Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Δημιουργοί από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, από το εμπορικό κι ανεξάρτητο σινεμά, ανεβαίνουν στο δημόσιο βήμα του 49ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για να συνδιαλεχτούν με το κοινό. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε μόλις χθες κι ευελπιστεί τις επόμενες δέκα ημέρες να συγκεντρώσει σινεφίλ από όλη τη χώρα. Εκτός των ταινιών απ’ τη διεθνή διανομή, έτερο δέλεαρ είναι οι δημιουργοί που πολλοί σινεφίλ έχουν ευχηθεί να συναντήσουν από κοντά. Και κάποιους από αυτούς θα τους συναντήσουν, είτε στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου παρουσιάζουν οι ίδιοι τις ταινίες τους και στη συνέχεια δέχονται ερωτήσεις και συνομιλούν με το κοινό, είτε στα master classes, που ξεκίνησαν επί των ημερών της καλλιτεχνικής διευθύντριας Δέσποινας Μουζάκη και είναι από τις πιο πετυχημένες δράσεις, καθώς ελκύουν θεατές κι επαγγελματίες.
Πέρυσι δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο για τον Τζον Σέιλς, πρόπερσι για τον Βιμ Βέντερς, τον Βάλτερ Σάλες και πάει λέγοντας...
Φέτος σειρά έχουν οι αδελφοί Νταρντέν από το Βέλγιο, ο Αμερικανός-μύθος Όλιβερ Στόουν, ο συμπατριώτης του Γουίλεμ Νταφόε, ο Βόσνιος Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Αργεντινός Γκουστάβο Σανταολάγια και ο Βραζιλιάνος φίλος του Βάλτερ Σάλες, ο Ιάπωνας Τακέσι Κιτάνο.
To ξεχωριστό δημιουργικό δίδυμο από την Αγγλία Κριστίν Μολόι και Τζο Λόλορ και ο sui generis Αμερικανός σκηνοθέτης Αζέιζελ Τζέικομπς έρχονται από τις «Ημέρες Ανεξαρτησίας».
Το δίδυμο Μαλόι – Λόλορ, γνωστοί και ως Desperate Optimists («Οπτιμιστές σε απόγνωση»), έρχεται από τον εικαστικό χώρο και το πειραματικό θέατρο. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν τις δύο ταινίες τους «Civic Life» και «Helen». Όσο για τον 36χρονο Αζέιζελ, γιο του Κεν Τζέικομπς, από τα ταλέντα της Αμερικής, θα παρουσιάσει τις ταινίες του «The good times» και «Momma’s man».
Αυτά είναι ορισμένα από τα πρόσωπα που θ’ αναμιχθούν με το κοινό του Φεστιβάλ. Μπορεί τις ταινίες τους να τις δούμε το επόμενο διάστημα στις αίθουσες, η ζωντανή συνάντηση μαζί τους όμως είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, δωρεάν χορηγία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε τι θα δούμε σε πρώτη προβολή και πότε θα ακούσουμε ορισμένα πρόσωπα-κλειδιά του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου.

Όλιβερ Στόουν
Ο πολυσυζητημένος Αμερικανός σκηνοθέτης, που έχει διαγράψει πολυτάραχη πορεία στο Χόλυγουντ, έρχεται για να παραλάβει τον τιμητικό «Χρυσό Αλέξανδρο» για το σύνολο του έργου του και να παρουσιάσει, σε ένα εξαίρετο timing, την επίκαιρη ταινία του με θέμα τη ζωή του πρώην πλανητάρχη.
• «W»: Σ’ ένα άνευ προηγουμένου εγχείρημα, ο Στόουν ξεδιπλώνει στο σελιλόιντ τα έργα και τις ημέρες του Τζορτζ Μπους. Προβολή: 20.30, «Ολύμπιον», (19/11).
• Master class: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές», 11.30 μ.μ., (18/11).

Τέρενς Ντέιβις
Αυθεντικός δημιουργός του σύγχρονου βρετανικού σινεμά, με επιρροές από το free cinema, είναι μια εξαιρετική περίπτωση, άγνωστη στο πλατύ κοινό. Η ρετροσπεκτίβα στις «Ημέρες Ανεξαρτησίας» δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμία με το μεγάλο Ευρωπαίο δημιουργό. Στο αφιέρωμα θα προβληθεί το σύνολο των ταινιών του και ο ίδιος θα τιμηθεί με το «Χρυσό Αλέξανδρο».
• Of time and city: Η νέα του ταινία, ένα λυρικό πορτρέτο της γενέτειράς του, του Λίβερπουλ, απέσπασε πολύ θετικές κριτικές στο Φεστιβάλ Καννών. Προβολή: 22.00, «Τζον Κασσαβέτης», (19/11).
• Master class: Αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», 11.00 π.μ., (20/11).

Zαν Πιερ & Λικ Νταρντέν
Σπουδαίοι εκπρόσωποι του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά, πολυβραβευμένοι -δύο «Χρυσοί Φοίνικες» για τις ταινίες «Ροζέτα» και «Το παιδί»- έχουν την τιμητική τους στην πλήρη ρετροσπεκτίβα για το έργο τους.
• «Η Σιωπή της Λόρνα»: H τελευταία τους ταινία -βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών- έχει ηρωίδα μια νεαρή Αλβανή μετανάστρια στο Βέλγιο. Προβολή: 20.30, «Ολύμπιον» (15/11), παρουσία και της πρωταγωνίστριας Άρτα Ντομπρόσι.
• Master class: Θα μιλήσουν για τις τεχνικές του κινηματογράφου, για το σενάριο και την παραγωγή, καθώς οι ίδιοι αναλαμβάνουν και τις παραγωγές των ταινιών τους. Αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», 11.00 π.μ., 15/11.

Τακέσι Κιτάνο
Αινιγματική μορφή του σύγχρονου ιαπωνικού σινεμά, αιρετικός κινηματογραφικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, καλτ τηλεοπτική περσόνα και ιδιαίτερα δημοφιλής στο ιαπωνικό κοινό, ο βραβευμένος με το «Χρυσό Λιοντάρι» σκηνοθέτης (Πυροτεχνήματα, 1997) θα είναι στη Θεσσαλονίκη και θα τιμηθεί με το «Χρυσό Αλέξανδρο».
• «Ο Αχιλλέας και η χελώνα»: Η καινούργια ταινία αφηγείται την ιστορία του Ματσίζου, ενός ερασιτέχνη ζωγράφου. Ο Κιτάνο συνδυάζει το χιούμορ και το συναίσθημα. Προβολή: 20.30, «Ολύμπιον» (18/11).
• Master class: «Τζον Κασσαβέτης», 11.00 π.μ., (19/11).

Ταινίες και master classes που ξεχωρίζουν
• Εμίρ Κουστουρίτσα: Παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ, αυτή τη φορά έρχεται με την ιδιότητα του μουσικού. Με την μπάντα του «No smoking band» θα ξεσηκώσει τα πλήθη σε μια συναυλία στην «Αποθήκη» (18/11/08) και ο ίδιος θα μιλήσει στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (19/11/08, ώρα 15.15).
• Γκουστάβο Σανταολάγια - Βάλτερ Σάλες: Βραβευμένος με δύο Όσκαρ για τα σάουντρακ των ταινιών «Brokeback Mountain» και «Babel», έξοχος μουσικός με επικοινωνιακό χάρισμα όπως τον γνωρίσαμε από κοντά στις δύο συναυλίες με τους «Bajofondo», ο Γκουστάβο Σανταολάγια θα παρουσιάσει την ταινία «Cafe de los Maestros» σε σκηνοθεσία Μιγκέλ Κοάν. Ο Αργεντινός συνθέτης μιλάει για το τάνγκο, γίνεται ξεναγός στο Μπουένος Άιρες και παρουσιάζει τους μεγάλους δασκάλους του. Παράλληλα, θα δώσει ένα ξεχωριστό master class («Τζον Κασσαβέτης», 11.00 π.μ., 21/11) στο οποίο πολύ πιθανά να δούμε και το Βραζιλιάνο Βάλτερ Σάλες. Ο σκηνοθέτης που αγαπήθηκε από το διεθνές κοινό με τα «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» κι ενθουσίασε όσους τον γνώρισαν από κοντά πριν από δύο χρόνια στο ΦΚΘ, αυτή τη φορά έρχεται να παρουσιάσει την «Οριακή Γραμμή» (συν-σκηνοθεσία: Ντανιέλα Τόμας), που εκτυλίσσεται με φόντο το Σάο Πάολο. Οι δύο άντρες είχαν συνεργαστεί στα «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» κι αυτό τον καιρό συνεργάζονται εκ νέου, ο καθένας στο… πόστο του, για την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μπίτνικ μυθιστορήματος «On The Road» του Τζακ Κέρουακ!
• Μάνος Ζαχαρίας: Μεταφέρει τις εμπειρίες του από τη ρωσική γη και τη συνεργασία του με σπουδαίους Ρώσους ηθοποιούς (13.00, «Παύλος Ζάννας», 21/11/08).
• Γουίλεμ Νταφόε: Θα παρευρεθεί στην παγκόσμια πρώτη της καινούργιας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η Σκόνη του χρόνου» («Ολύμπιον» 22.30, 22/11/08) και θα δώσει master class («Τζον Κασσαβέτης», 22/11, 11.00 π.μ.).
• Γκιγιέρμο Ναβάρο: Ο «μάγος των εικόνων» και βραβευμένος με Όσκαρ Φωτογραφίας για το «Λαβύρινθο του Πάνα», ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό τα μυστικά του στο master class, την Κυριακή 23/11, στις 11.00 π.μ., τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=61089

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

http://tiff.filmfestival.gr/inst/Festival/gallery/FilmFestival/49/49_Screening_Table.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: