Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Η άγνωστη Κίνα: τουρίστες στο δρόμο του μεταξιού


Ο Διεθνής Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι η Κίνα θα αναδειχτεί δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός μέχρι το 2015, ενώ αυτή τη στιγμή κατέχει την έβδομη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πόρους εσόδων για τη χώρα, η οποία φαίνεται και αποφασισμένη να τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Το 2007 μόνο ο τουρισμός απέφερε στη Κίνα 461 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσοστό κατά 13,3% μεγαλύτερο από ό,τι το 2006. Η ραγδαία άνοδος στο συγκεκριμένο τομέα έχει αρχίσει να παρατηρείται από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, όταν η χώρα άνοιξε τα σύνορά της για τους ξένους τουρίστες.
Η Σαγκάη είναι η πόλη που ποτέ δεν σταματάει να μεταμορφώνεται. Νέοι δρόμοι, ουρανοξύστες και μαγαζιά αλλάζουν το κέντρο της πόλης, που καταφέρνει όμως να διατηρήσει το μοναδικό ανατολίτικο χαρακτήρα της. Παρότι το Πεκίνο είναι η πρωτεύουσα της Κίνας, η Σαγκάη είναι η οικονομική και πολιτισμική καρδιά της χώρας. Υστέρα από 40 χρόνια οικονομικής και τουριστικής τελμάτωσης, έχει αναδειχτεί σε έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς. Στη διάρκεια της ιστορίας της η πόλη δέχτηκε πολλά πλήγματα που δεν της επέτρεψαν να αναπτυχθεί όπως θα ήταν αναμενόμενο. Από το 1990 και μετά όμως μια σειρά από πολιτικές και κοινωνικές συμπτώσεις έχει συνδράμει στην οικονομική της ανάπτυξη. Περίπου την ίδια εποχή η κινεζική κυβέρνηση ενέταξε τη Σαγκάη σε μια ειδική οικονομική ζώνη που της επιτρέπει να κινείται πιο ελεύθερα σε οικονομικά και πολιτικά θέματα. Ταυτόχρονα της παρέχει και μια σειρά από ευέλικτα κυβερνητικά μέτρα –που δεν ισχύουν σε πολλές περιοχές της Κίνας– γεγονός που της επέτρεψε να δημιουργήσει ένα σύστημα οικονομικής διαχείρισης που ήταν εξαιρετικά αποδοτικό για την ανάπτυξη επιχειρήσεων.
Σήμερα η Σαγκάη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Κίνας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι στο μέλλον θα εξελιχθεί σε άλλη μια μητρόπολη του κόσμου. Είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους. Βρίσκεται στην κεντρική ανατολική ακτή της Κίνας, ενώ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες. Η τουριστική βιομηχανία έχει συντελέσει στη ριζική μεταστροφή της πόλης, που είναι πια γνωστή για τα ιστορικά αξιοθέατά της, αλλά και για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Μόλις μέσα σε μερικά χρόνια μια μικρή επαρχιακή πόλη μεταμορφώθηκε εντελώς και τώρα πια μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Νέα Υόρκη ή το Παρίσι. Η ιστορία της παίζει σημαντικό ρόλο για να κατανοήσει κάποιος την αναπτυξιακή πορεία της Κίνας. Η πόλη υπήρξε στο παρελθόν σημαντικό σταυροδρόμι για όλα τα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα που στιγμάτισαν τη σύγχρονη Κίνα. Χτισμένη σε ελώδη περιοχή, στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, ιδρύθηκε το 10ο αιώνα μ.Χ. σε σημείο που θεωρείται στρατηγικό. Οι δυτικοί αναγνώρισαν αμέσως την τοποθεσία ως ιδανική για εμπορικές συναλλαγές μέσα στην Κίνα και για αυτό και την κατέλαβαν, ανακόπτοντας την εξέλιξή της. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Σαγκάη για να μπορέσουν να βιώσουν από κοντά τον έντονο οικονομικό δυναμισμό της, τις ανεπανάληπτες ομορφιές της και τη μοναδική μίξη της δυτικής με την ανατολική κουλτούρα. Γεμάτη με αντιθέσεις του παλιού με το νέο, η Σαγκάη είναι σίγουρα ένα μέρος μαγικό. Η πολεοδομική της ανάπτυξη είναι αστραπιαία, αφού ουρανοξύστες φαίνεται σαν να ξεφυτρώνουν από τη μία στιγμή στην άλλη, η κίνηση μοιάζει να πολλαπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, ενώ οι δρόμοι δεν ησυχάζουν ποτέ.
Το κέντρο της πόλης έχει παραδοσιακό ανατολίτικο χρώμα και μια έκπληξη σε κάθε γωνία. Στην καρδιά της, στην πλατεία των Ανθρώπων, στέκεται το θέατρο της Σαγκάης, που κατασκευάστηκε το 1998 και από τότε φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις του κόσμου. Οι επισκέπτες της πόλης δεν παραλείπουν ποτέ να περάσουν από το επιβλητικό αυτό οικοδόμημα και να παρακολουθήσουν μια όπερα, ένα μπαλέτο ή μια θεατρική παράσταση. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αρχιτεκτονικά σύμβολα της περιοχής είναι ο ναός του Βούδα, που μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Χτισμένος με επιρροές της δυναστείας Σονγκ, φιλοξενεί μερικά από τα ωραιότερα αγάλματα του Βούδα στολισμένα με πανάκριβους πολύτιμους λίθους. Γνωστό και ως η «Βενετία της Σαγκάης», το Zhujiajiao είναι μια καλοδιατηρημένη «υδάτινη πόλη» και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχαίας νοτιοανατολικής κινεζικής πόλης. Τα μικρά δρομάκια και τα κανάλια είναι ένα τοπίο γνωστό για την ηρεμία και τη λεπτή κομψότητά του.
Η κινεζική επαρχία δεν ξεχνάει όμως την παράδοση και τις ρίζες της. Τα μουσεία και τα κέντρα τέχνης εξαίρουν την κινεζική κουλτούρα και τον ανατολίτικο τρόπο ζωής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μουσείο Κινεζικής Τέχνης που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή αρχαίων κεραμικών, πινάκων και χάλκινων εκθεμάτων, μοναδική σε όλο τον κόσμο. Το Σύγχρονο Μουσείο είναι από μόνο του ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα με τετράγωνη βάση και θολωτή στέγη. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η δομή του συμβολίζει την αρχαία κινεζική φιλοσοφία ότι «η τετράγωνη Γη είναι κάτωαπό το στρογγυλό ουρανό».
Οι Αμερικανοί την αποκαλούν «Χαβάη της Ανατολής», για τους Γερμανούς είναι η δεύτερη Μαγιόρκα, το σίγουρο είναι πως το εξωτικό νησίτης Κίνας κάνει σταθερά και γοργά αναπτυξιακά βήματα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις η Χαϊνάν αναδεικνύεται στο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό των νέων και μεγαλύτερων Κινέζων, εκατομμυριούχων, αλλά και μικρομεσαίων.
Έχοντας μείνει στο περιθώριο για δεκαετίες η Χαϊνάν, που αποτελεί και το ανατολικότερο άκρο της αχανούς ασιατικής χώρας, σταδιακά παίρνει την εκδίκησή της συγκεντρώνοντας τα βλέμματα κολοσσών της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας. Το νησί όπου η δυναστεία των Χαν έστελνε τους ανεπιθύμητους είναι πια ένας από τους αγαπημένους επίγειους παραδείσους για πλούσιους Ρώσους και Γερμανούς τουρίστες, ενώ επανειλημμένα έχει φιλοξενήσει και το διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της «Mις Κόσμος».
Με έκταση μικρότερη από το μισό της Σικελίας, πληθυσμό που αγγίζει τα εννέα εκατομμύρια και φιλόδοξους πολιτικούς, η Χαϊνάν σχεδιάζει να γίνει πόλος έλξης έως και 50 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως, τουλάχιστον αυτό δηλώνουν (ευθαρσώς) στο πενταετές τουριστικό πλάνο τους ντόπιοι πολιτικοί. Διαθέτει παραλίες με φοίνικες, εξαιρετικά γήπεδα γκολφ –όπως υποστηρίζουν οι φαν του αθλήματος– και παραρτήματα μερικών από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στο κόσμο, όπως το Sheraton-Marriott-Hilton ή το Ritz-Carlton.
Η γλώσσα που κυριαρχεί στα μπαράκια της περιοχής δεν είναι τα κινεζικά αλλά τα ρωσικά, ενώ πτήσεις τσάρτερ από τη Μόσχα και το Βλαδιβοστόκ φέρνουν κάθε εβδομάδα μερικές εκατοντάδες Ρώσους στον «τροπικό» της Κίνας. Την περσινή χρονιά και μόνο ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 150.000.
Σταθερή ανάπτυξη γνωρίζει και η πορνεία στη Χαϊνάν, χωρίς όμως τη συμβολή του ντόπιου πληθυσμού που έχει βρει άλλους τρόπους για να πλουτίσει… Με την ανακάλυψη του μικρού τους ανατολίτικου παράδεισου γεννήθηκαν νέες προοπτικές. Όποιος διέθετε γη, τη νοίκιασε ή την πούλησε. Παντού ξεπηδούν νέες κατασκευές από πανάκριβες βίλες αξίας εκατομμυρίων δολαρίων δίπλα στο κύμα, έως μικρά διαμερίσματα για τους λιγότερο ευκατάστατους.
Η Χαϊνάν όμως δεν είναι μόνο παράδεισος για τους τουρίστες, αλλά και για τους προαναφερθέντες φιλόδοξους πολιτικούς, που αποτελούν έναν από τους μόνιμους πονοκεφάλους για την ηγεσία στο Πεκίνο. Η διαφθορά δεν είναι άγνωστη λέξη στο νησί… Πριν από μερικά χρόνια οι νησιώτες αγόρασαν μερικές δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα από την Ιαπωνία αφορολόγητα –καθώς το νησί τις τελευταίες δεκαετίες ανήκει στην ειδική οικονομική ζώνη– και προχώρησαν στην πώλησή τους στους συμπατριώτες τους σε εξωφρενικά υψηλές τιμές. Όταν η απάτη δεν έγινε αντιληπτή, αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους και με –εκατομμύρια– άλλα εμπορεύματα, το οποίο και έπραξαν μέχρι που παρενέβη ο στρατός – ειδική αποστολή από το Πεκίνο. Το αποτέλεσμα ήταν να «πέσουν» μερικά από τα ανώτερα κεφάλια αλλά αυτά που έμειναν συνέχισαν το έργο των προκατόχων τους, αν και σε άλλον τομέα…,στις κατασκευές. Αυτό αποτέλεσε μια μάλλον από τις αιτίες που είχαν ως αποτέλεσμα το μεγάλο κραχ που οδήγησε στην εγκατάλειψη επί σειρά ετών κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.
Το νησί «Νότια της Θάλασσας» (αυτό σημαίνει η λέξη Χαϊνάν) είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα νησιών, όπου η Χαϊνάν έχει τη μεγαλύτερη έκταση. Με τα χρόνια όμως η ταχεία ανάπτυξή της επισκίασε τα γειτονικά νησιά.
Όσο για τα αξιοθέατα, εκτός από τις Κινεζούλες με παραδοσιακές βαυαρικές στολές που σερβίρουν μπίρα (για εκείνους που θα προλάβουν να νοσταλγήσουν τη Δύση), υπάρχουν η «Χώρα της Επανάστασης» που δεν είναι άλλο από το Εθνικό Πάρκο της Χαϊνάν –και το μόνο σημείο του νησιού που θα συναντήσετε στοιχεία από το κομμουνιστικό παρελθόν του τόπου– και το φρούριο Ξιουγίνγκ Μπαρμπέτ, που χτίστηκε το 1891κατά τη διάρκεια του σινο-γαλλικού πολέμου. Επίσης, στο Χαϊκού, στην πρωτεύουσα του νησιού, υπάρχουν αρκετοί ναοί, ενθύμια από τις διάφορες δυναστείες που καθόρισαν την πορεία της περιοχής.

http://www.e-tipos.com/pdfViewer?selectedinsert=28

Δεν υπάρχουν σχόλια: