Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Μεγάλοι ερμηνευτές 10: Πασχάλης Τερζής


Ο Πασχάλης Τερζής όπως είναι γνωστό γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Εκεί ακολούθησε αρκετά επαγγέλματα. Το τραγούδι όμως ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, γι' αυτό και αποφάσισε να ασχοληθεί μ' αυτό. Η ουσιαστική αρχή και επαφή με το χώρο του τραγουδιού έγινε στην Ρόδο το 1974 με το συνθέτη και μουσικό Γρηγόρη Τζιστούδη. Εκτός από τα λαϊκά τραγούδια ο Πασχάλης τραγουδούσε και δημοτικά και ενθουσίαζε το κοινό. Αν και είχε αρκετές προτάσεις για κυκλοφορία δίσκου από διάφορους, τελικά δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί μέχρι το 1980 (έχοντας ήδη αρκετά χρόνια στο τραγούδι).Τότε τον άκουσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος και τον έβαλε στη δισκογραφία.
Ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο "Λέω" το 1982. Η επιτυχία αυτού του δίσκου έγινε η αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και φιλία με τον συνθέτη. Παράλληλα με τη δισκογραφική τους δουλειά, πραγματοποίησαν μαζί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και εμφανίσεις σε κέντρα της Θεσσαλονίκης.
Το 1982 συμμετέχει φιλικά στο δίσκο "Παίξε Χρήστο επειγόντως" μαζί με την Ελένη Βιτάλη, το Γιώργο Σαρρή και το Δημήτρη Κοντολάζο (επίσης Πυλαιώτη) σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Μανώλη Ρασούλη, ερμηνεύοντας υπέροχα "Το πιο παράξενο τραγούδι" και "Η ζωή γυναίκα μοιάζει".
Το 1983 ακολουθεί ο δεύτερος επιτυχημένος προσωπικός δίσκος του Π.Τερζή με τον τίτλο "Μίλα μου στον ενικό". Ένας δίσκος που περιέχει και το μεγάλο σουξέ "Φαντασία μου πλανεύτρα". Η μουσική είναι του Χρήστου Νικολόπουλου και οι στίχοι των Λευτέρη Χαψιάδη και Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη. Την ίδια περίοδο ο Πασχάλης Τερζής συμμετέχει στο δίσκο "Όλοι δικοί μας είμαστε" των Χ. Νικολόπουλου, Μανώλη Ρασούλη μαζί με τους Νίκο Παπαζόγλου, Δημήτρη Κοντογιάννη και Νάντια Καραγιάννη.
Το 1986 είναι η χρονιά του δίσκου "Εθνική Θεσσαλονίκης" με 12 τραγούδια σε συνθέσεις των Θεόδωρου Δερβενιώτη, Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη.
Το 1988 ο Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται με τον Τάκη Μουσαφίρη στο δίσκο "Καινούρια Χρώματα", στον οποίο τραγουδάει οκτώ τραγούδια.
Το Μάρτιο του 1990 συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με το Χρήστο Νικολόπουλο και την Κατερίνα Κόρου. Δίσκος σταθμός στην καριέρα του με τίτλο "Είμαι μόνος μου".
Το 1991 κυκλοφορεί ο δίσκος "θα 'θελα να 'σουν εδώ". Μια ολοκληρωμένη δουλειά νέων συνθετών του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο Πασχάλης Τερζής κέρδισε με αυτή τη δουλειά την αποδοχή και την αγάπη όλων των φίλων του λαϊκού τραγουδιού και θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές στο χώρο αυτό.
Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος "Μια αφιέρωση καρδιάς". Τραγούδια με χρώμα και ύφος λαϊκό των Θανάση Πολυκανδριώτη, Ηλία Μπάσσιου κ. α.
Το 1993 κυκλοφορεί ο δίσκος "Αυτοί που δεν μιλάνε". Είναι ο έβδομος προσωπικός του δίσκος με τις υπογραφές γνωστών δημιουργών.
Το 1994 κυκλοφορεί ο δίσκος "Μεσόγειος". Ο όγδοος προσωπικός του δίσκος σε συνεργασία με την Σοφία Βόσσου, την Εύη Δρούτσα, το Μάνο Ελευθερίου, το Φοίβο, κ. ά. Σημείωσε τεράστια επιτυχία, έγινε χρυσός.
Το Νοέμβριο του 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος "Άφησε με μόνο" .Το ίδιο το "Άφησε με μόνο" χαρακτηρίζεται ένα από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα σε ολόκληρο το ελληνικό τραγούδι. Επίσης χρυσός δίσκος.
Το 1996 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Αυτά είναι τα τραγούδια μου" που συγκεντρώθηκαν όλες οι παλιές επιτυχίες του περιέχοντας και 3 νέα τραγούδια. Έγινε σε διάστημα λίγων μηνών χρυσός.
Το 1997 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Παλιόκαιρος" που χαρακτήρισε τη χρονιά και κέρδισε τις καλύτερες κριτικές από όλα τα μέσα. Ο δίσκος έφτασε τις 100.000 πωλήσεις! Τα τραγούδια έγραψαν ο Γιάννης Καραλής, ο Γιώργος Θεοφάνους και η Εύη Δρούτσα.
Το Νοέμβριο του 1998 κυκλοφόρησε ένας νέος προσωπικός δίσκος του Πασχάλη Τερζή με τίτλο "Ο δικός μου ο δρόμος". Ο δίσκος έγινε χρυσός από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και λίγες μέρες αργότερα και πλατινένιος.
Τον Οκτώβριο του '99 ο Πασχάλης Τερζής έδωσε μία μοναδική συναυλία στο Λονδίνο, στο Royal Albert Hall.
Το 2000 κυκλοφορεί ένα διπλό CD με κάποιες επιτυχίες του Πασχάλη Τερζή με τίτλο "Επιτυχίες χθες, σήμερα, αύριο...".
Συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την ίδια χρονιά με το δίσκο "Δε με κατάλαβες ποτέ" με 18 καταπληκτικά τραγούδια. Επίσης ένα CD hitmix με 13 επιτυχίες του απ' τους δίσκους "Άφησε με μόνο", "Ο δικός μου ο δρόμος", "Λέω" και "Δεν με κατάλαβες ποτέ".
To 2001 κυκλοφορεί ένα συλλεκτικό CD με τίτλο "Τα ζεϊμπέκικα του Πασχάλη", στο οποίο περιέχονται τα καλύτερα ζεϊμπέκικα του Π.Τερζή.
Επίσης το 2001 κυκλοφορεί το CD "Θέλω να πώ". Ο Μάριος Τόκας γράφει 14 επιτυχίες, με τα "Φαντάσου", "Μια βροχή", "Θέλω να πω", "Άλλος ο Θεός του κόσμου","Νύχτα", "Μικρό μου" να ξεχωρίζουν.
Το 2002 κυκλοφορεί ένα διπλό συλλεκτικό CD "Τραγούδια μιας ζωής" ζωντανά ηχογραφημένο στην Ιερά Οδό με γνωστές παλιές επιτυχίες καθώς και με αγαπημένα τραγούδια του Τερζή.
Το 2003 ο διπλός δίσκος "Φωτιά στις νύχτες" με 16 στην κυριολεξία επιτυχίες και 5 τραγούδια για το ξημέρωμα φτάνει στα ύψη με μεγάλα hits "Φεγγάρι μου χλωμό", "Παραστράτημα", "Έχει ένα φεγγάρι απόψε", "Δικαίωμα μου".
To 2004 o Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Γιώργο Θεοφάνους με τον δίσκο "Στα υπόγεια είναι η θέα". Πρόκειται για ένα δίσκο που έγινε πλατινένιος πολύ σύντομα μετά την κυκλοφορία και μας χάρισε μεγάλες επιτυχίες, όπως το "Έχω μια αγάπη", το "Δεδομένο", το "Στα υπόγεια είναι η θέα" , το "Δε μιλάμε" και το "Φθινοπώριασε".
Το χειμώνα 2004-2005 ο Πασχάλης Τερζής τολμά να ταράξει τα νερά της αθηναϊκής νύχτας και συνεργάζεται με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Μια συνεργασία που συζητήθηκε όσο λίγες, έφερε πολύ μεγάλες συγκινήσεις σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα του μαγαζιού όπου εμφανίζονταν οι δύο καλλιτέχνες.
Τον Απρίλιο του 2006 και μετά από 1 χρόνο αποχής από τα νυχτερινά μαγαζιά, ο Πασχάλης Τερζής κυκλοφόρησε τον νέο του δίσκο "Είναι κάποιες αγάπες", που έγινε χρυσός από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. Πρόκειται για έναν λαϊκό δίσκο που αγαπήθηκε αμέσως μόλις κυκλοφόρησε. Ο Χρήστος Δάντης, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες μας που χάρισαν τα τραγούδια τους στον Πασχάλη Τερζή για να τα απογειώσει.
Το 2008 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Μια νύχτα ζόρικη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: