Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Οδηγός επιβίωσης στη ζέστη


Τα πρώτα άλματα του υδραργύρου στρεσάρουν τον οργανισμό μας, που δεν έχει ακόμα συνηθίσει να εκτίθεται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Το σώμα μας ιδρώνει χάνοντας νερό από το απόθεμά του για να κρατήσει τη θερμοκρασία του δέρματος σταθερή, ενώ για τον ίδιο λόγο η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει περισσότερο αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα. Αποτέλεσμα; Αισθανόμαστε κουρασμένοι, «αποστραγγισμένοι» από ενέργεια. Σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, μάλιστα, που δεν διαθέτουν τις άριστες προσαρμοστικές ικανότητες των υγιών ατόμων (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς με καρδιοπάθειες, ενδοκρινοπάθειες, πνευμονοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη) η απότομη εκτόξευση του θερμομέτρου στο «κόκκινο» μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές.
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου και ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας δίνουν στο δεκάλογο που ακολουθεί. Πολύτιμες συμβουλές - αντίδοτο στη ζέστη για όσους πάσχουν από κάποια ασθένεια και όλους εκείνους που χαίρουν άκρας υγείας:
Αυξήστε την πρόσληψη υγρών για να αποφύγετε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης που είναι πολύ υπαρκτός σε τέτοιες συνθήκες. Αναλόγως των θερμοκρασιών που επικρατούν και του βαθμού της σωματικής σας δραστηριότητας θα χρειαστείτε από έξι ποτήρια νερό (1.200 ml) μέχρι και τρία λίτρα την ημέρα για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας. Τα υγρά πρέπει να είναι και δροσερά ώστε να χαμηλώνουν και τη θερμοκρασία του σώματος, προστατεύοντας έτσι από τη θερμοπληξία.
Καλύτερη πηγή υγρών παραμένει το νερό, ενώ ακολουθούν οι φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς την προσθήκη έξτρα ζάχαρης, το χαμηλό σε λιπαρά γάλα ή το ξινόγαλα και τα δροσερά αφεψήματα βοτάνων σαν το παγωμένο τσάι. Αποφύγετε ωστόσο το αλκοόλ και τα ποτά ή ροφήματα με άφθονη καφεΐνη, σαν τον καφέ, που εντείνουν την αφυδάτωση.
Εμπλουτίστε το καθημερινό σας μενού με φρούτα και λαχανικά σαν το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, το αγγούρι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι πολύ πλούσια σε νερό.
Για να αποφύγετε τη δυσπεψία και να μην επιβαρύνετε τις λειτουργίες του οργανισμού, μειώστε ελαφρά την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη αντικαθιστώντας ένα γεύμα της ημέρας με μια φρέσκια σαλάτα. Για να γίνει πιο θρεπτική, μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή εκτός από λαχανικά και πηγές πρωτεϊνών, όπως αβγό βραστό, τυρί, κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή τόνο σε κονσέρβα άλμης. Εξίσου νόστιμες σαλάτες μπορείτε να φτιάξετε με όσπρια σαν τα μαυρομάτικα φασόλια αλλά και κρύα ζυμαρικά. Εναλλακτικά προτιμήστε μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι χαμηλό σε λίπος και φρέσκα φρούτα εποχής.
Αποφύγετε επιμελώς τα βαριά πιάτα καθώς και τη μεμονωμένη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε καθένα από αυτά. Προτιμήστε τα μικρά συχνά γεύματα (από τέσσερα έως έξι την ημέρα) που χορταίνουν χωρίς να επιβαρύνουν την πεπτική λειτουργία.
Δροσιστείτε μεταξύ δύο γευμάτων με μια ή δύο «μπάλες» παγωτού, αλλά θυμηθείτε ότι η υπερκατανάλωσή του παχαίνει. Από όλα τα είδη παγωτού προτιμήστε το απλό σε γεύση βανίλια που δίνει μέχρι 150 θερμίδες ανά «μπάλα» και αποφύγετε τα τύπου παρφέ ή όσα περιέχουν σιρόπι, ξηρούς καρπούς και κομμάτια σοκολάτας ή καραμέλας, καθώς έχουν αυξημένη θερμιδική αξία. Πιο φτωχά σε θερμίδες είναι και τα σορμπέ, που δεν περιέχουν λίπος, αλλά αρκετή ποσότητα ζάχαρης. Εναλλακτικά απολαύστε με μέτρο τα light παγωτά και αποφύγετε τις υπερβολές γιατί τα υποκατάστατα που περιέχουν έχουν διαρροϊκή δράση.
Καταναλώστε το κυρίως γεύμα της ημέρας το βράδυ που η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε πιο ανεκτά επίπεδα, ώστε να είναι και πιο εύκολο το μαγείρεμα. Προτιμήστε το ψάρι από το κόκκινο κρέας και αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα τηγανητά, τα αλατισμένα και τα καυτερά καρυκεύματα, που οδηγούν σε υπερπαραγωγή θερμότητας και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης φροντίστε να μεσολαβούν τουλάχιστον τρεις ώρες από την κατανάλωση του φαγητού μέχρι τον ύπνο.
Αν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο, αυξήστε τις άμυνες της επιδερμίδας σας εκ των έσω καταναλώνοντας άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως το β-καροτένιο. Άριστες πηγές του περιλαμβάνουν το καρότα, τα κολοκυθάκια, τα ροδάκινα, το σπανάκι και όλα τα χόρτα.
Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις του οργανισμού σας και αποφύγετε να εκτίθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πολύ θερμό περιβάλλον. Για να βγείτε έξω ντυθείτε με ανάλαφρα ρούχα από φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι που δεν κολλούν στο σώμα και αφήνουν την επιδερμίδα να αναπνέει. Χρειάζεστε επίσης καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ακόμα και αν πρόκειται να περπατήσετε στους δρόμους της πόλης.
Για μικρές περιόδους καύσωνα που διαρκούν μέχρι τρεις ημέρες δεν θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δόση των φαρμάκων σας, αν ακολουθείτε κάποια αγωγή. Ωστόσο με την έλευση του καλοκαιριού και τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με το γιατρό σας καθώς πολλά φαρμακευτικά σχήματα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Ελεύθερος Τύπος 29-5-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: