Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Πού θα φάτε με €20


Το φαγητό έξω είναι μια υπέροχη διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε χαλαρά και χωρίς κόπο τα «μμμ» των γεύσεων, τα «ντιν» των ποτηριών που τσουγκρίζουν, το «κλκλκλκλ» του κρασιού που χύνεται στα ποτήρια και τα γέλια των συνδαιτυμόνων μας. Και θέλουμε αποχωρώντας από το τραπέζι να συνεχίσουμε να νιώθουμε ευχαρίστηση, έχοντας πληρώσει για ένα γεύμα που άξιζε τα λεφτά του. Είτε αυτά αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο ποσό, που όμως «πλήρωσε» ένα μεγάλο κρασί και ένα δείπνο γαστρονομικών αξιώσεων, είτε πρόκειται για δέκα ευρώ, για ένα πιάτο καταπληκτικές ντομάτες γεμιστές, ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και μία παγωμένη μπίρα.
Μέσα στα νέα αυτά δεδομένα, τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν είναι εκείνες που θα σεβαστούν τον πελάτη και θα συνειδητοποιήσουν ότι το έργο της εστίασης περιλαμβάνει καθαριότητα, καλό σέρβις, καλές πρώτες ύλες και προσεγμένο φαγητό, στα μέτρα και στο επίπεδο που διεκδικεί το κάθε εστιατόριο.

ΟΙΚΕΙO
Φτηνό Κολωνάκι
Είναι γλυκό, φτηνό και value for money, με συμπαθητικό και «τίμιο» φαγητό. Ένα μικρό μπιστρό με κουρτινάκια, λίγα τραπέζια και σπιτική ατμόσφαιρα, όπου με €25 τρώτε όμορφα και χαλαρώνετε. Μία από τις λίγες επιλογές για νόστιμο μαγειρευτό φαγητό και προσιτές τιμές στο Κολωνάκι. Η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου θα σας κάνει να νιώσετε σαν να εξερευνάτε το σπίτι κάποιου που μόλις γνωρίσατε. Το σέρβις φιλικότατο, γλυκύτατο και το τσιζκέικ. Κάντε κράτηση!
Πλουτάρχου 15 & Αλωπεκής, Κολωνάκι, τηλ. 210-7259216

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μεζεδοπωλείο
Το Μονοπώλιο είναι μια ωραιότατη μοντέρνα ταβέρνα, από εκείνες που με €25 μπορείς να φας τρία πιάτα απολαμβάνοντας εγκάρδιο σέρβις και νόστιμο φαγητό. Η ταμπέλα έξω από το μεζεδοπωλείο είναι αυθεντική, από το 1950. Το συγκεκριμένο Μονοπώλιο είναι το όγδοο από αυτά που υπήρχαν στην Αθήνα. Αλάτι, ζάχαρη, σπίρτα, τράπουλες, καθαρό οινόπνευμα. Άλλες εποχές τότε. Ο χώρος άνετος και ζεστός. Ωραία μουσική και κουζίνα ελληνική, με αγάπη στα μυρωδικά.
Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 210-3459172

ΔΩΡΙΣ
Μαγέρικο
Από τις καλύτερες επιλογές για μεσημεριανό φαγητό με μαγειρευτά σε μια ωραιότατη γειτονιά του κέντρου, στην οδό Πραξιτέλους, αφού συνδυάζει ατμοσφαιρικό περιβάλλον (ξύλινα τραπεζάκια με μάρμαρο και ωραία χαρούμενα χρώματα) με καθαριότητα, πεντανόστιμα μαγειρευτά και οικονομικές τιμές. Το Δωρίς λειτουργούσε από το 1900 ως γαλακτοζαχαροπλαστείο και τέτοιο παραμένει και το ύφος του. Για τα πιάτα ημέρας συμβουλευτείτε τον πίνακα και τη βιτρίνα με τα μαγειρευτά. Τελειώστε με ρυζόγαλο, κρέμα και φυσικά υπέροχους τηγανητούς λουκουμάδες με μέλι και καρύδια.
Πραξιτέλους 30, Αθήνα, τηλ. 210-3232671

SARDELLES
Μικρά ψαράκια
Το μενού είναι πολύ απλό, με μερικά θαλασσινά -και φυσικά σαρδέλες-, μικρές τηγανητές γαρίδες που τρώγονται με μια μπουκιά, πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο, μπαρμπούνια και κάποια άλλα φρέσκα ψάρια, χωριάτικη με μπόλικο ελαιόλαδο. Αν πάτε αργά θα διαπιστώσετε ότι οι επιλογές δεν είναι πολλές, αφού μαγειρεύουν μικρές ποσότητες για να τελειώνουν μέσα στην ημέρα. Έχει γίνει πολύ πιο μαζικό από ό,τι ήταν στην αρχή, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή επιλογή, παρά το γεγονός ότι το σέρβις έχει χαλάσει.
Περσεφόνης 15, Γκάζι, τηλ. 210-3478050

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ
Σπιτικό ρώσικο φαγητό
Τρώτε σαν βασιλιάδες (ως προς την ποσότητα), πληρώνετε σαν εργάτες και κάθεστε γύρω από κούκλες γαλανομάτες δίμετρες Ρωσίδες, που συχνάζουν εδώ για να φάνε σαν στο σπίτι τους! Τι άλλο θέλετε; Μην περιμένετε και περιβάλλον…
Απλά πράγματα, όπως σε καφενείο. Αλλά το φαγητό, μια χαρά. Μη χάσετε τα σουβλάκια. Είναι μαριναρισμένα και νοστιμότατα. Δοκιμάστε και Σογκούν σαγανάκι αλλά και ωραία τηγανισμένο πιροσκί με τυρί.
Λυκούργου 235, Καλλιθέα, τηλ. 210-9431871

VINCENZO
Ιταλική κουζίνα
Τι πιο ωραίο από το να τρως καλή ιταλική πίτσα σ’ ένα χαλαρό και ζεστό περιβάλλον; Ο εσωτερικός χώρος είναι λιτός και νεανικός, με κεριά, γλαστράκια και μπουκάλια με λάδι και ξίδι με αρωματικά. Η πίτσα του Vincenzo δεν έχει την τελειότητα της ιταλικής, αλλά την αγγίζει όσο ελάχιστες από αυτές που δοκίμασα στην Αθήνα.
Εξαιρετική εκείνη με προσούτο και φρέσκια ρόκα, που μπαίνει στο τέλος από πάνω ωμή, όπως γίνεται στην Ιταλία. Ωραιότατη και εκείνη με τα φρέσκα ντοματίνια. Δοκιμάστε ένα σπαγκέτι με ντοματίνια από τον Βεζούβιο και βασιλικό και τελειώστε με ένα προφιτερόλ με γέμιση παγωτό βανίλια.
Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα, τηλ. 210-8941310, 210-8941425

ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Τέλειο κρέας
Εδώ θα «ερωτευτείτε» ξανά το κρέας: Άψογη ποιότητα και ιδανικό ψήσιμο. Τρώγοντας τη μοσχαρίσια μπριζόλα (τη ζήτησα χοντρή και λίγο ψημένη), συναισθανόμουν την ευδαιμονία του λύκου που… κολατσίζει τη λεία του. Τι να πω και για τα παϊδάκια; Περιττά τα λόγια. Θα έχει προηγηθεί ο δίσκος απ’ όπου θα αρπάξετε μια σπιτική σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο.
Ζητήσετε και μια πιατέλα με τυροπιτάκια, πατάτες τηγανητές και κολοκύθια τηγανητά.
Στον εσωτερικό χώρο καθίστε κοντά στο τζάκι και θαυμάστε τα υπέροχα κρητικά κεντήματα-πίνακες που είναι κομψοτεχνήματα.
Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ. 210-6659061

CADKO
Ρώσικη κουζίνα
Είναι ένα από εκείνα τα μαγαζιά που προτείνεις όταν σε ρωτούν για ένα εστιατόριο με πολύ καλό φαγητό, που να μην πανάκριβο, αλλά να μην είναι και ταβέρνα. Το Cadko είναι μικρό, καθαρό, καθόλου φολκλόρ. Οι κόκκινοι καναπέδες θυμίζουν παριζιάνικο μπιστρό, ενώ το μικρό μπαρ με τις δεκάδες διαφορετικές βότκες υποδεικνύει σαφώς τι πρέπει να πιούμε. Στο φαγητό τα must είναι: σαλάτα Cadko με βραστό κοτόπουλο και μαρουλάκι που μοσχοβολάει κάρδαμο, αυθεντική ρώσικη σαλάτα -αφού τη δοκιμάσετε, αποκλείεται να ξαναφάτε την έτοιμη-, πελμένι (κάτι σαν παραδοσιακά τορτελίνια με κρέας) και σπέσιαλ ζουμερό χοιρινό σουβλάκι.
Λάμπρου Κατσώνη 63, Μοσχάτο, τηλ. 210-9412207

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
Ταβέρνα
Στον Ηλία, στο τέρμα της Απ. Παύλου αριστερά, θα συναντήσετε κόσμο όλων των ηλικιών να ξεκοκαλίζει με όρεξη παϊδάκια που είναι σωστά ψημένα και δεν μυρίζουν και φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες. Αν δεν βρείτε τραπέζι, προχωρήστε ευθεία και μετά από 150 μέτρα θα συναντήσετε το δεύτερο ταβερνάκι (του ιδίου), που είναι πιο ήσυχο. Παραδοσιακό περιβάλλον ταβέρνας κάτω από τα βαρέλια στο εσωτερικό, αλλά τα ρούχα σας θα μυρίσουν τσίκνα.
Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, τηλ. 210-3422407

FATSIO
Άλλες εποχές
Είναι απορίας άξιον πώς αυτό το μαγαζί μπορεί και παραμένει αναλλοίωτο μετά από 56 ολόκληρα χρόνια, κι όμως δεν χάνει ποτέ την πελατεία του.
Εδώ θα φάτε το πιο καλά μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Πέρα από το σταθερό μενού υπάρχουν καθημερινά φρεσκομαγειρεμένα πιάτα, που περιμένουν την προτίμησή σας μέσα στη βιτρίνα. Υπέροχο το παστίτσιο. Το μαγαζί λειτουργεί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Ευφρονίου 5, Παγκράτι, τηλ. 210-7217421

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/01/17/Agenda/agenda_85%2014.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: