Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

10+1 παραλίες να τις πιεις στο ποτήρι


ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΑΠΕΛΛΑ
Σταρ ακρογιάλι. Ταξιδεύοντας στην ανατολική, απάνεμη πλευρά του Καρπάθιου πελάγους, στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, παίρνετε το δρόμο για την Απέλλα, γεμάτοι περιέργεια για την παραλία που έχει χαρακτηριστεί από τις ωραιότερες στη Μεσόγειο. Οι γύρω γκρεμοί από τα ψηλά καρπαθιώτικα βουνά σμίγουν με τα εξωτικά γαλάζια αλά Σεϋχέλλες νερά της καρτ ποστάλ αμμουδιάς.
Με πλοίο (λιμεναρχείο Καρπάθου, 22450-22227) ή αεροπλάνο (Ο.Α. Καρπάθου, 22450-22150).

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ-ΦΟΙΝΙΚΑΣ
Στον Τροπικό των Μικρών Κυκλάδων. Πάρτε το καΐκι από το λιμάνι στο Πάνω Κουφονήσι για την ξανθιά αμμουδιά του Φοίνικα με το εξωτικό θαλασσόχρωμα. Πλάστε κάστρα στην άμμο εξαιρετικής ποιότητας για γλυπτική, τιμήστε τα μαγειρευτά της ταβέρνας πάνω στο κύμα και γυρίστε περπατώντας στη Χώρα, πλάι στο απόλυτο τιρκουάζ. Must μαγιό και δυνατό αντιηλιακό, παρεό προαιρετικό.
Με Blue Star Ferries (www.bluestarferries.gr) για Κουφονήσια.

ΠΑΡΟΣ-ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ
Βουτιές στη Σελήνη. Λείοι λευκοί βράχοι που αστράφτουν στον ήλιο στήνουν αλλόκοσμο σκηνικό, που θυμίζει σεληνιακό τοπίο, στην παραλία-σήμα κατατεθέν της Πάρου, 12 χλμ. από την Παροικιά. Για να την απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο ελάτε από το απόγευμα και μετά που οι ξαπλώστρες αποσύρονται από την αμμουδιά.
Με αεροπλάνο (αεροδρόμιο Πάρου, 22840-91257) ή καταμαράν / φέρι από Ραφήνα / Πειραιά (λιμεναρχείο 22840-21240).

ΑΜΟΡΓΟΣ-ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
Απέραντο Γαλάζιο. Είναι αληθινά ή ψηφιακή πραγματικότητα τα σκανδαλιστικά τιρκουάζ νερά της παραλίας που απαθανάτισε στο σελιλόιντ ο Λικ Μπεσόν; Ελάτε στη θέση Καλογερικό για πλάνο-πανοραμίκ του Αιγαίου, όπως στη γαλλική ταινία του ‘85 που έκανε διάσημη την Αμοργό. Ύστερα κατεβείτε το μονοπάτι ως το ακρογιάλι της Αγίας Άννας, με την κουκλίστικη λευκή εκκλησία. Βουτήξτε στα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά που δρόσισαν τον Ζαν Ρενό για την απόλυτη grand bleu εμπειρία.
Με πλοίο από Πειραιά (λιμεναρχείο Αμοργού, 22850-71259).

ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ-ΒΟΥΤΟΥΜΙ
Γαλάζια ραψωδία στο Ιόνιο. Ολόλευκα βότσαλα σμιλεμένα από το κύμα, ζαχαρένια άμμος στο βυθό, εκτυφλωτικό θαλασσί και γύρω γύρω πράσινο. Το Βουτούμι δεν είναι απλώς η εξωτική παραλία που κάνει σκόνη την Καραϊβική. Είναι η απόλυτη φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού, που γίνεται στους Αντίπαξους χειροπιαστή πραγματικότητα. Θα φτάσετε με καΐκι από το λιμάνι του Γάιου στους Παξούς.
Με Ι.Χ. Αθήνα-Ηγουμενίτσα (470 χλμ. μέσω Ρίου) και με ferry για Παξούς (λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας 26650-22235).

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΧΑΛΙΚΟΥΝΑΣ
Wild Νότος. Τριάντα χιλιόμετρα νότια της Κέρκυρας περνάτε το κάστρο Γαρδικιού του 13ου αιώνα και συνεχίζετε στο χωματόδρομο. Ολική επαναφορά σε πριμιτίφ σκηνικό με αμμόλοφους, κέδρους, καλαμιές και χιλιόμετρα χαλκόχρωμης αμμουδιάς σαν να βρίσκεστε σε ερημικό νησί στη μέση του πουθενά. Στην αμμόγλωσσα που εισχωρεί στη θάλασσα, από τη μια η λίμνη Κορισσίων κι από την άλλη το Ιόνιο.
Με αεροπλάνο (αεροδρόμιο Κέρκυρας, 26610-89600) ή με ferry από Πάτρα (λιμεναρχείο Πάτρας, 2610-341002).

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΛΑΛΑΡΙΑ
Βράχοι-γλυπτά. Λες και κάποιο αόρατο χέρι πήρε καλέμι κι έχει σμιλέψει τους λευκούς βράχους στην παραλία-σύμβολο της Σκιάθου. Το καραβάκι από το λιμάνι βάζει πλώρη για το βορρά του νησιού, σλάλομ ανάμεσα στα ξερονήσια Μαραγκό, Ασπρόνησο και Τσουγκριά. Περνάτε τα λημέρια της «Φόνισσας», τη θαλασσινή σπηλιά όπου κρυβόταν από τους Γερμανούς το υποβρύχιο Κατσώνης, και συνεχίζετε για Λαλάρια, το ακρογιάλι με τα στρογγυλά βότσαλα και τα καταγάλανα νερά. Απόλαυση της παραλίας στο μάξιμουμ αν φτάσετε με δικό σας φουσκωτό, ενώ οι τουρίστες των ημερόπλοιων έχουν πάρει πια το δρόμο της επιστροφής και κυρίαρχοι στα Λαλάρια είναι μόνον οι γλάροι.
Αεροπορικώς (Ολυμπιακή 24270-22200) ή με φέρι / δελφίνι από Άγιο Κωνσταντίνο ή Βόλο.

ΧΑΛΚΗ-ΦΤΕΝΑΓΙΑ
Sweet sixteen. Στο νησάκι δυτικά της Ρόδου πάρτε φόρα με ένα σπριντ στην ξύλινη εξέδρα και βουτήξτε σε νερά τόσο διάφανα που η μάσκα είναι περιττή. Στα βραχάκια δίπλα στη χρυσή άμμο κάποιος γουλίζει χταπόδι για ουζο-μεζέ και στην ταβέρνα-σύρριζα στο κύμα η κυρα-Λευκωσία η χρυσοχέρα ετοιμάζει μαμαδίστικα φαγητά στην κουζίνα. Ο χρόνος σαν να έχει σταματήσει τότε που ήσασταν δεκάξι...
Με ΑΝΕΚ (www.anek.gr) το πλοίο φεύγει από Πειραιά στις 18.00 και φτάνει 13.35 την επομένη.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΜΗΛΙΑ
Λάμψη από Χόλυγουντ... στο «Καλοκαίρι», το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο πρωταγωνίστησε η Σκόπελος στην ταινία «Mamma Mia!», Μπορεί η Μέριλ Στριπ να είχε στήσει το μπαράκι της στην παραλία Καστάνη με το καταπράσινο νησάκι Δασιά απέναντι, αλλά εσείς περάστε δίπλα να ζήσετε τη δική σας χολιγουντιανή ιστορία στο beach bar της θεϊκής ακρογιαλιάς Μηλιά. Μπλε του κοβαλτίου τα νερά, τα πεύκα ολόκληρα να κάνουν βουτιά θυμίζοντάς σου πως είσαι ακόμα Σποράδες, όχι Τζαμάικα.
Με φέρι / δελφίνι από Άγιο Κωνσταντίνο ή Βόλο (λιμεναρχείο Σκοπέλου 24240-22180).

ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ-ΜΠΡΑΓΚΙΝΙ
Bellissima! Είναι η φράση που αναφώνησε ο Τζιάνι Ανιέλι, ο θρυλικός «avvocato» στο τιμόνι της Fiat, όταν αντίκρισε την εξωτική αμμουδιά στην ανατολική ακτή της Ερείκουσας. Ύστερα ζήτησε την τιμή για να την αγοράσει. Η παραλία, φυσικά, δεν ήταν για πούλημα κι έτσι έμεινε στη... θέση της για να τη χαρείτε αν βάλετε πλώρη για το βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά, πάνω από την Κέρκυρα. Σιμιγδαλένια άμμος, ρυτιδιασμένη από τον άνεμο, πατημασιές λαγού και γλάρων, κρινάκια της άμμου, ροζ κύματα από τα θραύσματα κοραλλιών και κοχυλιών.
Με πλοίο σε 3 ώρες από το λιμάνι της Κέρκυρας (τηλ. Λιμεναρχείου 26610-40002) ή σε 40 λεπτά από τον Άγιο Στέφανο στη βόρεια Κέρκυρα.

ΝΙΣΥΡΟΣ- ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ
The Last Frontier. Τελευταίο σύνορο πολιτισμού για όσους ταξιδέψετε στο ηφαιστειογενές νησί της Δωδεκανήσου είναι μια μικρή καντίνα μετά την ακρογιαλιά Λιες. Από δω ξεκινά το στενό δρομάκι σύρριζα στην ακροθαλασσιά και τα ηφαιστειακά βράχια με τέρμα την Παχιά Άμμο, ίσως την πιο φευγάτη παραλία του Αιγαίου. Ψιλό βότσαλο σαν ανακατεμένα μπαχαρικά και παχύ σαν να πατάς βελούδο, διάφανα νερά με αντανακλάσεις στο χρώμα της σκουριάς, free camping δίπλα στο κύμα.
Με Blue Star Ferries από Πειραιά (www.bluestarferries.gr) ή αεροπορικώς για Κω (τηλ. Αεροδρομίου 22420-56000) και συνεχίζετε με ημερόπλοιο από λιμάνι Κω ή Καρδάμαινα (λιμεναρχείο Νισύρου 22420-31222

http://www.e-tipos.com/content/Issues/2009/06/13/AGE_20090613%2016.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: