Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009

Μεγάλοι ερμηνευτές 11: Τάνια Τσανακλίδου

Η Τάνια Τσανακλίδου γεννήθηκε στη Δράμα το 1954 με καταγωγή από τη Θράκη. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 8 ετών συμμετείχε στο παιδικό θέατρο Μαίρης Σοϊδου. Την επόμενη χρονιά έπαιξε στο «απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του θιάσου Μυράτ-Ζουμπουλάκη. Τελείωσε το σχολείο και σπούδασε αρχαιολογία και θέατρο ενώ ασχολήθηκε παράλληλα και με το χορό. Στα χρόνια μαθητείας στη δραματική σχολή έλαβε μέρος στο χορό αρχαίου δράματος και έπαιξε σε διάφορες παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε.
Σε ηλικία 21 χρόνων ήρθε στην Αθήνα όπου έπαιξε στο παιδικό έργο «Μορμόλης» της Ξένιας Καλογεροπούλου ενώ το βράδυ τραγουδούσε στη μπουάτ «Λύδρα» με το Γιάννη Μαρκόπουλο. Το 1975 δούλεψε στο θέατρο Τέχνης με τον Κάρολο Κουν στις «Τρεις αδελφές» του Α. Τσέχωφ. Το 1978 συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια».
Την ίδια χρονιά εκπροσωπεί την Ελλάδα στο φεστιβάλ τραγουδιού της Γιουροβίζιον με το τραγούδι «Τσάρλι Τσάπλιν» που καταλαμβάνει την 9η θέση και στη συνέχεια τραγουδάει «τα παιδιά του Πειραιά» στο γκαλά απονομής βραβείων Καννών. Το 1980 αποσπά βραβείο ερμηνείας στο γαλλικό φεστιβάλ «Rose d'or». Την επόμενη χρονιά παίζει την «Πιάφ» στο Αθηναϊκό κηποθέατρο και το 1990 παίρνει μέρος σε επιθεώρηση του Σταμάτη Φασουλή. Το 1996 δημιουργεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μαγικό κουτί» που παρουσίασε αρχικά στη Θεσσαλονίκη με τον πιανίστα Τάκη Φαραζή και στη συνέχεια το χειμώνα του 1998 πιο ολοκληρωμένο στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Ν. Ζούδιαρη. Το καλοκαίρι του 1999 παίζει το ρόλο της Θέτιδας στην «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη δίπλα στην Πέμυ Ζούνη και τον Άγγελο Αντωνόπουλο. Το επόμενο καλοκαίρι συμμετέχει στη μουσική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με θέμα τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας τραγούδια του έλληνα συνθέτη μαζί με τον Γιάννη Μπέζο και τον Κώστα Μακεδόνα.
Το 2001 αποδεικνύεται μια ιδιαίτερα δημιουργική χρονιά για την «ανήσυχη» Τάνια Τσανακλίδου. Το Χειμώνα συνεργάζεται με τη Δήμητρα Γαλάνη στο μουσικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Ζυγό με τεράστια επιτυχία για 2 χειμερινές σαιζόν- και μια θερινή περιοδεία τους σε Ελλάδα και εξωτερικό που μεσολάβησε- επιτυχία που ακολούθησε και την έκδοση της ζωντανής ηχογράφησης του προγράμματος αργότερα. Στη συνέχεια την Άνοιξη συμμετέχει στη θεατρική παράσταση «Σαμία» του Μενάνδρου κρατώντας τον ομώνυμο ρόλο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και τέλος κυκλοφορεί τον Νοέμβριο το νέο της δίσκο «το χρώμα της μέρας» που περιλαμβάνει αρκετά τραγούδια με δικούς της στίχους κλείνοντας αυτή τη γεμάτη χρονιά με την ζωντανή του παρουσίαση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί με το δημιουργό Μιχάλη Δέλτα.
Το καλοκαίρι του 2002 τραγούδησε μαζί με το Γιάννη Κότσιρα σε συναυλίες, εντός και εκτός Ελλάδας, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη υπό τους ήχους της Συμφωνικής Προεδρικής Ορχήστρας της Ρωσίας. Τον επόμενο χρόνο συναντήθηκε ξανά, μετά από είκοσι περίπου χρόνια, στη σκηνή με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Σταυρό του Νότου σ' ένα πρόγραμμα που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και των δύο καλλιτεχνών. Το 2003 συμμετέχει στην εβδομαδιαία τηλεοπτική σειρά της ΝΕΤ «…όνειρο ήταν» η οποία αρχίζει να προβάλλεται το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.
Τον Ιανουάριο του 2004 ολοκληρώνεται ο κύκλος των μουσικών παραστάσεων «Λύκε-λύκε είσαι εδώ;», ένα σκοτεινό ερωτικό παραμύθι, αποκλειστικά για μεγάλους, που δημιούργησε και ερμήνευσε η ίδια στη μουσική σκηνή του Μετρό. Στη συνέχεια το παραμύθι του Λύκου παρουσιάστηκε και εκτός Αθήνας (Λάρισσα, Ξάνθη, Κύπρος). Το Φθινόπωρο του 2004 επιστρέφει στα τηλεοπτικά πλατό παίζοντας το ρόλο της Κάρμεν στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Σαν γλυκό του κουταλιού» που άρχισε να προβάλλεται τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Τον επόμενο Σεπτέμβρη της γίνεται πρόταση να συμμετέχει, εκτός διαγωνισμού, μαζί με άλλους καλλιτέχνες στο Νέο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που φιλοδοξεί να γίνει το βήμα των νέων ταλέντων...Το «μπλουζάκι» του Στέφανου Κορκολή και του Νίκου Μωραΐτη γίνεται ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Φεστιβάλ. Εκεί γνωρίζει μια νέα τραγουδοποιό την Ευσταθία την οποία συστήνει στο κοινό της στη συνέχεια. Με βάση πάντα τη φιλόξενη σκηνή του ΜΕΤΡΟ αποφασίζει να κάνει ένα πάρτι που ονειρευόταν από μικρή και στήνει μία παράσταση με θέμα. τις παρέες που τραγουδούν στα πάρτι δίνοντας και στην Ευσταθία το δικό της χώρο έκφρασης…
Το 2007 επιστρέφει με λαχτάρα και πολλές «αποσκευές» στο Μετρό και αποφασίζει να θυμηθεί ΠΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΕΣ να πει ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ και κυρίως ν' αντιδράσει για όσα συνέβησαν το καλοκαίρι (πυρκαγιές). Η επιτυχία του προγράμματος ξεπερνά κάθε προηγούμενο και η ίδια καταφέρνει να συγκεντρώσει μεγάλα ποσά για τα αδέσποτα και τις κακοποιημένες γυναίκες!! Παράλληλα κάνει πρόβες για το θεατρικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «ο ήχος του όπλου», που τελικά έκανε πρεμιέρα το Φεβρουάριο του 2008.

Δισκογραφία
2008 «έρωτες»
2005 «χρόνια Μετρό»
2002 «ηχογραφήσεις στο Ζυγό»
2001 «Το χρώμα της μέρας»
2000 «Μια αγάπη μικρή»
1998 «Το μαγικό κουτί»
1997 «Live»
1995 «Τα τραγούδια του παράξενου κόσμου»
1992 «Ναδίρ»
1990 «Αλλιώτικη μέρα»
1988 «Μαμά γερνάω»
1985 «Της βροχής και της νύχτας»
1984 «Μεταμορφώσεις»
1982 «Φίλε»
1981 «Πιάφ»
1980 «Χωρίς Ταυτότητα»
1978 «Άρες μάρες κουκουνάρες»
1978 «Τσάρλι Τσάπλιν»

Συμμετοχές
2005 Ποτέ όπως πριν
2005 504 χλμ βόρεια της Αθήνας
2003 Θα το μετανιώσεις
2002 Οπωσδήποτε παράθυρο
2001 Μάρμαρο και πέτρα
2000 Τα χελιδόνια της βροχής
1999 Βεντέτα
1998 Αφήλιο
1997 Πακέτο
1997 Η σφαγή του κόκορα
1997 Βιταμίνα Τεκ
1996 Η Γλυκερία τραγουδά Αντώνη Βαρδή
1995 Κάτω από ένα κουνουπίδι
1994 Μεγάλο Καλοκαίρι
1994 Κάπου χαθήκαμε
1994 Δέκα τελευταία χρόνια
1993 Τοπίο μυστικό
1990 Φώτα παρακαλώ
1990 Ίσως φταίνε τα φεγγάρια
1987 Ριγκ
1986 Παιχνίδι για δύο
1986 Κλισέ
1983 Γιάννης Σπάρτακος 50 χρόνια τραγούδι
1981 Το μαγεμένο σπίτι
1981 Κέρκυρα'81 Αγώνες ελληνικού τραγουδιού
1976 Ερωτόκριτος
1975 Καπνισμένο τσουκάλι
1975 Παραστάσεις
1974 Τα λαϊκά
1974 Αχ Έρωτα
1974 Χρυσός Δίσκος
1974 Θητεία
1974 Ο Μορμόλης

Θέατρο
2008 «Ο ήχος του όπλου» Κέντρο Λόγου και Τέχνης Συγγραφέας: Λούλα Αναγνωστάκη Σκηνοθέτης: Έλλη Παπακωνσταντίνου Ρόλος: Κάτια
2000-2001 «Σαμία» Κ.Θ.Β.Ε. Συγγραφέας: Μένανδρος Σκηνοθέτης: Εύης Γαβριηλίδης Ρόλος: Χρυσίς 1999 «Ανδρομάχη» Θίασος Αντωνόπουλου-Ζούνη
1990 «Κώστα κόλα ζητάς» Επιθεώρηση, Θίασος Σταμάτη Φασουλή
1981 «Piaf» Αθηναϊκό Κηποθέατρο
1975-1976 «Τρεις αδελφές» Θίασος Κάρολου Κουν Συγγραφέας: Άντον Τσέχωφ Σκηνοθέτης: Κάρολος Κουν Ρόλος: Ιρίνα
1974 «Μορμόλης» Παιδική Σκηνή Ξένιας Καλογεροπούλου
1973-1974 «Βάκχες» Κ.Θ.Β.Ε. Συγγραφέας: Ευριπίδης Σκηνοθέτης: Γιώργος Θεοδοσιάδης Ρόλος: Συμμετοχή στο χορό
1973 «Μήδεια» Κ.Θ.Β.Ε. Συγγραφέας: Ευριπίδης Σκηνοθέτης: Κωστής Μιχαηλίδης Ρόλος: Συμμετοχή στο χορό
1973 «Pωμαίος και Iουλιέτα» Κ.Θ.Β.Ε. Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Σκηνοθέτης: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
1972-1973 «Ιφιγένεια η εν Tαύροις» Κ.Θ.Β.Ε. Συγγραφέας: Ευριπίδης Σκηνοθέτης: Γιώργος Θεοδοσιάδης Ρόλος: Συμμετοχή στο χορό
1972-1973 «Kάπταιν Mπράσμπαουντ» Κ.Θ.Β.Ε. Συγγραφέας: Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω Σκηνοθέτης: Κωστής Μιχαηλίδης Ρόλος: Αραπάκι
1971-1972 «Ένα ονειρόδραμα» Κ.Θ.Β.Ε. Συγγραφέας: Αύγουστος Στρίντμπεργκ Σκηνοθέτης: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος Ρόλος: Εντίτ
1971-1972 «O προεστώς του χωριού» Κ.Θ.Β.Ε. Συγγραφέας: Σπυρίδων Περεσιάδης Σκηνοθέτης: Κωστής Μιχαηλίδης
1963-1964 «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» Θίασος Μυράτ-Ζουμπουλάκη Συγγραφέας: Λουίτζι Πιραντέλλο Σκηνοθέτης: Δημήτρης Μυράτ Ρόλος: Παιδάκι
1962-1963 Παιδικό θέατρο Μαίρης Σοΐδου

Τηλεόραση
2004 «Σαν γλυκό του κουταλιού» ΑΝΤ1 Σενάριο: Μαρίνα Πετροπούλου Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ Ρόλος: Κάρμεν
2003 «Όνειρο ήταν» ΝΕΤ Σενάριο: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
1978 «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» ΕΡΤ Συγγραφέας λογοτεχνικού έργου: Στρατής Μυριβήλης Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος Διασκευή-Σενάριο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη Ρόλος: Λούλου
1974 «Ανήσυχα νιάτα» ΕΡΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια: