Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Το καλόπαιδο και το κωλόπαιδο


Το καλό παιδί
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Αδάμ που χου (ναι, τόοοοσο αρχή). Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα καλού παιδιού. Είχε την Εύα από δίπλα του να του τρίβεται και να του λέει «Μα Αdam, baby, μήπως να το δοκιμάζουμε και τούτο το ωραίο το μηλαράκι, δες τι τρυφερό που είναι». Τίποτα αυτός, δεν σκάμπαζε καθόλου. Βλέπετε, το καλό παιδί δεν σπάει ποτέ τους κανόνες.
Ξεχωρίζουν από μακριά: Συνήθως είναι μέτριοι (μα πολύ μέτριοι) στην εμφάνιση. Ως και δεν βλέπονται καθόλου. Δεν πολυασχολούνται με σπορ και αθλοπαιδιές και αν ασχολούνται παίζουν πάντα με τους κανόνες. Ή είναι από αυτούς που θα ξεμείνουν τελευταίοι και δεν τους θέλει κανείς στην ομάδα. Μπορεί να είναι καλοί μαθητές, geeks τελείως. Φοράνε συμμαζεμένα ρουχαλάκια, το μαλλί είναι πάντα κομμένο, η εμφάνιση περιποιημένη. Σπορτεξάκι, τίμπερλαντ μποτάκι, τζιν (σιδερωμένο με τσάκιση), φουτεράκι, πουκάμισο (καρό). Ζώνη δερμάτινη στο τζιν, ζελέ στο μαλλί.
Ίσως να είναι κοινωνικοί, αλλά δεν ανήκουν ποτέ μα ποτέ στις in/hot κλίκες. Έχουν φίλες, πολλές μάλιστα, και σίγουρα γουστάρουν κάποια από αυτές, αλλά σχεδόν ποτέ δεν τολμούν να της τα ρίξουν. Δεν καταλαβαίνουν γιατί μα γιατί δεν μπορούν να χτυπήσουν την γκόμενα που θέλουν. Και όχι, δεν θέλουν την αριστερίζουσα ταγαροφορούσα με το γυαλί ταρταρούγα που τους γουστάρει. Θέλουν, αυτήν, την hot γκόμενα, που ρίχνεται στην αγκαλιά τους αφού πλαντάξει στο κλάμα για τον γκόμενο της και τους αναφωνήσει «Είσαι ο καλύτερος μου φίλος!». Δεν μπορούν να καταλάβουν τι προτιμάει σ’ εκείνο το κωλόπαιδο που την έχει στο φτύσιμο συνέχεια. Αυτοί, ναι, τα καλά παιδιά, είναι σοβαροί, ώριμοι, μετρημένοι, σταθεροί, θα της φερθούν με σεβασμό και εκτίμηση, θα την κοιτάνε στα μάτια, ακόμα και αν τους μιλάει για τις νέα μόδα στις ανταύγειες, θα την προσέχουν, στα ώπα ώπα θα την έχουν, βασίλισσα!
Μα αυτό που δεν μπορούν να δουν είναι ότι είναι βαρετοί. Και αυτό, είναι το μόνο που δεν είναι το κωλόπαιδο. Ω ναι, ξέρουν για τα κωλόπαιδα, τους έχουν δει να τους παίρνουν την δόξα (και τις γκόμενες). Μου είπαν κάποτε ότι ακόμα και τα καλά παιδιά μπορούν να κρύβουν μια κόλαση μέσα τους. Λάθος φίλε μου. Η μόνη κόλαση που κρύβει μέσα του το καλό παιδί, είναι αυτή της ανασφάλειας και του συμπλέγματος κατωτερότητας. Ω ναι, μπορεί να τα ξεπεράσει αυτά κάποτε, λίγη μόρφωση και λίγη κουλτούρα και μπόλικα φράγκα μόνο θέλει. Ποτέ όμως δεν θα ξεπεράσει τον αιώνιο του αντίζηλο, το κωλόπαιδο, που του έκλεψε την γκόμενα.

Το κωλόπαιδο
Το κωλόπαιδο που λέτε, είναι το φίδι, στην ιστορία μας με τον Αδάμ και την Εύα. Είναι το παιδί που στο σχολείο είχε το μακρύ ατημέλητο μαλλί που έχει να δει μπαρμπέρη κάτι χρόνια, είναι το παιδί που δεν ξυρίζεται. Φοράει δερμάτινα, και χαϊμαλιά, έχει μηχανή, ακούει hard rock ή indie rave μουσική, παίρνει αποβολές συνέχεια, καπνίζει, πίνει, τρυπημένα αυτιά, τατουάζ, κοπάνες. Βλέμμα βαθύ και μυστηριώδες. Είναι αυτός που όλες οι μαμάδες λένε στα κορίτσια τους ότι πρέπει να αποφύγουν. Και εδώ έχουμε ένα από τους λόγους που τον θέλουν όλες οι κοριτσούδες: Είναι απαγορευμένος.
Είναι ψαγμένος όμως, μάγκας και παιχταράς. Θα μπορούσε να είναι και ο πρόεδρος του 15μελούς μικρός. Είναι χωμένος παντού σε ότι σκηνικό παίζει, ξέρει όλους τους κανόνες και 1000 και ένα τρόπους για να τους σπάσει. Είναι τσογλάνι. Δεν έχει κανένα ενδοιασμό να παίξει βρόμικα αν το απαιτεί η κατάσταση και αν θα κερδίσει κάτι. Και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που τον θέλει η γκόμενα: Νομίζει ότι μπορεί να τον αλλάξει και να το φέρει στον ίσιο δρόμο.
Το κωλόπαιδο είναι πανέξυπνος, και καπάτσος και θα χωθεί όπου θελήσει. Αν θελήσει. Μπορεί να καταλήξει CEO σε πολυεθνική, καθηγητής πανεπιστημίου, μεγαλοδικηγόρος, πολιτικός ή πρόεδρος indie music εταιρίας.
Ή απλά, μπορεί να αυτοκαταστραφεί. Και αυτός είναι ο τρίτος λόγος που καίγεται γι’ αυτόν η γκόμενα. Γι αυτή την μαύρη ζοχαδιασμένη ψυχή του. Νομίζει, ότι μπορεί να τον σώσει.
Το κωλόπαιδο δεν είναι βαρετός. Δεν είναι σαν τους άλλους. Η γκόμενα που βγαίνει μαζί του, ποτέ δεν ξέρει τι την περιμένει. Βλέπεις με το καλό παιδί, ξέρει πως θα πάνε σινεμά, και μετά σ’ ένα πολύ καλό μπαράκι. Ξέρει που, πως, πότε. Και ξέρει ότι είναι ασφαλής μαζί του. Το κωλόπαιδο, θα την πάρει τηλέφωνο τελευταία στιγμή όταν εκείνη θα δουλεύει μανιωδώς την παρουσίαση για το μίτινγκ της και θα της πει να κατέβει τώρα κάτω, περιμένει με την μηχανή αναμμένη. Θα ξεκινήσουν για συναυλία σε υπόγειο και κατεστραμμένο μαγαζί για να ακούσουν κάποιους που ναι μεν δεν τους ξέρει τώρα ούτε η μάνα τους αλλά του χρόνου θα είναι οι νέοι Arctic Monkeys. Θα γνωρίσουν κάτι άλλα παιδιά εκεί που θα τους καλέσουν σ’ένα underground party, και θα καταλήξουν να βλέπουν την ανατολή του ήλιου στο Σούνιο αγκαλιασμένοι πάνω στην μηχανή.
Και αυτός είναι ο τέταρτος λόγος που τον γουστάρει: Είναι επαναστάτης (ακόμα και χωρίς αιτία). Σπάει όλα τα κατεστημένα, ξεπερνά τα τετριμμένα συντηρητικά όρια της μπουρζουαζίας. Η ζωή είναι μια περιπέτεια μαζί του, όπως στις ταινίες και στα βιβλία και την ρουφάει όλη, δεν αφήνει σταλιά.
Και μετά, η γκόμενα μπορεί να μην ξανακούσει απ΄το κωλόπαιδο για κανά μήνα. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Και θα σκυλιάσει, θα θυμηθεί πως τον καλοκοιτούν οι άλλες γκόμενες και πως παίζει αυτουνού το ματάκι. Αυτός είναι ο πέμπτος λόγος που τον γουστάρει: Θέλει να έχει αυτό που δεν μπορεί να έχει. Αν ήταν εύκολος, πρόχειρος, πάντα διαθέσιμος (σαν το καλό παιδί) θα τον έφτυνε αμέσως.
Και κάθε φορά που θα την πληγώνει και θα την τσαλαπατάει, θα τρέχει να χωθεί στην αγκαλιά του καλύτερου της φίλου, του καλού παιδιού για να κλάψει. Μέχρι που κάποια μέρα, θα βρει την δύναμη να ξεκόψει, είτε γιατί έχει μπουχτίσει πλέον, είτε γιατί θέλει να κάνει οικογένεια και παιδιά είτε γιατί την παράτησε το κωλόπαιδο. Θέλει ηρεμία, τάξη και ασφάλεια, στοργή, αγάπη και προδέρμ. Οπότε θα τα φτιάξει με το καλό παιδί.
Στην αρχή θα είναι καλά.
Μέχρι να εμφανιστεί καβάλα στην μηχανή το κωλόπαιδο, κλείνοντας της το μάτι.

http://jimisnrj.blogspot.com/2006/11/to-kalo-kolopaido.html

1 σχόλιο:

Υπερμίκης είπε...

Τελικά και οι δυο είναι απαραίτητοι!