Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Μια άσπρη μέρα με έναν «πράσινο» καταναλωτή


Η ζωή του θα μπορούσε να είναι σενάριο για… διαφημιστικό της Greenpeace. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή γίναμε για ένα 24ωρο η «σκιά» του κ. Πράσινου, του ευαισθητοποιημένου περιβαλλοντικά καταναλωτή.
Μια τυπική μέρα με τον ήρωά μας αποδεικνύει περίτρανα ότι ένα lifestyle φιλικό προς το κλίμα δεν συνιστά ουτοπικό στόχο, αλλά είναι ένα πέρα για πέρα ρεαλιστικό σενάριο.
09.00
Πρωί Σαββάτου. Το μακρόσυρτο ντριιιν του μηχανικού ξυπνητηριού διαταράσσει το μακάριο ύπνο του κ. Πράσινου. Ακόμη να το συνηθίσει... Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες έβγαλε από την πρίζα το ηλεκτρονικό ξυπνητήρι που συνήθιζε να τον ξυπνά με μελωδίες από τον αγαπημένο του σταθμό. Στη θέση του τοποθέτησε ένα παλαιού τύπου... κουρδιστό ρολόι, που δεν καταναλώνει καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα.
09.40
Ώρα για ένα ζεστό, πρωινό ντους. Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα έχει πάψει να ανησυχεί αν υπάρχει ζεστό νερό την ώρα που ξυπνά. Παρ’ όλα αυτά πλένεται με γρήγορες κινήσεις και το χρησιμοποιεί με φειδώ. Δεν το αφήνει να τρέχει όσο χρόνο ξυρίζεται, σαπουνίζεται ή βουρτσίζει τα δόντια του. Πρόσφατα έμαθε ότι κάθε φορά που κάνει ντους με νερό που έχει ζεσταθεί από τον ήλιο και όχι από το θερμοσίφωνα «γλιτώνει» το περιβάλλον από την έκλυση τριών κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
10.00
Ο κ. Πράσινος έχει ήδη ντυθεί και κατευθύνεται προς την κουζίνα. Κοντοστέκεται στο διάδρομο και ελέγχει το θερμοστάτη. Η θερμοκρασία, γύρω στους 18-20 βαθμούς, είναι αρκούντως ικανοποιητική. Η παραπάνω ζέστη δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από σπατάλη. Άλλωστε, με τη μόνωση που έκανε πριν από μερικούς μήνες, οι απαιτήσεις του σπιτιού του σε θέρμανση έχουν μειωθεί αισθητά.
10.30
Το ψυγείο είναι άδειο και τα ράφια στα ντουλάπια έχουν αρχίσει να... ερημώνουν. Ο κ. Πράσινος παίρνει την πάνινη τσάντα για τα ψώνια και πηγαίνει με τα πόδια στο γειτονικό σούπερ μάρκετ. Θα ψωνίσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Όσες φορές παρασύρεται και ψωνίζει περισσότερα καταλήγουν σάπια στο καλάθι των αχρήστων. Κατεβαίνοντας παίρνει να πετάξει τα σκουπίδια. Γιατί δύο σακούλες; Η μία περιέχει τα σκουπίδια που πάνε για ανακύκλωση και η άλλη τα κοινά απορρίμματα.
12.00
Ο κ. Πράσινος είναι ακόμη στο σούπερ μάρκετ. Τα ψώνια δεν είναι απλή διαδικασία, όπως άλλοτε. Παλιά το πολύ πολύ που κοιτούσε στα προϊόντα ήταν η τιμή τους. Τώρα όμως διαβάζει με μεγάλη προσοχή τις ετικέτες των τροφίμων και κυρίως τα ψιλά γράμματα, προσέχοντας να μην περιέχουν ή να μην προέρχονται από μεταλλαγμένα. Έτσι ξέρει πραγματικά τι αγοράζει και τι καταναλώνει. Το καρότσι του έχει γεμίσει από βιολογικά προϊόντα, εγχώριας παραγωγής ως επί το πλείστον, για τα οποία απαιτήθηκαν λιγότερες μεταφορές και κατά συνέπεια καταναλώθηκε λιγότερη ενέργεια μέχρι να φθάσουν στο ράφι. Επίσης, με φρούτα και λαχανικά εποχής, με απορρυπαντικά νέας γενιάς, χωρίς χλώριο και φωσφορικά άλατα, αλλά με μεγάλη περιεκτικότητα σε σαπούνι. Στο διάδρομο των αναψυκτικών επιλέγει αναψυκτικά σε γυάλινες συσκευασίες. Γενικά προσέχει τις συσκευασίες και προτιμά όσες βασίζονται στο γυαλί και στο χαρτί και είναι ανακυκλώσιμες ή επιστρεφόμενες.
12.30
Επόμενος σταθμός το ιχθυοπωλείο. «Κύριε Πράσινε, μόνο μεγάλα ψάρια έχουμε σήμερα, δεν έχετε παράπονο, ε;», ακούγεται η φωνή του ψαρά. Ο ιχθυοπώλης ξέρει την ιδιαιτερότητα του πελάτη του, που άλλοτε σκάναρε τον πάγκο του με την «ψαρομεζούρα» της Greenpeace ανά χείρας. Από τη στιγμή που έμαθε ότι τα μικρά ψάρια πωλούνται στην ελληνική αγορά παράνομα και αλιεύονται πριν φτάσουν στην περίοδο της αναπαραγωγής τους με αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς οι πληθυσμοί τους, προσέχει διπλά να μην αγοράσει γόνους.
13.40
Επιστροφή στο σπίτι. Αφού τακτοποιεί τα ψώνια στη θέση τους, ο κ. Πράσινος αρχίζει την προετοιμασία του φαγητού, έχοντας πάντα στο νου του τις συμβουλές για οικονομικό μαγείρεμα. Βάζει την κατσαρόλα στο μάτι, φροντίζοντας το σκεύος να εφαρμόζει ακριβώς στην εστία της κουζίνας, και τη σκεπάζει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Επίσης, κλείνει το μάτι δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό και αφήνει το σκεύος πάνω στην εστία. Η εστία εξακολουθεί να παραμένει θερμή τουλάχιστον για 10-15 λεπτά μετά το κλείσιμο του διακόπτη. Για τα τυροπιτάκια που θα ψήσει -περιμένει κόσμο το βράδυ- δεν προθερμαίνει το φούρνο ούτε ανοίγει άσκοπα την πόρτα του.
18.00
Τελειώνοντας το μαγείρεμα και έπειτα από λίγη ξεκούραση, ο κ. Πράσινος βγαίνει στη βεράντα. Εκεί έχει εγκαταστήσει έναν κομποστοποιητή για τα οργανικά απορρίμματα, που τον βοηθά όχι μόνο να μειώνει τα σκουπίδια του, αλλά και να παίρνει και εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα για τα φυτά της βεράντας του. «Το επόμενο βήμα μου», σκέφτεται, «θα είναι ένα φωτοβολταϊκό». Έχει κάνει ήδη μια πρώτη έρευνα αγοράς, από την οποία διαπίστωσε ότι ένα απλό σύστημα των 2 κιλοβάτ (επιφάνειας 18 τ.μ. περίπου) μπορεί να καλύψει όλες του τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό.
18.30
Ουπς! Το καλάθι με τα άπλυτα είναι γεμάτο, άρα «επιβάλλεται» ένα «γρήγορο» πλυντήριο. Γιατί γρήγορο; Γιατί στο καινούργιο του πλυντήριο, που είναι ενεργειακής κλάσης Α, έχει διαπιστώσει πως τα ρούχα του καθαρίζουν τέλεια ακόμη και στο γρήγορο πρόγραμμα, που δαπανά τη μισή ενέργεια. Και πάντα στους 30 βαθμούς. Χωρίς πρόπλυση, σε χαμηλή θερμοκρασία και με γεμάτο τον κάδο του πλυντηρίου εξοικονομεί πάνω από 50% ενέργεια σε κάθε πλύση. Μόλις η πλύση τελειώνει, τρέχει προς τη βεράντα και απλώνει τα ρούχα του να στεγνώσουν φυσικά, στον ήλιο και στον αέρα. Παρόλο που το πλυντήριό του είναι και στεγνωτήριο, δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι μάλλον περιττό.
19.00
Ώρα να τσεκάρει τα mails του. Μετά τον έλεγχο των εισερχομένων του, επισκέπτεται την ιστοσελίδα της Greenpeace για να μάθει όλα τα τελευταία περιβαλλοντικά νέα. Αφού τελειώνει με το σερφάρισμα, κλείνει τον υπολογιστή και πατάει και το on/off της φλατ (που ξοδεύει λιγότερο ρεύμα) οθόνης του. Σε δύο ώρες περιμένει τους φίλους του να περάσουν το βράδυ μαζί, πίνοντας, τρώγοντας και συζητώντας.
23.00
Οι φίλοι του φεύγουν. Η πόρτα κλείνει. Αράζει στον καναπέ του και χαλαρώνει βλέποντας τηλεόραση. Δεν έχει παρά ελάχιστα φώτα αναμμένα στο χώρο όπου βρίσκεται, ενώ τα φώτα στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού είναι κλειστά. Αν βλέπει ταινία, δεν έχει κανένα φως αναμμένο, ο χώρος φωτίζεται από την τηλεόραση. Σύντομα τον «επισκέπτεται» μια γλυκιά νύστα. Κλείνει την τηλεόραση (από τον κεντρικό διακόπτη), αλλά και το φως φεύγοντας από το σαλόνι και κατευθύνεται στο υπνοδωμάτιό του.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=29293

Δεν υπάρχουν σχόλια: