Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Αντίο ΚYPIA Παΐζη


Ένα μήνα πριν γεμίσει πάλι με τη ζεστή της παρουσία τη σκηνή του Εθνικού με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, η Αλέκα Παΐζη –μία από τις κορυφαίες ελληνίδες ηθοποιούς- έκανε την τελευταία της υπόκλιση. Προχθές στη 1.00 τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών έπειτα από πολύμηνη περιπέτεια που είχε με την υγεία της.
Εκφραστική, συγκινητική και με εξαιρετική αίσθηση χιούμορ, η μικροκαμωμένη και πάντα νεανική Αλέκα Παΐζη κέρδιζε τους ανθρώπους όχι μόνο με την ερμηνευτική της δεινότητα αλλά και με το δυναμικό και καλοσυνάτο χαρακτήρα της. Στη διάρκεια της Κατοχής γνώρισε την πείνα, όπως όλος ο ελληνικός λαός, χωρίς όμως να πάψει να υπηρετεί την τέχνη της. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει, «όλοι οι καλλιτέχνες του Εθνικού πεινάσαμε επί Κατοχής».
Παράλληλα όμως με την αδιάκοπη καλλιτεχνική της δράση, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά του ξένου κατακτητή. Στο σπίτι της μάλιστα, στην Αγία Ελεούσα, τυπώθηκε και το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Στον Εμφύλιο εξορίστηκε στη Μακρόνησο και το Τρίκερι. Συνελήφθη πάμπολλες φορές, ενώ αυτοεξορίστηκε στην περίοδο της χούντας. Κατά τη διάρκεια της απουσίας της στο εξωτερικό εργάστηκε στον ιταλικό κινηματογράφο με τους σκηνοθέτες Πέτρι, Σαλβατόρι, Ρίτσι, Αντζελι.
Γεννημένη στην Κρήτη το 1919, υπηρέτησε το θέατρο πάνω από 60 χρόνια. Το 1942 αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και την ίδια χρονιά ανέβηκε στο σανίδι ερμηνεύοντας τη Σουζάνα στη «Βεντάλια» του Γκολντόνι στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1946 συγκρότησε θίασο με το Δήμο Σταρένιο και τον Τίτο Βανδή που υπήρξε και σύζυγός της. Το 1963 προσελήφθη ως βασικό στέλεχος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου παρέμεινε μέχρι το 1966, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους. Έκτοτε έχει ερμηνεύσει μεγάλους ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, συμπράττοντας με σπουδαίους θιάσους όπως του Εθνικού, του Τέχνης επί εποχής Κουν, της κυρίας Κατερίνας, του Μουσούρη, του Κατράκη, του Αντύπα, για να επιστρέψει τα τελευταία χρόνια πάλι στο Εθνικό με τον «Ερρίκο Δ’» του Πιραντέλο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και το καλοκαίρι του 2008 με τις «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» του Εντεν Φον Χόρβατ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο ρόλο της γιαγιάς, που ήταν και ο τελευταίος της.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957, στην ταινία του Φρ.Ηλιάδη «Μπαρμπα Γιάννης ο κανατάς». Έπαιξε επίσης στις ταινίες «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Το παιδί του δρόμου» του Τ. Αλιφέρη, «Συνοικία το όνειρο» του Α. Αλεξανδράκη κ.ά. Εμφανίστηκε και στην τηλεόραση, ερμηνεύοντας το ρόλο της Χρυσοστόμης στους «Πανθέους» (ΕΡΤ) του Βασίλη Γεωργιάδη, καθώς και στα σίριαλ «Γιούγκερμαν» (ΕΡΤ), «Πρόβα Νυφικού» (ΑΝΤ1), «Η ζωή που δεν έζησα» (ΜΕGA), «Οι απόμαχοι» (ΕΡΤ), «Ακριβή μου Σοφία» (ΕΤ1).

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/02/05/050209%2032.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: