Σάββατο, 18 Απριλίου 2009

Gourmet μυστικά σε 30+1 αθηναϊκές διευθύνσεις


Είμαστε μεν από τους τύπους που μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα, να επισκεπτόμαστε άγνωστα μέχρι πρότινος εστιατόρια και ταβερνάκια που ακούσαμε να έχουν καλό λόγο ποιότητας-τιμής, και να φτάνουμε στην άλλη άκρη της πόλης για να πιούμε εκείνο το φοβερό κοκτέιλ για το οποίο μιλούν όλοι. Είμαστε, άλλωστε, «υποχρεωμένοι» να τα κάνουμε όλα αυτά όχι μόνο φύσει αλλά και θέσει, για να μπορούμε έτσι να τα μεταφέρουμε και σε εσάς, γιατί η γνώση πρέπει να μοιράζεται.
Είμαστε, όμως, και κλασικοί καλοφαγάδες. Λάτρεις της διαχρονικής ποιότητας και πιστοί «κοινωνοί» φαγητών, ποτών, γλυκών κ.ο.κ. που όμοιά τους δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει ποτέ και πουθενά. Και επειδή και αυτή η γνώση είναι σημαντικό να μοιράζεται, ίσως σημαντικότερο αν σκεφτεί κανείς ότι έχει ελεγχθεί περισσότερες από μία φορές, αποφασίσαμε σήμερα να μην σας το κρατάμε άλλο μυστικό, και να σας παρουσιάσουμε τα -κατά την άποψή μας και μόνο- καλύτερα της πόλης.
Σύσσωμοι οι λιχούδηδες και καλοφαγάδες συνεργάτες του In2life, τα βάλαμε σήμερα κάτω και απαριθμούμε τα αγαπημένα μας. Εκεί, δηλαδή, που τρώμε το καλύτερο σουβλάκι, εκεί που πίνουμε το καλύτερο Mojito, εκεί που τρώμε το καλύτερο παγωτό. Πρόκειται για έναν mini-οδηγό απόλαυσης, που ελπίζουμε πως θα σας χρησιμεύσει όταν θα θέλετε να δοκιμάσετε «κάτι καλό», αλλά δεν θα ξέρετε τι και πού. Γιατί, κακά τα ψέματα, στην Αθήνα τρως καλά. Αρκεί να βρεις τα σωστά μέρη. Ξεκινάμε:

Φαγητό
Η καλύτερη μπριζόλα: Meat Square (Εθν. Αντιστάσεως 9-11, εμπ. κέντρο Κεράμειος, Χαλάνδρι, 2106831300). Η πιο μεγάλη, η πιο ζουμερή, η πιο καλοψημένη. Ένα πλήρες γεύμα εκεί θα σας κοστίσει περί τα 35 με 40 ευρώ.
Η καλύτερη μακαρονάδα: Pulcinella (Καζαντζάκη 5, Χαλάνδρι. Τηλέφωνα: 210 6895666). Όσες φορές κι αν το επισκεφθήκαμε, όσες μακαρονάδες κι αν δοκιμάσαμε, δεν μας απογοήτευσε ποτέ. Δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 40 ευρώ το άτομο.
Το καλύτερο «βρώμικο»: Η Καντίνα του Γιάννη (Ιφιγενείας 81, στην είσοδο της Νέας Ιωνίας από Εθνική Οδό, τηλ: 210 2770573) συναγωνίζεται τους Κοτοπουλάδες (Λεωφ. Αθηνών 27, τηλ. 210 3466635) στα σάντουιτς. Στην πρώτη υπερισχύει το ψωμί, στους δεύτερους το κοτόπουλο. Και οι δύο πάντως κάνουν delivery.
Το καλύτερα μελωμένο κότσι: Ο Σκούφιας (Μ. Βασιλείου και Τρώων 63, στα σύνορα Βοτανικού-Γκαζιού, τηλ. 210-3412210). Υπερμεγέθες, άριστα ψημένο και πεντανόστιμο. Όλη η κουζίνα είναι καλή, αλλά το κότσι δεν παίζεται!
Η καλύτερη pizza: Trattoria (Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία, 210 6253633). Γνήσια ιταλικά πιάτα και εκπληκτική πίτσα με εξαιρετικά λεπτή ζύμη και ολόφρεσκα υλικά, σε μεγάλη ποικιλία. Το μενού των 5 πιάτων κατά άτομο κοστίζει 38 ευρώ.
Τα καλύτερα παϊδάκια: Ο Βλάχος (19ο χλμ. Λεωφ. Πάρνηθας). Χρειάστηκαν αλλεπάλληλα crash tests για να επιβεβαιώσουμε πως παϊδάκια και κοκορέτσι σαν του Βλάχου, ούτε στο ορεινότερο κτηνοτροφικό χωριό δεν θα βρούμε.
Η καλύτερη πίτα Καισαρείας: Ο Παντελής (Nαϊάδων 96, Παλαιό Φάληρο, 210 9825512). Εξαιρετική πολίτικη κουζίνα, φοβερά γλυκά, αλλά το αποκορύφωμα και ο κύριος λόγος που θα σας κάνει να το ξαναεπισκεφθείτε είναι η πίτα Καισαρείας.
Το καλύτερο σουβλάκι: Ο Σάββας στην πλατεία Μοναστηρακίου και στα Εξάρχεια συναγωνίζεται με το Μοναδικό και Ένα (Πανταζή και Βιέννα στον Ν. Κόσμο, τηλ. 210 9020740). Η αλήθεια είναι πως το να ψάχνει κανείς το τέλειο σουβλάκι μοιάζει με κυνήγι χαμένου θησαυρού. Μετά από πολύωρο debate στο γραφείο καταλήξαμε στα παραπάνω, δοκιμάστε και πείτε μας την γνώμη σας.
Το καλύτερο χοιρινό με δαμάσκηνα: Στο Επί της Πανόρμου (Πανόρμου 115, τηλ.: 210 6928719) είναι όντως χοιρινό με δαμάσκηνα, και όχι χοιρινό και τέσσερα δαμάσκηνα στο πλάι για γαρνιτούρα.
Τα καλύτερα fajitas: Σπιτικά και αυθεντικά μεξικάνικα, έτη φωτός μακριά από προσμίξεις tex mex, στο Meson el Mirador (Αγησιλάου 88, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3420007)
Η καλύτερη φεσουάδα: Ίσως και η μόνη που θα βρείτε στην Αθήνα, η αυθεντικότατη βραζιλιάνικη σπεσιαλιτέ του Κίτρινου Σκίουρου (Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, τηλ.: 210 7211586) έχει κλέψει τις καρδιές μας.
Τα καλύτερα tapas: Στο Salero (Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3813358) σε βάζουν στον πειρασμό να γεμίσεις ένα τραπέζι με πιατάκια, και να ξεχάσεις το κυρίως. Αν και όλα είναι εξαιρετικά, κορυφαίες επιλογές οι καταλανικές Patatas Bravas και τα μπουτάκια κοτόπουλου με σουσάμι και φυστικοβούτυρο.
Το καλύτερο ταμπουλέ: «Κανονικό» λιβανέζικο, χωρίς νεωτεριστικές προσμίξεις, με πλιγούρι, ντομάτα, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι, όλα φρεσκότατα και σε ιδανικές αναλογίες, στο Al Amira (Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6897640)
Το καλύτερο κεμπάπ κοτόπουλο: Κι όμως υπάρχει, και θα το βρείτε στο Θεσσαλικό (Αχαρνών 203 και Νιόβης, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 8651101)
Ο καλύτερος πουρές: Και πατάτας, ως συνοδευτικό στα εξαιρετικά μαγειρευτά, αλλά και μελιτζάνας, ως ορεκτικό, στην Κανέλα (Κωνσταντινουπόλεως 72, Γκάζι, τηλ.: 210 3476320). Οι συστάσεις περιττεύουν, κάθε ξενύχτης του Γκαζιού πίνει νερό στο όνομά της.
Το καλύτερο φαλάφελ: Το φτιάχνει, με διαφορά, ο Αιγύπτιος (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, Μεταξουργείο)

Γλυκό
Το καλύτερο παγωτό: Zuccherino (Αγ.Αλεξάνδρου και Ναϊάδων, τηλ.: 2109830049). Οι γεύσεις cookies και death by chocolate απλά... δεν υπάρχουν. Σχετικά τσιμπημένο σε τιμές, αλλά είναι το καλύτερο, οπότε το συγχωρούμε.
Το καλύτερο cheesecake: Κυβέλη (Λ. Πεντέλης 28, Βριλήσσια, 210 6897574). Το ζαχαροπλαστείο φημίζεται για τα cheesecake του σε γεύσεις φράουλας, κερασιού και σοκολάτας. Σας προτείνουμε το τελευταίο. Είναι απλά συγκλονιστικό!
Η καλύτερη lemon pie: Papaspirou (κεντρικά: Αγ. Τριάδος & Ν. Ζίχνης, Αχαρναί, τηλ. 210 2409235. Υποκαταστήματα: Τατοΐου 90, Κηφισιά, Πανόρμου 19 Αμπελόκηποι και Αγ. Παρασκευής 115, Χαλάνδρι). H πιο δροσερή, ελαφριά και κυρίως φρέσκια lemon pie που έχετε φάει ποτέ.
Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο: Κοσμικόν (Λ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος, 210 8649124, Χρ. Σμύρνης 69, Άγιος Ελευθέριος, 210 2023350, Αγ. Αλεξάνδρου 102 & Ζησιμοπούλου, Παλαιό Φάληρο, 210 9811677). Δοκιμάστε γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι με γαλακτομπούρεκο και δεν θα πάτε ποτέ πουθενά αλλού.
Η καλύτερη σοκολατόπιτα: The Bakers (Γρ. Αυξεντίου 5-7, Ιλίσια, τηλ. 210 7754730, Αραπάκη 90, Καλλιθέα, τηλ. 210 9518018, λεωφ. Δημοκρατίας 45, Μελίσσια, τηλ. 210 8042548). Είναι ίσως ο μοναδικός φούρνος της Αθήνας με τόσο συγκλονιστική διακόσμηση από γλυκά και με τεράστιες ουρές από κόσμο όλη μέρα. Η δε σοκολατόπιτα είναι… κολασμένη! Διατίθεται σε ατομικές μερίδες και σε μεγάλο μέγεθος.
Το καλύτερο επιδόρπιο σε εστιατόριο: Το Σοκολατένιο στο εστιατόριο Brachera (Πλ. Αβυσσηνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3217202), μετά από ένα εξαιρετικό γεύμα, θα κάνει τους λάτρεις της σοκολάτας να δακρύσουν.
Το καλύτερο τσουρέκι σοκολάτα: Σταθερά από τον Τερκενλή (Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρι) που προκάλεσε ρίγη χαράς στους ορκισμένους fans τους όταν άνοιξε πέρυσι το πρώτο του κατάστημα στην Αθήνα, απαλλάσσοντάς τους από τα 514 χιλιόμετρα που έπρεπε να διανύσουν για να απολαύσουν το σοκολατοπειρασμό.
Τα καλύτερα τρίγωνα: Εννοείται στον Χατζή (Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, τηλ.: 210 322647) γεμισμένα με σοκολάτα, ή κρέμα για τους… παραδοσιακούς.

Ποτό
Η καλύτερη Piña Colada: Inoteka (Πλ. Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3246446). Αγαπημένο bar έτσι κι αλλιώς και εξαιρετικές τιμές.
Το καλύτερο Mojito: Θα το ζητήσετε από τον Jimmy, στην Cubanita (Καραϊσκάκη 28, τηλ.: 210 3314605) και θα οφείλει την… ανωτερότητά του στην ολόφρεσκη μέντα που καλλιεργείται σε γλαστράκια στο μαγαζί.
Η καλύτερη Μαργαρίτα: Special Margarita, ελαφριά σε περιεκτικότητα αλκοόλ αλλά δυνατή σε γεύση, σε χορταστικό σέικερ στα Applebee’s.
Το καλύτερο Daiquiri: Marabu (Πανόρμου 113, Αμπελόκηποι) Ολόφρεσκα φρούτα, σωστή αναλογία αλκοόλ και καλές τιμές.
Η καλύτερη ζεστή σοκολάτα: Petit Fleur (πλατεία Αγ. Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814825 και Oμήρου 44, Kολωνάκι). Όλα τα ροφήματα σοκολάτας παρασκευάζονται από γαλλική βιολογική σοκολάτα Valhrona και γάλα βιολογικής καλλιέργειας, σε χαμηλή φωτιά και σε ξεχωριστό σκεύος για τον κάθε πελάτη. Προτείνουμε την σοκολάτα με ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι και μπράντι (σημ. μέσα στο μαγαζί απαγορεύεται το κάπνισμα).

http://www.in2life.gr/delight/eat/articles/162918/article.aspx?m=23

Δεν υπάρχουν σχόλια: