Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μία μέρα χωρίς λεφτά: Η Αθήνα δωρεάν


Υπάρχει μία ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καταναλωτισμού, κατά την οποία (υποτίθεται πως) δεν αγοράζουμε τίποτα –αλλά απολύτως τίποτα. Αν σας λέει κάτι μόνο αμυδρά, είναι γιατί στην Ελλάδα δεν υποστηρίζεται από καμπάνιες, και φυσικά δεν εφαρμόζεται σχεδόν καθόλου. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, με νωπές ακόμα τις μνήμες παγκόσμιων πρωτοτυπιών του τύπου «διακοποδάνειο», θεωρεί αδιανόητο να περάσει μία μέρα χωρίς να ξοδέψει έστω λίγα χρήματα. Κι όμως, μπορείτε άνετα να περάσετε –και μάλιστα καλά– μία ολόκληρη μέρα χωρίς να αγοράσετε τίποτα.
Μία λύση είναι να μαζέψετε την παρέα στο σπίτι, να αυτοσχεδιάσετε gourmet συνταγές με ό,τι υλικό έχετε στο ψυγείο όπως όλοι οι σεφ που τιμήθηκαν με αστέρια και βραβεία ευρεσιτεχνίας, να παίξετε επιτραπέζια, ή να δείτε όλα τα στοιβαγμένα από τις κυριακάτικες εφημερίδες μηνών DVD. Αλλά αυτό το ξέρετε. Εκείνο που δεν ξέρετε είναι ότι μπορείτε να κάνετε αμέτρητα πράγματα εκτός σπιτιού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ.
Βάλτε στοίχημα με τον εαυτό σας ότι μπορείτε να περάσετε καλά μία ολόκληρη ημέρα χωρίς λεφτά, αφήστε το πορτοφόλι σπίτι και πάρτε τους δρόμους της Αθήνας. Άλλωστε, μένοντας σπίτι, θα ξοδεύατε χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρωί…
Από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου, όλες οι Κυριακές είναι ημέρες ελεύθερης εισόδου στα μουσεία –εξαιρείται, όπως θα μαντέψατε, το Μουσείο της Ακρόπολης– και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Εφοδιαστείτε με χάρτες και αθλητικά και εξερευνήστε, επιτέλους, τον Κεραμεικό, την Αρχαία Αγορά και τους Αέρηδες.
Πάρτε τα πιτσιρίκια / ανιψάκια / παιδιά φίλων σας, και επισκεφτείτε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (http://www.hcm.gr/), στην Πλάκα. Οι εκθέσεις είναι ενδιαφέρουσες, ακόμη και για ενήλικες και η είσοδος πάντα δωρεάν. Το μουσείο λειτουργεί από τις 10.00 μέχρι τις 14.00 από Τρίτη έως Παρασκευή, και από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 Σάββατο και Κυριακή.
Φτιάξτε σαντουιτσάκια, βάλτε σε ένα καλαθάκι ό,τι έχει περισσέψει από το χθεσινοβραδινό δείπνο, μαζί με όσα φρούτα έχετε στο ψυγείο και, όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει, επισκεφθείτε τα πανέμορφα αθηναϊκά πάρκα που η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων (επιμένει να) αγνοεί: την Καισαριανή, το Άλσος Συγγρού, το Πάρκο Αντώνη Τρίτση, τον λόφο του Φιλοπάππου, και τον πρόσφατα σουλουπωμένο Εθνικό Κήπο.

Μεσημέρι…
Πεινάσατε, με όλες αυτές τις βόλτες; Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ωραιότατους, gourmet και εντελώς δωρεάν μπουφέδες. Αρκεί να μάθετε, με σύμμαχο το Google και τη στήλη «Νέα» των sites μουσείων και υπουργείων, πού γίνεται η επόμενη συνέντευξη τύπου. Η ώρα είναι λίγο πολύ ίδια, κατά τις 12.00-13.00 το μεσημέρι, και η διαδικασία απλή: εφευρίσκετε ένα μέσο το οποίο υποτίθεται πως εκπροσωπείτε (μπορεί κάλλιστα να είναι το blog σας), δηλώνετε το όνομα και το mail σας για να σας ενημερώνουν για τις επόμενες συνεντεύξεις τύπου, κάθεστε και ακούτε μερικά βαρετά ή ενδιαφέροντα νέα, ανάλογα με τον φορέα που έχετε επιλέξει να τιμήσετε με την παρουσία σας, και εν συνεχεία «τιμάτε» και τον μπουφέ του –ναι, πάντα υπάρχει μπουφές. Όποιος είπε «ντροπή», να σκεφτεί αν θα έλεγε το ίδιο βλέποντας τόνους καναπεδάκια με πατέ σολομού να καταλήγουν στα σκουπίδια, και μετά να σηκώσει το χέρι.
Λέγεται lunch street party, και είναι απλό: διοργανώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά κανόνα Κυριακές, από μια ομάδα παιδιών που πραγματικά και έμπρακτα αγαπά την πόλη. Μαζεύεται πλήθος κόσμου, σε διαφορετικό σημείο της πόλης κάθε φορά, ο καθένας φέρνει ό,τι θέλει –φαγητό, φρούτα, ποτά, παιχνίδια, μουσικά όργανα– μαζί με την καλή του διάθεση, κι όταν τελειώνει το πάρτι ο χώρος έχει γίνει αγνώριστος. Δεντροφυτεύσεις, καθαρισμοί, καλλωπισμοί είναι μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα. Ακούγεται υπέροχο; Είναι ακόμα καλύτερο όταν το ζεις. Λεπτομέρειες για την επόμενη διοργάνωση στο blog του Lunch Street Party (http://lunchstreetparty.blogspot.com/).

Απόγευμα…
Η πάλαι ποτέ εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στο 42 της Φωκίωνος Νέγρη, είναι εδώ και τέσσερα χρόνια ένας χώρος (πολυ)πολιτισμού. Καθημερινά, από τις 19.30 έως τις 23.00 εδώ συμβαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως προβολές ταινιών, μαθήματα ξένων και μη γλωσσών, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, και άλλα πολλά.
Το Nosotros στα Εξάρχεια μάλλον δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: είναι μακράν ένας από τους καλύτερους πολύ-πολιτιστικούς πολύ-χώρους στην Αθήνα. Εκθέσεις ζωγραφικής, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακά γλέντια και άλλα πολλά τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ (http://www.nosotros.gr/online/index.php?option=com_gcalendar&view=gcalendar&Itemid=71), διοργανώνονται καθημερινά στους χώρους του, στο 66 της οδού Θεμιστοκλέους.
Τα μορφωτικά ινστιτούτα των πρεσβειών (Γαλλικό Ινστιτούτο, Θερβάντες, Γκαίτε κλπ) τα γνωρίζετε σίγουρα, αλλά μέχρι τώρα τα σνομπάρατε ως «κουλτουριάρικα». Βάζουμε στοίχημα ότι μία μόνο επίσκεψη αρκεί για να αλλάξετε γνώμη. Οι εκδηλώσεις τους περιλαμβάνουν προβολές ταινιών που δύσκολα θα πετύχετε να προβάλλονται οπουδήποτε αλλού, εικαστικές εκθέσεις και μουσικά αφιερώματα που ξεφεύγουν κατά πολύ από το mainstream ρεύμα –αλλιώς δε θα έχρηζαν προβολής από μορφωτικά ινστιτούτα. Ξεπεράστε τον «βαρύ» τίτλο τους, και συμπεριλάβετε τα στα favorites του υπολογιστή, για να ενημερώνεστε τακτικά για τις εκδηλώσεις τους. Θα εκπλαγείτε.

Βράδυ…
Τσεκάρετε συχνά sites όπως τα www.forfree.gr, www.jaba.gr και www.tzaba.gr  για δωρεάν παραστάσεις και εκδηλώσεις.
Προτιμάτε σινεμά; Το nouvelle Decadence (Εμμ. Μπενάκη 87, Εξάρχεια, τηλ. 210 3813685) υπόσχεται να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε το ιστορικό στέκι της Βουλγαροκτόνου, με πολλά ενδιαφέροντα δωρεάν αφιερώματα, προβολές, πάρτι και εκπλήξεις.
Παρόμοια μέθοδος δωρεάν σίτισης με εκείνη του μεσημεριανού σας, με extra bonus πολιτιστικό ενδιαφέρον, είναι εκείνη που πριν μερικά χρόνια (τότε που ο λούμπεν τρόπος ζωής ήταν ντροπή, σκεπτικό που μας οδήγησε όλοι ξέρουμε που) βαφτίστηκε με την μάλλον σκωπτική ταμπέλα του «εγκαινιάκια». Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτετε ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον για την τέχνη ή να διαβάσετε τον οδηγό του in2life για το πώς να το προσποιηθείτε και να ξέρετε πού γίνονται κάθε εβδομάδα τα εγκαίνια, τα οποία όπως όλοι ξέρουμε πλαισιώνονται εννιά φορές στις δέκα από εξαιρετικούς μπουφέδες. Χρήσιμο ακόμη κι αν δεν έχετε σκοπό να χαλάσετε τη δίαιτά σας: η είσοδος στις εκθέσεις την ημέρα των εγκαινίων είναι σχεδόν πάντα δωρεάν, και κανείς δε θα σας ρωτήσει ποιος είστε, όπως στην περίπτωση της συνέντευξης τύπου.
Και για να κάψετε τις θερμίδες του gourmet μπουφέ …ποδηλατάδα, κάθε Παρασκευή βράδυ. Λεπτομέρειες θα βρείτε σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life, αλλά να θυμίσουμε τα βασικά: παίρνετε το δικό σας ή ένα δανεικό ποδήλατο και κατευθύνεστε κατά τις 22.00 στον σταθμό του Θησείου, απ’ όπου ξεκινάτε παρέα με 500+ άλλους ποδηλάτες, να καλύψετε με το πάσο σας μια διαδρομή 30 έως 60 χιλιομέτρων, εντός της Αττικής.

Περί μετακινήσεων…
Ωραία όλα αυτά, θα σκέφτεστε, αλλά πώς θα πάω από το σπίτι μου στο μουσείο / την συνέντευξη τύπου / την Κυψέλη / τα Εξάρχεια χωρίς να ξοδέψω χρήματα; Οι κάτοχοι ποδηλάτων προφανώς έχουν τη λύση έτοιμη. Οι υπόλοιποι, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε:
Κάρτα απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ. Θα την βγάλετε τις πρώτες μέρες του μήνα, πληρώνοντας 35 ευρώ, και θα «βγάλετε» τα έξοδά της περί τις 17 του μήνα, πηγαίνοντας στο γραφείο και επιστρέφοντας καθημερινά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επομένως, αν η «μέρα χωρίς λεφτά» σας είναι, για παράδειγμα, στις 20, η μετακίνησή σας θα είναι, ουσιαστικά, δωρεάν.
Περπάτημα. Θυμάστε; Εκείνο το σπορ που εξασκείτε σε κάθε ταξίδι στο εξωτερικό, περπατώντας χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων χωρίς καν να το καταλαβαίνετε και ξεχνάτε εντελώς με το που επιστρέφετε στην Αθήνα. Ναι, ξέρουμε, δεν είναι η πιο φιλική για τους πεζούς πόλη. Να μαντέψουμε και ότι δεν ανακυκλώνετε επειδή δεν έχετε κάδο ανακύκλωσης κοντά στο σπίτι;
Test drive. Αρκετά χρόνια πριν, πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων μας επέτρεπαν να πάρουμε το αυτοκίνητο το πρωί και να το επιστρέψουμε το βράδυ. Τα χρυσά εκείνα χρόνια παρήλθαν ανεπιστρεπτί, και πλέον ορισμένες εταιρείες δεν διαθέτουν καθόλου υπηρεσία test drive, κάποιες μας επιτρέπουν να κάνουμε τρεις κύκλους το τετράγωνο με τον αντιπρόσωπό τους στο κάθισμα του συνοδηγού και λίγες δίνουν το αυτοκίνητο της επιλογής τους –εκείνο που χρήζει περισσότερης προβολής– για μερικές ώρες solo οδήγησης. Ας όψεται. Τηλεφωνήστε σε μερικές αντιπροσωπείες, για να ρωτήσετε ποιο αυτοκίνητο μπορείτε να οδηγήσετε και για πόσο.

http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/articles/192602/article.aspx?singlepage=1



Δεν υπάρχουν σχόλια: