Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Δωρεάν διακοπές: Μυστικά


Πώς θα σας φαινόταν να πάτε διακοπές χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ για διαμονή; Σίγουρα η ιδέα είναι πολύ καλή στους καιρούς που ζούμε. Κι επίσης είναι βέβαιο πως αν οργανωθείτε καλά, τότε σίγουρα θα κάνετε ωραίες διακοπές.
Ο πρώτος και σίγουρα καλύτερος τρόπος είναι να έχετε φίλους. Μπορούν να σας φιλοξενήσουν στο εξοχικό τους, έστω κι αν χρειάζεται να κοιμάστε στον καναπέ. Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε φίλους στην περιοχή όπου θέλετε να πάτε; Τότε μια λύση είναι οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων προσφέρεται δωρεάν φιλοξενία από ανθρώπους που απλώς τους αρέσει να γνωρίζουν άλλους ανθρώπους. Ρίξτε, για παράδειγμα, μια ματιά στο http://www.couchsurfing.com, όπου υπάρχουν περίπου 800.000 καναπέδες, έτοιμοι να δεχτούν τουρίστες. Γίνεστε εύκολα μέλη προσφέροντας απλώς και το δικό σας καναπέ για φιλοξενία άλλων. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε δηλαδή να επισκεφτείτε κάποιον χωρίς να είστε κι εσείς υποχρεωμένοι να τον φιλοξενήσετε. Ανάλογες προτάσεις θα βρείτε στα http://www.hospitalityclub.org και http://www.globalfreeloaders.com.
Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ακόμα μία επιλογή για διακοπές χωρίς να πληρώνετε δωμάτια σε ξενοδοχεία ή οργανωμένα κάμπινγκ. Προσέξτε όμως, γιατί μπορεί να περάσετε τη νύχτα σας σε κρατητήριο, αν στήσετε το αντίσκηνό σας σε περιοχή ιδιωτικής ιδιοκτησίας ή τύχει να σας δει κάποιος περίεργος. Και πάντως καλό είναι να αλλάζετε προορισμό κάθε μέρα.
Τα μοναστήρια είναι επίσης μια καλή επιλογή για δωρεάν φιλοξενία. Μην πάτε όμως μόνο για τζάμπα φαγητό και ύπνο. Αν οι μοναχοί το καταλάβουν, τότε μάλλον δεν θα περάσετε καλά. Ίσως μάλιστα σας διώξουν. Καλό είναι να συνδυάσετε τις ήρεμες διακοπές σ’ ένα μοναστήρι με τον «καθαρμό» της ψυχής και του μυαλού σας. Αν το κάνετε, θα δείτε πως άξιζε τον κόπο. Οι μοναχοί θα ευχαριστηθούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε, αλλά ακόμα περισσότερο αν προθυμοποιηθείτε να τους βοηθήσετε στις καθημερινές τους δουλειές.
Στην Ευρώπη υπάρχει επίσης η δυνατότητα ανταλλαγής σπιτιών με ανθρώπους που θέλουν να μείνουν για λίγο στην πόλη όπου εσείς βρίσκεστε και τυχαίνει εσείς να θέλετε να πάτε στη δική τους. Ως λύση διακοπών είναι φτηνή κι αν ακολουθήσετε κάποιο οργανωμένο σύστημα ανταλλαγής, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να βρείτε χάος επιστρέφοντας στο σπίτι σας.
Ακόμα μία λύση για διακοπές χωρίς ιδιαίτερο κόστος είναι να εργάζεστε εκεί όπου θα πάτε για ξεκούραση. Η μέθοδος είναι παλιά και την ακολουθούν κυρίως άνθρωποι νεαρής ηλικίας, που θέλουν να χαρούν την ξεγνοιασιά των διακοπών, κερδίζοντας όμως παράλληλα μερικά χρήματα. Στο http://www.seasonworkers.com θα βρείτε πολλές τέτοιες ευκαιρίες σε αρκετά μέρη, όπως η Αίγυπτος και η Ίμπιθα της Ισπανίας. Αν πάλι επιθυμείτε να βρεθείτε σε ακόμα μακρινότερους προορισμούς, όπως η Νέα Ζηλανδία, μπορείτε να διαλέξετε δουλειά που προσφέρει φαγητό και στέγη, όχι όμως μισθό. Υπάρχει επίσης η «οικολογική» προοπτική. Στο http://www.wwoof.org θα βρείτε ευκαιρίες για διακοπές στη φύση, με αντάλλαγμα την υποχρέωση από μέρους σας να ασχολείστε για λίγες ώρες καθημερινά με τη γεωργία ή άλλες «εξοχικές» ασχολίες.
Κι είναι βέβαια ενδιαφέρον να κάνετε δωρεάν διακοπές. Τι γίνεται όμως με το κόστος για τη μετάβαση στις περιοχές που επιλέγετε; Μοναδική λύση γι’ αυτό είναι το ωτοστόπ. Αν δεν έχετε επηρεαστεί από τις ταινίες του Χόλυγουντ που αναφέρονται σε οδηγούς-δολοφόνους, οι οποίοι προσφέρουν ωτοστόπ αλλά σκοτώνουν, τότε δοκιμάστε να μετακινηθείτε δωρεάν. Το κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο και δηλώνουν ενθουσιασμένοι, αφού γνωρίζουν άλλους ανθρώπους. Αν τώρα θέλετε να γυρίσετε την Ευρώπη με ωτοστόπ, ρίξτε μια ματιά στο http://www.hitchhikers.org, μέσω του οποίου προσφέρονται θέσεις για δωρεάν μετακίνηση. Ίσως βέβαια το «δωρεάν» να σημαίνει μοιρασιά του κόστους της βενζίνης. Όσο για το χρυσό κανόνα του ωτοστόπ, είναι να μην το κάνετε μόνοι σας, ιδίως αν είστε γυναίκες. Επίσης μην μπείτε σε κάποιο αυτοκίνητο, αν κάτι δεν σας γεμίζει το μάτι. Είναι πολύ πιθανόν να έχετε δίκιο.

http://www.madata.gr/index.php/23/27961.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: