Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Το τέλος των πάγων στο Βόρειο Πόλο


Η εικόνα του Βόρειου Πόλου χωρίς πάγους μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο στα σενάρια των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Φέτος το καλοκαίρι όμως το αδιανόητο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τις ερχόμενες εβδομάδες θα μπορεί να φτάσει κανείς άνετα στο Βόρειο Πόλο με πλοίο χωρίς να συναντήσει ίχνος παγόβουνων, όπως προβλέπουν. Πρόκειται για την πιο δραματική απόδειξη των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης, υπογραμμίζει στην εφημερίδα «The Independent» ο δόκτωρ Μαρκ Σένεζε από το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Στοιχείων για τους Πάγους. Τα στοιχεία από τις δορυφορικές φωτογραφίες που φτάνουν στο κέντρο του Κολοράντο τον τελευταίο μήνα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Το λεπτό στρώμα πάγου που απέμεινε στον Αρκτικό Ωκεανό από τη δραματική τήξη των πάγων πέρυσι το καλοκαίρι φέτος εκτιμάται πως θα εξαφανιστεί πλήρως, καθώς ήδη λιώνει με ραγδαίους ρυθμούς.
Το καλοκαίρι του 2007 οι επιστήμονες έφτασαν με παγοθραυστικά χωρίς να συναντήσουν παγόβουνα σε απόσταση περίπου 1.100 χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο, καθώς οι πάγοι στην Αρκτική ζώνη είχαν υποχωρήσει σε ρεκόρ 30ετίας. Κάλυπταν μια έκταση 4,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης των 3,4 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων σε σύγκριση με το 2000. Ένας επιστήμονας που μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Θάλασσα Μποφόρ επιβεβαιώνει την εικόνα που δίνουν οι δορυφόροι. Ο Ρον Λίντσεϊ, του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, σημειώνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τους ανέμους που θα πνέουν στην περιοχή και τις ώρες της ηλιοφάνειας. Δίνει πιθανότητες 50-50 να εξαφανιστούν πλήρως οι πάγοι μέχρι το Βόρειο Πόλο τις επόμενες εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση η τήξη ενός μεγάλου μέρους τους από την κλιματική αλλαγή θα αφήσει εκτεθειμένα τα νερά του Αρκτικού Ωκεανού στις αχτίδες του Ηλίου. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες πάγοι να γίνουν ακόμη πιο ευάλωτοι. Είναι η αρχή ενός κύκλου που δύσκολα θα αναστραφεί, όπως τονίζει ο καθηγητής Πίτερ Ουάνταμς του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Στις περσινές εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προβλεπόταν πως με τους σημερινούς ρυθμούς εκπομπών ρυπογόνων αερίων που γιγαντώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου η Αρκτική θα είναι απολύτως ελεύθερη από πάγους μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.
Μετά και τα νεότερα ανησυχητικά στοιχεία, που δείχνουν ότι φέτος το καλοκαίρι θα δούμε έστω και για λίγο ένα πέρασμα προς το Βόρειο Πόλο χωρίς πάγους, ενισχύεται το σενάριο πως αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα, ενδεχομένως και πριν από το 2020. Παρά τις διαφωνίες για το πότε θα περάσουμε το σημείο χωρίς επιστροφή, οι επιστήμονες συγκλίνουν στο εξής: Εάν δεν λάβουμε άμεσα δραστικά μέτρα για να ανατραπεί η τήξη των πάγων, οι συνέπειες θα είναι εφιαλτικές σε βαθμό βιβλικής καταστροφής για όλο τον πλανήτη.
Ελεύθερος Τύπος 28/6/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: