Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Delete στο τηλέφωνο


Κάποτε, για να μιλήσει κανείς με τον συγγενή στην Αυστραλία ή στο Σικάγο, έπρεπε να πάει στον περιπτερά της γειτονιάς και να δεχθεί τηλεφώνημα. Γιατί για να το κάνει ο ίδιος ούτε κουβέντα. Θα τιναζόταν το οικογενειακό budget στον αέρα.
Μετά, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε, ο ΟΤΕ κατέβασε λίγο τα τιμολόγια και τα τηλεφωνήματα σε εσωτερικό και εξωτερικό έγιναν κάπως πιο εφικτά. Τη σήμερον πάλι όμως, με την ακρίβεια και την ύφεση να μας χτυπούν με θράσος την πόρτα, αν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο, μάλλον θα καταφεύγαμε ξανά στον περιπτερά της γειτονιάς. Ευτυχώς για τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή σε άλλες πόλεις του εσωτερικού, καθώς και για όσους έχουν φίλους, συγγενείς και γνωστούς μακριά, υπάρχουν οι διαδικτυακές υπηρεσίες. Είναι σχεδόν όλες δωρεάν, χωρίς χρόνο ομιλίας και περιορισμούς, ενώ κάποιες (οι περισσότερες) σας επιτρέπουν να βλέπετε το συνομιλητή σας, αρκεί να διαθέτετε web κάμερα. Διά του λόγου το αληθές λοιπόν…

Skype:
Πρόκειται για λογισμικό το οποίο μας επιτρέπει να συνομιλούμε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς και μάλιστα δωρεάν. Αρκεί φυσικά να διαθέτουν και αυτοί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να κατεβάσει ο καθένας δωρεάν στην ιστοσελίδα www.skype.com. Εάν δεν το διαθέτουν, το skype μάς επιτρέπει να τους καλέσουμε έναντι μιας μικρής -της τάξεως των €0,17 το λεπτό περίπου για διεθνείς κλήσεις- αμοιβής. Προσφέρει λοιπόν διαδικτυακές κλήσεις, καθώς και σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, ενώ διαθέτει και μερικές ακόμη υπηρεσίες. Με το λογισμικό αυτό μπορείτε να επιδοθείτε σε instant messaging (μηνύματα σε πραγματικό χρόνο), video conferencing (με τη χρήση web κάμερας να μεταδίδετε και την εικόνα σας, όχι μόνο τη φωνή σας), καθώς και να στείλετε ή να λάβετε αρχεία.

Ventrilo:
Πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για Windows όσο και για Mac OS X. Με τη βοήθεια ακουστικών και μικροφώνου συνομιλείτε δωρεάν με την παρέα σας στο Διαδίκτυο. Το προτιμούν οι παίκτες των MMO (Massively Multiplayer Online), δηλαδή των μαζικών διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών, γιατί τους επιτρέπει να συζητούν με άνεση στρατηγικές γύρω από το παιχνίδι και να συγχρονίζονται στις επιθέσεις. Φυσικά υποστηρίζει και αυτό instant messaging, ενώ ακόμη κι αν δεν υπάρχει εκδοχή του για Linux (ανοιχτό λογισμικό δηλαδή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με WINE (εφαρμογή). Φυσικά το κατεβάζετε δωρεάν στην ιστοσελίδα www.ventrilo.com.

TeamSpeak:
Μοιάζει αρκετά με το Ventrilo με τη διαφορά ότι υποστηρίζει και Linux. Είναι ιδανικό για παίκτες διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών, υποστηρίζει instant messaging και για να το χρησιμοποιήσετε θα χρειαστείτε φυσικά ακουστικά και μικρόφωνο (προτιμήστε τα λεγόμενα headsets τα οποία είναι ακουστικά με ενσωματωμένο μικρόφωνο σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι πιλότοι). Το κατεβάζετε δωρεάν στην ιστοσελίδα www.teamspeak.com. Εννοείται ότι εάν διαθέτετε και web κάμερα μπορείτε να δείτε τους κολλητούς σας, αν και θα σας δυσκολέψει την ώρα του παιχνιδιού. Το προτιμούν πάντως οι μικρότερες ηλικίες.

Xfire:
Δωρεάν υπηρεσία συνομιλίας για όσους διαθέτουν Windows. Όπως το Ventrilo και ακόμη περισσότερο το Teamspeak απευθύνεται κυρίως σε gamers, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άλλες κατηγορίες χρηστών. Οι παίκτες πάντως εκτός από το να συνομιλούν, ενημερώνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ποια άτομα μπαίνουν και πότε στο xfire, καθώς και ποια παιχνίδια παίζουν εκείνη τη στιγμή. Αρκεί φυσικά να βρίσκονται στη λίστα των φίλων τους. Κατεβάστε το δωρεάν στην ιστοσελίδα www.xfire.com.

Google Talk:
Ο κολοσσός του Διαδικτύου δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε όλο αυτό το επικοινωνιακό πανηγύρι. Κατάλαβε ότι ο όρος που έθετε στους χρήστες, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να διαθέτει κάποιος gmail προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, έδιωχνε παρά έφερνε κόσμο στο Google. Έτσι, λοιπόν, ο όρος ανήκει πλέον στο παρελθόν, ενώ τώρα πια μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και κάμερα για τις συνομιλίες του. Μπορείτε να το κατεβάσετε στο www.google.com/talk ή απλώς γκουγκλάρετέ το.

MSN:
Ο messenger των Windows επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν με αυτόματα μηνύματα, να ανταλλάσσουν φωτογραφίες και να μοιράζονται αρχεία. Πρόκειται φυσικά για δωρεάν υπηρεσία της Microsoft, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε στο webmessenger.msn.com.

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/12/16/161208%2030.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: