Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Προχθές το βράδυ στα Εξάρχεια: Ημουν κι εγώ (περίπου) εκεί


Αν δεχτούμε ότι ο διάβολος κρύβεται όντως στις λεπτομέρειες έχω να προσθέσω κάποιες για το βράδυ της Τετάρτης στα Εξάρχεια.
Όλα έγιναν στην παρουσίαση του (τολμηρού, παρεμπιπτόντως) βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη «η αριστερά και ο κακός λύκος – το γαμώτο ενός αριστερού», στην οποία συμμετείχαν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κουμάνταρος, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Μήνας και ο Αλέξης Τσίπρας. Τους αναφέρω με την σειρά που μίλησαν εκείνο το βράδυ καθότι ήμουν αυτός που συντόνιζε τη συζήτηση.
Η ατμόσφαιρά ήταν ωραία στο Φλοράλ, οι περισσότεροι έπιναν καφέ και λίγοι «αριστερά ποτά». Φτηνά ουίσκι, νερωμένες βότκες και που και που κανένας «Μύθος». Συγκέντρωση 50άρηδων δηλαδή, αν εξαιρέσεις τον Τσίπρα – εμένα βέβαια – και λίγους νεαρούς που ξεφύλλιζαν βιβλία στο κάτω αίθουσα.
Η συζήτηση κράτησε από τις 7.30 μέχρι τις 9 και μετά από λίγο και αφού τελείωσαν οι πολλές χειραψίες, εγώ με τον Τσίπρα βγήκαμε στον αέρα της Θεμιστοκλέους. Νέα φιλιά για τον Πρόεδρο Αλέξη ο οποίος όταν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από τις αγκαλιές των μεσήλικων συντροφισσών του, έφυγε προς τα πάνω ενώ εγώ κατηφόρισα προς τα κάτω.
Μετά από μια σύντομη στάση στον αντιεξουσιαστικό Νοσότρος και μια συζήτηση για το «δόγμα Χρυσοχοίδη» έξω από τον Κάβουρα, πλησιάζοντας στο παρκάκι που κάποτε ήταν γκαράζ, έπεσα πάνω σε μια συμπλοκή ρουτίνας «μπάτσων και κουκουλοφόρων».
Ο συνηθισμένος πετροπόλεμος, στην Μεσολογγίου βέβαια, έδωσε το έναυσμα στις διμοιρίες να βγουν από τις γωνίες τους και να «αναπτυχθούν» στην πλατεία ενώ δόθηκε σήμα στις νεοσύστατες μηχανοκίνητες ομάδες με τα παπάκια «να σπεύσουν στο σημείο».
Σε δευτερόλεπτα τα Εξάρχεια μεταμορφώθηκαν σε «Aπόδραση απο τη Νέα Υόρκη» ή, μάλλον, Grand Theft Auto4. Τότε ήταν που 8 μοτοσικλετιστές με κράνη και επιγονατίδες, είχαν την φαεινή ιδέα να μπουν στο Φλοράλ και να αρχίζουν να μετράνε με τα μάτια τους θαμώνες οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ξεμείνει από την παρουσίαση του αριστερού βιβλίου.
Μετά από αποδοκιμασίες και αφού δεν είχαν και τίποτα να κάνουν, οι «μπάτσοι» βγήκαν στο πεζοδρόμιο. Εκεί, ανάμεσα στο Βοξ και το Φλοράλ συνελήφθησαν τότε 2 πιτσιρικάδες, 16 – 17 χρονών, που είχαν «ύποπτη» κοψιά. Νέα «ου» και νέες αψιμαχίες με τους αριστερούς που είχαν θυμηθεί τα νιάτα τους μέχρι την στιγμή που ο Δημήτρης Παπαχρήστος έπιασε το κράνος ενός μοτοσικλετιστή λέγοντας περίπου «εγώ δεν φοράω μάσκα βγάλε και εσύ το κράνος να δούμε το πρόσωπο σου». «Προσαγωγή κύριος» ήταν η απάντηση του κρανοφόρου ο οποίος την επόμενη στιγμή βρέθηκε περικυκλωμένος από μεσήλικους κυρίως που προσπαθούσαν να του εξηγήσουν «ποιος είναι ο Παπαχρήστος».
Το ίδιο σε μορφή ερωτήματος επανέλαβε πολλές φορές στους δεσμώτες του –μαζί με διάφορα κοσμητικά- και ο ίδιος ο συγγραφέας χωρίς βεβαίως να πάρει απάντηση. Νομίζω μάλιστα ότι όσοι φώναζαν «αφήστε τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου» μπέρδευαν ακόμη περισσότερο τους 25άρηδες αστυνομικούς, οι οποίοι προφανώς το μόνο Πολυτεχνείο που ήξεραν, ήταν αυτό που καταλαμβάνουν συχνά οι «αναρχικαί ομάδες».
Τέλος πάντων με τα πολλά οι δυο «ύποπτοι» πιτσιρικάδες, ο Παπαχρήστος και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σ. Δαματόπουλος – ο οποίος συνελήφθη μέσα στην αναμπουμπούλα των διαμαρτυριών - οδηγήθηκαν στα περιπολικά που είχαν σταθμεύσει στην πάνω γωνία της Εμμανουήλ Μπενάκη. Άγνωστο γιατί ένα λεπτό αργότερα οι καρανοφόροι επέστρεψαν στο καφε-βιβλιοπωλείο και σε στιλ «κάτι ξεχάσαμε» συνέλαβαν –φορώντας του μάλιστα χειροπέδες- τον δημοσιογράφο Στέλιο Ελληνιάδη.
Ο Στέλιος ήταν ο μόνος που είχε κινηματογραφήσει τις προηγούμενες συλλήψεις καθότι οι κάμερες των καναλιών είχαν φύγει με την αποχώρηση του Τσίπρα.
Είχε δεχτεί μάλιστα τον έλεγχο μοτοσικλετιστή - «γιατί κινηματογραφείς κύριος»- είχε δείξει την δημοσιογραφική του ταυτότητα και την είχε γλυτώσει. Τώρα γιατί ο ασπρομάλλης πλέον Ελληνιάδης, με το μπεζ σακάκι του, φάνηκε ύποπτος στους 25αρηδες μπατσούληδες ο θεός και η ψυχή τους. Ίσως με τα τόσα που έχουν ακούσει για τους παππούδες της τρομοκρατίας να πήραν τα μυαλά τους αέρα και να πίστεψαν ότι αυτό το βράδυ θα έρθει η μια επιτυχία μετά την άλλη.
Αυτά λοιπόν έγιναν στα Εξάρχεια «εκείνο το βράδυ».
Τα υπόλοιπα - απελευθερώσεις και δηλώσεις- συνέβησαν όπως ακριβώς τα μετέδωσαν τα κανάλια.
Σταύρος Θεοδωράκης

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=268&reftab=37&t=%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B8%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%AC%CE%B4%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%95%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1:-%CE%97%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%28%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%85%29-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: