Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Αρχίζει το ματς (μέρος 3ο)


«Η πρώτη φορά που…»

1930 (Ουρουγουάη διοργανώτρια και νικήτρια, 4-2 την Αργεντινή): το πρώτο γκολ των Παγκοσμίων Κυπέλλων το πέτυχε ο Γάλλος Λουσιέν Λοράν (17 ετών). Ο οποίος –σε ηλικία 97 ετών σήμερα- θα δει το Μουντιάλ από την τηλεόρασή του..

1934 (Ιταλία διοργανώτρια και νικήτρια, 2-1 την Τσεχοσλοβακία): Έχουμε για πρώτη φορά παράταση. Αυστρία και Γαλλία έλυσαν τις «διαφορές» τους, με την Wunderteam να κερδίζει με ένα γκολ του Γιόζεφ Μπίκαν στο 109΄.

1938 (Ιταλία νικήτρια, 4-2 την Ουγγαρία): Έπειτα από δύο Μουντιάλ, η Γαλλία γίνεται η πρώτη διοργανώτρια που έχασε ματς (και δεν βρέθηκε στον τελικό). Ήταν το 3-1 κόντρα στην πρωταθλήτρια Ιταλία.

1950 (Βραζιλία διοργανώτρια και Ουρουγουάη νικήτρια, 2-1 τη Βραζιλία): Η πρώτη συμμετοχή των Άγγλων. Η ήττα τους με 1-0 από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκε ως νίκη, καθώς στο «νησί» πίστεψαν ότι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος στο φαξ.

1954 (Ελβετία διοργανώτρια και Δ. Γερμανία νικήτρια, 3-2 την Ουγγαρία): Ασπρόμαυρη TV, έγχρωμη ζωή! Για πρώτη φορά υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση της διοργάνωσης και το Παγκόσμιο Κύπελλο λατρεύεται σε όλα τα σπίτια με τηλεόραση.

1958 (Σουηδία διοργανώτρια και Βραζιλία νικήτρια, 5-2 τη Σουηδία): Παίζουμε άμυνα. Χρειάστηκαν έξι Μουντιάλ, για να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα το 0-0 σε κάποιο αγώνα. Δράστες της λευκής ισοπαλίας Άγγλοι και… Βραζιλιάνοι.

1962 (Χιλή διοργανώτρια και Βραζιλία νικήτρια, 3-1 τη Τσεχοσλοβακία): Η FIFA παρουσιάζει τον κανονισμό της διαφοράς τερμάτων για τις περιπτώσεις ισοβαθμίας. Ένας λογικός κανονισμός που θα γυρίσει μπούμερανγκ στο μέλλον.

1966 (Αγγλία διοργανώτρια και νικήτρια, 4-2 τη Δ. Γερμανία): Ο Γκέοφ Χαρστ πετυχαίνει χατ τρικ στον τελικό. Είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στην παράταση.

1970 (Μεξικό διοργανώτρια και Βραζιλία νικήτρια, 4-1 την Ιταλία): Ο εμβληματικός Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης, αλλά και ως προπονητής.

1974 (Δ. Γερμανία διοργανώτρια και νικήτρια, 2-1 την Ολλανδία): Αν και ο κανονισμός ίσχυε από το 1970, ο Χιλιανός Κάρλος Κασέλι ήταν ο πρώτος που αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ως τότε ήταν ή κόκκινη ή τίποτα.

1978 (Αργεντινή διοργανώτρια και νικήτρια, 3-1 την Ολλανδία): Η Σρι Λάνκα ήταν η πρώτη ομάδα που –αν και είχε προκριθεί- δεν παρέστη, λόγω αδυναμίας πληρωμής του entrance fee που ορίζει η FIFA. Και στα δικά μας.

1982 (Ισπανία διοργανώτρια και Ιταλία νικήτρια, 3-1 τη Δ. Γερμανία): Για πρώτη φορά εφαρμόζεται η διαδικασία των πέναλτι. Την απολαυστική αλλά ψυχοφθόρα διαδικασία κέρδισαν τότε οι Γερμανοί στα ημιτελικά, όντας πιο εύστοχοι από τους Γάλλους.

1986 (Μεξικό διοργανώτρια και Αργεντινή νικήτρια, 3-2 τη Δ. Γερμανία): Ο Παραγουανός Γκαετάνο Ρε ήταν ο πρώτος προπονητής που αποβλήθηκε και εκδιώχθηκε προς την εξέδρα, σε ένα ματς ομίλων κόντρα στο Βέλγιο.

1990 (Ιταλία διοργανώτρια και Γερμανία νικήτρια, 1-0 την Αργεντινή): Ο 38χρονος Ροζέ Μιλά ήταν ο πρώτος παίκτης που σκόραρε σε τέτοια ηλικία. Το ρεκόρ του βελτιώθηκε 4 χρόνια αργότερα από τον ίδιο.

1994 (ΗΠΑ διοργανώτρια και Βραζιλία νικήτρια, 3-2 στα πέναλτι την Ιταλία): Ήταν ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι, με τους Βραζιλιάνους να πανηγυρίζουν το άστοχο σουτ του Ρομπέρτο Μπάτζιο.

1998 (Γαλλία διοργανώτρια και νικήτρια, 3-0 τη Βραζιλία): Λοράν Μπλαν και γκολ. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός πέτυχε το πρώτο και μοναδικό «χρυσό γκολ» στην ιστορία των Μουντιάλ, κόντρα στην Παραγουάη.

2002 (Ιαπωνία - Ν. Κορέα διοργανώτριες και Βραζιλία νικήτρια, 2-0 τη Γερμανία): Η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα ήταν οι πρώτες χώρες που διοργάνωσαν από κοινού ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Για πρώτη φορά, άλλωστε, εκτός Ευρώπης και Αμερικής.

2006 (Γερμανία διοργανώτρια και Ιταλία νικήτρια, 5-3 στα πέναλτι τη Γαλλία): Ο απρόσμενος Γκρέιαμ Πολ έδειξε τρεις κίτρινες κάρτες στον Γιόσιπ Σίμουνιτς, μέχρι να τον αποβάλει. Αν και πρόκειται για λάθος, αποτελεί ένα κωμικό ρεκόρ για τα Παγκόσμια Κύπελλα.

2010 (Ν. Αφρική διοργανώτρια και Αργεντινή –ΠΡΟΒΛΕΨΗ- νικήτρια): Το πρώτο Μουντιάλ της Αφρικανικής ηπείρου στην 80χρονη ιστορία Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: