Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου


Ξεκινάει απόψε το 21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (τυπικά ξεκίνησε χθες με την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» στον κινηματογράφο «Απόλλων»). Όπως πάντα, αν και λιγότερο πληθωρικό απ' τ' άλλα φεστιβάλ του φθινοπώρου, είναι επικεντρωμένο στο σινεμά της ηπείρου μας, πλην ελάχιστων εκλεκτών εξαιρέσεων.
Με τη φετινή διοργάνωση, το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας που ξεκίνησε το 1988 με αφορμή την ανακήρυξη της χρονιάς εκείνης από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο ως «Χρονιά Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης», μπαίνει στην τρίτη δεκαετία ζωής του και όπως κάθε χρόνο, στο επίκεντρο βρίσκεται η παραγωγή της Γηραιάς Ηπείρου.
Στις 11 μέρες της διάρκειας του 21ου Πανοράματος, περισσότερες από 80 ταινίες από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους «Απόλλων Cinemax Class» (9-19 Οκτωβρίου) και «Μικρόκοσμος Filmcenter» (9-15 Οκτωβρίου).
Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές, διαγωνίζονται για το βραβείο της «Ελευθεροτυπίας» και το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI), ενώ, επιτροπή νέων, από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» θα απονείμουν το δικό τους Βραβείο Κοινού.
Στο τμήμα «Σε πρώτη προβολή», με ταινίες σε avant-premiere από διάφορα διεθνή φεστιβάλ, το Πανόραμα θα προβάλει περισσότερες από 20 ταινίες, ανάμεσά τους και οι:
«Ήρεμο Χάος» του Αντονέλο Γκριμάλντι (από το φεστιβάλ Βερολίνου) με τον Νάνι Μορέτι και τη Βαλέρια Γκολίνο, «Περί Τυφλότητος» του Φερνάντο Μεϊρέγιες (από το φεστιβάλ Κανών), διασκευή του μυθιστορήματος του Χοσέ Σαραμάνγκο, με τη Τζουλιάν Μουρ, «12», ριμέικ του αμερικανικού δικαστικού θρίλερ «Οι 12 Ένορκοι» από τον Ρώσο Νικίτα Μιχάλκοφ, «Pride and Glory» με τους Έντουαρντ Νόρτον-Κόλιν Φάρελ, η επίμαχη ταινία «Σκιές» του Σκοπιανού σκηνοθέτη Μίλτσο Μαντσέφσκι, κ.α..

ΣΕΞ & ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Πανοράματος έχει για τίτλο «Σεξ και έρωτας στον κινηματογράφο» και παρουσιάζει μια μεγάλη επιλογή ταινιών (με μερικές πολύ σπάνιες) που καταπιάνονται με διάφορες πτυχές του έρωτα: από τον «τρελό» έρωτα που ύμνησαν οι σουρεαλιστές μέχρι την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα καθώς και τις διάφορες πτυχές του σεξ (ετεροφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, σαδομαζοχισμός, κ.ά.). Ανάμεσα στις ταινίες και οι:
• «Χρυσή εποχή» του Λούις Μπουνιουέλ. Το ανεπανάληπτο αριστούργημα του σουρεαλισμού, η «Χρυσή Εποχή», που γύρισε το 1930, αποτυπώνει το μίσος των σουρεαλιστών για το κατεστημένο, την εκκλησία, την πατρίδα και το κράτος, μέσα από αλλόκοτες εικόνες και σύμβολα.
• «Γκότο, το Νησί του Έρωτα» του Βαλέριαν Μπορόβτζικ, μια αισθησιακή, σουρεαλιστική παραβολή για την απολυταρχική κυβέρνηση ενός απομονωμένου νησιού, η οποία καταλύεται από πόθο και προδοσία.
• «Blonde Venus» του Τζόζεφ φον Στέρνμπεργκ, με τη θεϊκή Μάρλεν Ντίτριχ, στο ρόλο μιας πρώην τραγουδίστριας σε νυχτερινό κλαμπ και νυν νοικοκυράς, η οποία αποφασίζει να ανανεώσει τη καριέρα της ως τραγουδίστρια όταν ο σύζυγός της χρειαστεί χρήματα για μία σωτήρια εγχείρηση.
• «Πίτερ Ίμπετσον» του Χένρι Χάθαγουεϊ, με τον Γκάρι Κούπερ, ένα ονειρικό σμίξιμο του έρωτα με την αγάπη, των ονείρων με την πραγματικότητα, του χώρου με τον χρόνο. Ο αρχιτέκτονας Ίμπετσον προσλαμβάνεται από τον Δούκα του Towers για να σχεδιάσει ένα κτίριο, ανακαλύπτοντας όμως στην πορεία πως η Δούκισσα, δεν είναι άλλη τον παιδικό του έρωτα.
• «Τζίλντα» του Τσάρλς Βίντορ, με την Ρίτα Χέιγουορθ, σε ένα ρόλο που καθόρισε όσο λίγες τα σεξ απίλ πρότυπα του 20ου αιώνα. Στην Αργεντινή, ο τζογαδόρος Τζόνι Φάρελ, συμμετέχει σε μια ληστεία και αφού διασώζεται από τον πλούσιο ιδιοκτήτη καζίνο, Μπέιλιν Μάντσον, γίνεται το δεξί του χέρι. Ο Μπέιλιν παντρεύεται την Τζίλντα, μια πρώην ερωμένη του Τζόνι και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν ο νιόπαντρος σύζυγος εξαφανίζεται.
• «Maitresse» του Μπαρμπέτ Σέντερ. Ένας διαρρήκτης εισβάλλει στο σπίτι μιας επαγγελματίας «αφέντρας» και καταλήγει να δουλεύει γι’ αυτήν.
• «Big Bang, A Juvenile Love» του Τακάκι Μίικε, μία ομοερωτική, δραματική ταινία φυλακής, ένα σύνολο χορογραφημένων συμβολισμών, υπό συνθήκες απόλυτης κινηματογραφικής ελευθερίας.
• «Blind Beast» του Γιασούζο Μασουμούρα. Ένας εκ γενετής τυφλός γλύπτης με υπέρ-αναπτυγμένη την αίσθηση της αφής, ερωτεύεται το άγαλμα ενός μοντέλου, φοβούμενος όμως ότι εκείνη δε θα δεχτεί να του ποζάρει την κλείνει στο εφιαλτικό του στούντιο για μια ακραία παρέλαση φετιχιστικών και σαδομαζοχιστικών παθών η απεικόνιση των οποίων εντυπωσιάζει με την τόλμη της.
• «A Hole in My Heart». Η τολμηρή ταινία του Λούκας Μούντισον, εξιστορεί την ιστορία ενός ερασιτέχνη σκηνοθέτη πορνό που καλεί σπίτι ένα βίαιο bodybuilder και μια εκκολαπτόμενη πορνοστάρ. Οι τρεις τους, θα φτάσουν στην απόλυτη σεξουαλική υπερβολή, με τον προβληματικό γιο του οικοδεσπότη να παρακολουθεί από το δωμάτιό του.
• Επιλογή από τις ταινίες του Αμερικανού πειραματικού σκηνοθέτη Κένεθ Άνγκερ, εκ των θεμελιωτών του Queer Cinema, στον οποίο και είχε αποδοθεί ο τίτλος του «πάπα της αμερικανικής avant garde σκηνής».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα αφιερώματα:

• «Η Επόμενη Μέρα» με ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά και με οικολογικά και μελλοντολογικά προβλήματα: «La Jetee» του Κρις Μαρκέρ, «Ουλτσχάν» του Φόλκερ Σλέντορφ, «Οι 12 Πίθηκοι» του Τέρι Γκίλιαμ, «Kes» του Κεν Λόουτς, κ.ά.
• «Δεύτερη Ευκαιρία», με ένα ζευγάρι σπουδαίων ταινιών που υποτιμήθηκαν από κοινό και κριτική: «Η Καλύτερη Παρέα» του Ρόμπερτ Ολτμαν και «The Wayward Cloud» του Τσάι Μινγκ-Λιανγκ.
• Αλέν Κορνό – αφιέρωμα στο διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη που έχει προσφέρει μερικά κλασικά φιλμ νουάρ όπως το κουαρτέτο των «Ο Σκληρός Νόμος του Επιθεωρητή
• Ελληνικό σινεμά φαντασίας: Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα που απαρτίζεται από μια επιλογή χαρακτηριστικών ταινιών: «Ο Φόβος» του Κώστα Μανουσάκη, «Τα Σημάδια της Νύχτας» του Πάνου Κοκκινόπουλου, «Βιοτεχνία Ονείρων» του Τάσου Μπουλμέτη, «Στη Σκιά Του Φόβου» του Γιώργου Καρυπίδη, «Η Νύχτα με τη Σιλένα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου, «Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαϊδη, κ.ά.

Ανάμεσα στους φετινούς τιμώμενους του Πανοράματος θα είναι και οι σκηνοθέτες Κεν Λόουτς και Αλέν Κορνό, όπως και οι Έλληνες Διονύσης Φωτόπουλος και Μάνος Ζαχαρίας.

21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου από την Ελευθεροτυπία.
9-19 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Απόλλων Cinemax Class και Μικρόκοσμος Filmcenter.

Καλή θέαση.

http://www.panoramafest.com/newsdetails.php?id=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: