Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανά στο τιμόνι της αγαπημένης του ομάδας


Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ μετά την οριστική συμφωνία που επήλθε στις συζητήσεις του με τους μετόχους της ΠΑΕ. Η ανακοίνωση της πρόσληψης του ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με τα έξι τελευταία πρωταθλήματα της Ένωσης θα γίνει μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη ο μεγαλομέτοχος Νίκος Νοτιάς του οποίου ο ρόλος στην υπόθεση ήταν καταλυτικός.
Το καλοκαίρι του 1988 η ΑΕΚ ανακοίνωνε την πρόσληψη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο πόστο του προπονητή και η πιο θυελλώδης σχέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεκινούσε. Μία σχέση που, 20 χρόνια μετά, θα εξακολουθεί απ' ό,τι φαίνεται να απασχολεί τον ποδοσφαιρικό μας μικρόκοσμο.
Ο Μπάγεβιτς είχε αναπτύξει σχέσεις στοργής με τους φιλάθλους της ΑΕΚ από την εποχή που αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της Ένωσης. Η πρόσληψή του στη θέση του προπονητή έφερε ενθουσιασμό ο οποίος εξελίχθηκε σε...έρωτα όταν ο Σέρβος τεχνικός έφερνε στην ΑΕΚ το πρώτο πρωτάθλημά της μετά από 10 χρόνια. Από το Μάιο του 1989 και μετά, ο λόγος του Μπάγεβιτς ήταν νόμος στη Νέα Φιλαδέλφεια καθώς ο κόσμος (και ιδιαίτερα οι οργανωμένοι) τον λάτρευαν σαν θεό.
Στη διοικητική κρίση με το Στράτο Γιδόπουλο στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο κόσμος ψήφισε, χωρίς να το σκεφτεί πολύ, Μπάγεβιτς και η ΑΕΚ κατέληξε στα χέρια του Κώστα Γενεράκη (και αργότερα του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Γιάννη Καρρά) για να αρχίσει μία χρυσή εποχή τίτλων και εκπληκτικού ποδοσφαίρου για την Ένωση. Όταν ο Σέρβος τεχνικός κατέκτησε και το δεύτερο πρωτάθλημά του με την ΑΕΚ (την περίοδο 1991-92) όλοι πίστεψαν ότι η σχέση με την ομάδα της καρδιάς του θα ήταν παντοτινή. Άλλωστε, στις εξέδρες του «Νίκος Γκούμας» ένα σύνθημα δονούσε σε κάθε ματς την ατμόσφαιρα: «ΑΕΚ, Ντούσαν». Κυρίως από τη «σκεπαστή», για να μην ξεχνιόμαστε.
Η περίοδος 1995-96 θα μείνει αξέχαστη στο Ντούσαν Μπάγεβιτς για πολλούς λόγους. Η ομάδα που «έχτισε» το καλοκαίρι του 1995 με ηγέτη τον Βασίλη Τσιάρτα «κεντούσε» στον αγωνιστικό χώρο, έπαιζε ποδόσφαιρο που σπανίως τα ελληνικά γήπεδα βλέπουν και ο κόσμος απολάμβανε θέαμα υψηλού επιπέδου.
Όμως, από το Φεβρουάριο του 1996 όταν οι φήμες για επικείμενη συμφωνία του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη φούντωσαν, η αγωνία χτύπησε κόκκινο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι οργανωμένοι, που βρίσκονταν σε ανοιχτό πόλεμο με το μεγαλομέτοχο Μιχάλη Τροχανά, θεωρούσαν το διοικητικό ηγέτη της Ένωσης ηθικό αυτουργό της πιθανής φυγής του Σέρβου προπονητή.
Το κάθε εντός έδρας παιχνίδι εξελίχθηκε σε διαδήλωση υπέρ του Μπάγεβιτς και κατά του Τροχανά αλλά ο προπονητής δεν έπαιρνε δημοσίως θέση. Όταν μετά από παιχνίδι, είπε στον κόσμο ότι «αν πάρουμε το Κύπελλο, θα μείνω», οι φίλοι της ομάδας αναθάρρησαν. Η ΑΕΚ κατέκτησε, πράγματι, το Κύπελλο (με το εμφατικό 7-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών σε μία απίθανη ποδοσφαιρική παράσταση) όμως η απώλεια του πρωταθλήματος και η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (για την οποία οι οργανωμένοι θεώρησαν αποκλειστικό υπεύθυνο τον προπονητή) έκαναν το γυαλί να σπάσει. Το καλοκαίρι του 1996 ο Μπάγεβιτς ήταν πια προπονητής του Ολυμπιακού και νούμερο ένα εχθρός για τον κόσμο (ή τουλάχιστον για μεγάλη μερίδα του) της ΑΕΚ.
Το βράδυ που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε στο «Νίκος Γκούμας» για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ ως προπονητής του Ολυμπιακού θα μείνει, επίσης, χαραγμένο έντονα στη μνήμη του. Μάλιστα, το πικρό ποτήρι το ήπιε δύο φορές, αφού ο αγώνας που επρόκειτο να διεξαχθεί Κυριακή, αναβλήθηκε για την επομένη λόγω έντονης βροχόπτωσης.
Όταν ο άλλοτε λατρεμένος Σερβοέλληνας μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με την κόκκινη φόρμα, έγινε πραγματικά χαμός. Ο κόσμος, σε έξαλλη κατάσταση, πετούσε πεντοχίλιαρα με το πρόσωπο του Μπάγεβιτς, έβριζε και έφτυνε. Και σε κάθε ένα από τα δύο γκολ εκείνης της βραδιάς (η ΑΕΚ επικράτησε 2-0) οι φίλοι της ΑΕΚ πανηγύριζαν σαν να έπαιρνε η ομάδα τους το Τσάμπιονς Λιγκ. Περισσότερο από όλους πανηγύριζε ο φυσιοθεραπευτής της Ένωσης Νίκος Πανταζής, άλλοτε στενός φίλος του Μπάγεβιτς, και εκείνο τον καιρό φανατικός εχθρός του.
Μετά από την επιτυχημένη θητεία του στον Ολυμπιακό αλλά και το εξίσου επιτυχημένο πέρασμα από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναζητούσε τον επόμενο ποδοσφαιρικό σταθμό του το καλοκαίρι του 2002. Η δήλωσή του σε απογευματινή εφημερίδα «Είμαι ΑΕΚτζης» προετοίμασε το έδαφος και ο τότε διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ Μάκης Ψωμιάδης αποφάσισε να τολμήσει να πάει κόντρα στην Original. Συμφώνησε με τον Μπάγεβιτς και τον έφερε ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Από την παρουσίασή του ακόμα, ο Σερβοέλληνας προπονητής άρχισε να καταλαβαίνει ότι τα νεύρα του θα δοκιμάζονταν όσο ποτέ. Οι οργανωμένοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους όταν ο Μάκης Ψωμιάδης παρουσίασε το νέο (παλιό) προπονητή και δεν τον άφησαν σε χλωρό κλαρί όλη τη σεζόν. Η πρώτη χρονιά, παρόλα αυτά, βγήκε (όχι αναίμακτα πάντως) με την ΑΕΚ να παίζει καλή μπάλα, κυρίως στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2003-04 όμως, το πράγμα ξέφυγε, με περιστατικά που κανονικά θα έπρεπε να καταγράφονται από το αστυνομικό δελτίο. Ο Μπάγεβιτς ήρθε στα χέρια με οπαδούς στην Εθνική οδό, είδε εμετικά πανό να αναρτώνται στο γήπεδο των Άνω Λιοσίων (που η ΑΕΚ χρησιμοποιούσε ως έδρα) ενώ υπέστη σοκ όταν άγνωστοι του έστειλαν σφαίρες (!) στο σπίτι του. Μετά από εκείνο το περιστατικό, δεν άντεξε και ξέσπασε, τονίζοντας με νόημα: «Εγώ θα σκοτώσω τον αρχηγό τους…».
Το πανό που ξεπέρασε τα όρια στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή (το οποίο χτύπησε την πιο ευαίσθητη χορδή του ανθρώπου Μπάγεβιτς) ώθησε τον προπονητή της ΑΕΚ στην έξοδο. Χωρίς καν να περιμένει τη λήξη του ημιχρόνου, ο Σερβοέλληνας τεχνικός σηκώθηκε από τον πάγκο του, έβγαλε τα γάντια, πήγε στα αποδυτήρια, άλλαξε και άφησε πίσω του την αρρωστημένη ατμόσφαιρα. Τότε όλοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στην ΑΕΚ. Τώρα αποδεικνύεται ότι ακόμα και τα πιο ισχυρά στάνταρ σπάνε.

Ο Μπάγεβιτς στην πρώτη θητεία του στην ΑΕΚ (1989-1996)
215 νίκες, 70 ισοπαλίες, 56 ήττες
Πρωταθλήματα (4): 1989, 1992, 1993, 1994
Κύπελλα (1): 1996
Σούπερ Καπ (1): 1989
Λιγκ Καπ (1): 1990

Ο Μπάγεβιτς στη δεύτερη θητεία του (2002-2004)
45 νίκες, 13 ισοπαλίες, 13 ήττες.


http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/AEK/220971.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: