Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η απόσταση από το επαιτείς στο απαιτείς είναι ένα έψιλον


Σήμερα προσθέτουμε στον κατάλογο τις ισονομίας και ίσης συμμετοχής στα φορολογικά βάρη τα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή με χαμηλό ποσοστό (στις παρενθέσεις) και έξω από την κλίμακα των άλλων φορολογουμένων, επειδή το κράτος είτε δεν θέλησε να πληρώσει όταν έπρεπε τις αυξήσεις στους συγκεκριμένους μισθούς, είτε θέλησε να ρουσφετολογήσει:
«Καμιά φλογέρα που να τους πέφτει δεν έχεις;»Βουλευτική αποζημίωση και αμοιβές δικαστικών, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι συνταξιούχοι. Βουλευτές και δικαστικοί «χωρίζουν» τις τακτικές τους αποδοχές από έξοδα παράστασης, συμμετοχές σε επιτροπές κ.λπ. που αθροίζονται και φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Και το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης, όμως, απολαμβάνει υψηλότερο αφορολόγητο όριο πριν να φορολογηθεί με βάση την κλίμακα.
Αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών, που ασχολούνται με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση (15%).
Έπαθλα ή βραβεία από την κατοχή και εκμετάλλευση δρομένων ίππων ιπποδρόμου (10%).
Αμοιβές σε ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα ή καλλιτέχνες από το Δημόσιο, τους δήμους, τον ΕΟΤ κ.ά. (20%).
Χρήματα για αθλητές εθνικών ομάδων από το Δημόσιο λόγω επίτευξης διεθνών στόχων και χορηγίες από ιδιωτικούς (!) φορείς (20%).
Εισοδήματα ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, προπονητών κ.ά. από την ανανέωση των συμβολαίων τους με ΠΑΕ (20%).
Όλες οι παροχές όσων εκλέγονται σε νομαρχίες και δήμους (20%).
Καθαρά κέρδη των αλλοδαπών επιχειρήσεων των οργανισμών για μελέτες και σχέδια ή έρευνες τεχνικής, οικονομικής φύσεως και τον συντονισμό εκτέλεσης τεχνικών έργων (20%).
Επιμίσθιο δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ. που υπηρετούν στο εξωτερικό (15%).
Ποσά εκτός έδρας που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ (15%).
Παροχές σε μισθωτούς προβληματικών επιχειρήσεων (10%).
Αμοιβές ιπτάμενων της πολιτικής αεροπορίας, των αξιωματικών και του κατώτερου πληρώματος των εμπορικών πλοίων (συντελεστές 15%, 3% και 1% αντίστοιχα).
Εφημερίες γιατρών ΕΣΥ και πανεπιστημιακών γιατρών (20%).
Ειδική αποζημίωση σε γιατρούς, πληρώματα ασθενοφόρων και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα (15%).
Επιδόματα και αποζημιώσεις τελωνειακών (ΔΕΤΕ), εφοριακών (ΔΙΒΕΕΤ) και εργαζομένων στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΔΕΧΕ) (κατά 50% φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 15%).
Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας σε αξιωματικούς, λιμενικούς κ.λπ. (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρύχιων καταστροφών 5%).
Αποδοχές των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες σε ελληνικά σχολεία στη Γερμανία (5%).
Τόκοι και καταθέσεις, ομολογιακά δάνεια και τίτλους που εκδίδονται από θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό (10%).
Το ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών (20%)!

Ένας λαός με ειδικές ανάγκες.
Και ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συμπαρασταθούν στα μέτρα, που (μας) παίρνει. Φυσικά, η Ν.Δ. συμφώνησε. Ενθουσιασμένη, που πρόλαβε και τον έβαλε στη θέση της.
Η Μέρκελ θα αγοράσει από την Ελβετία cd με τα ονόματα 1.500 Γερμανών πολιτών που έχουν λεφτά στις ελβετικές τράπεζες για να φοροδιαφεύγουν. Γιατί να τ' αγοράσει; Ξέρουμε έναν εδώ, που θα της το 'δινε τζάμπα. Αρκεί να έπινε καφέ μαζί της.
Α! Το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι στη διάρκεια της σφαγής στη Γάζα έριχνε οβίδες φωσφόρου, που όλοι βλέπαμε και εκείνο αρνιόταν, και τιμώρησε δύο ανώτατους αξιωματικούς με επίπληξη. Ε, δεν είπαμε να φτάσει και μέχρι τέτοιου απάνθρωπου σημείου.
Με πλαστές υπογραφές γιατρών και παραποιημένες σφραγίδες, κύκλωμα δίνει επίδομα τυφλού 300-400 ευρώ το μήνα σε άγνωστο αριθμό ανοιχτομάτηδων της περιοχής Πειραιά. Μικρό το κακό. Εδώ, πάνω από 2.000.000 τυφλοί υπάλληλοι και αγρότες παίρνουν επίδομα ανοιχτομάτη.
Επίσης, Ευρωπαίοι εταίροι αλλά και Αμερικανοί σύμμαχοι εξέφρασαν στην ελληνική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους, που δεν ψωνίζουμε τα όπλα τους. Για τα οποία, κατά την άποψή τους, έχουμε λεφτά.

Ο πρωθυπουργός προσέλαβε πέντε ξένους εμπειρογνώμονες για να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης! Οι κύριοι, των οποίων οι αποδοχές δεν έγιναν γνωστές, είναι:
* Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών στην έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.
* Richard Parker, λέκτορας δημόσιας πολιτικής, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
* Roger Wilkins, γενικός γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της κυβέρνησης της Αυστραλίας, ειδικός σύμβουλος του αυστραλού πρωθυπουργού Kevin Rudd.
* Leif Pagrotsky, βουλευτής, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Σουηδία.
* Jeoff Mulgan, τ. επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, γραφείου πρωθυπουργού, Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τις δραστηριότητές τους εικάζω ότι μέχρι να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης θα είχαν πετύχει περισσότερα αν αναλάμβαναν την κυβέρνηση.

ΥΓ Ποιοι είναι αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης των κρατών, που απ' τα τέτοια τους κρέμονται οι χώρες της Ε.Ε. σήμερα;
Είναι αυτοί, που προέτρεπαν στην αγορά μετοχών της Enron τέσσερις μέρες πριν πτωχεύσει η εταιρεία το 2001! Είναι αυτοί, που πήραν θετική στάση στην κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, που πυροδότησε τη γενική κρίση.
Είναι αυτοί, που είχαν αναβαθμίσει την Ισλανδία λίγο πριν καταρρεύσει η οικονομία της. Είναι αυτοί που κατέχουν το 90% στην παγκόσμια αγορά πιστοληπτικής αξιολόγησης (Fitch, Moody's, Standard & Poor's), όλοι με έδρα τη Ν. Υόρκη. Είναι αυτοί, που έχουν στενές σχέσεις με στελέχη των κυβερνήσεων και εταιρειών, που καλούνται να αξιολογήσουν!
Είναι αυτοί που, αντί να αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από τις χώρες και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτρέπουν με τις αξιολογήσεις τους την εφαρμογή κάθε είδους κοινωνικής πολιτικής.
Αναρωτιέται κανείς γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αξιολόγησης των κρατών της, έξω από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που εξυπηρετεί μόνο τους τραπεζίτες. Ίσως γιατί, ακριβώς, κυβερνιέται από τους τραπεζίτες.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/02/2010&s=o-kairos

Δεν υπάρχουν σχόλια: