Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Χωρίς τέλος η λίστα των θυμάτων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας: από τους Κουμή, Κανελλοπούλου και Καλτεζά στον 15χρονο μαθητή


Ο 15χρονος Αλέξανδρος - Ανδρέας Γρηγορόπουλος, που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου νεκρός στα Εξάρχεια από τα πυρά του ειδικού φρουρού, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των πολιτών-θυμάτων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αστυνομικοί «πιστολέρο» έχουν βαρέσει στο ψαχνό. Χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τον Δεκέμβριο του 2003 μετά τη δολοφονία του Ηρ. Μαραγκάκη από άντρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Διονύσης Γκούσκος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής ερώτησής του στο Κοινοβούλιο, ανέφερε: «Φοβούμαστε ότι το επεισόδιο αυτό δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο ούτε έγινε από λάθος. Για πολλοστή φορά αστυνομικοί πυροβολούν από πίσω σε πολύ μικρή απόσταση άοπλο νεαρό...» και επισήμανε σε άλλο σημείο: «Έχουμε εβδομήντα νεκρούς την τελευταία περίπου δεκαετία (σ.σ. 1993-2003)». Ενδεικτική, χωρίς να είναι πλήρης, η καταγραφή που ακολουθεί:
Το Νοέμβριο του 1980 δολοφονούνται από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής. Απομονώνουν την πρώτη στη βιτρίνα, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, και την χτυπούν με κλομπ αλύπητα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Με κλομπ συνέτριψαν το κρανίο του Κουμή.
Τον Αύγουστο του 1985 ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί και σκοτώνει την Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, 22 χρόνων, μετά την άρνηση της τελευταίας να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό της.
Το Νοέμβριο του 1985 λίγες ώρες μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πέφτει νεκρός στη Στουρνάρη από σφαίρα του αστυνομικού Αθ. Μελίστα ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.
Το Φεβρουάριο του 1986 ο 17χρονος Μανώλης Κανδανολέων, που επέβαινε σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς.
Το Μάρτιο του 1990 στην Πρέβεζα ο αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Δημήτρη Κίκερη. Το θύμα ήταν παγιδευμένο στην τουαλέτα «βιντεάδικου», που λίγο πριν είχε επιχειρήσει να διαρρήξει.
Τον Απρίλιο του 1993 ο αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος σκότωσε εν ψυχρώ τον 25άχρονο σερβιτόρο Γιάννη Τζίτζη σε μπαρ.
Τον Ιανουάριο του 1994 ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε εξακρίβωση στοιχείων.
Τον Ιανουάριο του 1996 σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα κατά Αλβανών στη Σκάλα Ωρωπού ο αστυνομικός Διονύσης Καρακάιδος σκοτώνει έναν Αλβανό.
Τον Ιούνιο του 1996 ο αγροφύλακας Αθ. Μάτος σκοτώνει τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι για δύο καρπούζια που πήγε ο τελευταίος να κλέψει.
Το Νοέμβριο του 1996 σε «επιχείρηση» της Αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά για τον εντοπισμό φυγόδικου ο αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του.
Τον Αύγουστο του 1998 στον Πειραιά ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη έξω από το τμήμα Μεταγωγών επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα του για έλεγχο.
Τον Οκτώβριο του 1998 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης σκότωσε τον 17χρονο Γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος επισκεπτόταν με συμμαθητές του την Ελλάδα.
Το Φεβρουάριο του 2000 στη Λούτσα ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις νέοι, επειδή όπως είπε «τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών». Η σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη και τον άφησε παράλυτο.
Το Μάρτιο του 2000 στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης ο 18χρονος ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ Νικόλαος Λεωνίδης έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη, γιατί δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.
Τον Οκτώβριο του 2001 στο Ζεφύρι ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης Γ. Τυλιανάκης πυροβόλησε στο κεφάλι τον αθίγγανο Μαρίνο Χριστόπουλο, 21 ετών, επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο.
Το Νοέμβριο του 2001 στην πλατεία Αμερικής ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν απείλησε με μαχαίρι τον ίδιον και άλλους τέσσερις συναδέλφους του που είχαν ήδη προτεταμένα τα όπλα τους.
Το Δεκέμβριο του 2003 ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης πυροβολείται στο κεφάλι από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, γιατί το αυτοκίνητο που επέβαινε μαζί με δυο άλλους νεαρούς δεν σταμάτησε για έλεγχο.

Το χρονικό της δολοφονίας και της οργής
Σάββατο 20.55
Το περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων διέρχεται από την οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια. Εκεί ξεκινά το πρώτο λεκτικό επεισόδιο των δύο ειδικών φρουρών με δυο άτομα. Η αψιμαχία τελειώνει και οι ειδικοί φρουροί αποχωρούν.
21.00
Οι δυο ειδικοί φρουροί σταθμεύουν το περιπολικό, στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, κοντά στη διμοιρία των ΜΑΤ. Αποβιβάζονται και κατευθύνονται πεζή για να «συλλάβουν» αυτούς με τους οποίους είχαν διαπληκτιστεί.
Λίγα λεπτά μετά τις 21.00
Οι ειδικοί φρουροί συναντιούνται με ολιγομελή ομάδα νεαρών, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Ο ένας πυροβολεί τρεις φορές. Ο 15χρονος δέχεται μια σφαίρα στο στήθος. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για ευθεία βολή, εν ψυχρώ δολοφονία.
21 .25
Το ασθενοφόρο φτάνει στον Ευαγγελισμό. Ο Αλέξανδρος-Ανδρέας Γρηγορόπουλος είναι νεκρός.
Λίγο πριν από τις 23.00 ξεκινούν τα επεισόδια στα Εξάρχεια. Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο και την πλατεία Εξαρχείων φλέγονται.
01.00 Ξεκινούν οδομαχίες έξω από την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική και το Πάντειο. Γίνονται εμπρηστικές επιθέσεις στην οδό Ερμού, το Μοναστηράκι και το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, το Παλαιό Φάληρο και τα Πετράλωνα. Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Οδοφράγματα, πετροπόλεμος, μολότοφ και συγκρούσεις παντού. Σχεδόν ταυτόχρονα φουντώνουν οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Γιάννινα, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Αγρίνιο και Ξάνθη. Οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι τα ξημερώματα.
Κυριακή 13.00
Πλήθος κόσμου αρχίζει να συρρέει μπροστά στο Μουσείο. Το κάλεσμα έγινε μέσα από το Διαδίκτυο και SMS σε κινητά.
14.30
Η πορεία ξεκινά από την Πατησίων προς τη λ. Αλεξάνδρας χωρίς αστυνομική παρουσία και απολύτως ειρηνικά με συνθήματα κατά της Αστυνομίας και του κράτους.
14.45 Η αρχή.
Απέναντι από το Πεδίον του Άρεως, ένας νεαρός με ένα κοντάρι προσπαθεί να σπάσει ένα ΑΤΜ σε τράπεζα.
14.50
Διμοιρίες των ΜΑΤ κατεβαίνουν αριστερά και δεξιά στα πεζοδρόμια της λ. Αλεξάνδρας αλλά και από άλλους δρόμους κατευθυνόμενες προς τη διαδήλωση. Ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι επιθέσεις με σπασίματα βιτρινών και βόμβες μολότοφ.
15.10
Οι διμοιρίες φτάνουν στην κεφαλή της πορείας. Λίγα μέτρα πίσω βρίσκονται όσοι σπάνε, καίνε και πετούν πέτρες. Αρχίζει η μαζική εκτόξευση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα στη διαδήλωση. Φλέγονται κάδοι απορριμμάτων, εκτοξεύονται πέτρες, ξύλα, σίδερα. Συνεχίζονται σπασίματα και οι ρίψεις μολότοφ σε τράπεζες, αντιπροσωπείες αυτοκίνητων, καταστήματα ανταλλακτικών και άλλα. Ψηλά στην Αλεξάνδρας έχουν τοποθετηθεί λεωφορεία της Αστυνομίας κάθετα στον δρόμο ως οχυρό της ΓΑΔΑ.
15.30
Εντός πολεμικού κλίματος η πορεία προσπαθεί να πλησιάσει προς τον Άρειο Πάγο ενώ ήδη κομμάτια της έχουν αποσπαστεί βίαια προς διάφορα σημεία μέσα στο σύννεφο από τους εμπρησμούς και τα δακρυγόνα. Φλέγονται το ισόγειο πολυκατοικίας που στεγάζει τράπεζα αλλά και ο πρώτος όροφος.
16.00
Η πορεία έχει διαλυθεί και μικρότερες ομάδες κατευθύνονται προς τη Βουλή, το Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια. Από το πέρασμα στην Ασκληπιού σπάζει και η είσοδος της πολυκατοικίας όπου ζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
16.45
Γίνεται επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων στην Καλλιδρομίου.
16.50
Μπροστά στη ΓΑΔΑ ένας νεαρός καθισμένος στο οδόστρωμα προσπαθεί να εμποδίσει τη διέλευση κλούβας των ΜΑΤ. 0 οδηγός κάνει μανούβρα για να τον αποφύγει. Αναγκάζεται, όμως, να σταματήσει και το λεωφορείο δέχεται επίθεση με κλοτσιές.
16.51
Διμοιρίες των ΜΑΤ επιτίθενται και ξυλοκοπούν μια μικρή ομάδα νεαρών που στέκονταν στο διάζωμα απέναντι από τη ΓΑΔΑ φωνάζοντας συνθήματα. Τα επεισόδια απλώνονται σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=42859268

Δεν υπάρχουν σχόλια: