Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τις web κάμερες



Προσοχή, μας βλέπουν. Σχεδόν οπουδήποτε και αν περπατάμε, σταθούμε, συνομιλήσουμε ή κυκλοφορήσουμε με το αυτοκίνητό μας. Στον υπολογιστή του γειτονικού σπιτιού στην Αθήνα, στην Αλάσκα, στο Τόκιο, στη Μελβούρνη, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και σε πολλές ακόμη πόλεις. Σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Όμως τους βλέπουμε και εμείς. Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τον υπολογιστή μας. Μας παρατηρούν και τους παρατηρούμε. Και όλοι μαζί αφήνουμε το βλέμμα να πλανηθεί σε άδειους νυχτερινούς ή μποτιλιαρισμένους δρόμους, σοκάκια, αχανείς πόλεις, αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικούς προορισμούς, εξωτικά μέρη. Η νέα κοινωνία της απανταχού παρούσας web κάμερας μέσω διαδικτύου είναι εδώ και συνδέει όλη τη Γη. Κοσμοπολίτες έστω και εξ αποστάσεως.
Λίγες ώρες πριν ξημερώσει βρέθηκα σχεδόν έκπληκτος να παρακολουθώ στο φορητό υπολογιστή μου την κυκλοφορία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Αραιή εκείνη την ώρα, αλλά πραγματική. Ή, για την ακρίβεια, με την εικόνα να ανανεώνεται με ρυθμό ανά μερικά λεπτά ή και λιγότερο. Προσπάθησα να συνειδητοποιήσω τι είχα κάνει. Λίγο νωρίτερα είχα αρχίσει να «τρέχω» το λογισμικό του web browser, Opera (www.opera.com), που βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό, ένα πακέτο δηλαδή που διατίθεται σε όποιον το αναζητήσει από το διαδίκτυο.
Ανάμεσα στις πολλές εφαρμογές διατίθενται και τα widgets, μικρές ολοκληρωμένες εφαρμογές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο απρόσμενο. Όπως για παράδειγμα το ταξίδι στην υφήλιο, μέσα από χιλιάδες κάμερες εγκατεστημένες επίσημα ή από ιδιώτες. Η ίδια εφαρμογή τρέχει από οποιονδήποτε internet browser στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://webcams.travel. Σε ελάχιστο χρόνο έγινα ταξιδευτής του κόσμου χωρίς να κουνηθώ από την καρέκλα μου. Από την Αθήνα σχεδόν τυχαία βρέθηκα στο Λονδίνο, ύστερα στη Νέα Υόρκη, στο Άμστερνταμ, στο Τόκιο και κάποια στιγμή…στην Αλάσκα.
Kάθε πληκτρολόγηση είναι και διαφορετικός προορισμός, και μάλιστα, ανάλογα με την περίπτωση, τη διάρθρωση του δικτυακού τόπου και την ευρύτητα της εφαρμογής προβάλλεται χάρτης της χώρας με προσημειωμένες τις επίσημα εγκατεστημένες κάμερες ανά πόλη και περιοχή, καθώς και κείμενο με διάφορα στοιχεία.
Άλλωστε αυτή ακριβώς είναι και η λειτουργία του Google Earth, της εφαρμογής που προσφέρει περιήγηση στους χάρτες του κόσμου και επιπρόσθετα, πλέον, μέσα από τα τουλάχιστον 5.000 σταθερά ψηφιακά «μάτια» που έχουν τοποθετηθεί σε όλο τον κόσμο.
Ένα βήμα παραπέρα βρίσκεται η δυνατότητα να προσθέσουμε και να εγγράψουμε με τη δική μας κάμερα. Ωστόσο, στην προέκτασή της η εφαρμογή παίρνει άλλες διαστάσεις . Αρκεί αυτό για να απελευθερωθούν υπόνοιες και φόβοι. Για παράδειγμα, ποιος ο λόγος οποιοσδήποτε έχει συνδεθεί με μία από τις κάμερες να βλέπει πόσοι άνθρωποι περασμένα μεσάνυχτα κυκλοφορούν σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, σε ερημικούς δρόμους ή ακόμη και στα γραφεία μεγάλων οργανισμών;
Η δυνατότητα αυτή έχει πολλές αναγνώσεις. Η πρώτη θέλει το διαδίκτυο να μας ταξιδεύει στα σπίτια φίλων μέσω video chat. Η δεύτερη μας τοποθετεί θεατές σε τουριστικούς προορισμούς. Η τρίτη σε θέση κρυμμένου παρατηρητή κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ίσως και άλλων δημόσιων δραστηριοτήτων. Η τέταρτη με την ιδιότητα του επίμονου παρατηρητή να εντοπίζουμε περαστικούς που πέφτουν θύματα βίας. Τεχνικά προωθημένο και ταυτόχρονα αλτρουιστικό. Όμως αναμφίβολα τίθενται και ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η αντιπαράθεση της δύναμης που διαθέτει ο πολίτης του κόσμου να βλέπει παντού και να δημοσιοποιεί απόψεις σε αντιπαράθεση με τους θεσμοθετημένους φορείς.
Την πρώτη ζωντανή μετάδοση μέσω web κάμερας τη συναντάμε 17 χρόνια πριν, όταν κάποιοι σκεφτήκαν να τοποθετήσουν τη συσκευή σε χώρο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Ωστόσο η επίσημη διάθεση λογισμικού και της σχετικής τεχνολογίας άρχισε το 1996, με το διαδικτυακό τόπο JenniCam. Μετά τις πρώτες διαπροσωπικές επαφές, η εφαρμογή αυτή έδωσε τη σκυτάλη σε μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς που διαπίστωσαν πόσο αποτελεσματική για τον προϋπολογισμό και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων μπορεί να είναι μια βίντεο συνεδρίαση. Εν τω μεταξύ είχαν τεθεί σε εφαρμογή η ευρυζωνικότητα και οι συνδέσεις DSL. Αντίστοιχα βέβαια πολλαπλασιάστηκαν και οι διαδικτυακοί τόποι για τηλεσυναντήσεις και τηλεσυζητήσεις, αλλά και η ικανοποίηση άγνωστοι άνθρωποι να γνωρίζονται μεταξύ τους καταρρίπτοντας οποιαδήποτε έννοια απόστασης. Αν και είναι δύσκολο να καταμετρηθούν οι διαδικτυακοί τόποι για ζωντανές διασυνδέσεις, οι εκτιμήσεις τους ανεβάζουν σε χιλιάδες.

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/12/10/101208%2030.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: