Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Καλή τύχη Αλέξη, και εις ανώτερα ΣΥΝ


Γύρισε σελίδα ο ΣΥΝ με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος. Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοικτή Πόλη» Αλέξης Τσίπρας, σε ηλικία μόλις 33 χρόνων, εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία (70% έναντι 30% του Φώτη Κουβέλη) νέος πρόεδρος του Συνασπισμού.
Το τολμηρό κυβερνητικό όραμα του Αλέκου Αλαβάνου -για μια κυβέρνηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού με επίκεντρο την Αριστερά- και ο στόχος που έθεσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο για μία «νέα μεταπολίτευση από τα κάτω», σφράγισαν τις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ ταυτόχρονα μια νέα γενιά -«των τριαντάρηδων»- έκανε δυναμικά την εμφάνισή της.
Σαν για να επισφραγίσει τη νέα ώθηση του ΣΥΝ, το βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ καταγράφει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και την πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων - με σαφές προβάδισμα της ΝΔ.
Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες -η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% και το ΠΑΣΟΚ 35%-, ενώ καταγράφεται και σε αυτήν τη δημοσκόπηση η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι τρίτο κόμμα με 11,5%, αφήνοντας στην 4η θέση το ΚΚΕ με 7,5%, ενώ ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει το 4,5%..
Η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ και το ρευστό πολιτικό σκηνικό αποτυπώνονται στη μέτρηση, καθώς σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 55%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31%.
Σημειώνεται ότι μόλις τρεις στους δέκα πολίτες έχουν αρνητική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα για το ΠΑΣΟΚ σχεδόν επτά στους δέκα ερωτώμενους εξέφρασαν αρνητική άποψη.
Σύμφωνα με την εκτίμηση που γίνεται σε ό,τι αφορά τις έδρες στη Βουλή -εάν είχαμε την Κυριακή εκλογές-, η ΝΔ θα είχε 143 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 94, ο ΣΥΡΙΖΑ 31, το ΚΚΕ 20 και ο ΛΑΟΣ 12 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και σήμερα παρουσιάζουν σημαντική πτώση των εκλογικών τους ποσοστών, η ΝΔ από το 42% στο 38,5% και το ΠΑΣΟΚ από το 38% στο 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: