Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Βλαβερές συνέπειες από το Bluetooth και το ασύρματο τηλέφωνο


Η κατάχρηση του Bluetooth ακουστικού στα κινητά τηλέφωνα αλλά και η χρήση του ασύρματου τηλεφώνου μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα, όσοι χρησιμοποιούν το ασύρματο τηλέφωνο μία ώρα κάθε ημέρα, επί μια δεκαετία, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν κακοήθη όγκο στην πλευρά του εγκεφάλου που το χρησιμοποιούν.

Από την άλλη πλευρά, κινδύνους εγκυμονεί και ο συνδυασμός της διαρκούς επαφής του Bluetooth με το αυτί.

Έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων καταλήγει στο ότι οι ακτινοβολίες ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμάτων που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν σαφώς τον κίνδυνο του καρκίνου των σιελογόνων αδένων.

Οι κίνδυνοι να αναπτύξει κάποιος καρκινικό όγκο στους αδένες αυτούς είναι σχεδόν κατά 50% υψηλότεροι μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν συχνά κινητά τηλέφωνα (22 ώρες το μήνα), σύμφωνα με την έρευνα αυτή που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου της Αμερικανικής Επιθεώρησης Επιδημιολογίας.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν οι χρήστες τοποθετούν τη συσκευή στο ίδιο αυτί ή αν δεν διαθέτουν ακουστικό ή αν βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει σχέση αιτιότητας ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και την ανάπτυξη όγκων στους σιελογόνους αδένες».

Σε μια ομάδα 460 ασθενών, 58 εξ αυτών ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους και 402 καλοήθεις όγκους στους σιελογόνους αδένες. Την έρευνα χρηματοδότησε η Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: