Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

Μεγάλοι ερμηνευτές3: Δήμητρα Γαλάνη


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Με την εφηβεία αρχίζει και η καριέρα της. Χρόνος ταχύς, χρόνος ευοίωνος. 1968, 16 μόλις ετών και τα δύο τραγούδια στο δίσκο των Δ. Μoύτση - Ν. Γκάτσoυ «Ένα χαμόγελο» δεν είναι παρά το σήμα εκκίνησης του αφέντη - χρόνου σε μία δρομέα μακρινών αποστάσεων μέσα στη μουσική ιστορία του καιρού της και της χώρας της.
Νωρίς νωρίς αναδείχτηκε σε μεγάλη ερμηνεύτρια, έχοντας στη φαρέτρα της από τη μία τη σπουδαία φωνή της κι από την άλλη μια προσωπικότητα έντονη που την ωθούσε στο γιατί των πραγμάτων. Έχει τραγουδήσει όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Μούτση, Ξαρχάκο, Σπανό, Λοΐζο, Λεοντή, Μικρούτσικα, Παπαθαvασίoυ, Κηλαϊδόνη, Σαββόπουλο, Χατζηνάσιο, Χάλαρη, Κραουνάκη κ.ά.) κι έχει επικυρώσει το λόγο των σημαντικότερων στιχουργών ποιητών (Γκάτσο, Παπαδόπουλο, Τριπoλίτη, Νικoλακoπoύλoυ, Καββαδία κ.ά.) Η δισκογραφία της ξεπερνά τους 80 δίσκους και είναι χαρακτηριστική της ερμηνευτικής της δεινότητας σε όλα σχεδόν τα είδη τραγουδιού- από το καθαρά λαϊκό μέχρι το έντεχνο, κι από το βυζαντινό ύμνο μέχρι το ελαφρό τραγούδι. Τρυφερή όπου χρειάζεται, βαθιά όπου οφείλει, με άψογη τεχνική και ισoρρoπημέvo αίσθημα η ερμηνεία της έφτασε, με τα χρόνια, να γίνει η τρίτη υπογραφή στα τραγούδια- μαζί με το συνθέτη και το στιχουργό.
Ανήκει σε μία «γενιά πρώτων» που εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες στηρίζουν και υποστηρίζουν - o καθένας με τον τρόπο του - το καλό ελληνικό τραγούδι αποτελώντας, ταυτόχρονα , και μία βεντάλια θαυμάσιων φωνών. Η ίδια επέλεξε κατ' αρχάς μια πορεία κοντά στους δημιουργούς εξαργυρώσιμη πρώτα και κύρια από το χρόνο και ύστερα από τη βιομηχανία του τραγουδιού.
Από το 1981 και ύστερα επιλέγει προσεκτικά τους χώρους των εμφανίσεών της με κορυφαία στιγμή το ιστορικό "Χάραμα" του Τσιτσάνη στην Καισαριανή που ξανάγραψε ιστορία με την πρόταση ψυχαγωγίας που διατύπωσε εκεί η Δήμητρα Γαλάνη από κοινού με τη στιχουργό Λίνα Νικoλακoπoύλoυ. Μια ζωή (30 χρόνια, για την ακρίβεια) μέσα στη μουσική και το τραγούδι ήταν περίπου φυσικό να βγάλουν και την ίδια στην όχθη των δημιουργών. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, η Δήμητρα Γαλάνη παρουσίασε και την ικανότητά της να γράφει και η ίδια τραγούδια είτε για τη δική της φωνή , είτε για άλλους συναδέλφους της.
Μια μουσική προσωπικότητα πλήρης, τολμηρή και αποφασιστική με χιούμορ αλλά και την περίσκεψη που επιβάλλουν συχνά οι καιροί, ζει τη ζωή της χώρας της είτε παίρνοντας θέση- όποτε κρίνει απαραίτητο - στα καίρια προβλήματα του καιρού μας, είτε τιμώντας με την παρουσία και την τέχνη τις εκδηλώσεις κοινωνικής σημασίας.
Πότε σαν απαλό αεράκι το βράδυ του Επιταφίου και πότε σαν τρικυμία σε αχανή ωκεανό, πότε σα φυσικό φαινόμενο και πότε σα χρησμός, πότε σα γλυκό κρασί και πότε σαν ακριβό φαρμάκι η Δήμητρα Γαλάνη με τη φωνή της έδωσε και συνεχίζει να δίνει πνοή μακράς ζωής σε ό,τι τραγουδά και κρατά μιαν ακατάλυτα μαγική σχέση με το πολυπληθές ακροατήριό της. Σημαντική εξ αρχής. Κλασική εν ζωή.

Δισκογραφία:

1969 ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
1970 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
1970 ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ
1970 Η ΦΑΤΝΗ
1971 ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ
1971 ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
1971 ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ 1
1972 4. 5. 3
1972 Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ
1972 ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
1973 ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ
1973 ΜΕΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
1973 ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ 2
1973 ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ
1973 ΔΙΑΔΡΟΜΗ
1974 ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΗΔΕΝ
1974 ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ (Ψυχή και σάρκα)
1974 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
1974 ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ 1974
1974 Ο ΚΑΜΠΟΣ
1974 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ
1975 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ MINOS EMI
1975 ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ
1975 ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ
1975 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
1976 ΑΘΑΝΑΣΙΑ
1976 Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΚΡΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1976 ΛΕΥΚΩΜΑ
1978 Μ' ΑΓΑΠΟΥΣΕΣ ΘΥΜΑΜΑΙ
1978 14 ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ Νο 1
1978 14 ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ Νο 2
1979 ΕΙΚΟΝΕΣ
1980 ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΖΩΗΣ
1981 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΜΕΡΑΣ
1981 ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΕΤΣΙ
1982 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
1982 ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
1983 ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
1983 30 ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ 1955 - 1965 Νο 1
1984 Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
1984 ΕΛΛΑΣ
1984 ΟΛΗ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΒΑΛΕ
1984 ΚΑΝΟΝΙΚΑ
1985 ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ Μ' ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
1985 ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ
1985 ΧΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΡΕΜΒΑΖΩ
1986 ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
1986 ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΔΥΟ
1986 S/ S IONION 1934
1986 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ
1987 ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
1987 ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
1988 ΣΤΟ ΣΕΙΡΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΠΑΙΔΙΑ
1988 ΔΙΚΑΙΩΜΑ
1988 ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ
1988 ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
1988 ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ
1989 ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ
1989 Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ
1989 ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ
1990 ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΡΩΤΗΣΑ
1990 ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΦΩΝΗ
1990 ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ
1991 ΦΩΣ
1991 ΑΛΗΤΗΣ ΚΑΙΡΟΣ
1991 ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
1992 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
1992 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΥΜΝΟ
1992 Μ' ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟ
1992 ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
1993 ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
1993 ΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ
1994 ΣΤΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ ANAΤΟΛΗ
1994 ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
1994 ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ
1994 Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ ΣΤΟ ΧΑΡΑΜΑ
1994 ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
1995 ΑΝΑΣΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
1996 Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ ΣΤΟ ΧΑΡΑΜΑ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
1996 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
1997 ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ
1998 ΓΥΑΛΙΝΑ ΠΑΛΑΤΙΑ
1998 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ - TRIBUTE ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ
1998 ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ
1999 ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΠΑΛΤΟ
1999 ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1999 ΜΠΑΡΚΟ ΨΥΧΗΣ
1999 ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ: ΗΡΩΔΕΙΟ
1999 ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
1999 ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ 2030
1999 ΑΠΟ ΧΩΜΑ KAI ΝΕΡΟ
1999 LIVE AT HARAMA
2000 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ: Η ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ
2000 18 - TRIBUTE ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
2000 ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΟ ΦΩΣ
2001 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ
2001 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
2001 META
2002 ΔΗΜΗΤΡΑ - ΤΑΝΙΑ, Ζωντανές Ηχογραφήσεις στο Ζυγό, 2001 – 2002
2002 ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
2002 ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ MINOS EMI
2003 ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ
2003 ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: MIA ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ
2004 ΤΟ Σ' ΑΓΑΠΩ ΜΠΟΡΕΙ
2005 ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ
2006 ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
2007 ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: