Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Κραυγή αγωνίας για το trafficking παιδιών



Στοιχεία σοκ από το Συνήγορο του Πολίτη

Ο Mάριο απήχθη στα Τίρανα όταν ήταν 9 ετών. Τον έφεραν στην Αθήνα και τον ανάγκαζαν να ζητιανεύει 14 ώρες την ημέρα. Η τρίτη φορά που τον μάζεψε η Αστυνομία για να τον στείλει σε ίδρυμα ήταν η τυχερή του. Τα αφεντικά του δεν πήγαν να τον πάρουν. Γλίτωσε. Η Γιάννι ήταν 15 χρόνων όταν την παρέσυραν με ψεύτικες υποσχέσεις για καλή δουλειά και σπουδές. Βιάσθηκε από μεσήλικα Ινδονήσιο που την άφησε σχεδόν νεκρή από το ξύλο επειδή επιχείρησε να αντισταθεί. Πουλήθηκε σε οίκο ανοχής, όπου την είχαν φυλακισμένη και της έδιναν ναρκωτικά. Από τη στιγμή που κατάφερε να ξεφύγει γύρισε στο σχολείο με ένα μόνο στόχο: να σπουδάσει σύμβουλος για παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Παιδιά στέλνουν τις κραυγές τους μέσα από τα ντοκουμέντα της UNICEF ενάντια στην εμπορία και την παράνομη διακίνηση παιδιών (trafficking). Στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης αφορά την παιδική πορνεία, αν και κάποια παιδιά προορίζονται για αγροτικές ή βιομηχανικές εργασίες. Στη Νότια Ασία η διακίνηση συχνά σχετίζεται με δουλεία για εξυπηρέτηση χρεών. Στην Ευρώπη τα παιδιά κυρίως διακινούνται από την Ανατολή προς τη Δύση, πράγμα που αντανακλά τη ζήτηση για φθηνά εργατικά χέρια και παιδική πορνεία. Kαι ειδικά στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα των παιδιών, μία μορφή trafficking είναι η μεταφορά παιδιών 8 έως 18 χρόνων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αφορά κυρίως τα θύματα πολεμικών συρράξεων ή προέρχονται από χώρες που έχουν εμπλακεί σε εμφυλίους πολέμους και στις οποίες δεν υπάρχει η διαδικασία να απελαθούν και να επιστρέψουν πίσω. Ως εκ τούτου η χώρα μας και γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει μεγάλο αριθμό παιδιών από αυτές τις χώρες αναγκάζεται και βρίσκει άλλους τρόπους, όπως την τοποθέτησή τους στο ίδρυμα, γεγονός που δεν συμβαίνει επαρκώς. Ο Συνήγορος έχει διαπιστώσει ότι πολλά ασυνόδευτα παιδιά από τρίτες χώρες με απροσδιόριστη νομοθεσία κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα και μετά ελευθερώνονται με υπηρεσιακό σημείωμα που γράφει: «Εγκαταλείψτε τη χώρα εντός 30 ημερών».
Τέλος, ένα άλλο θέμα που εντοπίζεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα είναι ανήλικα παιδιά, συνήθως κορίτσια, που έρχονται από τη Βουλγαρία και κλέβουν πορτοφόλια και άλλα μικροπράγματα, καθοδηγούμενα προφανώς από κάποιους ενήλικες. Εντοπίζονται από την Αστυνομία και επειδή δεν υπάρχει αναμορφωτήριο κοριτσιών -μόνο αγοριών στο Βόλο- μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης έχουν φύγει για τη χώρα τους.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=32968

Δεν υπάρχουν σχόλια: