Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Απεργούμε: δεν θα περάσει (Ελευθεροτυπία 12/12/2007)


Στη σημερινή γενική απεργιακή κινητοποίηση κατά της πολιτικής της, η κυβέρνηση αντιπαραθέτει τις χαφιεδοκάμερες που θα είναι ανοικτές για να παρακολουθούν και να καταγράφουν, με εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις και πρωτοβουλίες, προς εξυπηρέτηση της κατασταλτικής πολιτικής βούλησης.

Δεν πρόκειται να πτοηθούν και να τρομοκρατηθούν οι απεργοί διαδηλωτές από τα μέτρα του αστυνομικού κράτους που αναβιώνει η κυβέρνηση, μέτρα εποχών του αλήστου μνήμης δεξιού κράτους και παρακράτους.

Όπως έχουν προγραμματίσει οι συνδικαλιστές θα χλευάσουν με χάπενινγκ τον «Μεγάλο Αδελφό» του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Σήμερα όλες μαζί οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας διαδηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους όχι μόνο στα αντικοινωνικά μέτρα για το ασφαλιστικό, αλλά και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι σήμερα η αρχή της καταιγίδας των αντιδράσεων και της εκδήλωσης δυσφορίας και για την ανεργία, την ακρίβεια, την κατεδάφιση κοινωνικών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση των υπηρεσιών που υποχρεούται να παρέχει το κράτος στους πολίτες του, την αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αισθάνονται οι πολίτες -εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άντρες, γυναίκες και νέοι- ότι εμπαίζονται από μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με παχυλές υποσχέσεις ότι δεν θα θιγούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, που τα πέτυχαν με πολλούς αγώνες και επί πολλά χρόνια.

Πιστεύουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ότι θα πετύχουν σήμερα τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων. Θα τη μετρήσει η κυβέρνηση με το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» και προφανώς θα θελήσει να την προσπεράσει.

Είναι η μεγάλη πρόβα η σημερινή γενική απεργία. Έρχεται και η συνέχειά της. Δεν πρόκειται να εκτονωθεί το κύμα της οργής, που μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνική έκρηξη αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να αναζητήσει λύσεις με συναίνεση και πραγματικό διάλογο.

Θα αντιληφθούν σήμερα οι εκφραστές της σκληρής νεοφιλελεύθερης, ανάλγητης πολιτικής, ότι δεν περνάει ο αυταρχισμός της νεοδημοκρατικής εξουσίας. Την απορρίπτουν οι πολίτες με την αποφασιστικότητα που χαρακτήριζε πάντα τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Δεν περνάει αυτή η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική ούτε μέσα στην κυβερνητική παράταξη, όταν αντιδρούν και οι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία συνδικαλιστές, αλλά και κοινωνικές τάξεις, στις οποίες έχει υψηλά ποσοστά εκλογικής πελατείας το κυβερνητικό κόμμα.

Έχει διογκωθεί το μέτωπο των αντιδράσεων από τις κυβερνητικές αστοχίες και προχειρότητες, από την εμμονή σε λύσεις οδυνηρές και ατελέσφορες, που οδηγούν σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια τους πολίτες. Αν δεν ακούσει τη φωνή της οργής σήμερα η κυβέρνηση, θα υποχρεωθεί να την ακούσει στα επόμενα απεργιακά ραντεβού. Η πολιτική της δεν θα περάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: