Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

H δίκη του Mall


Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας - και το πιο κρυφό. Ίσως γιατί σε αυτό εμπλέκονται δύο πρωθυπουργοί, επτά υπουργοί και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο...
Η υπόθεση του Mall Athens, του «μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης», επρόκειτο να εκδικασθεί σε τελευταίο βαθμό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Μαΐου. Αλλά για μία ακόμα φορά η υπόθεση πήρε αναβολή.
Μυστηριωδώς (;), ακόμα και η ύπαρξη της δίκης αποσιωπείται από τα ΜΜΕ. Όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και 9 χρόνια που το σκάνδαλο του Mall βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ίσως γιατί στη δίκη του Mall διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό.
Αν η πλευρά Λάτση χάσει, το Mall θα πρέπει να... κατεδαφισθεί ή έστω η εταιρεία Lamda να καταβάλει στο Δημόσιο πρόστιμα για κάθε αυθαίρετο τετραγωνικό (από τα 75.000...)! Οι άδειες των δεκάδων καταστημάτων και των κινηματογράφων θα ανακληθούν ή δεν θα ανανεωθούν ξανά. Οι λιγοστοί πολίτες του Μαρουσιού που πριν από 8 χρόνια ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα θα έχουν κερδίσει τον Λάτση, τον Σημίτη, τον Καραμανλή...
Όμως, εδώ παίζεται κάτι πιο μεγάλο κι από το ίδιο το σκάνδαλο. Εδώ είναι το μυστικό: Το 2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» με την αντισυνταγματικότητα του Mall, σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα ώστε να περνάει αντισυνταγματικές διατάξεις χωρίς να μπορεί το ΣτΕ να τις κρίνει. Από τότε, η εξωφρενική πατέντα δουλεύει συνέχεια, στην ουσία καταργώντας το ΣτΕ: χθες εκτροπή Αχελώου, σήμερα Βοτανικός, αύριο ίσως Ασωπός.
Αυτό διακυβεύεται στη δίκη του Mall: Θα επιβιώσει το ΣτΕ, η μόνη δημόσια αρχή που μπορεί να σταματάει τις εκάστοτε κρατικές αυθαιρεσίες; Ή θα χάσουμε οι πολίτες ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα προστασίας που μας απέμεινε....
294.000.000 € ήταν η ζημιά του ΟΕΚ από τη μεταβίβαση της έκτασης του Mall. Δεν το λέμε εμείς. Έτσι αποφάνθηκε πριν μερικές μέρες ο 6ος Τακτικός Ανακριτής. Για να δούμε, θα το γράψουν τα ΜΜΕ;
Μετά από ανάκριση που κράτησε τέσσερα χρόνια, ο 6ος τακτικός ανακριτής ανακριτής άσκησε δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του πρώην ΔΣ του ΟΕΚ. Είχε προηγηθεί μήνυση του Μαρουσιώτη Δορύλαου Κλαπάκη, η οποία κατατέθηκε από τη δικηγόρο Κατερίνα Ψάλτη, εναντίον της διοίκησης του ΟΕΚ, για την απευθείας μεταβίβαση των 43 στρεμμάτων του ΟΕΚ (έκταση στην οποία χτίστηκε το Mall) στην εταιρεία Lamda.
Κατηγορούμενοι είναι οι: Άγγελος Οικονομόπουλος (ο πρόεδρος του ΟΕΚ που, κατά μία εκδοχή, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή δεν υπέγραφε την παραχώρηση), Φώτης Αγαδάκος (αντιπρόεδρος του ΟΕΚ, αυτός που υπέγραψε τελικά την παραχώρηση), Ιωάννης Πασούλας, Φυλίτσα Παγουροπούλου, Γρηγόρης Πελωριάδης, Παναγιώτης Καρακατσάνης, Κωνσταντίνος Εγγλέζος, Όλγα Κατσίποδα, Γεώργιος Δρίκος, Κωνσταντίνος Γούλας, Κωνσταντίνος Κουλόπουλος, Νικόλαος Καυκάλας, Πέτρος Γιαννουλόπουλος.
Πώς όμως προέκυψε, κατά τον ανακριτή, η ζημιά των 294 εκατ. ευρώ;
Η αρχική συμφωνία του 2001, βάσει της οποίας ο ΟΕΚ θα παραχωρούσε τα 43 στρέμματα, προέβλεπε (μεταξύ άλλων πολλών) ότι το εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαζόταν θα είχε έκταση 26.000 τ.μ. και ότι ο ΟΕΚ θα λάμβανε το 50% των καθαρών κερδών σε περίπτωση που θα προέκυπταν οφέλη από μεταφορά συντελεστή.
Τελικά όμως, το εμπορικό κέντρο που η Lamda κατασκεύασε, αντί για 26.000 τ.μ., έφτασε τα 75.000 τ.μ., διαφορά δηλαδή 49.000 τ.μ. Και ο συντελεστής δόμησης, ως γνωστόν, γνώρισε διαδοχικές αλλαγές.
Ιδού τώρα ο αριθμητικός υπολογισμός της ζημιάς του Οργανισμού:
Ο ανακριτής υπολογίζει στις 12.000 ευρώ την αξία του τετραγωνικού μέτρου στην περιοχή. Συνεπώς, έχουμε: 49.000 τ.μ. x 12.000 ευρώ = 588.000.000 είναι τα επιπλέον ωφελήματα της Lamda σε σχέση με την αρχική συμφωνία. Σύμφωνα όμως με τη συμφωνία, ο ΟΕΚ έπρεπε να λάβει το μισό αυτών των ωφελημάτων, δηλαδή 588.000.000 / 2 = 294.000.000, που φυσικά ουδέποτε έλαβε από τη Lamda…
Η ζημιά του Δημοσίου δεν είναι η μόνη αμαρτία του τριγώνου ΟΕΚ - Lamda - Malll. Σε άλλο ποστ του Facthemall, παρουσιάζουμε αναλυτικά και για πρώτη φορά την υπόθεση, εστιάζοντας στα 6 πιο κραυγαλέα σημεία της. Μια υπόθεση, που επίσης αγνοήθηκε προκλητικά από τα ΜΜΕ. Είναι αλήθεια πως, αντίθετα με το υπόλοιπο σκάνδαλο του Mall, επεισόδιά της έχουν σποραδικά αναφερθεί στον Τύπο, χωρίς όμως κάθε φορά να φαίνεται ότι το σκάνδαλο ΟΕΚ αφορά το Mall και την εταιρεία Lamda! Εξαίρεση αποτελεί το ρεπορτάζ του Χρήστου Μέγα στην Ελευθεροτυπία, το 2006, σχετικά με τον υπολογισμό του τιμήματος του οικοπέδου.
Προσοχή: Η ζημιά των 300 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο, στην οποία κατέληξε ο ανακριτής, δεν έχει καμία σχέση με τις καταγγελίες του σημερινού πρωθυπουργού το 2003 στη Βουλή για «υπεραξίες 140 δισ. που χαρίστηκαν» στη Lamda. Η νέα εξέλιξη αναφέρεται στον ΟΕΚ και τη μεταβίβαση της έκτασης των 43 στρεμμάτων στη Lamda, ενώ η παλιότερη στην τροπολογία της Β. Παπανδρέου το 2002 με την οποία άλλαξε ο συντελεστής δόμησης… Αν αθροίσουμε τα δύο ποσά (όπως υπολογίζονται από τον Κ. Καραμανλή και τον 6οανακριτή) φτάνουμε κοντά στα 700 εκατ. ευρώ… Πόσο τελικά θα φτάσει ο λογαριασμός;
Πώς είναι δυνατόν μια τόσο σοβαρή υπόθεση, με εμπλεκόμενους τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς και των δύο κομμάτων εξουσίας, τον πλουσιότερο και την πλουσιότερη Ελληνίδα, να έμεινε για τόσα χρόνια κρυφή;
Όσο χτιζόταν το Χωριό Τύπου, το σκάνδαλο του Mall δεν «έπαιξε» ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Μετά τους Ολυμπιακούς, έπαιξε κατ’ επανάληψη. Όχι πλέον ως Χωριό Τύπου, ούτε ως σκάνδαλο, αλλά ως το υπέρλαμπρο εμπορικό κέντρο της Lamda, το πρώτο Mall στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Για τις παρανομίες, τη διαπλοκή και το ίδιο το αυθαίρετο ούτε κουβέντα. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ είχε γυρίσει σκηνές στο Mall, δεν έπαιξε ποτέ το ρεπορτάζ στην εκποµπή του.
Ούτε πάνελ στα δελτία ειδήσεων στήθηκαν, ούτε μεταμεσονύχτιες πολύωρες τηλεδίκες, ούτε η αφρόκρεμα της ερευνητικής δημοσιογραφίας έκανε τον κόπο να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Στις εφημερίδες, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αλλά παρόλα αυτά αποκαρδιωτική. Σποραδικά δημοσιεύματα εδώ και κει, χωρίς όμως καμία εφημερίδα να αναδείξει την υπόθεση στο μέγεθος που της αρμόζει. Και όμως το σκάνδαλο δεν ήταν κρυφό. Συζητήθηκε έντονα στη Βουλή, προκάλεσε ιστορικές δικαστικές αποφάσεις ενώ πτυχές του ήταν και είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Αλλά δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο ως τα τηλεοπτικά δελτία ή τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων…
Εξαίρεση στην οµερτά αποτέλεσαν ορισµένα υποδειγματικά δηµοσιεύµατα. Εκτός από τα εκτενή δημοσιεύματα της ΓΑΛΕΡΑΣ (τεύχη 4, 5, 6, 43), ας απαριθμήσουμε όσα έχουμε εντοπίσει:
Το εξαιρετικό ρεπορτάζ των Μπιτσαξή και Τρουβά “Αυθαιρεσίες ολυμπιακών προδιαγραφών” δημοσιεύτηκε στην «Εποχή» σχεδόν ταυτόχρονα με αυτό της ΓΑΛΕΡΑΣ. Ο Τάσος Τέλλογλου αφιερώνει ένα κεφάλαιο του βιβλίου του «Η πόλη των Αγώνων» σε όσα έγιναν στο ολυμπιακό Μαρούσι. Ο (παλιός) Ελεύθερος Τύπος πρώτος (σε ένα αναλυτικό του ρεπορτάζ) μίλησε για το «το µεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης». Οι δύο εφημερίδες της Αριστεράς, ο Ριζοσπάστης και η Αυγή, ήταν μάλλον οι μοναδικές από τον ημερήσιο τύπο που παρακολούθησαν με συνέπεια την υπόθεση ενώ δημοσιεύματα είχαμε εντοπίσει και στο (κλειστό πλέον) ΑΝΤΙ. Το (παλιό) Ποντίκι ξεσκέπασε «το κόλπο με τον ΟΕΚ».
Η Καθημερινή είναι η μόνη μεγάλη εφημερίδα που κατά καιρούς καταπιάστηκε με την υπόθεση, αφιερώνοντας ρεπορτάζ στις πιο δημόσιες πλευρές του: σταχυολογούμε αυτά για τον “περίεργο” διαγωνισμό του Δήμου Αμαρουσίου , για τις απίστευτες καταγγελίες στη Βουλή για την τροπολογία Β. Παπανδρέου, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τη νομοθετική παράκαμψή τους, τις διαφορές με την υπόθεση του Βοτανικού - όλα αυτά όμως κυρίως προ της έλευσης της ΝΔ στην εξουσία.
Στην Ελευθεροτυπία, ξεχωρίζουμε τέσσερα μοναχικά αλλά σημαντικά δημοσιεύματα.
Της Αφροδίτης Πολίτη ένα εξαιρετικό κείμενο που στραπατσάρει «την εικόνα του θαυμαστού γυάλινου μεγαθηρίου», περιέχοντας ταυτόχρονα περιεκτικές αναφορές στο ίδιο το σκάνδαλο. Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη για τα «νομικά προβλήματα του Mall παρά τα εγκαίνια». Της Βάνας Φωτοπούλου με ξεκάθαρο (πράγμα σπάνιο) τίτλο «ΣτΕ: Στην Ολομέλεια η συνταγματικότητα του The Mall» για τη δικαστική τροπή που πήρε το ζήτημα τις αρχές του 2008 με την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια.
Του Στάθη Σταυρόπουλου για την πρόσφατη καταδίκη Τζανίκου - αν και το συμπέρασμά του Στάθη μάς βρίσκει αντίθετους. Γράφει μεταξύ άλλων: «Ούτε ο κ. Λάτσης ούτε ουδείς άλλος μπορεί να φιμώσει όλες τις εφημερίδες! Μην αυτοραγιαδοποιούμεθα. Και πάντως κάτι τέτοια είναι υπερβολές».
Αν o “Παυλίδης”, ο “Ζαχόπουλος”, το “Βατοπέδι” αξίζουν χιλιάδες δημοσιεύματα, εκατοντάδες πρωτοσέλιδα, πώς γίνεται η μιντιακή κάλυψη του Mall, μετά από 7 χρόνια δραματικών εξελίξεων, να περιορίζεται σε μία χούφτα δημοσιεύματα αλλά σε κανένα πρωτοσέλιδο;
Αν θέλετε η δίκη του Mall να πάψει να είναι μυστικό, αν θέλετε να σπάσει επιτέλους η ομερτά των ΜΜΕ, μάθετε περισσότερα (με ντοκουμέντα και υλικό που αποδεικνύει τα παραπάνω και για πρώτη φορά δημοσιεύεται) στο www.facthemall.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: