Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Κυριακάτικες αποδράσεις… εντός των τειχών


Αν βαρεθήκατε τις μονότονες Κυριακές στο σπίτι, σηκωθείτε από τον καναπέ σας και βγείτε έξω. Η Αθήνα προσφέρεται για αμέτρητα και απίστευτα ενδιαφέροντα πράγματα για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια και η Κυριακή είναι ίσως η μόνη μέρα που θα έχετε το χρόνο να τα ανακαλύψετε.
Μια βόλτα και μόνο στο ιστορικό κέντρο είναι αρκετή για να απολαύσετε την πόλη και να ξαναθυμηθείτε το ιδιαίτερο χρώμα της. Αν πάλι είστε πιο περιπετειώδεις τύποι, η Αθήνα δεν θα σας απογοητεύσει, αφού είναι δυο βήματα από τη θάλασσα και περικλείεται από πανέμορφα βουνά.
Σήμερα, σας προτείνουμε δέκα απλές ιδέες για την αυριανή σας «αστική περιπέτεια».

1. Ατενίστε την πόλη από ψηλά
Και μόνο το γεγονός ότι η Αθήνα έχει ένα τελεφερίκ στο κέντρο της παρακινεί όχι μόνο τους τουρίστες, αλλά και τους κατοίκους της να το χρησιμοποιήσουν –έστω και μία φορά.
Αν λοιπόν ένα βράδυ βρεθείτε σε ρομαντική διάθεση, κατευθυνθείτε προς το Κολωνάκι, πηγαίνετε στο τέρμα της οδού Πλουτάρχου, μπείτε στο «σχοινοκίνητο σιδηρόδρομο» και φτάστε στην κορυφή του Λυκαβηττού, του λόφου που διαθέτει την ομορφότερη θέα και το ωραιότερο εκκλησάκι της πόλης.
(Ώρες λειτουργίας: 8 πμ.-3 πμ. κάθε μισή ώρα. Κόστος: 6 ευρώ).

2. Μετρήστε τα αστέρια
Είτε είστε ερασιτέχνες αστρονόμοι είτε απλώς ρομαντικοί, μια βόλτα στο Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης αρκεί για να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Εκεί, δύο Κυριακές τον μήνα στις 8 το βράδυ ο αστρονόμος κ. Νίκος Ματσόπουλος και η παρέα του σας ξεναγούν στον ουρανό της Αθήνας και με το εντυπωσιακό τηλεσκόπιο Newall σας δείχνουν τη Σελήνη και όχι μόνο.
(Ολόκληρο το πρόγραμμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.astro.noa.gr/VisCentre/
vis_centre_gr.htm
ή στο τηλ. 210-6131247. Κόστος: 5 ευρώ).

3. Πάρτε τα βουνά
Δεν χρειάζεται να είστε ορειβάτης για να γνωρίσετε τον Υμηττό. Ο Τρελός, το πλησιέστερο βουνό στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρεται για πεζοπορία και άμεση διαφυγή από την πόλη, αφού διαθέτει τα πάντα: γραφικά μονοπάτια, σπήλαια, ιστορικές μονές, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είτε είστε ερασιτέχνες είτε έμπειροι πεζοπόροι, σίγουρα θα βρείτε την καταλληλότερη για εσάς διαδρομή.
(Εκδρομές στον Υμηττό διοργανώνει ο ΕΟΣ Ηλιούπολης, τηλ.: 210-99.11.537, www.eosh. gr. Πληροφορίες και στο www.pezoporia.gr).

4. Εκπαιδευτείτε
Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε ένα καινούργιο χόμπι. Απευθυνθείτε στο δήμο σας για κάποιο εργαστήριο ή σεμινάριο – ορισμένοι δήμοι είναι πολύ δραστήριοι και διοργανώνουν δωρεάν εργαστήρια, από θέατρο και χορό έως εικαστικά και φωτογραφία.
(Για άλλα σεμινάρια ενηλίκων κάθε είδους υπάρχει το Μικρό Πολυτεχνείο στο κέντρο. Τηλ. 210- 3252998, www.mikropolytexneio.gr).

5. Kάντε ορθοπεταλιές
Μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να έχει εξαγγείλει δύο ποδηλατοδρόμους έως το 2010, εσείς όμως δεν χρειάζεται να περιμένετε ως τότε. Είτε αποφασίσετε να πηγαίνετε βόλτες πάνω-κάτω την υπέροχη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είτε, αν είστε λίγο πιο γυμνασμένος, ξεκινήσετε από εκεί, περάσετε από την Πλάκα και καταλήξτε στον Κεραμεικό, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ποδήλατο.
(Αν δεν έχετε, μπορείτε να νοικιάσετε από το www.acropolisbikes.gr. Αν είστε πιο κοινωνικός, επισκεφθείτε τα www.pamevolta.gr και www.podilates.gr. Όλο και κάτι διοργανώνουν).

6. Μυρίστε θαλασσινή αύρα
Πάρτε το τραμ και κατευθυνθείτε προς τη θάλασσα. Ανεβείτε από την αφετηρία του Συντάγματος, περάστε μπροστά από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και έπειτα από περίπου μισή ώρα θα βρεθείτε στον Φλοίσβο. Κατεβείτε και πιείτε έναν καφέ και έπειτα ξανανεβείτε και πηγαίνετε μέχρι τη Γλυφάδα.
Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι εξεζητημένο. Απλώς βουτήξτε τα πόδια σας στο νερό και κοιτάξτε το απέραντο γαλάζιο. Τη Δευτέρα θα είστε άλλος άνθρωπος.

7. Πιείτε καφέ στον Εθνικό Κήπο
Αν σας κούρασε ο περίπατος και ταΐσατε στις πάπιες της λίμνης και τα τελευταία σας ψίχουλα, καθίστε στο μικροσκοπικό καφενείο του Εθνικού Κήπου. Αν και μόλις λίγα βήματα από την Ηρώδου Αττικού, θα νιώσετε ότι είστε μίλια μακριά από την Αθήνα. Το πέτρινο κτίσμα του καφενείου με τα πράσινα παραθυρόφυλλα και τα ασορτί τραπεζάκια κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές σίγουρα θα κάνει τον καφέ σας αξέχαστο, ειδικά αν το επισκεφθείτε μια ηλιόλουστη αθηναϊκή Κυριακή.

8. Γνωρίστε ένα συγγραφέα
Αν είστε λάτρεις της λογοτεχνίας μην κλειστείτε σπίτι με το βιβλίο στο χέρι. Συζητήστε με τον αγαπημένο σας συγγραφέα απολαμβάνοντας ένα κρασί στα «Κυριακάτικα Μεσημέρια στο Orient Express» που διοργανώνει το Τρένο στο Ρουφ (τηλ. 210-5298922).

9. Επιδοθείτε σε παζάρια
Αν και είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα από τις εννιά το πρωί, τις Κυριακές γίνεται το αδιαχώρητο. Ο λόγος για το γιουσουρούμ της πλατείας Αβυσσηνίας στο Μοναστηράκι. Δεν χρειάζεται να είστε συλλέκτης. Χαζέψτε τα εμπορεύματα και τους πωλητές που διαλαλούν την πραμάτεια τους στους τουρίστες.
Μπείτε στον πειρασμό να κάνετε παζάρια και αγοράστε κάτι, αν το θεωρήσετε ευκαιρία. Θα βρείτε από παλιά μουσικά όργανα και βιβλία μέχρι αρτ-ντεκό έπιπλα και τζουκ μποξ.

10. Αγοράστε δώρα
Αν είστε καλεσμένος κάπου και ξεχάσατε να πάρετε δώρο, μην πανικοβληθείτε. Μπορεί τις Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν κλειστά, τα μουσεία όμως -και δη τα πωλητήριά τους- είναι ανοιχτά για να αγοράσετε ένα δώρο τέχνης. Τα περισσότερα από αυτά σας περιμένουν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Είτε προτιμήστε κάτι κλασικό, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, είτε κάτι πιο μοντέρνο, όπως το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας ενθουσιάσει, ό,τι ποσό και αν διαθέτετε.

Ακόμη…
Γεμίστε το πιάτο σας όσες φορές θέλετε από τους μεσημεριανούς μπουφέδες των κινέζικων εστιατορίων, πηγαίνετε θέατρο ή κινηματογράφο, παίξτε bowling στον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά με θέα την Καστέλα, ταξιδέψτε σε μια άλλη Αθήνα στα ταβερνεία με ζωντανή μουσική στα Άνω Πετράλωνα, κολυμπήστε στην πισίνα όσων δημοτικών κολυμβητηρίων είναι ανοιχτά τις Κυριακές, γυρίστε τις γκαλερί του κέντρου, παρακολουθήστε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, δείτε μια παράσταση στο Πλανητάριο, χαζέψτε στα παζάρια του Σχιστού, του Γκαζιού και της Μιχαήλ Βόδα, περάστε μια ολόκληρη Κυριακή στο δωμάτιο ενός boutique hotel στο κέντρο, και βέβαια, για άλλη μια φορά, ανεβείτε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης!

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/03/07/070309%2046.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: