Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Η άγνωστη Κίνα: ασκήσεις ισορροπίας


Πριν από 74 χρόνια ο Μάο Τσε Tουνγκ ξεκινούσε τη «Μεγάλη Πορεία». Στις 13 Ιουλίου 2001, με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Κίνα μπήκε στην τροχιά της «Δεύτερης Μεγάλης Πορείας». Κι αν η πρώτη κατέληξε στη δημιουργία ενός ισχυρού κομμουνιστικού καθεστώτος, η δεύτερη θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να δούμε πού θα οδηγήσει τη χώρα.
Αυτή τη στιγμή η Κίνα, για να δημιουργήσει ένα διεθνώς αποδεκτό προφίλ, κάνει «ασκήσεις ισορροπίας»: θέλει να κρατήσει στοιχεία από το πρόσφατο «σκληρό» κομμουνιστικό παρελθόν της, να τα συνδυάσει με το λαμπερό αυτοκρατορικό προφίλ των δυναστειών και ταυτόχρονα να... συμπεριφερθεί ως κράτος δυτικού τύπου.
Με 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία είναι τρίτη σε εμπορικές συναλλαγές, δεύτερη σε κατανάλωση πετρελαίου και πρώτη σε παραγωγή άνθρακα παγκοσμίως.
Η ιστορία της πατρίδας του Κομφούκιου ξεκινά στο 2000 π.Χ. με τη δυναστεία των Σία, το κράτος ιδρύθηκε όμως το 211 π.Χ. από τη δυναστεία των Κιν. Μπορεί η Κίνα να έδωσε στον κόσμο το χαρτί, την πυξίδα, την πυρίτιδα και την τυπογραφία και να είναι πασίγνωστη για το Σινικό Τείχος και τον εντυπωσιακό πήλινο στρατό, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον «Κόκκινο Δράκο».
Το πρόσωπο της Λαϊκής Δημοκρατίας που εγκαθίδρυσε ο Μάο το 1949 αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς – πλέον το 70% του ΑΕΠ παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι η χώρα των μεγάλων
αντιθέσεων.
Στους δρόμους των μεγαλουπόλεων τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα κινούνται πλάι σε σκουριασμένα ποδήλατα. Ο μέσος Κινέζος ζει με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 2.400 δολάρια το χρόνο και συμβιώνει με 415.000 εκατομμυριούχους και 6.000 πολυεκατομμυριούχους, ενώ σε ορισμένες επαρχίες οι κάτοικοι διαβιούν σε συνθήκες που γυρίζουν το χρόνο πολλές δεκαετίες πίσω.
Η Κίνα διαθέτει δύο καπιταλιστικά... μαργαριτάρια (το Χονγκ - Κονγκ και το Μακάο) και τουριστικούς προορισμούς όπως η Σανγκάη και η «Χαβάη της Ανατολής» - Χαϊνάν, διαθέτει όμως και ένα απίστευτο μωσαϊκό μειονοτήτων –εθνικών και θρησκευτικών– που δημιουργεί «εκρηκτικές» καταστάσεις.
Το θιβετιανό ζήτημα, που ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με τις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας σε αρκετές χώρες και η κινεζική πολιτική απέναντι στο δράμα του Νταρφούρ, που απορρέει από τη συνεργασία με το Σουδάν, αποτελούν δύο ακόμη «ρωγμές» στο προφίλ της χώρας.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» όμως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τις κρατικές διαβεβαιώσεις περί... ελευθερίας έκφρασης, η φίμωση κάθε αντίθετης φωνής γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί να υπάρχουν 319 τηλεοπτικοί σταθμοί, 2.500 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 2.100 εφημερίδες και 1,3 εκατομμύριο ιστοσελίδες, όμως και πάλι υπάρχουν λογοκρισία και... φιλτράρισμα των ειδήσεων και απόψεων. Οι διώξεις αντιφρονούντων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κάθε χρόνο στην Κίνα πραγματοποιούνται 400 έως 1.000 εκτελέσεις καταδίκων.
Η «δεύτερη βιομηχανική επανάσταση» που ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλο τίμημα, το οποίο πληρώνει το περιβάλλον. Η αλματώδης ανάπτυξη της Κίνας έχει ως αποτέλεσμα να αποτελεί τη χώρα που συμβάλλει περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 75% των δασών της έχει εξαφανιστεί, οι μεγάλοι ποταμοί της αργοπεθαίνουν, ενώ παράγει το 33% της παγκόσμιας «σοδειάς» σκουπιδιών και κατέχει ένα διόλου τιμητικό ρεκόρ: οι 16 από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη είναι κινεζικές.
«Ένας κόσμος, ένα όνειρο». Το σλόγκαν των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνου, η τελετή έναρξης των οποίων πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μόλις ώρες.
Το στοίχημα των Κινέζων είναι μεγάλο. Όχι τόσο στο «αθλητικό» μέρος των Αγώνων, καθώς οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις-υποδομές, που δημιουργήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, αλλά και η οργανωτική προσπάθεια δείχνουν ότι όλα βαίνουν καλώς.
Το στοίχημα αφορά στο να αποδείξει η Κίνα πως σιγά σιγά –εκεί που όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα– θα προσπαθήσει να κλείσει τις «ανοιχτές πληγές» που την ταλαιπωρούν και την εκθέτουν.

http://www.e-tipos.com/pdfViewer?searchtype=bypage&selectedissuedate=07%2F08%2F08&selectedpart=194&selectedpage=2&selectedinsert=28

Δεν υπάρχουν σχόλια: