Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

11η Σεπτεμβρίου 2001: η μέρα που άλλαξε τον κόσμο


Oκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από την επίθεση στη Νέα Υόρκη
Η Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001, είχε ξεκινήσει σαν μια μουντή και μάλλον βαρετή μέρα. Το μόνο αξιοσημείωτο ήταν ότι εκείνη την ημέρα άνοιγαν τα σχολεία ενώ ξεκινούσε το Big Brother και οι παίκτες ζούσαν την πρώτη μέρα του...εγκλεισμού τους. Ξαφνικά στις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα η είδηση ότι ένα μικρό αεροπλάνο χτύπησε τον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη μας «ξύπνησε» όλους. Όλοι κόλλησαν στις τηλεοράσεις χωρίς φυσικά να καταλάβουν τι έχει γίνει ακριβώς. Οι πληροφορίες ήταν μπερδεμένες και μιλούσαν για ένα μικρό αεροπλάνο που πιθανότατα από μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος έπεσε πάνω στον πύργο.
Θυμάμαι ακόμα έναν συνάδελφο στο γραφείο να κάνει πλάκα όταν στις 16:03 είδαμε σε ζωντανή μετάδοση το δεύτερο Boing να... κεντράρει τον νότιο πύργο και να συντρίβεται πάνω του. Εκεί όλοι κατάλαβαν πως τα γεγονότα της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου 2001 θα άλλαζαν τον κόσμο. Στις 16:37 ένα τρίτο αεροπλάνο πέφτει στο πεντάγωνο ενώ στις 17:03 το τέταρτο και τελευταίο συντρίβεται στην Πενσυλβάνια αφού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του και να πέσει στο Καπιτώλειο. Ο κόσμος βλέπει σε ζωντανή μετάδοση, την κατάρρευση του νότιου πύργου στις 16:59 και 29 λεπτά μετά το τέλος των Δίδυμων Πύργων με την πτώση και του βόρειου. Σκηνές Αποκάλυψης και όλος ο πλανήτης κολλημένος στην οθόνη να κοιτάζει με κομμένη την ανάσα. Ο... γίγαντας πιάστηκε στον ύπνο και δέχθηκε επίθεση στην καρδιά της αυτοκρατορίας του.
Ο Μπους μαθαίνει τα νέα διαβάζοντας παραμύθια σε ένα σχολείο και μάλιστα δεν σταματάει. Λίγες ώρες αργότερα μιλάει για πόλεμο, υπόσχεται εκδίκηση και καθορίζει τον άξονα του κακού. Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Πόλεμος με το Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001 και δύο χρόνια μετά επίθεση στο Ιράκ. Ο εχθρός έχει όνομα και πρόσωπο. Είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, πρώην φίλος των ΗΠΑ και πλέον ο άνθρωπος που επιχείρησε να επιτεθεί στην ενδοχώρα της υπερδύναμης και τα κατάφερε. Η οργάνωση του, Αλ Κάιντα, οργάνωσε την επίθεση που τελικά κόστισε τη ζωή σε πάνω από τρεις χιλιάδες άτομα, εκείνη την ημέρα και έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 120.000 χιλιάδων ανθρώπων ως σήμερα.
Οκτώ χρόνια έχουν περάσει και τα ερωτηματικά που έχουν γεννηθεί είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί. Δεκάδες οι θεωρίες συνομωσίας που διαθέτουν τόσο σοβαρά στοιχεία ώστε σε κάνουν να σκέφτεσαι μήπως τελικά τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Δύο πόλεμοι που μαίνονται ακόμα και δύο χώρες (Αφγανιστάν και Ιράκ) που έχουν διαλυθεί. Ο Μπιν Λάντεν παραμένει, όπως τον γνωρίσαμε, ένα πρόσωπο σε βίντεο με κακή εικόνα όπου μιλά κουνώντας το δάχτυλο του και το μόνο που μπορείς να καταλάβεις είναι η λέξη «Αμερίκα». Ο Μπους έφυγε, ο Ομπάμα ήρθε και η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι η φυλακή του Γκουαντάναμο κλείνει. Τρομοκράτες, νέοι σταυροφόροι και ο κόσμος να φοβάται όταν βλέπει ξεχασμένες σακούλες και βαλίτσες. Η Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξε τον κόσμου και κάνοντας έναν απολογισμό, οκτώ χρόνια μετά, είναι βέβαιο πως επέφερε μόνο δεινά σε δεκάδες σημεία του πλανήτη.

http://www.aek365.gr/article.php?id=19101
http://www.youtube.com/watch?v=kv4s3fn8jDc

Δεν υπάρχουν σχόλια: