Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Μεγάλοι ερμηνευτές 4: Μανώλης Λιδάκης


Ο Μανώλης Λιδάκης γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1961 στο Ηράκλειο της Κρήτης και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Στα εννέα του χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο όπου σπούδασε θεωρία της μουσικής, κιθάρα και πνευστά. Η πρώτη του «επίσημη» επαφή με τις ζωντανές εμφανίσεις έγινε στις δύο φιλαρμονικές ορχήστρες του Ηρακλείου, στις οποίες ο Μανώλης Λιδάκης έπαιζε εμφώνιο και τρομπέτα από το 1970 ως το 1977. Το 1982 έρχεται στην Αθήνα και πηγαίνει στο στρατό. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Μανώλης Λιδάκης περιπλανήθηκε με μια κιθάρα στο χέρι σε ταβερνάκια και μπουάτ της Κρήτης, χωρίς να στοχεύει απαραίτητα σε καριέρα στο χώρο του τραγουδιού.
Στην Αθήνα, παρακινούμενος από φίλους, παίρνει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία». Πράγματι, η ευκαιρία ήρθε και κατέληξε κρατώντας στα χέρια του το πρώτο συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία.
Ο πρώτος δίσκος έγινε το 1982 με το Γιώργο Κατσαρό σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου και τίτλο «Μετά από σένα». Ακολούθησε η συμμετοχή του στο δίσκο «Μίλα μου απλά» με την Ελένη Δήμου και το Γιάννη Πάριο. Επίσης είχε συμμετοχή στους δίσκους «Ρεπορτάζ» του Γιάννη Μαρκόπουλου με το Γιώργο Νταλάρα, «Πρώτο βράδυ στην Αθήνα» του Νίκου Ξυδάκη κ. α.
Από το 1983 που ο Μανώλης Λιδάκης ξεκίνησε την δισκογραφική του καριέρα τραγούδησε σε πολλά νυχτερινά κέντρα πλάι σε μεγάλα ονόματα και έλαβε μέρος σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το 1988 αλλάζει δισκογραφική εταιρεία και υπογράφει με την Sony Music. Στην εταιρία αυτή ο Μανώλης Λιδάκης κάνει μεγάλες επιτυχίες και η καριέρα του μπαίνει σε νέα φάση. Σταθμός θεωρείται ο δίσκος «Ούτε που ρώτησα» που κυκλοφόρησε το 1990. Ένας δίσκος που υπογράφεται από ονόματα όπως: Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Κραουνάκης, Αρλέτα, Λίνα Νικολακοπούλου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Μανώλης Χιώτης κ. α.
Το Μάιο του 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος «Καράβι απόψε το φιλί». Σε αυτόν το δίσκο ο Μανώλης Λιδάκης δίνει ξεκάθαρα το ερμηνευτικό του στίγμα με ένα τρόπο ανεπανάληπτο σε τραγούδια των Β. Τσιτσάνη, Μπαγιαντέρα, Κ. Ερνάνη, Δημ. Χριστοδούλου, Ι. Παπάίωάννου, Τ.Γκρους, Ευτ. Παπαγιαννοπούλου κ. α. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος (περισσότερες από 60.000 πωλήσεις).
Το 1995 συμμετέχει στο soundtrack της ταινίας «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» της Λουκίας Ρικάκη και σε μουσική του Ζμπίγκνιεφ Πράιζνερ.
Τον Ιούνιο του 1995 κυκλοφορεί ο νέος δίσκος «4 κύκλοι τραγουδιών». Τίτλος του πρώτου κύκλου «Όλοι μου λένε τι να κάνω» με τραγούδια της Βάσως Αλαγιάννη. Τίτλος του δεύτερου κύκλου «Τραγούδια του Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα». Τίτλος του τρίτου κύκλου «Με τα φτερά του έρωτα» με τραγούδια των Ηλία Κατσούλη και Τάσου Γκρους και τίτλος του τέταρτου κύκλου «Νύχτες στην Φρεαττύδα» με τραγούδια των: Μαρίας Παπαδοπούλου, Θοδωρή Γκόνη, Τάσου Ρεντζή, Μάρκου Σπυρλιδάκη, Κώστα Παπαδόπουλου, Κ.Βουγιουκλάκη και δύο διασκευές του Θύμιου Παπαδόπουλου. Μια ακόμη ολοκληρωμένη δουλειά από το σπουδαίο ερμηνευτή . Ο δίσκος ξεπέρασε τις 30.000 πωλήσεις κι έγινε χρυσός.
Τον Απρίλιο του 1997 κυκλοφορεί ένα cd single με δύο παλιά κρητικά τραγούδια διασκευασμένα από τον ίδιο. Τίτλος του «Άστρα μη με μαλώνετε».
Τον Ιούνιο του 1998 κυκλοφορεί ένας πολύ σημαντικός δίσκος με τίτλο «Ο ήλιος του Γενάρη». Τα τραγούδια υπογράφουν ο Γιάννης Σπάθας, ο Ορφέας Περίδης, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Σπουδαία δουλειά με εξίσου σπουδαίους συνεργάτες που μέσα σε σύντομο διάστημα έγινε χρυσός.
Το 1999 κυκλοφορεί το διπλό «Σαν παλιό κρασί» με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες του και το καλοκαίρι του 2001 η νέα δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Υλικό Ονείρων». Σ' αυτό το album συνεργάζεται με τους: Γιώργο Ανδρέου, Λάκη Λαζόπουλο, Σωκράτη Μάλαμα, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Λειβαδά και τραγουδάει το ομώνυμο τραγούδι σ' ένα πολύ όμορφο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Το 2002 κυκλοφορεί το cd single «Για να σε συναντήσω» (με δύο τραγούδια από το «Υλικό Ονείρων», το ομώνυμο και το «Σ' έχω δεν σ' έχω») και την επόμενη χρονιά, κλείνοντας 20 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι, το γιορτάζει με μια εντυπωσιακή επετειακή έκδοση με τίτλο «Όσα σου 'χω πει».
Απρίλιος 2004. Κυκλοφορεί το album «Το Κλειδί». Τραγούδια που προέρχονται από μια ομάδα καταξιωμένων συνθετών και στιχουργών που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια τους στο ελληνικό τραγούδι τα προηγούμενα χρόνια. Ο Τάκης Μπουρμάς, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Ηρακλής Βαβάτσικας, ο Ορφέας Περίδης, η Σόφη Παππά, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Μανώλης Καραντίνης, ο Στέργιος Γαργάλας από συνθέτες και οι Θοδωρής Γκόνης, Λίνα Δημοπούλου, Σοφία Θωμοπούλου, Σοφία Θωμοπούλου από στιχουργούς. Παρών στην ομάδα αυτή και ο μεγάλος απών του ελληνικού τραγουδιού Άκης Πάνου, μέσα από την νέα εκτέλεση του τραγουδιού «Ήπια τα χείλη σου και χάνομαι».
To καλοκαίρι του 2005 ο Μανώλης Λιδάκης κυκλοφορεί έναν ακόμα δίσκο, με τίτλο, «Κόκκινο Ακρογιάλι». Το album περιλαμβάνει 14 τραγούδια σε παραγωγή του ίδιου. Ξεχωρίζουν το εισαγωγικό του album, «Xορός Στο Ρυθμό Του Συρτού Πεντοζάλη», του Μάνου Χατζηδάκη, που αποτελεί το ορχηστρικό θέμα του «Kαπετάν Μιχάλη» του Nίκου Καζαντζάκη και το κρητικό ριζίτικο «Περιβόλι». Το album περιλαμβάνει επίσης τρία τραγούδια σε μουσική και στίχους του Κώστα Μουντάκη, ένα του Γιάννη Δερμιτζάκη και ένα του Γιάννη Ξυλούρη. Τα υπόλοιπα τραγούδια φέρουν τη μουσική υπογραφή ονομάτων όπως των Ψαραντώνη, Χρίστου Τσιαμούλη, Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη, Νίκου Αλεφαντινού, Νίκου Στρατάκη και Zάχαρη Σπυριδάκη. Tους στίχους επιμελούνται οι Κώστας Φασουλάς, Ηλίας Βασιλαράς, Νίκος Σαβιόλης, Δέσποινα Σπαντιδάκη και σε ένα τραγούδι η Λιζέτα Καλημέρη.
Το 2006, ο Μανώλης Λιδάκης μας ταξιδεύει με το «Αυστηρώς Λαϊκόν» στο χρόνο ερμηνεύοντας αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια μεγάλων δημιουργών όπως: Bασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστο Νικολόπουλο, Αντώνη Ρεπάνη, Ορφέα Περίδη, Σωκράτη Μάλαμα και άλλων πολλών.

Δύο κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής στην Ελλάδα, γράφουν για το Μανώλη:
Πάνος Γεραμάνης
Μια φωνή στην καρδιά του λαού. Στη γενιά των κορυφαίων λαϊκών ερμηνευτών του αληθινού λαϊκού τραγουδιού της τελευταίας 20ετίας, ανήκει ο Μανώλης Λιδάκης, που υπηρετεί με συνέπεια και ασίγαστο πάθος την παράδοση και την ποιότητα. Μαθητής του δημοτικού σχολείου στο Ηράκλειο ζυμώθηκε με ήχους και μελωδίες στον κοινωνικό του περίγυρο και στα Ωδεία. Σπούδασε θεωρία μουσικής, πνευστά και κιθάρα. Οι πρώτες του ζωντανές εμφανίσεις έγιναν με τη συμμετοχή του σε παραστάσεις που έδωσαν οι φιλαρμονικές ορχήστρες του Ηρακλείου, όπου έπαιζε τρομπέτα από το 1970-1978.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, ο Μανώλης Λιδάκης εργάσθηκε σε ταβέρνες και μπουάτ ως μουσικός και τραγουδιστής. Με υγιείς μουσικές βάσεις αλλά και με ηθικές αρχές, το 1982 πήρε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία» όπου εντυπωσίασε, γεγονός που τον οδήγησε σε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία για να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο «Μετά από σένα» του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου.
Ήταν το μεγάλο ξεκίνημα για μια πορεία ανηφορική στους δύσκολους δρόμους του λαϊκού τραγουδιού, όπου ο Μανώλης Λιδάκης πορεύεται με σταθερότητα και μόνιμη επιτυχία. Δίσκοι, συναυλίες, παραστάσεις, γλέντια και μέσα από αυτά στην καρδιά του λαού και της νεολαίας.
Στήριγμα του το πάθος και η αγάπη για την δουλειά του, η γεμάτη έκφραση χρώμα και μέταλλο φωνή του και ο σοβαρός χαρακτήρας του που ανεβάζει το κύρος και την προσωπικότητα του ως τραγουδιστή και ανθρώπου του καιρού μας. Οι αρετές και τα προσόντα του Μανώλη Λιδάκη τον έχουν ανεβάσει ψηλά στη συνείδηση του κοινού που τον αισθάνεται σαν ένα δικό του ξεχωριστό καλλιτέχνη, γι΄ αυτό τον έχουν καταξιώσει και τον έχουν τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή των ερμηνευτών του λαϊκού τραγουδιού.
Γιάννης Πετρίδης
Ο Μανώλης είναι ένας ερμηνευτής που με τη μακρόχρονη πορεία του στο τραγούδι έχει δείξει ότι εκτιμά το παρελθόν της ελληνικής μουσικής και επενδύει στο μέλλον της. Βλέποντας τους συνθέτες που, κατά καιρούς, έχει ερμηνεύσει τραγούδια τους με την ξεχωριστή φωνή του, διακρίνουμε συνθέσεις μεγάλων λαϊκών μας δημιουργών όπως οι Μπαγιαντέρας, Νικολόπουλος, Τσιτσάνης και Χιώτης, αλλά και μια ικανότητα να διαλέγει τραγούδια νεότερων δημιουργών όπως οι: Βάσω Αλαγιάννη, Τάσος Γκρους, Ορφέας Περίδης, Κώστας Λειβαδάς, Νίκος Ξυδάκης και Γιάννης Σπάθας και να τα αποδίδει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Οι κατά καιρούς συμμετοχές του σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών ή σε ειδικές εκδόσεις, δίνουν σ' αυτό το cd μια ξεχωριστή αξία και μαζί με το DVD που το συνοδεύει είναι ό,τι καλύτερο για όλους εμάς που σε κάθε στιγμή της μέρας βρίσκουμε καταφύγιο στη μοναδική φωνή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: