Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Μαγειρεύοντας σπιτικά!


Για πεινασμένους για καλό σπιτικό φαγητό στη σημερινή Αθήνα υπάρχουν ακόμα μερικά σημεία γεμάτα ιστορία και μυρωδιές από μαγειρευτά φαγητά, κοκκινιστά, λαδερά, μικρά ψαράκια και όσπρια φτιαγμένα με μεράκι και φροντίδα από τους ιδιοκτήτες τους.
Τα οινομαγειρεία βρίσκονται όπου και η εμπορική κίνηση. Από την κεντρική κρεαταγορά ανοίγονται στην υπόλοιπη κεντρική Αθήνα και μετά σε κάθε κεντρική γειτονιά κάθε περιοχής της πρωτεύουσας. Και είναι λογικό αν σκεφθείτε ότι τα μαγέρικα δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των εμπόρων, των προμηθευτών, των αγοραστών αλλά και των επισκεπτών της πόλης σε μεσημεριανό φαγητό σε εποχές που το fast food δεν υπήρχε ούτε σε εμβρυακή κατάσταση διατροφικής πραγματικότητας. Τα οινομαγειρεία στην Αθήνα σήμερα έχουν ευγενικούς ιδιοκτήτες, που δίνουν περισσότερη έμφαση στο φαγητό παρά στη διακόσμηση. Είναι οικονομικά, μιας και σπάνια ξεπερνούν τα 15 € το άτομο, και συνήθως λειτουργούν μόνο το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα. Σας προτείνουμε στάσεις για ζεστό μαμαδίστικο φαγητό ως διάλειμμα από τη δουλειά ή τα ψώνια ή ως σημεία για μια χαλαρή συζήτηση με φίλους.

ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ Η ΗΠΕΙΡΟΣ
Φιλοποίμενος 4, Στοά Μανέτα – Κεντρική Κρεαταγορά, τηλ.: 2103240773.
Έχει τη φήμη του after, μιας και λειτουργεί 24 ώρες, βρίσκεται στην Κεντρική Κρεαταγορά και εδώ θα κατευθυνθείτε για κάθε είδους μαγειρευτά και τη διάσημη μαγειρίτσα του που μπορείτε να βρείτε όλο το χρόνο.

ΔΙΠΟΡΤΟ
Σωκράτους 9, πλατεία Θεάτρου, δεν έχει τηλέφωνο.
Δεν πρόκειται για ένα οινομαγειρείο, αλλά για ένα urban secret, που για να το ανακαλύψετε πρέπει να φέρετε μερικές βόλτες γύρω από την πλατεία Θεάτρου και να αφήσετε τη μύτη σας να σας οδηγήσει σε ένα υπόγειο που θα σας μεταφέρει αυτόματα σε άλλες δεκαετίες.
Το μενού περιλαμβάνει συνήθως ρεβίθια, μικρά ψάρια που τηγανίζονται εκείνη την ώρα και κρασί από τα βαρέλια. Δεν είναι το φαγητό, αλλά η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα του ’50 που υπερισχύει στο Δίπορτο. Το μεσημέρι γίνεται συνωστισμός.

ΔΩΡΙΣ
Πραξιτέλους 30, πλ. Κλαυθμώνος, τηλ.: 2103232671.
Από τα πιο αξιοπρεπή οινομαγειρεία στο κέντρο της Αθήνας, που ενώ λειτουργεί από το 1900 (σαν ζαχαροπλαστείο τότε) διατηρεί την ατμοσφαιρικότητά του και σερβίρει πεντανόστιμα λαδερά, κρεατικά και όσπρια ανάλογα την εποχή. Διαλέξτε από τον πίνακα το πιάτο της επιλογής σας πριν ο κύριος Θάνος τα σβήσει με την κιμωλία. Στο τέλος μη χάσετε τους λαχταριστούς λουκουμάδες με μέλι και καρύδια.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αριστογείτονος 1, Κεντρική Αγορά, τηλ.: 2103214970.
Δίπλα στο Οινομαγειρείο η Ήπειρος βρίσκεται ο Παπανδρέου, που μετράει τουλάχιστον 60 χρόνια παρουσίας. Γνωστός για το εξαιρετικό πατσά του αλλά και για τα νόστιμα μαγειρευτά του που φθάνουν γρήγορα στο τραπέζι σας. Εδώ θα απολαύσετε ένα χορταστικό μεσημεριανό ανάμεσα στις φωνές των κρεοπωλών και θα χαζέψετε την κίνηση στην αγορά.

ΚΙΤΣΟΥΛΑΣ
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106814798.
Μπορεί να βρίσκεται στο Χαλάνδρι, αλλά είναι διάσημος σε όλη την Αθήνα. Το μεσημέρι σφύζει από ζωή και σερβίρει λαχταριστό γιουβέτσι αλλά και χοιρινό με σέλινο και ό,τι άλλο βγαίνει από τις κατσαρόλες του, που τιμούν άνθρωποι που δουλεύουν στις γύρω επιχειρήσεις και όσοι δεν πρόλαβαν να μαγειρέψουν για μεσημέρι.

ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΝΑ
Βασ. Αλεξάνδρου 10 και Υμηττού, Καισαριανή, τηλ.: 2107291545.
Από τα λίγα οινομαγειρεία που μπορείτε να βρείτε αυθεντικές μικρασιάτικες γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι και αρωματικά μυστικά από τα χεράκια της κυρίας Τριανταφυλλιάς.
Αυθεντικά ντολμαδάκια γιαλαντζί και σμυρναίικα σουτζουκάκια σε ένα λιτό αλλά περιποιημένο περιβάλλον. Για το τέλος θα σας κεράσουν υπέροχο σαραγλί.
Και για ολοκληρωμένη μικρασιάτικη εμπειρία διαλέξτε ένα από τα λικέρ, λεμόνι, ρόδι ή μανταρίνι ανάλογα την εποχή.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Τρώων 41 και Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 2103467555.
Παρόλο που λειτουργεί ως ταβέρνα, είναι υπέροχα το καλοκαίρι με τα τραπεζάκια έξω.
Γνωστός για τις μπριζόλες του, ο Οικονόμου στα Πετράλωνα σερβίρει εξαιρετικά μαγειρευτά, όπως το λεμονάτο, το στιφάδο ή ο κοκκινιστός κόκορας με τα μακαρόνια.

ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ.: 2107216390.
Η κυριλέ έκδοση του οινομαγειρείου σε ένα χώρο που λειτουργεί από το 1923. Ζεστός χώρος που κάποτε επισκέπτονταν ο Μόραλης, ο Κουν και άλλες μορφές περασμένων δεκαετιών.
Εδώ θα δοκιμάσετε ωραιότατο κόκορα κρασάτο, χοιρινό λεμονάτο και ψαρόσουπα.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
Βουλής 44Α, τηλ.: 2103214121.
Μετά από τρία λεπτά περπάτημα από το Σύνταγμα βρίσκεστε στο Παραδοσιακό, όπου μπορείτε να σταματήσετε για ωραία κεφτεδάκια με πατάτες φούρνου αλλά και για μια δυσεύρετη στην Αθήνα γίδα βραστή. Σερβίρει και μικρά ψάρια. Είναι πάντως από τα ακριβότερα του είδους του, μιας και ξεφεύγει λίγο από το φράγμα των 15€, που πληρώνεις παραδοσιακά στα οινομαγειρεία.

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ
Ρόμβης 21, Σύνταγμα, τηλ.: 2103233459.
Ως χώρος ό,τι λέει το όνομά του, μικρό αλλά συμπαθέστατο οινομαγειρείο σε ένα ανήλιαγο σημείο της Ρόμβης. Τα φαγητά του πάντως είναι πάντα πεντανόστιμα, που βγαίνουν σε μικρές ποσότητες και τελειώνουν σχετικά γρήγορα.

ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ
Εμμ. Μπενάκη 94, τηλ.: 2103824138.
Γνωστότατος ο Μπαρμπα-Γιάννης στα Εξάρχεια, σερβίρει καθημερινά φρικασέ, φασολάκια και αρακά ανάμεσα στα άλλα μαγειρευτά του, που εδώ μπορείτε να τα βρείτε όλη μέρα μιας και λειτουργεί και ως ταβέρνα. Αν πίνετε χύμα κρασί, θα συμπαθήσετε το κόκκινο και το λευκό του.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Βαλτετσίου 63, τηλ.: 2103303216.
Στον Αχιλλέα στα Εξάρχεια θα βρείτε ωραιότατο γιουβέτσι και μοσχαράκι με λαχανικά, αλλά και εξαιρετικές πίτες. Στα τραπέζια του φοιτητές και δικηγόροι από τα γύρω γραφεία. Λειτουργεί ως αργά το βράδυ.

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/02/07/Agenda/agenda_88%2014.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: