Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Φτιάξτε το δικό σας μενού ενίσχυσης της μνήμης


Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη συγκέντρωση, βελτιώνουν τη μνήμη και γενικότερα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

1. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
▪ Γιατί: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, διευκολύνοντας τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων.
▪ Πλούσιες πηγές: Γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

2. Πρωτεΐνες
▪ Γιατί: Κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.
▪ Πλούσιες πηγές: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά, γαλακτοκομικά.

3. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
▪ Γιατί: Προστατεύουν από την απώλεια της μνήμης.
▪ Πλούσιες πηγές: Τόνος, σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, καρύδια.

4. Υδατάνθρακες
▪ Γιατί: Βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει το στρες και να ηρεμήσει.
▪ Πλούσιες πηγές: Ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά, όσπρια, μαύρο ψωμί, φρούτα, γλυκά, λαχανικά.

5. Αντιοξειδωτικές ουσίες
▪ Γιατί: Είναι απαραίτητες, ειδικά αν αισθάνεστε συχνά στρες. Το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C βελτιώνουν τη διαδικασία της μνήμης μέσω της επιβράδυνσης της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων.
▪ Πλούσιες πηγές: Φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), πράσινο τσάι.

6. Σίδηρο
▪ Γιατί: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες, τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.
▪ Πλούσιες πηγές: Φασόλια, φακές, ρεβίθια, ξηροί καρποί, κόκκινο κρέας, δημητριακά, πράσινα λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, χόρτα κλπ.).

Συνήθη σφάλματα
▪ λίγα γεύματα: Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παράλειψη γευμάτων ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα μείωση της προσοχής και επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης ερευνητικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, τα πολλά και μικρά γεύματα ενεργούν επίσης θετικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
▪ φαγητό στο πόδι.
▪ κατανάλωση σνακ κενών σε θρεπτικά συστατικά.
▪ αργά το βραδινό γεύμα.
▪ κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας καφέ.
▪ κατανάλωση γλυκών: Προσφέρουν άμεση τόνωση του εγκεφάλου, επειδή αυξάνουν ταχύτατα τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Όσο γρήγορα ανεβαίνει όμως τόσο γρήγορα κατεβαίνει, με αποτέλεσμα μια κατάσταση αντίθετη από την επιδιωκόμενη: αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία και νευρικότητα.
▪ στερητικές δίαιτες: Τα άτομα που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες έχουν χαμηλότερη ικανότητα μνήμης σε σχέση με τα άτομα που δεν επιδίδονται σε τέτοιες δίαιτες. Αυτό αποδίδεται στο ότι οι δίαιτες αυτές είναι στερημένες από βασικά θρεπτικά συστατικά και κυρίως τη γλυκόζη -οι δίαιτες αυτές είναι συνήθως πολύ φτωχές σε υδατάνθρακες.

Προτάσεις
▪ πολλά μικρά και τακτικά γεύματα.
▪ τρώτε πάντα πρωινό.
▪ προσοχή στις μερίδες του φαγητού.
▪ καλή μάσηση της τροφής.
▪ πίνετε περίπου τέσσερα ποτήρια νερό την ημέρα (συνολικά 10 ποτήρια υγρών).
▪ περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης (καφές, τσάι) σε 2 φλιτζάνια/ημέρα.
▪ κάντε την κίνηση τρόπο ζωής.

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/11/11/111108%2033.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: