Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Athens Live 2008!


SYNCH 13-15/6
Τεχνόπολη και Μουσείο Μπενάκη
Από τη στιγμή που το Φεστιβάλ Αθηνών το έθεσε υπό την προστασία του, το Synch δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Καλή η προβολή που γνωρίζει ούτως ή άλλως (είναι από τα ελάχιστα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής που αναφέρονται σε ξένα έντυπα), αλλά ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικού πειραματισμού χρειάζεται επιπλέον πόρους για να καταφέρει να επιβιώσει.
Τριήμερης διάρκειας και φέτος, θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Με αρκετές σκηνές, πολλούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό που έρχονται πρώτη φορά στη χώρα μας, αλλά και καινούρια εγχώρια ονόματα που αποτελούν ουσιαστικά και την πρόταση του φεστιβάλ.
Ακόμα, βίντεο αρτ, ηλεκτρονικές εφαρμογές κ.ά. Το πλήρες πρόγραμμα θα το βρείτε στο www.synch.gr. Σημειώστε όμως τους Καναδούς HOLY FUCK που παίζουν αβάν γκαρντ-τζαζ-ροκ-ελέκτρο, τη ROISIN MURPHY που τραγουδάει αιθέρια ποπ, τους LIARS με το «στεγνό» ροκ, τους πειραματικούς YO LA TENGO, τους ρομαντικούς STEREOLAB κ.ά.

EJEKT 28/6
Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ελληνικού
Στο περσινό Ejekt έγιναν επεισόδια μεταξύ «αναρχικών» και «σεκιουριτάδων», κάηκαν αυτοκίνητα και διακόπηκαν συναυλίες. Είχαν να λένε οι Underworld γυρίζοντας στην πατρίδα τους για τα σπασμένα τζάμια και τα τούβλα στα καμαρίνια τους.
Λογικά, φέτος τα πράγματα θα είναι ήρεμα μια και τα ονόματα που συμμετέχουν είναι πιο ποπ και πιο μαζικά. Με κορυφαίο όλων τους James, από τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού - στην περσινή τους συναυλία μάζεψαν ούτε λίγο ούτε πολύ 20 χιλιάδες κόσμο. Νωρίτερα εμφανίζονται οι ηλεκτρονικοί Unkle οι σπινταριστοί Stereo Mc's και δύο νέα χορευτικά αλλά με σοφιστικέ διάθεση συγκροτήματα, οι Γάλλοι Digitalism, και οι Νεοϋορκέζοι Hercules And Love Affair.

ROCKWAVE 8-10/7
Μαλακάσα
Φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια και διοργανώνεται στο καταπράσινο Terravibe. Με δύο σκηνές και επιπλέον χώρους για πάρκινγκ ώστε ν' αποφευχθεί η ταλαιπωρία των προηγούμενων ετών. Την πρώτη μέρα το μεγάλο όνομα είναι οι Οffspring με το καθαρόαιμο ροκ τους, την παράσταση όμως θα κλέψει η Souxsie που ξεκίνησε από ιέρεια του πανκ. Μαζί τους οι Μarky Ramone, το αγγλικό συγκρότημα Τhe Gossip με την πιο...εύσωμη τραγουδίστρια του κόσμου και οι Βέλγοι Deus.
Η δεύτερη μέρα ανήκει στο μέταλ, με τους Judas Ρriest και τους Cavalera Conspiracy να ξεχωρίζουν.
Το φεστιβάλ κλείνει με επαναστατικό τρόπο. Τα σκήπτρα παίρνουν η Ρatti Smith και ο Μanu Chao και προβλέπεται κοσμοσυρροή αλλά και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα.

FLY BEEYOND 15-16/7
Διήμερο, κινείται σε πιο ποπ και νεανικά μονοπάτια. Δεν έχει όμως ανακοινώσει ακόμα το συνολικό του πρόγραμμα, ούτε και το χώρο διεξαγωγής του, αν και φαίνεται ότι θα είναι το γήπεδο Καραϊσκάκη. Τα ονόματα που θα συμμετέχουν και έως τώρα γνωρίζουμε είναι οι ηλεκτρονικοί πρωτοπόροι της δεκαετίας του '90 Massive Attack, οι Gogol Bordello με το βαλκανο-τσιγγάνικο ροκ τους και οι πιο ροκ National. Το συναυλιακό ψηφιδωτό των επόμενων τριών μηνών δεν συμπληρώθηκε ακόμα. Εχουμε κι άλλα. Και τσιγγάνικα βιολιά και ψυχεδελικό ροκ, ντανς, μπλουζ αλλά και τζαζ:

ΜΑΪΟΣ

13/5 Φανφάρε Τσιοκάρλια, «Παλλάς»
Στην ουσία πρόκειται για ένα κάλεσμα Τσιγγάνων απ' ολόκληρη την Βαλκανική. Οικοδεσπότες μία πολυμελής ρουμανική μπάντα με βιολιά και πνευστά που θα ανέβει στη σκηνή με τσιγγάνους μουσικούς από τέσσερις διαφορετικές χώρες. Προβλέπεται κανονικό πανηγύρι.

17/5 Johnny Winter, «Gagarin»
Εντάξει, τον... Mundy Waters είναι κάπως δύσκολο να τον δούμε ζωντανά. Αλλά και ο Johnnie Winter, ο «λευκός μάγος των μπλουζ», μια χαρά είναι.

18/5 KISS, Terravibe Μαλακάσα

23/5 Spiritualized, «Gagarin»
Ψυχεδελικό ροκ από μια παρέα με πολλούς φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα.

24-25/5 Madrugada, «Gagarin»
Επίσης δημοφιλείς στην Ελλάδα. Πόσα είναι άλλωστε τα συγκροτήματα που τολμούν να εμφανιστούν για δύο συνεχόμενες ημέρες στην Αθήνα; Φαίνεται πως το μελαγχολικό τους ροκ ταιριάζει στο ελληνικό κοινό.

30/5 Pavlov's Dog, «Gagarin»

ΙΟΥΝΙΟΣ

5/6 Blue Oyster Cult, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη)

7/6 Nick Cave, Θέατρο Λυκαβηττού
(την προηγουμένη στη Θεσσαλονίκη) Το ελληνικό κοινό μπορεί να υπερηφανευτεί πως τον έχει ανακαλύψει πρώτο. Γι' αυτό προφανώς και δεν μας ξεχνάει τώρα που έχει γίνει περιζήτητος. Σημειώστε πως το τελευταίο του άλμπουμ «Dig Lazarus Dig» είναι το πιο πετυχημένο στην καριέρα του από εμπορικής άποψης.

7/6 Dinosaure Junior, «Fuzz»
Εξαιρετικό ροκ συγκρότημα, αλλά το ερώτημα είναι, πόσοι θεατές θα τους προτιμήσουν. Παίζουν την ίδια ημέρα με τον Κέιβ και το κοινό τους ταυτίζεται.

15/6 Mark Knopfler, Θέατρο Λυκαβηττού
Δεν νομίζω πως μπορούμε να σκεφτούμε πιο χαρακτηριστική χροιά κιθάρας στο ροκ, από αυτή του Mark Knopfler. Το τελευταίο διάστημα βγάζει σόλο δίσκους, είναι όμως δεδομένο πως στη συναυλία θα παίξει και κομμάτια από το συγκρότημά του, τους Dire Straits.

30/6 Ρ. J. Harvey, Μπάντμιντον

Η... Souxsie της δεκαετίας του '90. Αλλά επί το εναλλακτικότερο. Μικροσκοπική, αλλά με μία φωνή που κάνει πάταγο. Σημειώστε πως παίζει σε κλειστό χώρο, αν αυτό σημαίνει κάτι...

ΙΟΥΛΙΟΣ

1/7 Def Leppard – Whitesnake, Καραϊσκάκη

2/7 Sharon Jones, Θέατρο Βράχων
Φανκ και σόουλ, σε πιο σύγχρονες γραμμές, από μία τραγουδίστρια που δημιουργεί γιορταστική ατμόσφαιρα στις συναυλίες της.

11/7 Ornette Coleman, Θέατρο Λυκαβηττού
Η τζαζ συναυλία όχι μόνο του καλοκαιριού. Με έναν από τους σαξοφωνίστες που γράφουν την ιστορία του είδους, έναν από τους εμπνευστές τής φρι τζαζ και του φρι φανκ.

14/7 Orishas
Χορός μέχρι τελικής πτώσεως. Με χιπ χοπ και κουβανέζικο σον σ' ένα εκρηκτικό μίγμα.

29/7 Leonard Cohen, Terravibe Μαλακάσα
Ένας θρυλικός τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής, ο Leonard Cohen θα επισκεφθεί το καλοκαίρι την Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας που θα πραγματοποιήσει.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1/8 Lenny Kravitz, Θέατρο Λυκαβηττού
«Are you gonna go my way» και «Mr. Cab Driver». Φανκ και ροκ από έναν ούτως ή άλλως υπερβολικό καλλιτέχνη, που θα ήθελε να τον τοποθετούμε ανάμεσα στον Hendrix και τον Bob Marley. Πρόσφατα ο Σαρκοζί τού έστειλε συγχαρητήρια επιστολή για το τελευταίο του άλμπουμ «It is time for a love revolution», γράφοντάς του σχόλια για το κάθε τραγούδι χωριστά...

2/8 Iron Maiden, Terravibe Μαλακάσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: