Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Δεκέμβριος 2012: η μυθολογία του φόβου


Εδώ και αρκετό καιρό ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας σκιάζεται και προβληματίζεται από κηρύγματα και προφητείες που «προαναγγέλλουν» το τέλος του κόσμου το Δεκέμβριο του 2012. Την ολοκληρωτική καταστροφή «προφητεύουν» εκδοτικοί οίκοι με στόχο το κέρδος, περιφερόμενοι στα ΜΜΕ καλόγεροι, παράδοξοι παπάδες, αλλά και καλοπροαίρετοι πολίτες.
Ανάμεσα στα αίτια της καταστροφής, που επικαλούνται διάφοροι, είναι η αναφορά σε έναν άγνωστο πλανήτη, τον Νιμπίρου, που με τις παρέλξεις του ή με μια απευθείας σύγκρουση θα καταστρέψει τη Γη και τους ανθρώπους που την κατοικούν. Ο φόβος ότι ο μυθικός Νιμπίρου έρχεται, διαδόθηκε αστραπιαία όταν το 1976 εμφανίστηκε το βιβλίο του Ζαχαρία Σίτσιν, ενός νέου Ντένικεν, με τον τίτλο «Δωδέκατος Πλανήτης». Η θεωρία του στηρίχθηκε στην ύπαρξη ενός άγνωστου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι Σουμέριοι αποκαλούσαν με το όνομα αυτό ένα δέκατο πλανήτη του ηλιακού συστήματος και θεωρούσαν πως κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο σε 3600 χρόνια. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο συγγραφέας, οι κάτοικοι αυτού του μυστηριώδους πλανήτη θεωρήθηκαν Θεοί από τους προγόνους μας και αναφέρονται ως Νεφελίμ. Οι Νεφελίμ ήρθαν (συνεχίζει ο συγγραφέας) στη Γη με μόνο στόχο την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της, όπως το χρυσό, το πυρίτιο, την ορεία κρύσταλλο, το σίδερο και το τιτάνιο. Συγχρόνως όμως ασχολούνταν και με πειράματα κλωνοποίησης των προϋπαρχόντων όντων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη ελίτ, υποταγμένη στις επιθυμίες τους.
Τι χρειάζονταν όμως το χρυσό οι εξωγήινοι; Οι κάτοικοι του Νιμπίρου είχαν σοβαρό πρόβλημα στο στρώμα του όζοντός τους (όπως εμείς σήμερα). Ο πλανήτης τους κρύωνε γρήγορα και έπρεπε να τοποθετήσουν τα χρυσά μόρια στην Ανατολή προκειμένου να ενισχυθεί η θερμότητα του Ήλιου. Η συσσώρευση χρυσού συνεχιζόταν ακατάπαυστα και κάθε 3600 χρόνια, όταν ο πλανήτης Νιμπίρου βρισκόταν στη μικρότερη απόσταση από τη Γη, ο χρυσός μεταφερόταν στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τα σενάρια των οπαδών των προηγούμενων απόψεων, ο πλανήτης Νιμπίρου και οι εξωγήινοι έρχονται το 2012. Στον ερχομό του αποδίδουν την κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων, την αύξηση της θερμοκρασίας, την αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας, τις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου της Γης, τους σεισμούς. Σύμφωνα με αυτές τις απόψεις, ο εγκληματικός για το περιβάλλον πολιτισμός μας δεν φταίει για την καταστροφή του περιβάλλοντος –για όλα φταίει ο Νιμπίρου. Οι οπαδοί της περίεργης αυτής θεωρίας τη στηρίζουν επίσης σε παραχαραγμένα αστρονομικά δεδομένα, ταυτίζοντας το Νιμπίρου με διάφορα αστρικά φαινόμενα που κατά καιρούς ανακαλύπτονται.
Αμέσως μετά την ανακάλυψη του Πλούτωνα, έγινε φανερό ότι η μάζα του νέου πλανήτη δεν ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να δικαιολογεί το σύνολο των διαταραχών που παρατηρούνταν στις τροχιές του Ουρανού και του Πλούτωνα. Έτσι οι αστρονόμοι υιοθέτησαν την άποψη ότι υπήρχε κάποιος άγνωστος, δέκατος πλανήτης, που ευθυνόταν για τις τροχιακές διαταραχές. Αν υπήρχε αυτός ο πλανήτης, θα έκανε μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 495 χρόνια και η πιο κοντινή απόσταση από εμάς θα έπρεπε να είναι 30 φορές η απόσταση που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Η δε μάζα του έπρεπε να είναι πέντε με έξι φορές η μάζα της Γης. Ο υποθετικός αυτός πλανήτης ονομάστηκε πλανήτης Χ.
Στις 14 Νοεμβρίου 2003, ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν από το Caltech, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο ευρέος πεδίου, 1,2 μέτρου, στο βουνό Πάλομαρ κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ανακάλυψε ένα ουράνιο σώμα που ονομάστηκε Σέντνα, με μέγεθος περί το 75% του Πλούτωνα που απέχει από τον Ήλιο 130 δις χλμ. Η τροχιά του είναι «περίεργα» ελλειπτική και πλησιάζει το ηλιακό μας σύστημα κάθε 10500 χρόνια. Όπως υπολογίζεται θα πλησιάσει στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο μας το 2076. Όπως είναι φανερό, ο Σέντνα δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται με το μυθικό πλανήτη Νιμπίρου, όπως διαδίδουν οι θιασώτες της καταστροφής του κόσμου το 2012. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί ωστόσο είναι πως οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει κι άλλα αντικείμενα σαν τον Σέντνα. Από το 2001, μια ομάδα που καθοδηγείται από το δόκτορα Μπράουν του παρατηρητηρίου Gemini και τον Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς του πανεπιστημίου Γέιλ, έχει βρει πάνω από 30 τέτοια ουράνια σώματα.
Η φιλοσοφία του φόβου επομένως, που προσπαθούν κάποιοι να ενσπείρουν στις καρδιές των ανθρώπων μέσω της ιστορίας της καταστροφής του κόσμου το 2012, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέθοδος υποταγής των ανθρώπινων συνειδήσεων. Ο φοβισμένος άνθρωπος είναι ένα πλάσμα έτοιμο να υπακούσει, να ανεχθεί και να παραδοθεί χωρίς αντίδραση στη ροή των γεγονότων που άλλοι του επιβάλλουν.

http://www.youtube.com/watch?v=fRK2GGJo36U&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=_pqdcf7wG3M&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=7wsAFE51lWQ&feature=related

Μάνος Δανέζης, Επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: