυτό βάρος».
Στο site www.spaceadventures.com μπορείτε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τα διαστημικά ταξίδια. Το κόστος είναι αρκετά υψηλό (οι πτήσεις ξεκινάνε από €70.000), ενώ η εκπαίδευση και η εκτόξευση γίνονται από τη διαστημική βάση Yuri Gagarin κοντά στη Μόσχα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας μέσα σε Boeing 727, σε συνθήκες εξω-γήινες (τιμή €3.460 το άτομο).

VOYAGER

Δεν υπάρχουν σχόλια: